Μουσακάς σόγιας | Λαχανικά, Όσπρια, ξηρ. καρποί & δημητριακά | Ελληνική Kουζίνα και Συνταγές!

Μουσακάς σόγιας


Υλικά

Μελιτζάνες
Μπεσαμέλ
Γάλα σόγιας
1/2 κιλό κιμάς σόγιας
3 τριμμένες φρυγανιές
Ντομάτα
Κρεμμύδι
Μαϊντανό
Κανέλλα
Πιπέρι
Πάπρικα
Δάφνη

Εκτέλεση

- Φτιάχνουμε τον κιμά σόγιας όπως τον κιμά κρέατος με 2 μόνο διαφορές.
α) τον αφήνουμε να μουσκέψει επί 30 λεπτά σε βραστό νερό ή τον βράζουμε επί 30 λεπτά και μετά τον σουρώνουμε καλά και προχωράμε στην παρασκευή.
β) κατά τη διάρκεια του βρασμού με την ντομάτα, το κρεμμύδι και τον μαϊντανό προσθέτουμε μεγαλύτερη ποικιλία και ποσότητα μπαχαρικών (κανέλλα, πιπέρι, πάπρικα, δάφνη κ.λ.π.) ώστε να νοστιμήσει καθώς η σόγια είναι άγευστη σε σχέση με το κρέας.
- Κόβουμε τις μελιτζάνες σε χοντρές φέτες (περίπου 1 εκ. πάχος), τις πασπαλίζουμε με αλάτι και τις αφήνουμε 30 λεπτά.
- Στη συνέχεια τις ξεπλένουμε και τις στύβουμε.
- Λαδώνουμε 2 ταψάκια (για να χωρέσουν 1 κιλό μελιτζάνες σε φέτες) και τοποθετούμε τις μελιτζάνες σε μονή σειρά.
- Τις λαδώνουμε ελαφρά και τις βάζουμε στο φούρνο για 20 λεπτά περίπου. Προσέχουμε να μην μείνουν άψητες. (Μπορούν να γίνουν και τηγανιτές όμως απορροφούν πολύ λάδι και ο μουσακάς γίνεται πιο βαρύς).
- Τοποθετούμε τις μελιτζάνες (τις μισές) στο ταψί, από πάνω τοποθετούμε τον κιμά σόγιας που έχουμε ήδη ετοιμάσει και στη συνέχεια στρώνουμε τις υπόλοιπες.
- Τέλος ετοιμάζουμε και ρίχνουμε την μπεσαμέλ και από πάνω τη φρυγανιά.
- Ψήνουμε επί 45-50 λεπτά σε μέτριο φούρνο.
- Επειδή η μπεσαμέλ με γάλα σόγιας δύσκολα παίρνει χρώμα μπορούμε να ρυθμίσουμε τον φούρνο στο γκρίλ για 5 λεπτά προσέχοντας να μην καεί.