Βιβλία

The Herb Society's - ΠΛΗΡΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΒΟΤΑΝΩΝ

The Herb Society's
ΠΛΗΡΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΒΟΤΑΝΩΝ
PENELOPE ODY MNIMH
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓIΑΛΛΕΛΗΣ
DORLING KINDERSLEY
Σεπτέμβριος 1995
Σελίδες: 196

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΒΟΤΑΝΑ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ 8
Αρχές της Δυτικής Βοτανοθεραπευτικής 10
Μία Επιστήμη της Ζωής 12
Κινέζικη Βοταvοθεραπευτική 14
Από το Μεσαίωνα και Μετά 18
Παραδόσεις της Βόρειας Αμερικής 20
Από τα φυτά στα χάπια 22
Φαρμακευτικά Γεύματα 24

Α-Ω ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΒΟΤΑΝΩΝ 29
Ταξινομημένα σύμφωνα με τα λατινικά τους ονόματα, παρουσιάζονται πάνω από 120 βότανα, σ'ένα εικονογραφημμένο ευρετήριο που δείχνει τα διάφορα τμήματα των φυτών, που
χρησιμοποιούνται στη Φαρμακευτική και περιγράφει και τις παραδοσιακές και τις σύγχρονες χρήσεις τους.

ΓΙΑΤΡΙΚΑ ΑΠΟ ΒΟΤΑΝΑ 117
Συλλογή και ξήρανση βοτάνων 118
Παρασκευή γιατρικών από βότανα 120
Πρώτες βοήθειες από βότανα 126

ΣΠΙΤΙΚΑ ΓΙΑΤΡΙΚΑ 128
• Άλγη και πόνοι 130.
• Πονοκέφαλοι και ημικρανίες 132.
• Λοιμώξεις 134
• Πρoβλήματα του αναπνευστικού 136
• Αυτιά, μάτια, στόμα και λαιμός 140
• Δέρμα και μαλλιά 144
• Καρδιά, αίμα και κυκλοφορία 148
• Πεπτικά προβλήματα 152
• Αλλεργικές καταστάσεις 156
• Διαταραχές του ουροποιητικού 158
• Προβλήματα των ποδιών 160
• Νευρικές διαταραχές 162
• Γυναικολογικά προβλήματα 166
• Εγκυμοσύνη και τοκετός 170
• Προβλήματα των ηλικιωμένων 172
• Προβλήματα των παιδιών 174
• Τονωτικά βότανα 178

ΑΛΛΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ 180
ΔΩΔΕΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ 186
ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΒΟΤΑΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ 192
ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ 193
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 195
ΕΥΡΕΤΗΡlO 196

Πηγή: ΠΛΗΡΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΒΟΤΑΝΩΝ

Κάνω τα δικά μου λικέρ - George HerberdΗ παραγωγή λικέρ είναι μία πολύ απλή διαδικασία. Για να επιτύχει όμως το σπιτικό λικέρ, αυτή πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή.

Ο συγγραφέας ένας πεπειραμένος αποσταγματοποιός είναι από παλιά ο δοκιμασμένος σύμβουλος για την παραγωγή αλκοολούχων ποτών. Στο βιβλίο αυτό εξηγεί πως γίνεται η επεξεργασία των συστατικών και πως παράγεται ένα καλό σπιτικό λικέρ.

Οι 36 συνταγές του είναι συγχρόνως οδηγίες και πρόκληση. ...

Πηγή: Κάνω τα δικά μου λικέρ - George Herberd

Οι Τροφές που χαρίζουν υγεία

Οι Τροφές που χαρίζουν υγεία

Κώστας Μπαζαίος
Εκδόσεις: Μπαζαίος
3η έκδοση 1981
σελίδες: 176


Ο Κώστας Μπαζαίος είναι δημοσιογράφος, από εκείνους πού μένουν συνήθως άγνωστοι στό μεγάλο κοινό γιατί δούλευε πάντα στην επιμέλεια της ύλης των εφημερίδων, καί περιοδικών. Κι ένώ εργάστηκε κατά σειρά στον «Ελεύθερο Λόγο», τήν «Αθηναϊκή», τή «Νίκη», τό «"Εθνος», τό «Βήμα», τόν «Ταχυδρόμο» καί τήν «Ακρόπολι» μόνο άπό τήν «Ελευθεροτυπία» έγινε ιδιαίτερα γνωστός, στους αναγνώστες, επειδή, ύστερα άπό μιά οδυνηρή περιπέτεια υγείας στράφηκε στην έρευνα πού τόση εντύπωση προκάλεσε όταν άρχισε νά δημοσιεύεται μέ τόν τίτλο «Αν ξέραμε τι τρώμε» Καί αργότερα μέ τους τίτλους: «Αναζητώντας τήν υγεία στό πιάτο», «Καί τώρα τί νά τρώμε» κ.ά. Αφοσιώθηκε τόσο στην έρευνα του κυκλώματος τών τροφίμων, ώστε έχει ταξιδέψει 8 φορές σέ διάφορες χώρες καί πάρα πολλές φορές σέ όλη τήν Ελλάδα γιά στοιχεία, επίσκεψη εργοστασίων, καλλιεργειών, γνωριμίες, ενημέρωση άλλα καί γιά νά δώσει διαλέξεις, προσκαλεσμένος από τά «Ελεύθερα Πανεπιστήμια» διαφόρων Δήμων καί από Συλλόγους Προστασίας Καταναλωτών, Επιμορφωτικούς, Εκπολιτιστικούς κ,ά.

