Συνταγές
Αρακάς

Αρακάς με πατάτες και παντσέτα


Υλικά

1 κιλό αρακάς καθαρισμένος
2 πατάτες
700 γρ. ώριμες ντομάτες
½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη
½ κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
½ ματσάκι ψιλοκομμένο άνηθο
300-400 γραμμάρια παντσέτα κομμένη σε χοντρά κυβάκια

Εκτέλεση

- Ξεφλουδίζετε και ψιλοκόβετε τις ντομάτες.
- Kαθαρίζετε και κόβετε σε κομμάτια τις πατάτες.
- Ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια.
- Ζεσταίνετε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο και μαραίνετε τα κρεμμύδια.


Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

- Προσθέτετε τις ντομάτες, τον αρακά και τις πατάτες.
- Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε τη ζάχαρη και την πάπρικα και σιγοβράζετε σε χαμηλή φωτιά με ανοιχτή την κατσαρόλα.
- Πού και πού ανακατεύετε ελέγχοντας για νερό.


Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.
Πέντε λεπτά πριν κλείσετε την φωτιά, προσθέτετε και τον άνηθο ψιλοκομμένο και την παντσέτα.


Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

- Σερβίρετε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Κιαγίτ κεμπάπ ή αρνάκι τηλιγμένο στο χαρτί (προλέυση Τουρκία)




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Αρνί με Αρακά


Υλικά

1 κιλό αρνί (μπούτι)
1 κιλό αρακάς
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
3 φρέσκιες ντομάτες
αλάτι και πιπέρι


Εκτέλεση

- Αλατοπιπερώνετε το μπούτι
- Το βάζετε στο ταψί
- Τρίβετε τις ντομάτες στο τρίφτη
- Προσθέτετε τη μισή ποσότητα ντομάτας στο ταψί
- Λιώνετε το βούτυρο και περιχύνετε το αρνί
- Ψήνετε σε μέτριο φούρνο έως να μισοψηθεί
- Προσθέτετε 1-2 φλιτζάνια νερό και την υπόλοιπη ντομάτα και μόλις βράσουν ρίχνετε τον αρακά και ανακατεύετε που και που να μην κολλήσει

Αρνί Εξοχικό


Υλικά

1 κιλό αρνί
1/2 φλιτζάνι λάδι
4 κρεμμύδια
3 καρότα
2 πατάτες
μισό σακούλι αρακά
1 λεμόνι
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι και πιπέρι
φύλλο κρούστας


Εκτέλεση

- Κόβετε το κρέας σε πολύ μικρά κομμάτια
- Βάζετε το λάδι σε μία κατσαρόλα να κάψει
- Τσιγαρίζετε το κρέας
- Αλατοπιπερώνετε
- Βρέχετε με το χυμό λεμονιού
- Βράζετε τα λαχανικά για 10 περίπου λεπτά
- Στραγγίζετε τα λαχανικά και τα σουτάρετε με το βούτυρο
- Απλώνετε τα φύλλα και σε κάθε ένα γεμίζετε με το μείγμα και τυλίγετε
- Ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 1 1/2 περίπου ώρα

Σπανάκι με αγγκινάρες και αρακάς ογκρατέν


Υλικά

1 κούπα αρακά
1/4 κούπας λάδι
1/2 κούπα φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κιλό σπανάκι ζεματισμένο
1/4 κούπας άνηθο ψιλοκομμένο
2 κούπες κεφαλογραβιέρες της αρεσκείας μας
λίγη φρυγανιά
2 κονσέρβες αγγιναρούλες (400 γρ. η κάθε μία)
1 κούπα ζαμπόν
αλάτι - πιπέρι

