Χριστόψωμο
16 agosto 2007 17:33 Συνταγή της κατηγορίας : Άρτος (ψωμί) | Γλυκά
Υλικά
2 κιλά αλεύρι σκληρό
130 γρ. μαγιά φούρνου
1 φλιτζάνι περίπου χλιαρό νερό
700 γρ. ζάχαρη
2 κρασοπότηρα λάδι
2 φλιτζάνια ζεστό κόκκινο κρασί
λίγο αλάτι
2 κουταλάκια μαστίχα κοπανισμένη
400 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
500 γρ. σταφίδες
2 κουταλιές σούπας κανέλα - γαρίφαλο
φλούδες 2 πορτοκαλιών ψιλοκομμένες
1 ποτηράκι χυμό πορτοκαλιού
1 ποτηράκι κονιάκ
Για το γαρνίρισμα :
λίγο λάδι
σουσάμι
καρύδια
Εκτέλεση
- Φτιάχνετε από το προηγούμενο βράδυ προζύμι με 350 γρ. αλεύρι, τη μαγιά και λίγο νερό.
- Το πρωί προσθέτετε 250 γρ. ζάχαρη, το μισό λάδι και λίγο αλεύρι.
- Τα ζυμώνετε όλα καλά και τα αφήνετε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος.
- Προσθέτετε μετά όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνετε πολύ καλά για να γίνει μία λεία ζύμη που δεν κολλάει.
- Σκεπάζετε τη ζύμη και την αφήνετε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος (1 1/2 ώρα).
- Πλάθετε τα χριστόψωμα και τα βάζετε σε 2 μεγάλα λαδωμένα ταψιά.
- Τα αφήνετε πάλι να φουσκώσουν, τα αλείφετε με λάδι και τα πασπαλίζετε με σουσάμι και καρύδια.
- Τα ψήνετε σε ζεστό φούρνο στους 200C για 15 λεπτά και μετά για 35-40 λεπτά σε μέτριο φούρνο στους 150C.