Πισία (Ποντιακή κουζίνα)
Υλικά
Για τη ζύμη:
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
8 κουταλιές της σούπας χλιαρό νερό
2 πλήρη αυγά, ελαφρά χτυπημένα
1 κοφτό κουταλάκι του τσαγιού αλάτι
3 φλιτζάνια του τσαγιού κοσκινισμένο αλεύρι που φουσκώνει
Για το σιρόπι:
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 φλιτζάνι νερό
Χυμό από ένα μικρό λεμόνι
Ετοιμασία
- Πρώτα φτιάχνουμε το σιρόπι για να το αφήσουμε να κρυώσει.
Μετά ετοιμάζουμε τη ζύμη :
- Αναμειγνύουμε λάδι, νερό, αυγά, αλάτι.
- Ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας με το κουτάλι.
- Συνεχίζουμε να ρίχνουμε όσο αλεύρι χρειάζεται ώστε να γίνει η ζύμη σφιχτή.
- Τη ζυμώνουμε καλά, με δύναμη, για να αποκτήσει ελαστικότητα και να γίνει λεία.
- Σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε σε χλιαρό μέρος, τουλάχιστο για ½ ώρα.
- Υστερα ανοίγουμε το φύλλο, πάχους περίπου 5 χιλιοστών και διαμέτρου 30 εκατοστών.
- Κόβουμε σε λωρίδες φάρδους 5 εκατοστών.
- Βουτυρώνουμε.
- Το στριφογυρίζουμε στη φορά του ρολογιού, σαν σαλιγκάρι, και μετά, με τον πλάστη, το ανοίγουμε σε πιτούλες 12 εκατοστών.
- Τις τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές σε αρκετό, καλό ελαιόλαδο και όπως τις βγάζουμε ζεστές τις «βαφτίζουμε» στο σιρόπι.
- Σερβίρουμε σε πιατέλα την μια 'πάνω στην άλλη, πασπαλίζοντας αν θέλουμε με κανέλλα.