Συνταγές
Βασιλικός

Ρεβυθοκεφτέδες




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Μακαρονάδα του ναυτικού


Υλικά

3/4 του κιλού τομάτες, ώριμες αλλά όχι παραγινωμένες
αλάτι χοντρό
μια χοντρή σκελίδα σκόρδο
τέσσερις κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
100 γρ. ψιλοκομμένη σάρκα από πράσινες ελιές
τέσσερις κουταλιές κάπαρη (όχι συντηρημένη σε αλάτι)
10 κλωνιά μαϊντανό, μόνο τα φύλλα, ψιλοκομμένα
αλάτι ψιλό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
τέσσερα φιλέτα αντσούγιας διατηρημένα σε λάδι, στραγγισμένα
μια μικρή κονσέρβα τόνου διατηρημένου σε λάδι, στραγγισμένου
μισό κιλό σπαγγέτι καλής ποιότητας
μεγάλα, φρέσκα φύλλα βασιλικου.


Εκτέλεση

- Ξεφλουδίζουμε τις τομάτες, αφού τις ζεματίσουμε σε καυτό, αλατισμένο με χοντρό αλάτι, νερό. Αφαιρούμε τους σπόρους και τις κόβουμε σε κυβάκια ακμής 2 εκατοστών. - Τσακίζουμε το σκόρδο.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε τι λάδι μας. Μόλις γίνει χλιαρό βάζουμε το σκόρδο και το σωτάρουμε ένα με δύο λεπτά (να χρυσίσει).
- Προσθέτουμε τις τομάτες, τις ελιές και την κάπαρι και βράζουμε για λίγα λεπτά χωρίς να ανακατέψουμε (κουνάμε μόνο μερικές φορές ελαφρά το τηγάνι, διότι δε θέλουμε να διαλυθούν οι κύβοι της τομάτας).
- Προσθέτουμε το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι.
- Κόβουμε τα φιλέτα της αντσούγιας σε κομμάτια των δύο εκατοστών.
- Προσθέτουμε την αντσούγια και τον τόνο, σε μεγάλες μπουκιές, στη σάλτσα και αφήνουμε για ένα λεπτό ακόμη στη φωτιά χωρίς να ανακατέψουμε.
- Η αντσούγια θα διαλυθεί σχεδόν, ο τόνος θα μείνει σε μεγάλα κομμάτια.
- Βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου τους, al dente.
- Σουρώνουμε, τα βάζουμε σε ένα μπωλ και προσθέτουμε το «ζουμί» (το λάδι) από τη σάλτσα μας.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά και μεταφέρουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος, που την έχουμε ζεστάνει.
- Σερβίρουμε με τη σάλτσα στην κορυφή και διακοσμούμε με τα φύλλα του βασιλικού.
- Η μακαρονάδα μας τρώγεται ζεστή και -παρότι πιθανώς δεν θα το τηρήσετε- κανονικά δεν σερβίρεται με τυρί.

Μπιφτέκια φακής


Υλικά

1/4 φακες
1/4/ ψωμί μπαγιάτικο
1 μεγάλο κρεμύδι
λάδι
λίγος μαϊντανός
λίγος βασιλικός( ή δυόσμος)
λίγη ρίγανη
λίγη σάλτσα σόγιας (πωλείται έτοιμη )
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

- Βράζουμε τη φακή μέχρι να μαλακώσει καλά ( να μην αρχίσει όμως να διαλύεται) και τη σουρώνουμε καλά.
- Τρίβουμε το κρεμμύδι και το σωτάρουμε.
- Μουσκεύουμε το ψωμί και το στίβουμε καλά.
- Προσθέτουμε το μαϊντανό, το βασιλικό (ή το δυόσμο), τη ρίγανη και τη σάλτσα σόγιας και στη συνέχεια λίγο πιπέρι και αλάτι (με προσοχή γιατί η σάλτσα σόγιας είναι αλμυρή) και τέλος λίγο λάδι, σε τέτοια ποσότητα ώστε να πλάθονται.
- Πλάθουμε το μίγμα σε κεφτεδάκια για να τηγανίσουμε (απορροφούν όμως αρκετό λάδι) ή σε μπιφτέκια για να τα ψήσουμε στο φούρνο, αφού πρώτα τα αλείψουμε με λίγο λάδι.
- Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 20-25 λεπτά προσέχοντας να μην ξεραθούν.

