Συνταγές
Αγκινάρες

Αγκινάρες πιλάφι (προέλευση Τήνος)


Υλικά
4-5 αγκινάρες
1 μέτριο κρεμμύδι
2 φλιτζάνια τσαγιού ρύζι για πιλάφι
1/2 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
Ο χυμός δύο λεμονιών
Αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση

- Καθαρίζουμε τις αγκινάρες, τις περνάμε με λεμόνι για να μη μαυρίσουν και τις κόβουμε στα τέσσερα.
- Καθαρίζουμε το κρεμμύδι, το κόβουμε σε φέτες, το σοτάρουμε στην κατσαρόλα με το λάδι και στη συνέχεια προσθέτουμε τις αγκινάρες, το αλατοπίπερο και έξι φλυτζάνια νερό.
- Όταν βράσουν οι αγκινάρες ρίχνουμε το ρύζι και το αφήνουμε να βράσει.

Κιμαδόπιττα


Υλικά

5 αγγιναρούλες μικρές ψιλοκομμένες (κονσέρβα)
1/2 κιλό κιμά
1/2 κούπα κεφαλοτύρι ή regato τριμμένο
1/2 κούπα άνηθο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές φρυγανιά (γαλέτα)
1 κουταλιά αλεύρι
3 λωρίδες μπέικον ψιλικομμένο
1/2 κιλό φύλλο σφολιάτα
3 αυγά
1/2 κούπα γάλα εβαπορέ
αλάτι - πιπέρι


Εκτέλεση

- Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τον κιμά, το regato, τον άνηθο, τη φρυγανιά, το αλεύρι, το μπέικον και το κρεμμύδι.
- Χτυπάμε σ' ένα πιάτο τα αυγά με το γάλα και τα ρίχνουμε στο μίγμα με τον κιμά.
- Σε μια ταρτιέρα ή ένα ταψί 35 εκ., απλώνουμε 1 φύλλο σφολιάτα, το αλείφουμε με το κροκάδι και το ψήνουμε μέχρι να ροδίσει στους 200 βαθμούς Κελσίου, για 15'.
- Απλώνουμε το μίγμα επάνω στο φύλλο και το σκεπάζουμε με το επόμενο φύλλο, αφού το έχουμε βουτυρώσει από την κάτω πλευρά.
- Ανοίγουμε λίγο το φύλλο να στρογγυλέψει και τα κομμάτια που εξέχουν, τα κόβουμε με ψαλίδι ως το χείλος της ταρτιέρας.
- Πατάμε με τα δάχτυλα τη σφολιάτα να κλείσει και με ένα πηρούνι, την τρυπάμε κάνοντας σχέδιο, όπως θα την κόβαμε.
- Αλείφουμε με τον υπόλοιπο κρόκο και ψήνουμε στους 100 βαθμούς Κελσίου, μέχρι να ροδίσει

Σπανάκι με αγγκινάρες και αρακάς ογκρατέν


Υλικά

1 κούπα αρακά
1/4 κούπας λάδι
1/2 κούπα φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κιλό σπανάκι ζεματισμένο
1/4 κούπας άνηθο ψιλοκομμένο
2 κούπες κεφαλογραβιέρες της αρεσκείας μας
λίγη φρυγανιά
2 κονσέρβες αγγιναρούλες (400 γρ. η κάθε μία)
1 κούπα ζαμπόν
αλάτι - πιπέρι