για τη μπεσαμέλ
1 κούπα έτοιμη μπεσαμέλ
1/4 κρέμα γάλακτος
λίγο μοσχοκάρυδο


Εκτέλεση

- Σωτάρουμε πρώτα το κρεμμύδι στο λάδι.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε και το σπανάκι με τον άνηθο και σωτάρουμε ελαφρά.
- Τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και αλατοπιπερώνουμε.
- Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και 1 κούπα με τα τυριά και ανακατεύουμε.
- Βουτυρώνουμε 1 πυρέξ και πασπαλίζουμε με λίγη φρυγανιά.
- Απλώνουμε στο πυρέξ το μίγμα με το σπανάκι.
- Ξεπλένουμε τις αγγιναρούλες και τις αραδειάζουμε πάνω στο σπανάκι.
- Από πάνω απλώνουμε το ζαμπόν, 1 κούπα με τα υπόλοιπα τυριά και τον αρακά.
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τη μπεσαμέλ με την κρέμα γάλακτος και το μοσχοκάρυδο.
- Την περιχύνουμε στο φαγητό και βάζουμε το πυρέξ στο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 45'-50'.

Κοτόπουλο με Αγκινάρες και Αρακά


Υλικά

1 κοτόπουλο (1.200 γραμμάρια περίπου), κομμένο σε μικρές μερίδες
10 αγκινάρες καλά καθαρισμένες και κομμένες στα τέσσερα
10 στρογγυλά πατατάκια
4-5 καρότα κομμένα σε ροδέλες
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
8-10 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
1 ποτηράκι του κρασιού χυμό λεμονιού
2 αβγά
2 ντομάτες ξεφλουδισμένες και χοντροκομμένες
αλάτι και πιπέρι


Εκτέλεση

- Βάζετε το λάδι σε μια κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί τσιγαρίζετε για λίγο το κοτόπουλο με τα κρεμμυδάκια.
- Μετά, βάζετε τις αγκινάρες σουρωμένες, τα πατατάκια, τα καρότα, τις ντομάτες, το χυμό λεμονιού. αλάτι, πιπέρι και νερό και αφήνετε το φαγητό να βράσει.
- Μόλις βράσει και πιεί το νερό, το αβγοκόβετε.
- Αν δεν το αβγοκόψετε, βάζετε ακόμη 1 κιλό ντομάτες ξεφλουδισμένες και χοντροκομμένες.

Σημείωση: Οταν καθαρίσετε τις αγκινάρες, για να μην μαυρίσουν τις βάζετε σε μια λεκάνη με χυμό λεμονιού.

Πως να φτιάξετε το αβγολέμονο...

Υλικά
2 αβγά
1 ποτηράκι του κρασιού χυμό λεμονιού
2 σταγόνες νερό1 ποτήρι του νερού ζουμί από το φαγητό

Εκτέλεση

Χτυπάτε σφιχτή μαρέγκα και τα ασπράδια με 2 σταγόνες νερό, προσθέτετε τους κρόκους χωρίς να σταματήσετε το χτύπημα, βάζετε το ζουμί από το φαγητό χτυπώντας συνέχεια. Ρίχνετε το χυμό λεμονιού στην κατσαρόλα για να πάει παντού. Σερβίρετε ζεστό το φαγητό.
Προσοχή: Οταν βάλετε το αβγολέμονο στην κατσαρόλα, η φωτιά πρέπει να είναι σβηστή, διότι θα κόψει το αβγολέμονο.


Κοτόπουλο με Πράσα και Αρακά


Υλικά

1 κοτόπουλο (1.500 γρ. περίπου) κομμένο σε μικρές μερίδες
1 κιλό πράσα κομμένα σε ροδέλες
500 γραμμάρια αρακά
1 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
1 ποτηράκι του κρασιού χυμό λεμονιού
αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση

- Βάζετε το λάδι σε μια κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί βάζετε το κοτόπουλο και το σοτάρετε.
- Προσθέτετε τα κρεμμυδάκια, τα πράσα, τον άνηθο, το μάραθο, τον αρακά, (τον οποίο έχετε βράσει από πριν για 10 λεπτά περίπου), το χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και νερό.
- Αφήνετε το φαγητό να βράσει σε χαμηλή φωτιά.
- Αν θέλετε, προσθέτετε λίγο λεμόνι ακόμη.