Συνταγές
Τουρκία

Ντόνερ σε δύο εκδοχές, το ρολό για τον φούρνο, και τα άλλα για το κάρβουνο (προέλευση Τουρκία)


Υλικά
1 κιλό κιμά ανάμεικτο (χοιρινό-μοσχάρι) 3 φορές περασμένο από την μηχανή
1 κουτ. σούπας κάρυ
1 κουτ. σούπας μπαχάρι
1 κουτ. σούπας ρίγανη
1 κουτ. τσαγιού πιπέρι
1/2 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο
αλάτι
4 σκελίδες σκόρδο
1/2 φλιτζάνι τσαγιού φρυγανιά
1/3 κούπας γάλα
1 αυγό

Εκτέλεση

- Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 βαθμούς.
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ.


Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.


Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

- Φτιάχνουμε ένα μακρόστενο ρολό και το τυλίγουμε με λαδόκολλα.


Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.
- Το βάζουμε στο φούρνο και το ψήνουμε για 50 λεπτά, βγάζουμε την λαδόκολλα και το ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά ώσπου να ροδίσει.
- Κόβουμε τον γύρο σε λεπτές φέτες τον αφήνουμε να κρυώσει και τον σερβίρουμε.


Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.
- Για τα κάρβουνα απλά πέρνουμε μεταλλικά σουβλιά και πλάθουμε το μείγμα μας πάνω τους και τα ψήνουμε στα κάρβουνα μέχρι να ροδίσουν.

Δημοσιεύθηκε στην σελίδα της ομάδος στο facebook την 20 Ιουνίου 2010 στις 12:59 μ.μ. από Areti Vardaka.

Κιαγίτ κεμπάπ ή αρνάκι τηλιγμένο στο χαρτί (προλέυση Τουρκία)




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Ισλί κεφτέ ή κίμπε ή κούπες (προλέυση Τουρκία)




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Γεμιστά (Προέλευση Τουρκία)




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Εδώ σε αυτό το στάδιο πρόσθεσα λίγες πατάτες για να μπορέσουν και ρουφήξουν τα παραπανήσια υγρά από το μείγμα της γέμισης και απο τα λαχανικά μας.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Σκεπάζουμε με αλλουμινόχαρτο για να μπορέσουν να ψηθούν ομιόμορφα και να ροδίσει η επιφάνειά τους.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Γαύρος τυλιχτός (Προέλευση Τουρκία)




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Γιαουρτλού κεμπάπ (Προέλευση Τουρκία)


Υλικά

Για τα κεμπαπ

500 γρμ κιμά αρνίσιο ή ανάμεικτο (αρνίσιο και μοσχαρίσιο)
1 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
1/2 φλυτζ. τσαγιού μαιντανό
1 σκελίδα σκόρδο
καυτερή πάπρικα (ή κόκκινο πιπέρι ), κύμινο, μπαχάρι, κόλιανδρο
αλάτι,πιπέρι,
καλαμάκια για σουβλάκια

Για την σάλτσα

60 γρμ βούτυρο
4 ντομάτες ψιλοκομμένες
λίγη κανέλλα
1 σκελίδα σκόρδο
αλάτι,πιπέρι

Για το σερβίρισμα

Μερικές πίτες για σουβλάκια, ψημμένες στα κάρβουνα
500 γρμ στραγγιστό γιαούρτι
λίγο βούτυρο
sumak ή λίγη πάπρικα γλυκειά


