Συνταγές
Φασόλια

Τα τί και τα πού της Καθαράς Δευτέρας



Από άλλα θαλασσινά: Κυδώνια, στρείδια, σωλήνες - φρέσκα από το Μεγάλο πεύκο, την Χαλκίδα ή τον Στρυμώνα. Θα τα βρείτε, αν πάτε ή τηλεφωνήσετε εγκαίρως σε κεντρική ψαραγορά (της οδού Αθηνάς στην Αθήνα, της Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη κ.ο.κ)

Από όσπρια: Φασουλοταβάς ή φασόλια «πιγιάζ» και ρεβύθια - σαλάτα, δηλαδή βρασμένα με λαδολέμονο, μαϊδανό και κρεμμύδια.

Και φυσικά μην ξεχάσετε τα απαραίτητα συνοδευτικά της ημέρας δηλαδή : Φρέσκα κρεμμυδάκια, ρεπάνια, τουρσιά και πίκλες (διάφορα), λαγάνες.
Και βέβαια : ούζο, ρακί, ρετσίνα ή λευκό κρασί.

Φιλέτα σκουμπριού καπνιστά τα καλύτερα είναι τα Flokos - καπνιστά σε φυτικό λάδι (οβάλ κονσέρβες σε καφέ χρώμα, γιατί υπάρχει μεγάλη ποικιλία. Περιεχόμενο καθαρού βάρους: 125 γρ.) Είναι κυριολεκτικά «λουκούμι»! Τα βγάζετε στραγγιστά απ' το κουτί, τα περιχύνετε με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο και λεμόνι και πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο άνιθο.

Τα φασόλια και το μούλιασμά τους


Και μια «ευκολία» για τις (τους) «βιαστικούς»!
Αν βαριέστε την διαδικασία του μουλιάσματος και του βρασίματος των φασολιών, ή έχετε αμφιβολίες για την ποιότητα της «σοδειάς», υπάρχει μια σίγουρη επιλογή: πάρτε από ένα super market ανάλογη ποσότητα φασολιών σε κονσέρβα. Ανοίξτε όμως και ρίξτε τα σε τρυπητό στον νεροχύτη και ξεπλύνετε καλά (ιδίως αν έχουν, ως συνήθως σάλτσα κλπ) ώστε να φύγει η μυρουδιά του «κονσερβέ»... Στη συνέχεια όμως ακολουθείστε κανονικά την διαδικασία της όποιας συνταγής μας δηλαδή: χορταρικά, σάλτσα, φούρνος, grill κλπ. Η «ετοιματζίδικη» αυτή λύση της κονσέρβας έχει, ως προς το ένα σκέλος της (δηλαδή τα φασόλια -αυτά καθαυτά) την «λογική» της, γιατί οι περισσότερες εταιρίες που κονσερβοποιούν φασόλια διαλέγουν πάντα και «στην εποχή τους» σωστή ποικιλία και σοδειά...

Φασουλοταβάς

Φασουλοταβάς

Υλικά
(για ένα σχετικά μεγάλο ταψί ή πυρέξ)

1,5 πακέτο φασόλια γίγαντες
1 κουτί ντοματάκια αποφλοιωμένα ή «κονκασέ»
½ κιλό καρότα, κομμένα ροδέλες
2-3 πράσινες γλυκές πιπεριές, κομμένες λωρίδες 2-3 εκ.
2 σχετικά μεγάλα πράσα, κομμένα (μόνο το άσπρο μέρος τους) σε ροδέλες (αντί για κρεμμύδια που πολλοί τα αποφεύγουν)
2 πράσινες καφτερές πιπεριές ολόκληρες (προαιρετικές)
1 κουταλιά σούπας πάπρικα
1 κουταλιά σούπας τοματοπολτό
1 κουταλιά σούπας-κοφτή ζάχαρη
1-1 ½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
6-7 φλιτζάνια νερό χλιαρό με διαλυμένη μια μεγάλη κουταλιά αλάτι
8-10 περίπου κουταλιές γαλέτα
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο-μόνο τα φύλλα


