Αμυγδαλωτά (προέλευση Σκιάθος) | Γλυκά | Ελληνική Kουζίνα και Συνταγές!

Αμυγδαλωτά (προέλευση Σκιάθος)


Υλικά

1800 γραμμάρια αμύγδαλα ξεφλουδισμένα (για περίπου 70 αμυγδαλωτά)
5 αυγά
ζάχαρη άχνη (δείτε στην εκτέλεση πως τη μετράμε)
ανθόνερο


Εκτέλεση

- Χτυπάμε στο μίξερ τα ξεφλουδισμένα αμύγδαλα μέχρι να γίνουν μια μαλακή πάστα.
- Με ένα νεροπότηρο μετράμε την ποσότητα του τριμμένου αμυγδάλου.
- Για να υπολογίσουμε τη ζάχαρη: για κάθε 2 ποτήρια αμύγδαλο θα χρειαστούμε μισό ποτήρι ζάχαρη άχνη.
- Σπάμε τα αυγά και χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια.
- Χτυπάμε τους κρόκους με λίγη από τη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν και να φουσκώσουν.
- Χτυπάμε χωριστά και τα ασπράδια σε μαρέγκα.
- Σε μια λεκάνη έχουμε τοποθετήσει το αμύγδαλο με την υπόλοιπη ζάχαρη.
- Βρέχουμε λίγο τα χέρια μας με ανθόνερο κι αρχίζουμε να ζυμώνουμε το μείγμα.
- Ανακατεύουμε τους χτυπημένους κρόκους με το ασπράδι και τα προσθέτουμε στη ζύμη.
- Ζυμώνουμε, πλάθουμε τα αμυγδαλωτά (στη Σκιάθο συνηθίζεται το σχήμα του αχλαδιού αλλά και πιο περίτεχνα σχήματα) και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο (περ. 200 βαθμοί Κελσίου), μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
- Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο, τα βρέχουμε με ανθόνερο και τα τυλίγουμε, ζεστά όπως είναι, σε άχνη ζάχαρη.