Εκτέλεση

- Από το προηγούμενο βράδυ, μουλιάζουμε τα καλαμάκια σε νερό για να μην καούν κατά την διάρκεια του ψησίματος.
- Βάζουμε στο μπλέντερ το κρεμμύδι,τον μαιντανό,το σκόρδο και το ελαιόλαδο και τα χτυπάμε για να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα.
- Σ' ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τον κιμά με το μείγμα του κρεμμυδιού,τα μπαχαρικά και αλατοπίπερο.
- Ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε τον κιμά για περίπου μία ώρα στο ψυγείο.
- Πλάθουμε μακρόστενα κεμπαπ και τα περνάμε στα καλαμάκια.
- Ψήνουμε τα κεμπάπ στα κάρβουνα (ή σε ηλεκτρική ψηστιέρα) μέχρι να ροδίσουν απ όλες τις πλευρές.
- Λιώνουμε το βούτυρο σε τηγάνι, προσθέτουμε τις ντομάτες,το σκόρδο λιωμένο, την κανέλλα, αλάτι-πιπέρι και σιγοβράζουμε για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας την σαλτσα συχνά.
- Σε μία πιατέλα τοποθετούμε τις ψημένες πίτες (τις οποίες έχουμε κόψει στα τέσσερα), τα κεμπάπ,την σάλτσα από πάνω και σκεπάζουμε με γιαούρτι.
- Σ' ένα τηγανάκι,λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το sumak ή την πάπρικα και περιχύνουμε το φαγητό με αυτό το μείγμα.
- Σερβίρουμε αμέσως.

Εναλλακτικά μπορείτε να κάνε χρήση και της παραλλαγής αυτής...



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Τσερκέζικο κοτόπουλο (κοτόπουλο του χειμώνα)


Υλικά

Ένα κοτόπουλο περίπου 1 1/2 κιλό
1 μικρό καρότο
1 μικρή πατάτα
2 μικρά κρεμμύδια
10 φλυτζ. νερό (περίπου 2 λίτρα)

Για την σάλτσα

500 γρμ καρυδόψιχα
4 φέτες ψωμί
2 κουτ. γλ. κόκκινο πιπέρι καυτερό (εναλλακτικά μπορεί να είναι γλυκό εάν δεν σας αρέσουν τα πικάντικα )
2 σκελίδες σκόρδο
αλάτι
1 1/4 φλυτζ. ζωμό κοτόπουλου
λίγο λάδι
1 1/2 κουτ. γλ.sumak (μπαχαρικό με ξινή γεύση) η γλυκιά πάπρικα εναλλακτικά


Εκτέλεση

- Σε μεγάλη κατσαρόλα τοποθετούμε το κοτόπουλο το οποίο έχουμε πλύνει καλά με την καθαρισμένη πατάτα, το καρότο,τα κρεμμύδια και το νερό για να βράσει.
- Όταν το κοτόπουλο έχει μισοβράσει προσθέτουμε αλάτι,σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσει.
- Όταν βράσει (το κοτόπουλο πρέπει να "κραταέι",να μην λιώσει δηλαδή ), αφαιρούμε το δέρμα και τα κόκκαλα, κόβουμε σε μικρά κομματάκια το κοτόπουλο και δεν πετάμε τον ζωμό και αφήνουμε να κρυώσει.
- Μουλιάζουμε το ψωμί σε λίγο ζωμό από το κοτόπουλο και το στύβουμε για να φύγουν τα επιπλέον υγρά.
- Το θρυματίζουμε και το τοποθετούμε σε μπωλ.Σε μιξεράκι αδειάζουμε τα καρύδια και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη.
- Τα προσθέτουμε και αυτά στο μπωλ με το θρυματισμένο ψωμί.
- Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το κόκκινο πιπέρι, το σκόρδο και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε στο μείγμα ένα φλυτζάνι από τον ζωμό του κοτόπουλου και χτυπάμε καλά μέχρι το μείγμα να γίνει μια απαλή σάλτσα.
- Αν είναι πολύ πηχτή η σάλτσα,προσθέτουμε λίγο ζωμό κοτόπουλο και χτυπάμε καλά.
- Σε πιατέλα βάζουμε τα κομμάτια από το κοτόπουλο, περιχύνουμε με την σάλτσα και ανακατεύουμε έτσι ώστε να αναμειχθεί το κοτόπουλο με την σάλτσα καλά.
- Σε μικρό τηγανάκι ζεσταίνουμε το λάδι, ρίχνουμε το sumak (ή την πάπρικα), ανακατεύουμε λίγο έτσι ώστε να ζεσταθεί το μπαχαρικό και να αναδειχθούν τα αρώματα του και περιχύνουμε με αυτό το κοτόπουλο.
- Αν θέλουμε διακοσμούμε με καρύδια κομμένα στην μέση και σερβίρουμε.

