Συνταγές
Καραβίδες

Καραβίδες γλυκού νερού με λάδι και λεμόνι


Στα μέρη μου από μικρό με θυμάμαι να τρέχω στα ποταμια και να μαζευουμε με φιλους μου καραβιδες γλυκου νερού και να τις πηγαινουμε στη γιαγια μου για να μας τις ετοιμαζει. Πλέον η γιαγια μου δεν ζει και την πάραδοση αυτη την συνεχίζω ακομη συντροφια με συγχωριανούς μου, μιας και η καραβιδες αποτελουν πολυ εκλεκτο μεξέ για τα τσίπουρα που ετοιμαζουμε. Το περασμενο καλοκαιρι λοιπον με φιλους πήγαμε και ψαρεψαμε σχεδον 2 κιλα απο αυτές, προσέχοντας παντα να μην πέρνουμε τις μικρες μιας και θα μπορουσαν να αναπαραχθουν.

Υλικά

Καραβιδες ποταμισιες
Λεμονι σε χυμο
Λαδι

Εκτέλεση

- Παίρνουμε τις καραβιδες μας ακόμα ζωντανές. Ναι ζωντανές καλά διαβάζετε... Τις ξεπλένουμε και τις αφήνουμε μέσα στο νερό έως ότου να βράσει το νερό μεσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα.





- Όταν βράσει το νερό προσθέτουμε λίγο λάδι μέσα και βάζουμε μια μια τια καραβιδες μεσα και τις αφήνουμε ως να αλλάξουν το χρώμα τους. Από καφέ σκούρο στο ζωντανό κόκκινο. Τότε περιμένουμε ακόμα 5 λεπτά και τις αφαιρούμε απο το νερο.




- Σερβίρονται ακομα ζεστες και συνοδευονται με το τσίπουρο ή με το ούζο με μια μικρή γραμμούλα λάδι πάνω τους και χυμό λεμόνι.
- Εναλλακτικα σε αυτο το σημείο για να τις συνοδέψετε με λευκο κρασι μπορείτε να τις καθαρισετε τις μισες και να ετοιμασετε μακαρόνια.
- Τα περνατε με λιγο λαδι μετα και ανακατέυετε μετην καραβιδοψυχα και σερβίρετε στο πιατο με 2 3 κομμάτια ακόμα μη καθαρισμένης καραβίδας.

Καραβίδες με σπαγγέτι (spaggetti)


Υλικά

2 κιλά καραβίδες
500 γραμμάρια σπαγγέτι
6 κουταλιές της σούπας λάδι
5 κουταλιές της σούπας ξίδι
1 ποτήρι του νερού κρέμα γάλακτος
1 ποτηράκι του κρασιού άσπρο κρασί
1 ποτήρι του νερού ζουμί από βρασμένες καραβίδες
1 ποτήρι του νερού χυμό λεμονιού
πάπρικα γλυκιά
αλάτι και πιπέρι
200 γραμμάρια χαβιάρι


Εκτέλεση

- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζετε νερό και αλάτι.
- Μόλις βράσει το νερό, ρίχνετε το ξίδι και τις καραβίδες και τις αφήνετε να βράσουν για 10 λεπτά περίπου.
- Μόλις βράσουν, τις σουρώνετε, τις καθαρίζετε και τις κόβετε (σε 2-3 κομμάτια την καθεμιά, ανάλογα με το μέγεθός της).
- Σε ένα μπολ βάζετε τις καραβίδες μαζί με το χυμό λεμονιού και τις αφήνετε για 20-25 λεπτά.
- Σε μια κατσαρόλα βάζετε το λάδι σε χαμηλή φωτιά, ρίχνετε τις καραβίδες μαζί με το χυμό λεμονιού και προσθέτετε το κρασί, το ζουμί από τις βρασμένες καραβίδες, την κρέμα γάλακτος, αλάτι και πιπέρι.
- Αφήνετε τα υλικά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η κρέμα.
- Βράζετε το σπαγγέτι, το σουρώνετε και το βουτυρώνετε.
- Το ρίχνετε προσεχτικά μέσα στην κατσαρόλα με τις καραβίδες, ανακατεύετε για 2-3 λεπτά και σβήνετε τη φωτιά.
- Σερβίρετε το σπαγγέτι με τις καραβίδες σε μια πιατέλα και ρίχνετε από πάνω την πάπρικα και το χαβιάρι.
Σημείωση: Οταν ανακατέψετε τα σπαγγέτι με τις καραβίδες χρειάζεται προσοχή, για να μην λιώσουν τα κομμάτια της καραβίδας.