για τη μπεσαμέλ
1 κούπα έτοιμη μπεσαμέλ
1/4 κρέμα γάλακτος
λίγο μοσχοκάρυδο


Εκτέλεση

- Σωτάρουμε πρώτα το κρεμμύδι στο λάδι.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε και το σπανάκι με τον άνηθο και σωτάρουμε ελαφρά.
- Τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και αλατοπιπερώνουμε.
- Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και 1 κούπα με τα τυριά και ανακατεύουμε.
- Βουτυρώνουμε 1 πυρέξ και πασπαλίζουμε με λίγη φρυγανιά.
- Απλώνουμε στο πυρέξ το μίγμα με το σπανάκι.
- Ξεπλένουμε τις αγγιναρούλες και τις αραδειάζουμε πάνω στο σπανάκι.
- Από πάνω απλώνουμε το ζαμπόν, 1 κούπα με τα υπόλοιπα τυριά και τον αρακά.
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τη μπεσαμέλ με την κρέμα γάλακτος και το μοσχοκάρυδο.
- Την περιχύνουμε στο φαγητό και βάζουμε το πυρέξ στο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 45'-50'.

Τάρτα με αγκινάρες


Υλικά

10 καρδιές από αγκινάρες βρασμένες
1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο
2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
200 γραμ. κιμά
1 ποτήρι του νερού χυμό ντομάτας
1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
200 γραμ. γκούντα τριμμένο
1 ποτηράκι του κρασιού χυμό λεμονιού
φρυγανιά τριμμένη
αλάτι και πιπέρι

Υλικά για την τάρτα

2 φλιτζάνια αλεύρι
1 φλιτζάνι βούτυρο
1 αβγό
1 κουταλιά της σούπας χλιαρό νέρο
λίγο αλάτι


Εκτέλεση

- Ψιλοκόβετε τις αγκινάρες και τις τσιγαρίζετε με το λάδι, τον κιμά, τα κρεμμύδια και τον άνηθο.
- Προσθέτετε το χυμό ντομάτας και μόλις βράσει το φαγητό, το σβήνετε με το χυμό λεμονιού.
- Εχετε, ήδη, ετοιμάσει την τάρτα και την ψήνετε στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά περίπου.
- Στρώνετε όλη τη γέμιση πάνω στην τάρτα και, τέλος, προσθέτετε το τυρί με λίγη φρυγανιά τριμμένη.
- Ξαναβάζετε το ταψί στο φούρνο και αφήνετε την τάρτα να ψηθεί για 10 λεπτά περίπου.
- Σερβίρεται ζεστή.
- Αντί για μονοκόμματη τάρτα, μπορείτε να φτιάξετε ατομικά ταρτάκια.

Κοτόπουλο Φωλίτσες


Υλικά

1 κοτόπουλο (1.500 γραμμάρια περίπου) χωρίς πέτσες και κόκαλα κομμένο σε μικρά κομμάτια
500 γραμμάρια μαλλιά αγγέλου
10 αγκινάρες καθαρισμένες και κομμένες στα τέσσερα
12-15 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 ποτηράκι του κρασιού άσπρο κρασί
1/2 ποτηράκι του κρασιού χυμό λεμονιού
200 γραμμάρια τυρί κρέμα
100 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
400 γραμμάρια κίτρινα τυριά τριμμένα
1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
αλάτι και πιπέρι


Εκτέλεση

- Ανάβετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Σε χαμηλή φωτιά σοτάρετε το κοτόπουλο, τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και τις αγκινάρες, ρίχνετε αλάτι και πιπέρι και τα σβήνετε με το κρασί και το χυμό λεμονιού.
- Προσθέτετε λίγο νερό και αφήνετε το φαγητό να βράσει.
- Μόλις βράσει και μείνει με πολύ λίγο ζουμί, προσθέτετε το τυρί κρέμα και την κρέμα γάλακτος και τα αφήνετε να λιώσουν και να ενωθούν με όλα τα υλικά.
- Βράζετε τα μαλλιά αγγέλου στο μισό χρόνο από αυτόν που είναι γραμμένος στις οδηγίες, διότι θα βράσουν και στο φούρνο. - Με μια τρυπητή κουτάλα βγάζετε μία μία τις φωλίτσες των μαλλιών αγγέλου, τις στραγγίζετε και τις βάζετε προσεχτικά σε ένα βουτυρωμένο ταψί.
- Σε κάθε φωλιά βάζετε από πάνω 2-3 κουταλιές της σούπας από το φαγητό και σκεπάζετε με τα τέσσερα τυριά.
- Βάζετε το ταψί στο φούρνο χωρίς να το σκεπάσετε και ψήνετε το φαγητό για 10-15 λεπτά, μέχρι να λιώσουν τα τυριά.
- Σερβίρεται ζεστό, με λίγο ψιλοκομμένο άνηθο.