Πίτα Καισάρειας


Υλικά

6 φύλλα κρούστας
16 φετες παστουρμά
16 φέτες κασέρι
16 φέτες ντομάτα
Λιωμένο βούτυρο για τα φύλλα κρούστας


Εκτέλεση

- Στρώνουμε τα τρία φύλλα κρούστας σε βουτυρωμένο ταψί,αλείφοντας τα με το λιωμένο βούτυρο το καθένα ξεχωριστά.
- Στρώνουμε τις φέτες παστουρμά, επάνω από τον παστουρμά το τυρί και τελειώνουμε με τις φέτες ντομάτας (ίσως χρειαστείτε παραπάνω ή λιγότερες από 16 φέτες παστουρμά, τυρί και ντομάτα, ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού ).
- Στρώνουμε τα υπόλοιπα τρία φύλλα κρούστας, βουτυρωμένα και αυτά το καθένα ξεχωριστά, πασπαλίζουμε με μερικές σταγόνες νερό την επιφάνεια της πίτας και ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της.
- Σερβίρετε ζεστή.

Χουνκιάρ Μπεγιεντί (αρνάκι με πουρέ μελιτζάνας προέλευση Τουρκία)


Υλικά

1/4 φλυτζ. βούτυρο γάλακτος
3 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
1 1/2 κιλό αρνάκι άπαχο σε κύβους
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
2 κουτ. γλ. τοματοπελτές
2 1/2 φλυτζ. ντοματούλες ψιλοκομμένες
1/2 κουτ. γλ. θυμάρι
1 κουτ. γλ. ρίγανη
1 1/2 φλυτζ. ζωμό κρέατος
1/3 φλυτζ. μαιντανός ψιλοκομμένος

Για τον πουρέ μελιτζάνας

1 1/2 κιλό μελιτζάνες φλάσκες
3 κουτ. σουπ. χυμός λεμονιού
3 κουτ. σουπ. αλάτι
1 φλυτζ. γάλα
2 κουτ. σουπ. κρέμα γάλακτος
1/4 φλυτζ. βούτυρο
1/4 φλυτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρμ. κασέρι τριμμένο

Εκτέλεση

- Λιώνουμε το βούτυρο και το λάδι σε σκεύος και τηγανίζουμε το αρνάκι.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι,το σκόρδο και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε μέσα τον πελτέ ντομάτας,τις ψιλοκομμένες ντομάτες,το θυμάρι,την ρίγανη και τον ζωμό κρέατος.
- Αλατοπιπερώνουμε και μόλις βράσουν,χαμηλώνουμε την θερμοκρασία,σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε ώσπου να μαλακώσει καλά το αρνάκι.
- Βγάζουμε από την επιφάνεια της σάλτσας το περιττό λίπος το οποίο φαίνεται.Όσο το κρέας βράζει ετοιμάζουμε τον πουρέ μελιτζάνας.
- Ζεσταίνουμε το γκρίλ.
- Τρυπάμε τις μελιτζάνες με ένα πηρούνι εδώ κι εκεί για να μπορέσει να εισχωρήσει η θερμοκρασία.
- Ψήνουμε στο γκριλ περίπου 14-15 λεπτά,γυρίζοντας τις μελιτζάνες 2-3 φορές μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά.
- Σε μπολ ανακατεύουμε τον χυμό λεμονιού,3 φλυτζάνια νερό και το αλάτι.
- Μόλις οι μελιτζάνες κρυώσουν,τις ξεφλουδίζουμε και βάζουμε τον πολτό από την σάρκα τους μέσα στο μείγμα με το λεμόνι και το αλάτι.
- Τις αφήνουμε μέσα στο μείγμα περίπου 10 λεπτά για να κρυώσουν και να μην μαυρίσουν.
- Βάζουμε τον πολτό της μελιτζάνας μέσα σε σουρωτήρι και πιέζουμε για να φύγουν τα υγρά.Σε μια κατσαρολίτσα και σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος μέχρι να ζεσταθούν καλά.
- Λιώνουμε το βούτυρο σε άλλη κατσαρόλα,προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα για να μην σβωλιάσει το αλεύρι για ένα λεπτό περίπου
- Προσθέτουμε στο μείγμα σιγά σιγά το γάλα,ανακατεύοντας με το σύρμα για να δέσει η σάλτσα.
- Προσθέτουμε τον πολτό μελιτζάνας και το τυρί στην σάλτσα και ανακατεύουμε καλά.
- Χτυπάμε περίπου για 5 λεπτά το μείγμα μέχρι να γίνει απαλό σαν κρέμα.

Εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε χρήση και της παρακάτω παραλλαγής.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Τρόπος σερβιρίσματος
Στην μέση του πιάτου αδειάζουμε τον πουρέ μελιτζάνας και προσθέτουμε από πάνω το αρνάκι. Περιχύνουμε με λίγη σάλτσα από το αρνάκι, πασπαλίζουμε με μαιντανό και σερβίρουμε ζεστό.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Ισλί (προλέυση Τουρκία)


Υλικά

για τη ζύμη
6 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουταλάκι αλάτι
4 κουταλιές ζάχαρη
1 κούπα νερό
1 κούπα μαγειρικό λίπος
1 κούπα εκλεκτό ελαιόλαδο ή σπορέλαιο

για τη γέμιση
2 κούπες καρύδια χοντροαλεσμένα
2 κουταλιές κανέλα
1 κουταλιά γαρύφαλο
2 κουταλιές ζάχαρη
για το σιρόπι
2 κούπες ζάχαρη
2 1/2 κούπες νερό
1 κουταλιά χυμό λεμονιού

Ατομα: 32 κομμάτια
Χρόνος προετοιμασίας: 2 ώρες
Χρόνος ψησίματος: 45'


Εκτέλεση

- Σε μια λεκάνη ζυμώματος, κοσκινίστε το αλεύρι με το αλάτι κι ανοίξτε ένα λάκκο στη μέση.
- Ρίξτε τα υπόλοιπα υλικά και παίρνοντας το αλεύρι λίγο-λίγο από τριγύρω, ζυμώστε ελαφρά, να γίνει μια ζύμη μαλακιά που να μην κολλάει στα δάκτυλα.
- Μην την παραζυμώσετε, για τα ισλί θα γίνουν σφικτά.
- Χωρίστε τη ζύμη σε τέσσερα ίσα μέρη κι ύστερα χωρίστε το καθ' ένα σε 8 μπαλάκια.
- Σ' ένα μπολ, ανακατέψτε όλα μαζί τα υλικά της γέμισης.
- Ανοίξτε κάθε μπαλάκι μέσα στην παλάμη σας σε φυλλαράκι, βάλτε ένα κουταλάκι από τη γέμιση και διπλώστε τη ζύμη από τρεις μεριές επάνω από τα καρύδια να σχηματισθεί τρίγωνο.
- Βάλτε τα σε αβουτύρωτο ταψί με την ένωση προς τα κάτω και κεντήστε την επιφάνεια με το ειδικό τσιμπιδάκι ή με τις μύτες δύο πηρουνιών.
- ΄Οταν ετοιμασθούν όλα, ψήστε τα στους 175 βαθμούς Κελσίου για 45' περίπου, ώσπου να ροδίσουν ελαφρά.
- Αφήστε τα να κρυώσουν και τρυπήστε τα 3-4 φορές σε διάφορα σημεία με μια χοντρή βελόνα, φθάνοντας ως το κέντρο που είναι η γέμιση.
- Βάλτε τα υλικά για το σιρόπι σε μικρή κατσαρόλα και βράστε τα 8'. Διατηρώντας το σιρόπι ζεστό επάνω σε χαμηλή φωτιά, ρίξτε 4-5 ισλί κάθε φορά κι αφήστε τα να σταθούν 3', περιχύνοντάς τα με σιρόπι.
- Βγάλτε τα με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα, το ένα πλάι στο άλλο και ρίξτε από ένα κουταλάκι σιρόπι στο καθ' ένα.
- Δέστε το υπόλοιπο σιρόπι καλά και ρίξτε πάλι από λίγο στην επιφάνεια των ισλί, για να γυαλίσουν.
- Αφήστε τα να κρυώσουν και φυλάξτε τα σκεπασμένα με πλαστική μεμβράνη, για να μη στεγνώσουν.
- Τα ισλί δεν πρέπει να είναι πολύ βρεγμένα με σιρόπι, όπως τα μελομακάρονα.
- Πρέπει να είναι λίγο νωπά και τριφτά.
- Διατηρούνται εκτός ψυγείου 2-3 εβδομάδες και στην κατάψυξη, αρκετούς μήνες.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Καζάν-ντιπι, ο πάτος του καζανιού (προέλευση Τουρκία)