Ετοιμασία

- Βάζουμε τα φασόλια από την προηγούμενη μέρα σε μπόλικο νερό να μουλιάσουν.
- Την άλλη μέρα τα βράζουμε με λίγο αλάτι (για να «κρατήσουν») και ξύδι, και τα ξεπλένουμε σε τρυπητό.
- Προσοχή στο βράσιμο: να τα βγάλουμε κάπως πρόωρα, να είναι δηλαδή ακόμα λίγο «ντούρα», δεδομένου ότι θα μπούνε μαζί με τα χορταρικά και την σάλτσα για άλλη μισή ώρα -τουλάχιστον- στο φούρνο.
- Ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς, έχοντας ετοιμάσει σύμφωνα με τα παραπάνω όλα τα υλικά.
- Βάζουμε λοιπόν στο ταψί όλα τα υλικά (εκτός από την γαλέτα και τον μαϊντανό), φροντίζοντας να είναι καλά ανακατεμένα στο νερό και στο λάδι, η πάπρικα, ο τοματοπολτός, η ζάχαρη και οι ντομάτες, όπως επίσης να είναι ισομερώς σκορπισμένα στο ταψί τα υπόλοιπα χορταρικά.
- Τις δύο καφτερές πιπεριές (που είναι προαιρετικές, αλλά δίνουν πολύ νοστιμιά και άρωμα) τις βάζουμε ολόκληρες, χωρίς να τις κόψουμε, ώστε να μην βγάλουν πολύ «κάψα», αλλά και να μπορούμε, αν θέλουμε, να τις αποσπάσουμε εύκολα από τον φασουλοταβά, όταν γίνει, για να μην εξακολουθούν να «αμολούν» κάψιμο, πέρα από ένα ανεκτό όριο, και βέβαια, αφού δοκιμάσουμε προηγουμένως.
- Τοποθετούμε το ταψί ή το (τα) πυρέξ στο κάτω μέρος του φούρνου και ψήνουμε περίπου για μισή ώρα, δοκιμάζοντας αν έγινε με ένα καρότο.
- Φροντίζουμε να υπάρχει μέχρι το τέλος αρκετό ζουμί, γιατί τα φασόλια και η γαλέτα που θα ρίξουμε «τραβάνε» πολύ και επί αρκετή ώρα.
- Αν χρειασθεί λοιπόν προσθέτουμε εγκαίρως και άλλο νερό με ανάλογο λάδι.
- Στη συνέχεια ανάβουμε το grill και βγάζουμε για λίγο έξω το ταψί.
- Πασπαλίζουμε από πάνω του, με ένα κουτάλι, σε όλη την επιφάνεια, γαλέτα και πάνω από αυτήν σκορπίζουμε τα φύλλα του μαϊντανού.
- Ξαναβάζουμε το ταψί ψηλά (σε απόσταση 6-7 εκατοστών από τις σπείρες του grill) για 2-3' λεπτά περίπου, όσο να ροδίσει και να κάνει η γαλέτα μια κρούστα.
- Κλείνουμε το φούρνο και το βγάζουμε έξω να κρυώσει και να τραβήξει.
- Τρώγεται σε θερμοκρασία δωματίου (chambrè) και του πάει σαν συνοδεία μια πικάντικη ταραμοσαλάτα (υπάρχει συνταγή στην σελίδα) ή τζατζίκι, και από ποτό: ρετσίνα ή ένα 'λαφρύ και ξερό κοκκινέλι.

Samosa - oρεκτικό (προέλευση Ινδία)


Υλικά:

6 μέτριες πατάτες
1/2 κ. φασολάκια βρασμένα
4 κ.γ. τοματοπελτές
1 κ.γ. κύμινο
1/2 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. τσίλι σε σκόνη
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κ.σ. λάδι
4 φύλλα σφολιάτα


Εκτέλεση:

- Βράζετε και λιώνετε με το πηρούνι τις πατάτες.
- Προσθέτετε τον τοματοπελτέ, το κύμινο, το αλάτι, το τσίλι και τα φασολάκια.
- Σωτάρετε το κρεμμύδι με το λάδι, προσθέτετε τις πατάτες και τηγανίζετε μέχρι να στεγνώσουν.
- Ανοίγετε το κάθε φύλλο σε τετράγωνα 22 x 22 εκ. και το κόβετε σε 9 κομμάτια.
- Μοιράζετε τη γέμιση και διπλώνετε διαγωνίως.
- Ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 8-10'.

