Συνταγές
Δεντρολίβανο

Αυγό τουρσί από την Άνω Ορεινή Σερρών (Προέλευση Σέρρες)


Υλικά
10 αυγά ξύδι μέλι κόκκους πιπεριού δεντρολίβανο, θυμάρι, ρίγανη μπούκοβο ή καυτερή πιπεριά

Εκτέλεση
- Βράζουμε τα αυγά μέχρι να σωθεί το νερό τους.
- Ξαναβάζουμε νερό και τα αφήνουμε να βράσουν πάλι μέχρι να σωθεί το νερό τους.
- Συνεχίζουμε άλλες δυό τρείς φορές το ίδιο.
- Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε τόσο ξύδι όσο το γυάλινο δοχείο με καπάκι που θα βάλουμε τα αυγά, με δύο τρεις κουταλιές μέλι και όλα τα άλλα υλικά.
- Καθαρίζουμε τα αυγά και τα βάζουμε στο γυάλινο βάζο, τα καλύπτουμε με το ξύδι, κλείνουμε το καπάκι κι αφήνουμε σε σκιερό και δροσερό μέρος για 10–15 μέρες.

Αγριογούρουνο Σαλμί


Υλικά για τη μαρινάρα

2 κλωνάρια σέλινο
3 κρεμμύδια κομμένα φέτες
2 καρότα κομμένα
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
1 φλυτζάνι κρασί άσπρο αρετσίνωτο
1 φλυτζάνι ξύδι
αλάτι πιπέρι

Υλικά

2 κρεμμύδια χοντροκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο
2 κλωνάρια σέλινο
2 καρότα κομμένα φέτες
1 ματσάκι δενδρολίβανο
αλάτι πιπέρι  
Εκτέλεση

- Βάζουμε το αγριογούρουνο στη μαρινάρα το προηγούμενο βράδυ.
- Σοτάρουμε το κρεμμύδι το σκόρδο καρότα και το σέλινο.
- Ρίχνουμε το αγριογούρουνο και το σοτάρουμε για 15' περίπου.
- Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το ψιλοκομμένο σέλινο και το δενδρολίβανο.
- Το αφήνουμε να βράσει.
- Αφού βράσει βγάζουμε με προσοχή το κρέας σε μία άλλη κατσαρόλα.
- Το ζωμό με τα καρότα, το σέλινο, το κρεμμύδι κλπ τα πολτοποιούμε σε μπλέντερ για να γίνει μία πηχτή σάλτσα και το ρίχνουμε επάνω επάνω από το κρέας.
- Σερβίρεται με καρυδάτη σκορδαλιά. 

Μinestra di Fagioli (Φασολάδα Τοσκάνης - προέλευση Ιταλία )


Υλικά για 12 πιάτα

- 1 κρεμμύδι ή πράσο, χοντροκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδου, χοντροκομμένες
- 2 κοτσάνια σέλινου, χοντροκομμένα
- 2 κουταλιές σούπας παρθένο πρώιμο ελαιόλαδο
- 200 γραμμ. φύλλα από λαχανίδες
- Φύλλα από 1/2 λάχανο μετρίου μεγέθους
- 3 μεγάλα καρότα κομμένα σε μέτριες φέτες
- 1 μεγάλη πατάτα κομμένη σε μέτριες φέτες
- 200 γραμμ. κολοκύθια κομμένα σε μέτριες φέτες
- 1 κλαδάκι δενδρολίβανου και 1 από θυμάρι, λίγα φύλλα φασκόμηλου και 1 φύλλο δάφνης
- 7 κούπες ζωμό από φασόλια
- αλάτι χοντρό και πιπέρι αλεσμένο
- 4 κούπες ήδη μαγειρεμένα άσπρα φασόλια (η παράδοση λέει ακόμη καλύτερα αν προέρχονται από φαγητό προηγουμένων ημερών)
- 1 φέτα σκορδόψωμο κατ' άτομο


