Στρείδια
Τα τί και τα πού της Καθαράς Δευτέρας
15 settembre 2007 23:45 Συνταγή της κατηγορίας : Μικρές συμβουλές & μυστικά
Από άλλα θαλασσινά: Κυδώνια, στρείδια, σωλήνες - φρέσκα από το Μεγάλο πεύκο, την Χαλκίδα ή τον Στρυμώνα. Θα τα βρείτε, αν πάτε ή τηλεφωνήσετε εγκαίρως σε κεντρική ψαραγορά (της οδού Αθηνάς στην Αθήνα, της Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη κ.ο.κ)
Από όσπρια: Φασουλοταβάς ή φασόλια «πιγιάζ» και ρεβύθια - σαλάτα, δηλαδή βρασμένα με λαδολέμονο, μαϊδανό και κρεμμύδια.
Και φυσικά μην ξεχάσετε τα απαραίτητα συνοδευτικά της ημέρας δηλαδή : Φρέσκα κρεμμυδάκια, ρεπάνια, τουρσιά και πίκλες (διάφορα), λαγάνες.
Και βέβαια : ούζο, ρακί, ρετσίνα ή λευκό κρασί.
Φιλέτα σκουμπριού καπνιστά τα καλύτερα είναι τα Flokos - καπνιστά σε φυτικό λάδι (οβάλ κονσέρβες σε καφέ χρώμα, γιατί υπάρχει μεγάλη ποικιλία. Περιεχόμενο καθαρού βάρους: 125 γρ.) Είναι κυριολεκτικά «λουκούμι»! Τα βγάζετε στραγγιστά απ' το κουτί, τα περιχύνετε με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο και λεμόνι και πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο άνιθο.