Κινέζικο πιάτο με λαχανικά


Υλικά
για 6 άτομα

300 γραμ. φασολάκια
300 γραμ. μελιτζάνες
3/4 φλιτζανιού ΒΙΤΑΜ
1 γλυκιά πιπεριά κόκκινη
1 πιπεριά κίτρινη
1 πιπεριά πορτοκαλί
2 πιπεριές τσάρλεστον ή πράσινες
200 γραμ. μανιτάρια
300 γραμ. μπάμιες
4 με 5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

- Βάζετε οε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό 20 λεπτά να βράσουν τα φασολάκια.
- Τα σουρώνετε και τα αφήνετε να στραγγίξουν.
- Κόβετε τις μελιτζάνες σε μακρόστενα κομμάτια, τις αλατίζετε και τις αφήνετε σε σουρωτήρι 30 λεπτά.
- Κόβετε τα υπόλοιπα λαχανικά σε λωρίδες, εκτός από τις μπάμιες.
- Ζεσταίνετε το ΒΙΤΑΜ σε τηγάνι και προσθέτετε όλα τα λαχανικά.
- Αλατοπιπερώνετε, τα αφήνετε 30 λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια και σερβίρετε.

Μπριζόλα χοιρινή κρασάτη


Υλικά
Ατομά 6

6 μπριζόλες χοιρινές
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
500 γρ μικρές στρογγυλές πατάτες
500 γρ φρέσκα φασολάκια
500 γρ καρότα
1 φλιτζάνι βούτυρο
αλάτι,πιπέρι,ρίγανη,λάδι.


Εκτέλεση

- Περνάτε τις μπριζόλες από άλατι,πιπέρι και ρίγανη.
- Στη συνέχεια βάζετε το λάδι σε ένα τηγάνι και το αφήνετε να ζεσταθει.
- Προσθέτετε τις μπριζόλες και τις αφήνετε να ψηθούν σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά από τη μιά μερια και άλλα 10 από την άλλη.
- Τις σβήνετε με το κόκκινο κρασί κι ετοιμάζετε τα χορταρικά που θα τις συνοδεύουν ως εξής:
- Καθαρίζεται και κόβετε κατά μήκος τα φασολάκια και τα καρότα.
- Τα βράζετε,τα στραγγίζετε και τα σωτάρετε σ' ένα τηγάνι με βούτυρο κι αλατοπίπερο.
- Κατόπιν τηγανίζετε τις πατάτες ή τις ψήνετε στο φούρνο.
- Τα χορταρικά και τις πατάτες γαρνίρετε τις μπριζόλες που σερβίρονται πάντα σαν δεύτερο πιάτο.

Κασουλέ Συριανό


Υλικά

1 σκελίδα σκόρδο
1/2 κούπα λάδι
1/2 κούπα κρεμμύδι
1/2 κιλό αρνάκι ή μοσχάρι κομμένο σε κύβους
1/2 κιλό χοιρινό
1/2 κιλό λουκάνικα χωριάτικα
250 γρ. μπέικον
5 φρέσκιες ντομάτες ή 1 κουτί ντοματάκια
1 κουταλιά πελτέ
1/2 κουταλάκι ζάχαρη
1/2 κουταλάκι καυτερό κόκκινο πιπέρι
αλάτι και πιπέρι
1/4 κούπας κονιάκ
1 πακέτο φασόλια γίγαντες

Χρόνος ψησίματος: 30'


Εκτέλεση

- Βάζουμε τα κρεατικά με το λάδι και το κρεμμύδι και τα σωτάρουμε.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και τα σβήνουμε με το κονιάκ.
- Ρίχνουμε το κόκκινο πιπέρι, το κανονικό πιπέρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και το χυμό ντομάτας σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν για λίγη ώρα.
- Σε ένα σκεύος για γιουβέτσι ρίχνουμε τους γίγαντες, αφού τους έχουμε βράσει, και το κρέας και το βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί στους 200 βαθμούς Κελσίου για 30 λεπτά.

Τορτίγια ομελέτα με λουκάνικα και φασόλια (προέλευση Μεξικό)


Υλικά

1 κουταλάκι του γλυκού λαρδί
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 μικρό κρεμμύδι κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
5 φέτες φρέσκο λουκάνικο 2 εκ. η κάθε φέτα
1 μικρή φρέσκια ντομάτα ψιλοκομμένη
1/4 του φλιτζανιού φασόλια άσπρα μαγειρεμένα
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 αβγά
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός


Εκτέλεση

- Ζεσταίνουμε το λαρδί και μία κουταλιά ελαιόλαδο σε μέτριο τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει.
- Προσθέτουμε το λουκάνικο και μαγειρεύουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα.
- Προσθέτουμε την ντομάτα και τα γυρίζουμε όλα μαζί για 3 λεπτά.
- Ρίχνουμε τα φασόλια και το αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε άλλα 3-4 λεπτά.
- Χτυπάμε τα αβγά με ένα πιρούνι.
- Αλατοπιπερώνουμε.
- Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι σε ένα βαρύ τηγάνι και, όταν ζεσταθεί, ρίχνουμε τα χτυπημένα αβγά.
- Μόλις πήξουν από την κάτω μεριά, προσθέτουμε το μείγμα με το λουκάνικο στη μέση και διπλώνουμε την ομελέτα στη μέση.
- Μαγειρεύουμε μέχρι να πήξει τελείως και τη σερβίρουμε γαρνιρισμένη με λίγο μαϊντανό.

Ανοιξιάτικο Κοτόπουλο


Υλικά

1 κοτόπουλο (1.500 γραμμάρια περίπου)
κομμένο σε μικρά κομμάτια
2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
2 πράσινες πιπεριές ψιλοκομμένες
2 κολοκυθάκια κομμένα σε ροδέλες
2 μελιτζάνες κομμένες σε ροδέλες
100 γραμμάρια πράσινα φασολάκια
4 κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα σε ροδέλες
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 κιλό ντομάτες ξεφλουδισμένες και χοντροκομμένες
1 ποτήρι του νερού χυμό ντομάτας
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
100 γραμμάρια μπάμιες
2 αγκινάρες κομμένες στα τέσσερα
1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
ζάχαρη
αλάτι και πιπέρι


Εκτέλεση

- Ανάβετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Τηγανίζετε τα κομμάτια του κοτόπουλου μέχρι να ροδίσουν.
- Σε ένα ταψί βάζετε όλα τα υλικά μαζί με το κοτόπουλο.
- Τα αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε το λάδι και λίγο νερό.
- Σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε το φαγητό για 1 ώρα περίπου, μέχρι να πιεί όλο το ζουμί του.

Γίγαντες με μυρωδικά


Υλικά

500 γρ. γίγαντες
200 γρ. πράσα κομμένα σε ροδέλες
200 γρ. σπανάκι χοντροκομμένο
200 γρ. καρότα κομμένα σε ροδέλες
6 - 8 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε ροδέλες
200 γρ. κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
2 - 3 πατάτες κομμένες σε κυβάκια
1 κιλό ντομάτες ξεφλουδισμένες και χοντροκομμένες
1 ποτηράκι του κρασιού λάδι ζάχαρη
αλάτι και πιπέρι


Εκτέλεση

- Βάλτε τους γίγαντες για 10 - 12 ώρες σε μια λεκάνη με πολύ νερό.
- Σε μια κατσαρόλα βάλτε το λάδι, τα κρεμμύδια, τα κρεμμυδάκια, τα πράσα, αλάτι, πιπέρι και ζάχαρη και τσιγαρίστε τα για 10 λεπτά, περίπου.
- Μετά, προσθέστε τις ντομάτες, τα καρότα, τις πατάτες και νερό και αφήστε τα στη φωτιά για 15 λεπτά.
- Τέλος, ρίξτε το σπανάκι, το μαϊντανό, τον άνηθο και τους γίγαντες και αφήστε το φαγητό να πιει το ζουμί του και να χυλώσει.

Σημείωση : Τους γίγαντες σουρώστε τους από το νερό. Βάλτε στη φωτιά νερό και μόλις βράσει ρίξτε τους γίγαντες και αφήστε τους να βράσουν. Μετά σουρώστε τους και βάλτε τους στην κατσαρόλα με τα χορταρικά για 10 λεπτά, περίπου. Αν θέλετε, σερβίρετέ τους ζεστούς και ρίξτε από πάνω κίτρινα τυριά τριμμένα.

Σαλάτα με φασόλια μαυρομάτικα


Υλικά

500 γρ. φασόλια μαυρομάτικα
3 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
1 ματσάκι κρεμμύδια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
4 πιπεριές όλων των χρωμάτων ψιλοκομμένες
5 - 6 ντομάτες κομμένες σε κυβάκια
λάδι και ξύδι ή λεμόνι
αλάτι και πιπέρι


