Καραβίδες γλυκού νερού με λάδι και λεμόνι | Με ψάρια ή θαλασσινά, Ορεκτικά & μεζέδες | Ελληνική Kουζίνα και Συνταγές!

Καραβίδες γλυκού νερού με λάδι και λεμόνι


Στα μέρη μου από μικρό με θυμάμαι να τρέχω στα ποταμια και να μαζευουμε με φιλους μου καραβιδες γλυκου νερού και να τις πηγαινουμε στη γιαγια μου για να μας τις ετοιμαζει. Πλέον η γιαγια μου δεν ζει και την πάραδοση αυτη την συνεχίζω ακομη συντροφια με συγχωριανούς μου, μιας και η καραβιδες αποτελουν πολυ εκλεκτο μεξέ για τα τσίπουρα που ετοιμαζουμε. Το περασμενο καλοκαιρι λοιπον με φιλους πήγαμε και ψαρεψαμε σχεδον 2 κιλα απο αυτές, προσέχοντας παντα να μην πέρνουμε τις μικρες μιας και θα μπορουσαν να αναπαραχθουν.

Υλικά

Καραβιδες ποταμισιες
Λεμονι σε χυμο
Λαδι

Εκτέλεση

- Παίρνουμε τις καραβιδες μας ακόμα ζωντανές. Ναι ζωντανές καλά διαβάζετε... Τις ξεπλένουμε και τις αφήνουμε μέσα στο νερό έως ότου να βράσει το νερό μεσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα.





- Όταν βράσει το νερό προσθέτουμε λίγο λάδι μέσα και βάζουμε μια μια τια καραβιδες μεσα και τις αφήνουμε ως να αλλάξουν το χρώμα τους. Από καφέ σκούρο στο ζωντανό κόκκινο. Τότε περιμένουμε ακόμα 5 λεπτά και τις αφαιρούμε απο το νερο.




- Σερβίρονται ακομα ζεστες και συνοδευονται με το τσίπουρο ή με το ούζο με μια μικρή γραμμούλα λάδι πάνω τους και χυμό λεμόνι.
- Εναλλακτικα σε αυτο το σημείο για να τις συνοδέψετε με λευκο κρασι μπορείτε να τις καθαρισετε τις μισες και να ετοιμασετε μακαρόνια.
- Τα περνατε με λιγο λαδι μετα και ανακατέυετε μετην καραβιδοψυχα και σερβίρετε στο πιατο με 2 3 κομμάτια ακόμα μη καθαρισμένης καραβίδας.