Επίσης ό Κ. Μπαζαϊος διαθέτει σήμερα (1981) τό πλουσιώτερο και πιό ενημερωμένο Αρχείο στην Ελλάδα, μέ δημοσιεύματα και βιβλία απ' όλο τόν κόσμο γιά τά θέματα πού ερευνάει.


Πηγή: Οι Τροφές που χαρίζουν υγεία - Κώστας Μπαζαίος

Γνωρίζοντας τα τρόφιμα - Πάρις Κυπαρισσίου

Γνωρίζοντας τα τρόφιμα

Συγραφείς: Πάρις Κυπαρισσίου, Σταματία Μαζαράκη, Μαρία Παπακωνσταντίνου

Εκδόσεις: Les Livres du Tourisme

Πρώτη έκδοση: Αύγουστος 2005

σελίδες: 248

Σε μια εποχή όπου τα διατροφικά σκάνδαλα είναι σχεδόν καθημερινά, σε μια εποχή που ο καταναλωτής κατακλύζεται από μια τεράστια ανασφάλεια η οποία συμπυκνώνεται στη φράση «άραγε ξέρουμε τι τρώμε;» και που η -παραπληροφόρηση παίρνει τη θέση της έγκυρης και ολόπλευρης ενημέρωσης καθίσταται επείγουσα μια προσπάθεια ολοκληρωμένης και πλήρους ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού, αλλά και του σύγχρονου επαγγελματία που ασχολείται με την παραγωγή και την διάθεση τροφίμων.

Καθημερινά παράγονται νέα «μοντέλα» τροφίμων είτε για να ανταποκριθούν στις επιταγές του σύγχρονου marketing είτε για να εξυπηρετήσουν τις νέες μεθόδους παραγωγής και τις νέες τεχνολογίες. Σχεδιάζονται νέα τρόφιμα για να καλυφθούν οι νέες διατροφικές ανάγκες και να ικανοποιηθούν οι διατροφικές συνήθειες των σημερινών ανθρώπων. Είναι προφανές πως όλοι θα θέλαμε να καταναλώνουμε «φυσικά παραγόμενα τρόφιμα», αλλά παρ' όλα αυτά συνεχίζουμε να καταναλώνουμε με ανεξέλεγκτους ρυθμούς «συμβατικά παραγόμενα προϊόντα» (κυρίως εντατικής εκτροφής ή εντατικής καλλιέργειας), σύνθετα τρόφιμα βιομηχανικής παραγωγής, βιολογικά ή οικολογικά τρόφιμα, μεταλλαγμένα τρόφιμα, υδροπονικά παραγόμενα προϊόντα, προϊόντα light, ενεργειακά τρόφιμα, λειτουργικά τρόφιμα, συμπληρώματα διατροφής. Η φύση δηλαδή προσφέρει μερικές δεκάδες είδη τροφίμων ενώ ο άνθρωπος παράγει αρκετές χιλιάδες απ' αυτά.

Συνεπώς ο σύγχρονος άνθρωπος βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα τεράστιο αδιέξοδο διατροφικής φύσεως, ανυπεράσπιστος απέναντι στις δελεαστικές προτάσεις της βιομηχανίας και της διαφήμισης, άβουλος καταναλωτής μιας πληθώρας προϊόντων άγνωστης προέλευσης και σύστασης. Ενδεχομένως η απλή ενημέρωση να μην είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής, όμως είναι σχεδόν βέβαιο πως στο μέλλον θα χρειαστεί ειδική εκπαίδευση για να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο χώρο της διατροφής.

Σήμερα εφαρμόζονται συστήματα διασφάλισης της ποιότητας των τροφίμων (ISO, HACCP) τα οποία όμως θα πρέπει νο τύχουν της αποδοχής των μικρομεσαίων κυρίως επιχειρήσεων παραγωγής τροφίμων, των επιχειρήσεων μαζικής εστίασης αλλά και του αγροτικού τομέα. Με το βιβλίο «Γνωρίζοντας τα Τρόφιμα» γίνεται μια προσπάθεια να επιτευχθεί μια πιο ολοκληρωμένη ενημέρωση του απλού καταναλωτή. Ο βασικός όμως σκοπός του βιβλίου εστιάζει στη σωστή εκπαίδευση και εξειδίκευση του επαγγελματία.

Πρόκειται για ένα χρήσιμο εγχειρίδιο, με εύληπτο και κατανοητό περιεχόμενο που αποσκοπεί στην εξειδικευμένη ανάλυση και παρουσίαση διατροφικών θεμάτων και αποβλέπει στο να γίνει ένα χρήσιμο εργαλείο στο χέρια όλων των ειδικών που ασχολούντοι με την εκπαίδευση σε θέματα τροφογνωσίας και διαχείρισης τροφίμων.

Πηγή: Γνωρίζοντας τα τρόφιμα - Πάρις Κυπαρισσίου

200 Συνταγές από όλη την ΕλλάδαΠηγή: από εδώ ...