Εκτέλεση

- Πλύνετε τα φασόλια με άφθονο νερό.
- Γεμίστε μια κατσαρόλα με νερό και αφήστε το να βράσει.
- Ρίξτε τα φασόλια και αφήστε τα να βράσουν καλά.
- Μόλις βράσουν ξεπλύντε τα με άφθονο νερό για να φύγει η μαυρίλα που βγάζουν.
- Βάλτε τα σε μια μεγάλη λεκάνη και από πάνω ρίξτε όλα τα υλικά, αλάτιο και πιπέρι.
- Βάλτε σε ένα σέικερ λάδι και ξύδι, ή λεμόνι αν προτιμάτε, και αφού τα χτυπήσετε πολύ καλά, περιχύστε τη σαλάτα και ανακατέψτε τη για να πάει το λαδόξυδο παντού.
- Σκεπάστε τη σαλάτα με διάφανη μεμβράνη και βάλτε τη για 1 - 2 ώρες στο ψυγείο.
- Σερβίρεται κρύα.

Μοσχάρι με μπαρμπουνοφάσουλα (Mish Qingjji με Barbunja)


Υλικά

1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας
1 μεγάλο κρεμμύδι, τριμμένο
αλάτι, πιπέρι, ντομάτες
1 κιλό φασόλια μπαρμπούνια


Εκτέλεση

- Επιλέξτε την ωμοπλάτη του μοσχαριού και κόψτε την σε κύβους 2,5 εκ.
- Πλύνετε καλά το κρέας με κρύο νερό, στραγγίξετε το και βάλτε το σε μια κατσαρόλα με βούτυρο και το τριμμένο κρεμμύδι και τσιγαρίστε το για λίγα λεπτά.
- Καθώς τσιγαρίζετε το κρέας, προσθέστε νερό μέχρι να καλυφθούν τα κομμάτια.
- Προσθέστε αλάτι, πιπέρι και μόνο τις δύο από τις τρεις κουταλιές της ντομάτας (σημείωση: μπορείτε να κόψετε τις ντομάτες σε όποιο μέγεθος θέλετε).
- Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε το κρέας να βράσει.
- Εν τω μεταξύ, κόψτε τις άκρες των φασολιών και καθαρίστε τα καλά (μπορείτε αν θέλετε να τα κόψετε και στη μέση).
- Προσθέστε τα φασόλια στο κρέας αφού έχει βράσει για αρκετά λεπτά.
- Επίσης προσθέστε νερό μέχρι να καλυφθούν όλα.
- Τέλος, όταν έχουν βράσει τα φασόλια, προσθέστε τις υπόλοιπες ντομάτες.
- Αφήστε τα να βράσουν για λίγα ακόμα λεπτά ώστε να πήξει λίγο το ζουμί.

Σημειώση: Οι ντομάτες δεν πρέπει να προστίθενται όλες μαζί από την αρχή καθώς δεν θα αφήσουν τα φασόλια να βράσουν με το σωστό ρυθμό. Αν προτιμάτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκιες ντομάτες, όταν προσθέτετε τα φασόλια, προσθέστε ολόκληρες ντομάτες αντί για κομμένες.

Γίγαντες με παστουρμά

Υλικά

1/2 κιλό φασόλια γίγαντες
1/2 κούπα λάδι
1/2 κούπα ψιλοκομμένο κρεμμύδι
250 γρ. παστουρμά ψιλοκομμένο
1/3 κούπας λευκό ξηρό κρασί
1 κιλό ώριμες ψιλοκομμένες ντομάτες, χωρίς τη φλούδα και τους σπόρους ή 400 γρ. ντοματάκια κονσέρβας ψιλοκομμένα
1/2 κουταλάκι ζάχαρη
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ατομα: 4
Χρόνος προετοιμασίας: 12 ώρες
Χρόνος ψησίματος: 2 ώρες


Εκτέλεση


- Αφήστε τους γίγαντες να σταθούν 12 ώρες μέσα σε νερό που να τους σκεπάζει.
- Στραγγίστε και βράστε τους 30' σε αλατισμένο νερό.
- Σε μια κατσαρόλα, ζεστάνετε το λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι, ώσπου να γίνει διάφανο.
- Προσθέστε τον παστουρμά και συνεχίστε το σοτάρισμα για 2'.
- Στραγγίστε τους γίγαντες, ρίξτε τους στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά κι ανακατέψτε 5' επάνω στη φωτιά.
- Προσθέστε τη ντομάτα, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι.
- Σκεπάστε και σιγοβράστε 1 ώρα περίπου ή ώσπου να μαλακώσουν τα φασόλια και να χυλώσει η σάλτσα.
- ΄Ισως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
- Σερβίρετε το φαγητό ζεστή ή κρύο, είναι το ίδιο νόστιμο.