Συνταγές
Γαύρος

Γαύρος τυλιχτός (Προέλευση Τουρκία)




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Γαύρος μαρινάτος




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Γαύροι λαδορίγανη στο φούρνο




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Γαύρος πλακί


Υλικά

1 κιλό γαύρο
1 μέτριο κρεμμύδι
Λίγο μαϊντανό
3 σκελίδες σκόρδο
3 φρέσκιες ντομάτες
½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση

- Καθαρίζουμε το γαύρο αφαιρώντας το κεφάλι και τον πλένουμε καλά.
- Τον τοποθετούμε στο ταψί.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι κομμένο σε φετούλες καθώς και το σκόρδο, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο και τις ντομάτες τριμμένες.
- Στο τέλος προσθέτουμε το λάδι, το ανάλογο αλάτι και περίπου μισό ποτήρι νερό.
- Ψήνουμε για 40 περίπου λεπτά στους 200 βαθμούς. 

Φιλετάκια γάβρου (μαριναρισμένα)


Γενικά μα πολύ απλά

- Παίρνουμε (λ.χ για 6-8 περίπου μερίδες) 1 κιλό γαύρους.
- Τους πλένουμε καλά, κάνουμε ένα εύκολο ξελέπιασμα, πετάμε κεφαλάκια και ουρές, τα σχίζουμε προσεκτικά με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι στη μέση, αφαιρούμε το κόκκαλο και έχουμε έτσι από κάθε γαύρο δύο κομματάκια καθαρού φιλέτου.
- Η διαδικασία είναι λίγο επίπονη (για να μην πω «σπαστική») αλλά είπαμε πως τα καλά κόποις κτώνται!
- Τα αραδιάζουμε σε ένα ρηχό και πλατύ σκεύος το ένα πλάι στο άλλο τα αλατίζουμε και τα καλύπτουμε με χυμό φρέσκου λεμονιού, ρίχνοντας και λίγο ξύδι (1-2 κουταλιές σούπας).
- Τα αφήνουμε έτσι στο ψυγείο για 6 τουλάχιστο ώρες προτού τα φάμε, να ψηθούν με το αλάτι και το λεμόνι.
- Τα βγάζουμε στεγνά, πετώντας το ζουμί με το λεμόνι κλπ, και τα περιχύνουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο.
- Τα σερβίρουμε σε πιατέλα ή μεγάλα πιάτα, κυκλικά - γαρνίροντας με ψιλοκομμένο μαϊδανό και ροδέλες κρεμμυδιού.
- Αν θέλετε να αποφύγετε τη διαδικασία του καθαρίσματος και καταφύγετε σε έτοιμα, θα βρείτε σε μεγάλα super markets ή σε delikatessen.
- Τα καλύτερα (κι αυτό δεν... είναι διαφήμιση, αλλά αποτέλεσμα ψαξίματος και δοκιμών) είναι τα βαζάκια Καλλονής των 200 γραμμαρίων.

Γαύρος σκορδάτος στο φούρνο


Υλικά

1-2 μεγάλους γαύρους
Αλάτι
Λάδι – ξύδι
Σκόρδο
Άνηθο


Εκτέλεση


- Διαλέγουμε μεγάλο γαύρο & το καθαρίζουμε από τα κόκαλα.
- Τον αφήνουμε 12 ώρες στο αλάτι & τον ξεβγάζουμε.
- Τον αφήνουμε 36 ώρες στο ξύδι.
- Τον στρώνουμε σε πυρέξ με λάδι, ψιλοκομμένο σκόρδο & άνηθο.