Συνταγές
Παστουρμάς

Πίτα Καισάρειας


Υλικά

6 φύλλα κρούστας
16 φετες παστουρμά
16 φέτες κασέρι
16 φέτες ντομάτα
Λιωμένο βούτυρο για τα φύλλα κρούστας


Εκτέλεση

- Στρώνουμε τα τρία φύλλα κρούστας σε βουτυρωμένο ταψί,αλείφοντας τα με το λιωμένο βούτυρο το καθένα ξεχωριστά.
- Στρώνουμε τις φέτες παστουρμά, επάνω από τον παστουρμά το τυρί και τελειώνουμε με τις φέτες ντομάτας (ίσως χρειαστείτε παραπάνω ή λιγότερες από 16 φέτες παστουρμά, τυρί και ντομάτα, ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού ).
- Στρώνουμε τα υπόλοιπα τρία φύλλα κρούστας, βουτυρωμένα και αυτά το καθένα ξεχωριστά, πασπαλίζουμε με μερικές σταγόνες νερό την επιφάνεια της πίτας και ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της.
- Σερβίρετε ζεστή.

Γίγαντες με παστουρμά

Υλικά

1/2 κιλό φασόλια γίγαντες
1/2 κούπα λάδι
1/2 κούπα ψιλοκομμένο κρεμμύδι
250 γρ. παστουρμά ψιλοκομμένο
1/3 κούπας λευκό ξηρό κρασί
1 κιλό ώριμες ψιλοκομμένες ντομάτες, χωρίς τη φλούδα και τους σπόρους ή 400 γρ. ντοματάκια κονσέρβας ψιλοκομμένα
1/2 κουταλάκι ζάχαρη
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ατομα: 4
Χρόνος προετοιμασίας: 12 ώρες
Χρόνος ψησίματος: 2 ώρες


Εκτέλεση


- Αφήστε τους γίγαντες να σταθούν 12 ώρες μέσα σε νερό που να τους σκεπάζει.
- Στραγγίστε και βράστε τους 30' σε αλατισμένο νερό.
- Σε μια κατσαρόλα, ζεστάνετε το λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι, ώσπου να γίνει διάφανο.
- Προσθέστε τον παστουρμά και συνεχίστε το σοτάρισμα για 2'.
- Στραγγίστε τους γίγαντες, ρίξτε τους στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά κι ανακατέψτε 5' επάνω στη φωτιά.
- Προσθέστε τη ντομάτα, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι.
- Σκεπάστε και σιγοβράστε 1 ώρα περίπου ή ώσπου να μαλακώσουν τα φασόλια και να χυλώσει η σάλτσα.
- ΄Ισως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
- Σερβίρετε το φαγητό ζεστή ή κρύο, είναι το ίδιο νόστιμο.