Μηλάτο (Ποντιακή κουζίνα) | Διάφορες, Με λευκό κρέας | Ελληνική Kουζίνα και Συνταγές!

Μηλάτο (Ποντιακή κουζίνα)


Υλικά
(για 6-8 μερίδες)

1,5 κιλό περίπου σπάλα χοιρινού σε μερίδες
14-16 μήλα φιρίκια Βόλου (περίπου 2 στην μερίδα)
Αλεύρι, αλάτι, πιπέρι
Φρέσκο αγελαδινό βούτυρο αλατισμένο, για τα σοταρίσματα
½ ποτήρι λευκό ξερό κρασί
½ ποτήρι κονιάκ
2 γεμάτες κουταλιές της σούπας ζάχαρη


Ετοιμασία

- Αλατοπιπερώνουμε και αλευρώνουμε το κρέας και το σοτάρουμε με φρέσκο βούτυρο.
- Σβήνουμε με ένα ποτήρι που έχουμε αναμείξει λευκό κρασί με κονιάκ και το αφήνουμε να σιγοβράζει.
- Κόβουμε τα φυρίκια στη μέση, αφαιρούμε προσεκτικά τα κουκούτσια και τα τηγανίζουμε σε φρέσκο βούτυρο σε σιγανή φωτιά.
- Μόλις ροδίσουν τα προσθέτουμε στο ήδη ψημένο κρέας να πάρουν μαζί μια βράση προσθέτοντας και τη ζάχαρη.
- Το μηλάτο συνήθως συνοδεύεται με πιλάφι, που ο κόκκος του έχει τσιγαρισθεί προηγουμένως σε βούτυρο μέχρι να γίνει διαφανής, προσθέτοντας στο τέλος ελάχιστες ξανθές σταφίδες και κουκουνάρια «γυρισμένα» κι αυτά σε βούτυρο.