Συνταγές
Ρωσία

Σαλάτα ρώσικη ή ολιβιέ (προέλευση Ρωσία)

Την συνταγή απέστειλε η Ξένια Καλαιτζίδου aka Scarytale.

Στους καταλόγους των εστιατορίων συχνά συναντιέται η μυστηριώδης ονομασία “ρώσικη σαλάτα” αλλά ελάχιστοι ξέρουν ότι αυτό που κρύβεται πίσω της μόνο ρώσικη σαλάτα δεν είναι. Πάντως κάτι παρόμοιο υπήρχε πριν πέντε χρόνια στη καντίνα του σχολείου μου, πράγμα που σημαίνει ότι κάποιοι τέτοιοι διεστραμμένοι παιδοβασανιστές έφεραν μαζί τους αυτή τη συνταγή βαπτισμένη ρώσικη σαλάτα και εδώ τους πίστεψαν σαν γηγενείς που ήταν.

Στην πραγματικότητα το αξίωμα της ρώσικης σαλάτας ανήκει στη σαλάτα γνωστή στα πάτρια εδάφη της σαν ολιβιέ. Τη συνταγή της έφερε στη Ρωσία τη δεκαετία του 1860 ο Γάλλος μάγειρας Λουσιέν Ολιβιέ. Η αρχική συνταγή απλοποιήθηκε, λαϊκοποιήθηκε και έγινε ένα από τα σύμβολα της Πρωτοχρονιάς για όλους τους Ρώσους εξίσου με το διακοσμημένο δέντρο, τη σαμπάνια, τα χτυπήματα του μεγάλου ρολογιού του Κρεμλίνου και την ταινία “Η ειρωνία της μοίρας”. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές αλλά θα μοιραστώ αυτήν που έχουμε συνηθίσει στην οικογένειά μου. Χρειαζόμαστε:

Υλικά

3 αυγά
3-4 πατάτες
6-7 αγγουράκια τουρσί
300 g βραστό κρέας κοτόπουλου
500 g κονσερβοποιημένο πράσινο αρακά
3 κουταλιές μαγιονέζα (αυτή της Μογιά Σεμιά παραγωγής Ρωσίας ή όποια άλλη προτιμάτε
και αλάτι φυσικά

Εκτέλεση

Βράζουμε σφιχτά τα αυγά, τα καθαρίζουμε και κόβουμε όσο πιο ψιλά γίνεται. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις βράζουμε και τις κόβουμε σε κομμάτια 1-2 κυβικών εκατοστών. Κόβουμε τα τουρσί και το βραστό κοτόπουλο (κατά προτίμηση το κοτόπουλο μπορεί να αφαιρεθεί ή να αντικατασταθεί με σαλάμι και βάζουμε όλα σε μια σαλατιέρα μαζί με τον αρακά. Προσθέτουμε μαγιονέζα και αλάτι και ανακατεύουμε.