Μπιφτέκια με καρύδια και μανιτάρια


Υλικά

(για 5 άτομα περίπου)

2 μέτρια κρεμμύδια (ψιλοκομμένα )
275 γρ. Μανιτάρια
5 κουτ. σ. Ελαιόλαδο (για σοτάρισμα)
150 γρ. Καρύδια
20 φρυγανιές τριμμένες
*1/2 -1 φλυτζ. γάλα σόγιας ( ή νερό)
275 γρ. Τριμμένο μπαγιάτικο ψωμί
Λίγο φασκόμηλο ( ή ρίγανη)
Λίγο βασιλικό
Αλάτι - πιπέρι

Εκτέλεση

- Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια καί τά μανιτάρια καί τα σωτάρουμε με τις 5 κουτ. λάδι σε σιγανή φωτιά.
- Προσθέτουμε τά υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά και ελέγχουμε το μείγμα, ώστε να πλάθεται κανονικά.
- Πλάθουμε σε μπιφτέκια ή τοποθετούμε τό όλο μείγμα ενιαίο, σε λαδωμένο ταψί. (Σ' αυτή την περίπτωση το χαράσσουμε σε τετράγωνα κομμάτια. )
- Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο γιά 45 λεπτά.

* Ρυθμίζουμε ανάλογα τήν ποσότητα του γάλακτος σόγιας.

Μελιτζάνες με πιπεριές και σάλτσα ντομάτας


Υλικά

(για 5-6 άτομα)
2 κιλά μελιτζάνες
4-5 γλυκές μακριές πιπεριές
1/3 φλιτζάνι λάδι
5-6 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
1 κιλό τομάτες ώριμες πολτοποιημένες
Αλάτι - πιπέρι
1/4 κουταλάκι κανέλα
1/4 κουταλάκι γαρίφαλο
1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1/2 φλιτζάνι φυλλαράκια φρέσκο βασιλικό
2 φλιτζάνια τριμμένο φυτικό τυρί

Εκτέλεση

- Ετοιμάζουμε τις μελιτζάνες όπως θα τις ετοιμάζαμε για τηγάνισμα και τις τηγανίζουμε ελαφρά.
- Αφαιρούμε τα κοτσάνια και τα σπόρια από τις πιπεριές και τις τηγανίζουμε και αυτές. Αν θέλουμε αφαιρούμε τη φλούδα από τις τηγανισμένες πιπεριές.
- Βάζουμε το λάδι σε κατσαρόλα επάνω στη φωτιά να κάψει και σοτάρουμε το σκόρδο.
- Ρίχνουμε την ντομάτα, τα μπαχαρικά, το αλάτι και το πιπέρι και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει μερικά λεπτά.
- Τοποθετούμε τις τηγανισμένες μελιτζάνες και πιπεριές σε πυκνές στρώσεις εναλλάξ με το τριμμένο φυτικό τυρί και το βασιλικό.
- Περιχύνουμε με τη σάλτσα και τις ψήνουμε σκεπασμένες με αλουμινόχαρτο στους 180 C για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν και να μείνουν με λίγη σάλτσα.
- Σερβίρονται ζεστές ή κρύες.

Αραμπιάτα


Υλικά

1 κουταλιά λάδι
1 σκελίδα σκόρδο
1/3 κούπας προσούτο ψιλοκομμένο
1/2 κουταλάκι νιφάδες τσίλι
1 1/2 κούπα μαρινάρα σως
2 κουταλιές βασιλικό


Εκτέλεση

- Σωτάρουμε το σκόρδο στο λάδι και προσθέτουμε τις νιφάδες τσίλι.
- Συνεχίζουμε με το αλάτι, το προσούτο και το και το βασιλικό.
- Τη μαρινάρα σως τη ρίχνουμε τελευταία στιγμή και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 30' περίπου