Savaren με ρούμι
27 novembre 2009 02:39 Συνταγή της κατηγορίας : Γλυκά | Συνταγές με εικόνες
Για το γλυκό:
2-3 αυγά
2 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένη μαγιά
1/2 κούπα γάλα χλιαρό
2 κουταλιές ζάχαρη
2 κούπες αλεύρι
6 κουταλιές μαργαρίνη σόγιας
Λίγο αλάτι
Για το σιρόπι:
1 2/2 κούπα ζάχαρη
1 1/2 κούπα νερό
4 κουταλιές ρούμι
Για το γκλάσο: 1/2 κούπα μαρμελάδα
2 κουταλιές νερό
Προαιρετικά για γαρνίρισμα:
Φρούτα
Κρέμα σαντιγύ
Ετοιμασία:
Γλυκό:
- Βάζουμε σε ένα σκεύος το γάλα (χλιαρό), διαλύουμε την μαγιά και προσθέτουμε τα αυγά, την ζάχαρη, το αλάτι, το μισό αλεύρι και δουλεύουμε όλα τα υλικά καλά.
- Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και την μαργαρίνη (λιωμένη και χλιαρή), δουλεύουμε ακόμη λίγο το μίγμα και το ρίχνουμε σε μία φόρμα (με τρύπα στην μέση) που την έχουμε αλείψει με μαργαρίνη.
- Σκεπάζουμε το γλυκό μας και το αφήνουμε σε χλιαρό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί περίπου ο όγκος του.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25 λεπτά περίπου και μόλις ψηθεί ο γλυκό το βγάζουμε από την φόρμα πάνω σε μία σχάρα, το αφήνουμε για 10 λεπτά περίπου και το ξαναβάζουμε στην φόρμα. Ή κάνουμε μικρότερα μπαλάκια.
Σιρόπι:
- Βάζουμε το νερό με την ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι και το βράζουμε για 15 λεπτά περίπου.
- Τραβάμε το κατσαρολάκι από την φωτιά, προσθέτουμε το ρούμι, τρυπάμε το γλυκό μας σε μερικά σημεία και το περιβρέχουμε με το σιρόπι.
Για το γλάσο:
- Διαλύουμε την μαρμελάδα (κατά προτίμηση βερίκοκο) στο χλιαρό νερό, την περνάμε από μια λεπτή σίτα.
- Οταν το γλυκό μας κρυώσει το βγάζουμε από την φόρμα σε μια πιατέλα, το γλασάρουμε και βάζουμε αν θέλουμε στο κέντρο του γλυκού κομματάκια φρούτων και κρέμα σαντιγύ.
Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.
2-3 αυγά
2 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένη μαγιά
1/2 κούπα γάλα χλιαρό
2 κουταλιές ζάχαρη
2 κούπες αλεύρι
6 κουταλιές μαργαρίνη σόγιας
Λίγο αλάτι
Για το σιρόπι:
1 2/2 κούπα ζάχαρη
1 1/2 κούπα νερό
4 κουταλιές ρούμι
Για το γκλάσο: 1/2 κούπα μαρμελάδα
2 κουταλιές νερό
Προαιρετικά για γαρνίρισμα:
Φρούτα
Κρέμα σαντιγύ
Ετοιμασία:
Γλυκό:
- Βάζουμε σε ένα σκεύος το γάλα (χλιαρό), διαλύουμε την μαγιά και προσθέτουμε τα αυγά, την ζάχαρη, το αλάτι, το μισό αλεύρι και δουλεύουμε όλα τα υλικά καλά.
- Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και την μαργαρίνη (λιωμένη και χλιαρή), δουλεύουμε ακόμη λίγο το μίγμα και το ρίχνουμε σε μία φόρμα (με τρύπα στην μέση) που την έχουμε αλείψει με μαργαρίνη.
- Σκεπάζουμε το γλυκό μας και το αφήνουμε σε χλιαρό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί περίπου ο όγκος του.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25 λεπτά περίπου και μόλις ψηθεί ο γλυκό το βγάζουμε από την φόρμα πάνω σε μία σχάρα, το αφήνουμε για 10 λεπτά περίπου και το ξαναβάζουμε στην φόρμα. Ή κάνουμε μικρότερα μπαλάκια.
Σιρόπι:
- Βάζουμε το νερό με την ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι και το βράζουμε για 15 λεπτά περίπου.
- Τραβάμε το κατσαρολάκι από την φωτιά, προσθέτουμε το ρούμι, τρυπάμε το γλυκό μας σε μερικά σημεία και το περιβρέχουμε με το σιρόπι.
Για το γλάσο:
- Διαλύουμε την μαρμελάδα (κατά προτίμηση βερίκοκο) στο χλιαρό νερό, την περνάμε από μια λεπτή σίτα.
- Οταν το γλυκό μας κρυώσει το βγάζουμε από την φόρμα σε μια πιατέλα, το γλασάρουμε και βάζουμε αν θέλουμε στο κέντρο του γλυκού κομματάκια φρούτων και κρέμα σαντιγύ.
Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.