Μαντί, παραλλαγή | Με κόκκινο κρέας, Συνταγές με εικόνες, Πίτες | Ελληνική Kουζίνα και Συνταγές!

Μαντί, παραλλαγή


Υλικά

Για τη ζύμη:
1/2 κιλού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι μπέϊκιν πάουντερ
1/4 κούπας λάδι
1 κουταλιά ξίδι
8 φύλλα κρούστας για πίτες

Για τη γέμιση:
1/2 κούπα λάδι
1/2 κιλό κιμά ανάμικτο (χοιρινό & μοσχάρι)
1 μεγάλο κρεμμύδι , ψιλοκομμένο
1/4 κουταλάκι μπαχάρι
1/8 κουταλάκι κανέλα
2 κουταλάκια πελτέ (προεραιτικά)
3 κούπες ζωμός κρέατος ή κότας
1/2 κούπα πλιγούρι ή τραχανά
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση

- Σε μια κατσαρόλα βάλτε το λάδι να ζεσταθεί και σοτάρετε το κρεμμύδι και τον κιμά .
- Προσθέστε τα μυρωδικά , τον πελτέ , αν χρησιμοποιήσετε και 1 κούπα από το ζωμό .
- Σκεπάστε και σιγοβράστε , ώσπου ο κιμάς να μισομαλακώσει .
- Ρίξτε κι ανακατέψτε το πλιγούρι , το αλάτι και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνεχίστε το μαγείρεμα 10΄ ακόμη .
- Κατεβάστε από τη φωτιά κι αφήστε τη γέμιση , να κρυώσει ελαφρά .
- Κόψτε τα φύλλα σε μακρόστενες λωρίδες με φάρδος 5 εκ.
- Λαδώστε ελαφρά μια λωρίδα και τοποθετήστε επάνω μια ακόμη , λαδώνοντας την επίσης .
- Βάλτε 2-3 κουταλιές γέμιση κατά μήκος του φύλλου στο κέντρο, ανασηκώστε ελαφρά τις μακριές πλευρές δεξιά και αριστερά κλείνοντας μέσα τη γέμιση και τυλίξτε σε σπιράλ .
- Λαδώστε ελαφρά ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 40 εκ. και τοποθετήστε στο κέντρο το σπιράλ .
- Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία , ώσπου να τελειώσουν τα υλικά , τυλίγοντας τις διπλωμένες λωρίδες φύλλου με τη γέμιση , γύρω από το κεντρικό σπιράλ και καλύπτοντας όλο τον πάτο του ταψιού .
- Αλείψτε την επιφάνεια με λίγο λάδι και ραντίστε τη με λίγο νερό .
- Ψήστε σε φούρνο στους 180 βαθμούς για 30΄ ή ώσπου να ροδίσουν τα φύλλα .
- Περιχύστε το μαντί με τον υπόλοιπο ζωμό και συνεχίστε το ψήσιμο για 30΄ ή ώσπου να αποροφηθούν τα υγρά .
- Σερβίρετέ το ζεστό συνοδεύοντάς το με γιαούρτι αρωματισμένο με σκόρδο & άνηθο .



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.