Ειναι γλυκο που θα το δοκιμασετε κυριως στην Θρακη...
Ειναι τελειο και ειναι για οσους αγαπουν τα γλυκα με κρεμα.

Υλικα:

για την κρεμα
8 κουπες γαλα
1.5 κουπα ζαχαρη
1 κουπα νισεστε η ριζαλευρο (να δω που θα τα βρω αυτα...)
1/4 κουπας ανθονερο

για τον καμμένο πάτο
2 κουταλιες ζαχαρη

Εκτελεση

- Βραζουμε τις 7 κουπες γαλα μαζι με τη ζαχαρη (χαμηλη φωτια)
- Διαλυουμε το ριζαλευρο μεσα στην μια κουπα κρυο γαλα. Πολυ καλα! Ουτε ενα σβωλακι.
- Το ριχνω στην κατσαρολα, ριχνω και το ανθονερο και αφηνω την κρεμα να δεσει.
- Καψιμο: Σε ενα μεγαλο αντικολλητικο τηγανι καιμε τις 2 κουταλιες ζαχαρη και ριχνουμε αλλες δυο μεγαλες κουταλιες απο την κρεμα για να καει.
- Αφηνουμε να κρυωσει λιγο η κρεμα του τηγανιου και μεσα εκει ριχνουμε την υπολοιπη απο την κατσαρολα μεχρι πανω πανω στο τηγανι.
- Αφου κρυωσει το γλυκο καλα το χωριζουμε σε κομματια και το βγαζουμε απο το τηγανι, αναποδογυριζωντας το (ωστε το 'καμμενο' να ειναι αυτο που φαινεται) και αν θέλετε το συνοδεύεται με παγωτό καϊμάκι.

Εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε χρήση και της παραλλαγής αυτής...



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.


Καζάν-ντιπι, ο πάτος του καζανιού (προέλευση Τουρκία)


Ειναι γλυκο που θα το δοκιμασετε κυριως στην Θρακη...
Ειναι τελειο και ειναι για οσους αγαπουν τα γλυκα με κρεμα.

Υλικα:

για την κρεμα
8 κουπες γαλα
1.5 κουπα ζαχαρη
1 κουπα νισεστε η ριζαλευρο (να δω που θα τα βρω αυτα...)
1/4 κουπας ανθονερο

για τον καμμένο πάτο
2 κουταλιες ζαχαρη

Εκτελεση

- Βραζουμε τις 7 κουπες γαλα μαζι με τη ζαχαρη (χαμηλη φωτια)
- Διαλυουμε το ριζαλευρο μεσα στην μια κουπα κρυο γαλα. Πολυ καλα! Ουτε ενα σβωλακι.
- Το ριχνω στην κατσαρολα, ριχνω και το ανθονερο και αφηνω την κρεμα να δεσει.
- Καψιμο: Σε ενα μεγαλο αντικολλητικο τηγανι καιμε τις 2 κουταλιες ζαχαρη και ριχνουμε αλλες δυο μεγαλες κουταλιες απο την κρεμα για να καει.
- Αφηνουμε να κρυωσει λιγο η κρεμα του τηγανιου και μεσα εκει ριχνουμε την υπολοιπη απο την κατσαρολα μεχρι πανω πανω στο τηγανι.
- Αφου κρυωσει το γλυκο καλα το χωριζουμε σε κομματια και το βγαζουμε απο το τηγανι, αναποδογυριζωντας το (ωστε το 'καμμενο' να ειναι αυτο που φαινεται) και αν θέλετε το συνοδεύεται με παγωτό καϊμάκι.

Εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε χρήση και της παραλλαγής αυτής...



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.


Πικάντικο κεμπάμπ με κοτόπουλο (προέλευση Τουρκία)


Υλικά

1/2 κιλό κιμάς κοτόπουλου ή γαλοπούλας
2 ασπράδια μεγάλων αυγών
3 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο κρεμμύδι
3 κουτ. σούπας ψιλοκομμένης κόκκινη πιπεριά
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, ξεχωριστές
¼ φλιτζανιού ψιλοκομμένος μαϊντανός
½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
¾ κουτ. γλυκού κολίανδρος
¾ κουτ. γλυκού αλάτι, ή ανάλογα με την προτίμησή σας
¼ κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
ψιλοκομμένες φέτες ψητό κρεμμύδι και κόκκινη πιπεριά για γαρνιτούρα
φρέσκα αρωματικά και φέτες λεμονιού


Εκτέλεση

- Προθερμάνετε την ψησταριά.
- Σε ένα μεγάλο μπολ αναμίξτε τον κιμά κοτόπουλου, τα ασπράδια των αβγών, το κρεμμύδι, την πιπεριά, 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και μπαχαρικά.
- Ανακατέψτε προσεκτικά μέχρι να αναμειχθούν καλά.
- Χωρίστε σε ίσες μερίδες που ισοδυναμούν με το διπλάσιο των μερίδων που θέλετε να φτιάξετε. Για παράδειγμα, αν κάνετε τη συνταγή αυτή για τέσσερα άτομα, χωρίστε το καρυκευμένο κρέας σε 8 μερίδες. 
- Σχηματίστε την κάθε μερίδα σε ένα μακρύ λουκάνικο διαστάσεων 6 1/2–7 ½ εκατοστών. 
- Για να μην κολλάει πολύ το κρέας, βρέξτε τα χέρια σας με κρύο νερό βρύσης καθώς σχηματίζετε τα κεφτεδάκια.
- Εισάγετε μια σούβλα με ίσια λεπίδα κατά μήκος του κρέατος.
- Απλώστε προσεκτικά το κρέας και τυλίξτε το σε σχήμα οβάλ (περίπου 3" x 1 1/2") γύρω από κάθε σούβλα.
- Επαναλάβετε, τοποθετώντας δύο κεμπάμπ σε κάθε σούβλα.
- Τοποθετήστε τις σούβλες σε μια σχάρα σκεπασμένη με αλουμινόχαρτο.
- Επαλείψτε ελαφρώς τις δύο πλευρές με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ψήστε σε απόσταση περίπου 10 εκατοστών από την πηγή της θερμότητας μέχρι να ψηθούν (αλλά να μην ροδίσουν), περίπου 1 1/2 - 2 λεπτά κάθε πλευρά.
- Σερβίρετε αμέσως πάνω σε ρύζι πιλάφι με αγγούρια μέσα σε γιαούρτι.

