Τούρτα Περίπτερο (από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου)
ΥΛΙΚΑ:
1 Παντεσπάνι ( 125 γρμ ) κακάο
2 μικρά κουτιά πουράκια σοκολάτας κομμένα στην μέση (απο το περίπτερο εξ' ου και το όνομα)
500 γρμ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
300 γρμ γάλα
500 γρμ κρέμα γάλακτος
2 κουτ. σουπ. κονιάκ, ρούμι, ή κουαντρό
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:
50 γρμ ζάχαρη
50 γρμ νερό
50 γρμ ρούμι
λίγη άχνη για το γαρνίρισμα
Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
(Αντί για παντεσπάνι μπορούμε να βάλουμε σπασμένες γκοφρέτες )
- Τοποθετούμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα σε μπολ.
- Ζεσταίνουμε το γάλα σε κατσαρόλα, μόλις πάρει βράση (αρχίζει να φουσκώνει) αποσύρουμε απο την φωτιά και περιχύνουμε την σοκολάτα.
- Σκεπάζουμε και αφήνουμε 1'.
- Ανακατεύουμε μέχρι η σοκολάτανα λειώσει τελείως και να γυαλίσει το μίγμα.
- Αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
- Κουταλιά--κουταλιά προσθέτουμε το ποτό.
- Βάζουμε σε κατσαρολάκι τη ζάχαρη με το νερό και ανακατεύουμε να λειώσει η ζάχαρη.
- Αφήνουμε να βράσει το σιρόπι 2'.
- Αποσύρουμε και προσθέτουμε και σ'αυτό το ποτό.
- Θα χρησιμοποιήσουμε φόρμα δακτυλίδι 25 εκ. με αποσπώμενη βάση.
- Τοποθετούμε το παντεσπάνι ( η τις γκοφρέτες ) στην φόρμα.
- Με πινέλο βρέχουμε καλά το παντεσπάνι ( στις γκοφρέτες βάζουμε λίγη απο την κρέμα).
- Απλώνουμε μια λεπτή στρώση μους σοκολάτας.
- Κόβουμε τα πουράκια στην μέση και τα στήνουμε γύρω-γύρω στην φόρμα.
- Αδειάζουμε όλη την μους στην φόρμα.
- Στρώνουμε με κουτάλι την επιφάνεια.
- Παγώνουμε την τούρτα ( χρειάζεται περίπου 1-1,30' να σφίξει ) την ξεφορμάρουμε και γαρνίρουμε με σπασμένα πουράκια και ζάχαρη άχνη.
Δημοσιεύθηκε στην σελίδα της ομάδος στο facebook την 16 Ιουνίου 2010 στις 17:59 μ.μ. από Areti Vardaka.