Εκτέλεση

- Τσιγαρίζουμε με ελαιόλαδο για 10 λεπτά το κρεμμύδι, το σκόρδο και το σέλινο.
- Προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά, τα μυρωδικά και το ζωμό και σιγοβράζουμε το περιεχόμενο για 1 ώρα.
- Αφαιρούμε τα μυρωδικά, προσθέτουμε 3 κούπες από τα άσπρα φασόλια με επιπλέον αλάτι και πιπέρι.
- Παίρνουμε 5 κούπες από τα ήδη βρασμένα λαχανικά και τα κάνουμε πουρέ.
- Ρίχνουμε τον πουρέ πίσω στη σούπα με τα υπόλοιπα φασόλια και γαρνίρουμε με ελαιόλαδο.
- Χρησιμοποιούμε το ψωμί ως κουτάλι και κρατάμε τα υπολείμματα για τη «ribollita».

--------------------------------------------------------------

Ribollita (Σούπα ψωμιού)

Υλικά για 4 - 6 άτομα

Κόβουμε μεγάλες φέτες ψωμιού (από καρβέλι) και τις τοστάρουμε για 20 λεπτά μέχρι να ξεροψηθούν.
Παίρνουμε 5 κούπες από τη φασολάδα Τοσκάνης και μία κουταλιά παρθένο ελαιόλαδο για γαρνίρισμα κατ' άτομο.

Εκτέλεση

- Ξαναζεσταίνουμε την παραπάνω σούπα αφαιρώντας 1 κούπα από την κατσαρόλα βγάζοντάς την από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε το ψωμί και σκεπάζουμε το σκεύος μέχρι οι φέτες να μαλακώσουν.
- Κάνουμε πουρέ το περιεχόμενο και μετά ρίχνουμε πίσω την κούπα με τη σούπα που είχαμε αφαιρέσει.
- Ξαναζεσταίνουμε τη μείξη.
- Μπορούμε να την αραιώσουμε με λίγο νερό.
- Προσθέτουμε χοντρό αλάτι, πιπέρι και γαρνίρουμε με ελαιόλαδο αφότου βάλουμε τις μερίδες στα μπολ.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Αρνίσια σουβλάκια με γιαούρτι και κόλιαντρο


Υλικά

900 γρ αρνί από το μπούτι χωρίς κόκαλο
1 μεγάλο κρεμμύδι, τριμμένο
3 φύλλα δάφνης
5 κλαράκια θυμάρι ή δενδρολίβανο
ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
2,5 ml (1/2 κουταλάκι) ζάχαρη
75 ml (1/3 φλιτζανιού) ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
κλαράκια δενδρολίβανο για γαρνιτούρα
ψιλές φέτες λεμονιού για το σερβίρισμα

Για το γιαούρτι με το κόλιαντρο

150 ml (2/3 φλιτζανιού) γιαούρτι στραγγιστό
15 ml (1 κουταλιά) ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
15 ml (1 κουταλιά) ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιαντρο
10 ml (2 κουταλάκια) τριμμένο κρεμμύδι


Εκτέλεση

- Για το γιαούρτι με το κόλιαντρο, αναμειγνύετε το γιαούρτι, το δυόσμο, το κόλιαντρο και το κρεμμύδι.
- Μεταφέρετε το μείγμα σε μπολ σερβιρίσματος.
- Κόβετε το αρνί σε κομματάκια και τα βάζετε σε μπολ. Αναμειγνύετε το τριμμένο κρεμμύδι, τα αρωματικά χόρτα, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη και το λάδι, προσθέτετε αλάτι και πιπέρι, και περιχύνετε με το μείγμα το αρνί.
- Αναμειγνύετε το αρνί με το μείγμα και το αφήνετε για μερικές ώρες στο ψυγείο να μαριναριστεί.
- Σουρώνετε το κρέας και το περνάτε σε σουβλάκια.
- Τα τοποθετείτε σε σχάρα και τα ψήνετε σε προθερμασμένο γκριλ για 10 λεπτά, γυρίζοντάς τα κατά διαστήματα.
- Τα μεταφέρετε σε πιατέλα και γαρνίρετε με το δενδρολίβανο.
- Σερβίρετε με τις ψημένες φέτες λεμονιού και το γιαούρτι με το κόλιαντρο.
- Μυστικό: Σκεπάζετε τις άκρες στα ξύλινα σουβλάκια με αλουμινόχαρτο για να μην καούν.