Συνταγές
Ροδόνερο

Κοτόπουλο με πορτοκάλι


Κοτόπουλο πορτοκάλι του 16ου αιώνα, μία συνταγή που προέρχεται από ένα βιβλίο μαγειρικής του 1594!

Υλικά
(για τέσσερις μερίδες)

2 στήθη κοτόπουλου χωρισμένα στη μέση, χωρίς κόκκαλα και χωρίς πέτσα
½ φλυτζάνι ζωμό κοτόπουλου
2 πορτοκάλια καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
4 δαμάσκηνα χωρίς το κουκούτσι τους
4 χουρμάδες χωρίς το κουκούτσι τους
½ κ.τσ. γαρύφαλλα
1 κ.τσ. μαύρο ολόκληρο πιπέρι
½ κ.τσ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
2 κ.σούπας άσπρη ζάχαρη
1 κ.σούπας ροδόνερο
3/4 φλυτζ. ασπρο κρασί


Εκτέλεση

- Τοποθετείτε μια φαρδιά κατσαρόλα με τον ζωμό σε δυνατή φωτιά.
- Προσθέτετε τα πορτοκάλια, τα δαμάσκηνα, τους χουρμάδες και τα γαρύφαλλα και τα αφήνετε να βράσουν μέχρι να σπάσουν λίγο τα φρούτα, περίπου 7-10 λεπτά.
- Ανακατεύετε μέσα στο ζωμό πιπέρι, μοσχοκάρυδο, ζάχαρη, ροδόνερο και κρασί.
- Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για περίπου δέκα λεπτά.





- Στραγγίζετε (;) και το κρατάτε πλάι.
- Τσιγαρίζετε το κοτόπουλο σε φαρδύ τηγάνι μέχρι να ροδοκοκκινίσει και από τις δυο πλευρές.
- Προσθέτετε τη φυλαγμένη σάλτσα και συνεχίζετε γυρίζοντας και αλείφοντας το κοτόπουλο μέχρι να ψηθεί καλά, περίπου 20-25 λεπτά.
- Σερβίρετε μετά με ρύζι ή με πουρέ πατάτας.