Αγκινάρες με γαρίδες


Υλικά

10 καρδιές από αγκινάρες βρασμένες
10 γαρίδες βρασμένες
2 φλιτζάνια μαγιονέζα
1 ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο
4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
2 καρότα ψιλοκομμένα
1 ποτήρι του νερού χυμό λεμονιού
πάπρικα, αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση

- Βράζετε τις καρδιές από τις αγκινάρες και τους ρίχνετε λεμόνι για να μην μαυρίσουν.
- Ανακατεύετε όλα τα υπόλοιπα υλικά με τη μαγιονέζα.
- Αλατίζετε τις καρδιές και βάζετε σε καθεμιά από 1 κουταλιά της σούπας γέμιση.
- Από πάνω βάζετε μια γαρίδα και λίγη πάπρικα.
- Αφήνετε το φαγητό για 1 ώρα στο ψυγείο, ώστε να παγώσει.
- Σερβίρεται κρύο.

Ρυζοσαλάτα


Υλικά

500 γραμμάρια ρύζι
4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
100 γραμμάρια καλαμπόκι
100 γραμμάρια άσπρα αμύγδαλα ψιλοκομμένα
1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
1 πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη
1 ματσάκι άνιθο
4 καρότα ψιλοκομμένα
4 καρδιές από αγκινάρες βρασμένες και ψιλοκομμένες
1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
1/2 ποτηράκι του κρασιού ξίδι
1/2 ποτηράκι του κρασιού χυμό λεμονιού
1 ματσάκι μαϊντανό
αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση

- Βράζετε και σουρώνετε το ρύζι.
- Σε ένα μεγάλο διαφανές μπολ στρώνετε κατά σειρά όλα τα υλικά, ώστε να φαίνονται τα χρώματα.
- Χτυπάτε πολύ καλά το λαδόξιδο και το ρίχνετε από πάνω μαζί με το αλάτι.
- Τα ανακατεύετε όλα μαζί προσεχτικά με ένα κουτάλι.
- Έχετε κρατήσει λίγο άνιθο και λίγο καλαμπόκι και τα στρώνετε πάνω στην σαλάτα.
- Την σκεπάζετε και την τοποθετείτε στο ψυγείο.
- Σερβίρεται κρύα.


Κοτόπουλο με Αγκινάρες και Αρακά


Υλικά

1 κοτόπουλο (1.200 γραμμάρια περίπου), κομμένο σε μικρές μερίδες
10 αγκινάρες καλά καθαρισμένες και κομμένες στα τέσσερα
10 στρογγυλά πατατάκια
4-5 καρότα κομμένα σε ροδέλες
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
8-10 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
1 ποτηράκι του κρασιού χυμό λεμονιού
2 αβγά
2 ντομάτες ξεφλουδισμένες και χοντροκομμένες
αλάτι και πιπέρι


Εκτέλεση

- Βάζετε το λάδι σε μια κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί τσιγαρίζετε για λίγο το κοτόπουλο με τα κρεμμυδάκια.
- Μετά, βάζετε τις αγκινάρες σουρωμένες, τα πατατάκια, τα καρότα, τις ντομάτες, το χυμό λεμονιού. αλάτι, πιπέρι και νερό και αφήνετε το φαγητό να βράσει.
- Μόλις βράσει και πιεί το νερό, το αβγοκόβετε.
- Αν δεν το αβγοκόψετε, βάζετε ακόμη 1 κιλό ντομάτες ξεφλουδισμένες και χοντροκομμένες.

