Ρύζι με λαχανικά ή πλιγούρι | Λαχανικά, Όσπρια, ξηρ. καρποί & δημητριακά | Ελληνική Kουζίνα και Συνταγές!

Ρύζι με λαχανικά ή πλιγούρι


Υλικά

2 φλιτζάνια ρύζι για πιλάφι ή jasmine ή καλύτερα κατ'εμε basmati
1 κρεμμύδι
1 πιπεριά κόκκινη
1 πιπεριά πράσινη
1 καρότο
1 μελιτζάνα
1 κολοκυθάκι
1 φλιτζάνι ρεβίθια (βρασμένα)
1 κουταλιά βιτάμ
3 κουτ. σούπ. ελαιόλαδο
1 κύβο λαχανικών ή ζωμό λαχανικών
(φτιαγμένο από λαχανικά της αρεσκείας μας)
Λίγα αμύγδαλα (ασπρισμένα & ανάλατα)
Λίγα κουκουνάρια
Λίγες σταφίδες μαύρες και ξανθές
Ελάχιστο αλάτι και πιπέρι
( ή και καθόλου αν τα περιλαμβάνει ο ζωμός λαχανικών)
1 κουταλάκι κύμινο (προαιρετικό)


Εκτέλεση

- Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο λάδι και έπειτα ρίχνουμε όλα τα λαχανικά κομμένα σε κύβους.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε το ρύζι και αφού το σοτά-ρουμε και αυτό ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι, το κύμινο (και τα 3 προαιρε-τικά).
- Στη συνέχεια ρίχνουμε 3 φλιτζάνια νερό.
- Κατόπιν τα ρεβίθια και τις σταφίδες.
- Τα σκεπάζουμε και αφού βράσουν ρίχνουμε τα αμύγδαλα και τα κουκουνάρια καβουρδισμένα στο βιτάμ.
- Είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
- Συνοδευτικό πιάτο. Ταιριάζει με γαρίδες

Υποσημείωση : Αν χρησιμοποιήσουμε κύβο λαχανικών πρέπει να τον έχουμε διαλύσει σε 3 φλιτζάνια νερό. Αν χρησιμοποιήσουμε δικό μας ζωμό λαχανικών, το ρύζι το βράζουμε σε 5 φλιτζάνια ζωμό. Τον δικό μας ζωμό τον φτιαχνουμε από λαχανι-κά της αρεσκείας μας με λίγο αλάτι και πιπέρι στα οποία έχουμε βράσει κομμένα όλα σε μικρά κυβάκια και αφού χυλώσουν περνάμε το ζωμό από ένα σουρωτήρι και είναι έτοιμο. Το διατηρούμε στο ψυγείο για 3-4 ημέρες ή στην κατάψυξη για περισσότερο χρόνο.