Τούρτα Shacker ή Vienese (προέλευση Αυστρία)
17 novembre 2009 12:35 Συνταγή της κατηγορίας : Γλυκά | Συνταγές με εικόνες
Για ακόμα μία φορά ένα γλυκό...
Ήταν επιθυμία του συγκατοίκου μου να του ετοιμάσω μια από τις αγαπημένες του τούρτες. Έτσι λοιπόν μηχανεύτηκα την εμπειρία μου και προσπάθησα να την αναπαράγω αλλά αυτή την φορά σύμφωνα με το ένστικτόμ ου, μιας και δεν ακολούθησα ουδεμία συνταγή παρά μονάχα την φαντασία μου.
Τα υλικά μας ...
300gr γλάσσο σοκολάτας ή κουβερτούρα λιωμένη.
200gr κουβερτούρα σε σταγόνες
450gr περίπου αλεύρι τύπου 00 ή μαλακό
400gr μαρμελάδα φράουλα ή φρούτα του δάσους (στην αυθεντική βάζουμε ροδακινο η βερίκοκο)
(εναλλακτικά προτείνω Nutela με κομματάκια φράουλα)
150gr κακάο τύπου ION
4 βανίλιες
2 κουταλιές κανέλλα
1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
6 αυγά
300gr βούτυρο λιωμένο τύπου κερκύρας
1 κουταλιά της σούπας baking powder
Ζάχαρη άχνη
και πολύ αγάπη ...
Εκτέλεση
- Τοποθετούμε σε ένα μπώλ το αλεύρι.το κακάο, την κανέλα, τις βανίλιες, το baking powder, την ζάχαρη μα όχι την άχνη και ανακατέυουμε έως ότου γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα .
- Στην συνέχεια λιώνουμε το βούτυρο και χτυπάμε τα αυγά. Και τα προσθέτουμε στο μείγμα μας μέχρι να δημιουργηθεί μία αρκετά παχύρευστη ζύμη ιξώδους μελιού.
- Σε περίπτωση που είναι πολύ πηχτή προσθέτουμε ένα αυγό και λίγο ακόμα βούτυρο έως ότου φτάσουμε στο επιθυμητό ιξώδες. - Αν είναι πολύ ρευστή προσθέτουμε λίγο αλέυρι ακόμα.
- Στην συνέχεια τοποθετούμε το μείγμα σε μία βουτυρωμένη φόρμα αντικολλητική 25 εκατοστών και την ψήνουμε σε προθερμένο φούρνο στους 200 'C για περίπου 30 λεπτά έως ότου φουσκώσει και με ένα μαχαίρι ή ξυλάκι δοκιμάσουμε να τρυπήσουμε για να δούμε άν πλέον στο εσωτερικό δεν υπάρχει πλέον υγρασία.
- Δηλαδή να μην κολλά μείγμα στο αντικείμενο με το οποίο τρυπάμε.
- Όταν είναι έτοιμο απλά σβήνουμε τον φούρνο και το αφήνουμε ανοιχτό για 5 με 10 λεπτά για να κρυώσει και ταυτόχρονα να ιδρώσει η φόρμα μας.
- Σε ένα μεγάλο πιάτο αναποδογυρίζουμε την φόρμα μας και την κόβουμε με προσοχή σε 2 φέτες.
- Πασπαλίζουμε την μία φέτα που θα αποτελέσει και την βάση για το γλυκό μας με ζάχαρη και απλώνουμε όλη την μαρμελάδα ή την nutela και τις σταγόνες σοκολάτας που θα αποτελέσουν την τραγανή καρδιά του γλυκού μας.
- Στην συνέχεια βάζουμε την άλλη φέτα απο πάνω και πιέζουμε ελαφρά για να πατήσει το ένα κομμάτι στο άλλο και να μοιραστεί ομιόμορφα και η μαρμελάδα στο εσωτερικό τους.
- Στην συνέχεια από πάνω βάζουμε λίγη μαρμελάδα για να σχηματιστεί ένα λεπτό στρώμα και μοιράζουμε το γλάσσο μας ή την λιωμένη κουβερτούρα μας και την απλώνουμε ομοιόμορφα να καλύψει και τα τοιχώματά της με την βοήθεια ενός μεγάλου κουταλιού που βουτάμε συχνά σε ένα ποτήρι με αρκετά ζεστό νερό για να μην κολλά με την σοκολάτα.
- Όταν κρυώσει το γλάσσο, πασπαλίζουμε ζάχαρη άχνη και μετά λίγο κακάο για να δημιουργηθεί μια χρωματική αντίθεση στην επιφάνειά της.
- Εναλλάκτικα και μονάχα για τους λάτρεις της σοκολάτας, προτείνω να αντικαταστήσουμε την μαρμελάδα με Nutella και να προσθέσουμε στο κέντρο μαζί με τα κομματάκια σοκολάτες και μικρά κομματάκια φράουλας.
- Διακοσμούμε ανάλογα.
- Σερβίρουμε πάντα ελαφρά ζεστή και με συνοδεία κρέμας ή σαντιγύ και ένος καλού καφέ ή λικέρ ή ακόμα καλύτερα με ζεστή σοκολάτα.