Σημείωση: Οταν καθαρίσετε τις αγκινάρες, για να μην μαυρίσουν τις βάζετε σε μια λεκάνη με χυμό λεμονιού.

Πως να φτιάξετε το αβγολέμονο...

Υλικά
2 αβγά
1 ποτηράκι του κρασιού χυμό λεμονιού
2 σταγόνες νερό1 ποτήρι του νερού ζουμί από το φαγητό

Εκτέλεση

Χτυπάτε σφιχτή μαρέγκα και τα ασπράδια με 2 σταγόνες νερό, προσθέτετε τους κρόκους χωρίς να σταματήσετε το χτύπημα, βάζετε το ζουμί από το φαγητό χτυπώντας συνέχεια. Ρίχνετε το χυμό λεμονιού στην κατσαρόλα για να πάει παντού. Σερβίρετε ζεστό το φαγητό.
Προσοχή: Οταν βάλετε το αβγολέμονο στην κατσαρόλα, η φωτιά πρέπει να είναι σβηστή, διότι θα κόψει το αβγολέμονο.


Αγκινάρες αλά Πολίτα


Υλικά

10 αγκινάρες
1 λεμόνι
10 καρότα κομμένα σε ροδέλες
5-6 μικρές πατάτες
1 ματσάκι κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
5-6 πράσα (μόνο το άσπρο μέρος)
1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
2-3 ντομάτες ξεφλουδισμένες ολόκληρες
1 ποτήρι του κρασιού χυμό λεμονιού
αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση

- Καθαρίζετε τις αγκινάρες, τις τρίβετε με το λεμόνι και τις βάζετε σε μια λεκάνη με νερό για να μην μαυρίσουν.
- Αν τα κοτσανάκια τους είναι τρυφερά, τα καθαρίζετε και τα βάζετε κι αυτά στο φαγητό.
- Σε χαμηλή φωτιά, τσιγαρίζετε με το λάδι τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, τα καρότα, τις πατάτες, και τα πράσα μαζί με αλάτι, πιπέρι για 10 λεπτά περίπου.
- Μετά στρώνετε από πάνω τις αγκινάρες, τις ντομάτες, και τα κοτσανάκια από τις αγκινάρες, προσθέτετε το χυμό λεμονιού και νερό και αφήνετε το φαγητό να βράσει και να χυλώσει.


Αγκινάρες γεμιστές


Υλικά

2 κονσέρβες αγγινάρες (400 γρ.)
200 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 αυγό1/4 κούπας άνηθο ψιλοκομμένο
1/4 κούπας κρεμμύδι λεπτοτριμμένο
1/4 κεφαλοτύρι ή regato τριμμένο
2 κουταλιές φρυγανιά
1 κουταλιά αλεύρι
αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο


Εκτέλεση

- Αφαιρούμε από τις αγγινάρες την ψύχα και μερικά φυλλαράκια.
- Ενώνουμε σ' ένα μπολ τον κιμά, το αυγό, τον άνηθο, το κρεμμύδι, το τυρί, το αλάτι και το πιπέρι.
- Παίρνουμε τις αγγινάρες και τις γεμίζουμε μία - μία με το μίγμα που φτιάξαμε.
- Κλείνουμε τα φυλλαράκια. Σ' ένα πιάτο χτυπάμε 2 ασπράδια και 2 κουταλιές λάδι.
- Σ' ένα άλλο πιάτο βάζουμε το αλεύρι και σ' ένα τρίτο τη φρυγανιά.
- Βουτάμε μία - μία τις αγγινάρες διαδοχικά στο αλεύρι, στο ασπράδι και τέλος στη φρυγανιά.
- Τις βάζουμε στο ψυγείο ακάλυπτες για 30'-60'.
- Βάζουμε λάδι στη φωτιά και τις ρίχνουμε μία - μία, μέχρι να ροδίσουν.