Μπριάμ (προέλευση Τουρκία)


Υλικά

1 κιλό πατάτες κομμένες σε χοντρές ροδέλες
1 κιλό κολοκύθια κομμένα σε χοντρές ροδέλες
100 γραμμάρια μπάμιες
100 γραμμάρια μελιτζάνες κομμένες σε χοντρές ροδέλες
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
1 πράσινη, 1 κόκκινη, 1 κίτρινη πιπεριά κομμένες σε ροδέλες
3-4 καρότα κομμένα σε ροδέλες
4-5 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε ροδέλες
1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
4-5 πράσα κομμένα ροδέλες
100 γραμμάρια αρακά
1 κιλό ντομάτες ξεφλουδισμένες και χοντροκομμένες
ρίγανη
αλάτι και ρίγανη


Εκτέλεση

- Ανάβετε το φούρνο.
- Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζετε όλα τα υλικά, εκτός από τη ρίγανη και τα ανακατεύετε καλά μέχρι να ενωθούν μεταξύ τους.
- Σε ένα ταψί, βάζετε όλο αυτό το μείγμα και προσθέτετε 2 περίπου ποτήρια του νερού νερό.
- Από πάνω, ρίχνετε την ρίγανη.
- Σκεπάζετε το φαγητό με αλουμινόχαρτο και το ψήνετε στο φούρνο για 1 ώρα περίπου.
- Μετά το ξεσκεπάζετε και το ξαναβάζετε στο φούρνο για 15 λεπτά περίπου.
- Μόλις πάρει χρώμα, το φαγητό είναι έτοιμο και το βγάζετε από τον φούρνο.


Τούρκικη σαλάτα σπανάκι (προέλευση Τουρκία)


Υλικά

για 4 άτομα

3 φέτες ψωμί για τοστ
1 κρεμμύδι
2-3 κ.σουπ. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο
1 κ.γλυκ. πάπρικα
½ κ.γλυκ. τσίλι σε σκόνη
μαύρο και άσπρο πιπέρι, λίγο κύμινο, αλάτι
50 γρ. γιαούρτι
2 κ.σουπ. μουστάρδα
2 κ.σουπ. χυμό λεμονιού
1 κ.σουπ. βαλσαμικό ξίδι
λίγο ταμπάσκο
50 ml. ζωμό λαχανικών
500 γρ. σπανάκι φρέσκο
1 κρεμμύδι
3-4 κ.σουπ. φουντούκια

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 20 λεπτά
ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 15 λεπτά


Εκτέλεση

- Αφαιρούμε την κόρα από το ψωμί και το κόβουμε σε κυβάκια.
- Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια.
- Σε ένα μικρό τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια ανακατεύοντας συνεχώς.
- Καθαρίζουμε το σκόρδο, το λιώνουμε και το ρίχνουμε στο τηγάνι.
- Προσθέτουμε το ψωμί και το τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσει.
- Παίρνουμε τα κρουτόν και φυλάμε στο τηγάνι εκτός φωτιάς τα τσιγαρισμένα κρεμμύδια.
- Ρίχνουμε στο τηγάνι την πάπρικα, το τσίλι, πιπέρι και κύμινο και ανακατεύουμε καλά.
- Αναμειγνύουμε το γιαούρτι με τη μουστάρδα, το χυμό λεμονιού, το ξίδι, το ταμπάσκο και το ζωμό.
- Καθαρίζουμε το σπανάκι, το πλένουμε καλά και το αφήνουμε να στραγγίξει. Αν χρειάζεται, κόβουμε τα μεγαλύτερα φύλλα σε μπουκιές και το βάζουμε σε μια μεγάλη σαλατιέρα.
- Καθαρίζουμε το κρεμμύδι, το κόβουμε σε πολύ λεπτές ροδέλες και το προσθέτουμε στο σπανάκι.
- Σε άλλο τηγάνι καβουρντίζουμε τα φουντούκια σκέτα μέχρι να ροδίσουν, ανακατεύοντας συνεχώς. Τα σπάμε σε χοντρά κομμάτια και τα προσθέτουμε στη σαλάτα.
- Ανακατεύουμε και περιχύνουμε με τη σάλτσα.
- Σερβίρουμε τη σαλάτα σε τέσσερα πιάτα και προσθέτουμε τα κρουτόν.

Μικρή Συμβουλή: Τα ιδιαίτερα μπαχαρικά που χρειαζόμαστε γι αυτή τη σαλάτα, τα βρίσκουμε σε καταστήματα με τούρκικα και αραβικά προϊόντα.