Συνταγές
Ψωμί

Γαλλικά τοστ (προέλευση Γαλλία)


[Για 18 τοστ]
[Χρόνος προετοιµασίας: 20']

Υλικά

18 φέτες για ψωµί τοστ
1/4 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κουταλιές ζάχαρη
1 κούπα γάλα
3 αυγά χτυπηµένα
4 κουταλιές µαργαρίνη
µέλι για σερβίρισµα

Εκτέλεση

- Σε ένα µπολ ανακατέψτε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το γάλα και τα αυγά, ώσπου να γίνει λείος χυλός.
- Λιώστε τη µαργαρίνη σε ένα τηγάνι.
- Βουτήξτε τις φέτες ψωµιού µέσα στο χυλό και τηγανίστε τες 2-3' από κάθε πλευρά στη λιωµένη µαργαρίνη, ώσπου να πάρουν χρώµα.
- Βγάλτε τα σε µικρή πιατέλα και περιχύστε τα µε µέλι.

Εναλλακτικά:
- Ετοιµάστε το ίδιο πιάτο για ένα βραδινό σνακ.
- Παραλείψτε τη ζάχαρη και αφού ψηθούν τα τοστ, σερβίρετέ τα πασπαλισµένα µε τριµµένο κεφαλοτύρι.

Πουτίγκα με ψωμί και βούτυρο


Υλικά

[Για 4-6 µερίδες]
[Χρόνος προετοιµασίας: 15']
[Χρόνος ψησίµατος: 30']

4 κουταλιές βούτυρο λιωµένο
6 φέτες για ψωµί τοστ
1/4 κούπας καστανή ζάχαρη
1 1/2 κουταλάκι κανέλα
1/3 κούπας σταφίδα
2 κούπες γάλα µε χαµηλά λιπαρά
3 αυγά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

- Αλείψτε τις φέτες ψωµιού µε το βούτυρο. Κόβοντας διαγώνια, κόψτε κάθε φέτα στα δύο.
- Ανακατέψτε τη ζάχαρη µε την κανέλα. Βουτήξτε τα τριγωνάκια µέσα στο µίγµα και τοποθετήστε τα µέσα σε ένα µεγάλο πυρέξ βουτυρωµένο, το ένα να επανωτίζει στο άλλο.
- Βάλτε ενδιάµεσα τις σταφίδες.
- Σ’ ένα µεγάλο βάζο µε καλό κούµπωµα, βάλτε το γάλα και τα αυγά και χτυπήστε τα καλά να ενωθούν.
- Περιχύστε µε το µίγµα το στρωµένο ψωµί µέσα στο πυρέξ.
- Αφήστε το να σταθεί 15', να «ποτίσει» το ψωµί.
- Ψήστε την πουτίγκα σε φούρνο 190° C, 30'.

Εναλλακτικά:
- Φτιάξτε σοκολατένια πουτίγκα µε µαύρο ψωµί.
- Ανακατέψτε 1/4 κούπας κακάο µε τη ζάχαρη και την κανέλα.
- Αντί για σταφίδες, προσθέστε σοκολατένιες ψηφίδες.
- Προσθέστε στο µίγµα γάλα-αυγού, 2 κουταλιές λικέρ, Amaretto, ουίσκι ή Grand Marnier.

Σκορδαλιά με καρύδι


ΥΛΙΚΑ:

1/2 φρατζόλα ψωμί μουσκεμένο και καλά στυμμένο
2 φλυτζάνια καρύδια
6-8 σκελίδες σκόρδο ή όσο εσύ θέλεις περισσότερο ή λιγότερο
1/2 φλυτ. περίπου λάδι
3-4 κ.σ ξύδι
αλάτι--πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

- Στο μπολ του μίξερ με τα μαχαίρια ρίχνουμε τα καρύδια, τα σκόρδα, λίγο λάδι και τα αλέθουμε καλά, αν είναι δυνατόν μέχρι να γίνουν αλοιφή.
- Προσθέτουμε το ψωμί, το ξύδι, αλάτι και λίγο πιπέρι.
- Συνεχίζουμε το κτύπημα, δοκιμάζουμε και ανάλογα προσθέτουμε λάδι ή ξύδι.
- Αν είναι πολύ σφιχτή την αραιώνουμε με λίγο νεράκι.

Δημοσιεύθηκε στην σελίδα της ομάδος στο facebook την 12 Ιουνίου 2010 στις 12:59 μ.μ. από Areti Vardaka.

Ταραμοκεφτέδες




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Αυγοφέτες


Υλικά
(για 5 μερίδες)


10 φέτες από μπαγιάτικο ψωμί, ή φέτες από toast, που έχουμε αφήσει, 2-3 ώρες να ξεραθούνε κάπως
1 αυγό
2 φλιτζάνια γάλα
Για το τηγάνισμα: 1 φλιτζάνι καλαμποκέλαιο
Για το σιρόπι: 1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη σε 2 φλιτζάνια νερό με ξύσμα φλούδας ενός πορτοκαλιού
Για την σαντιγύ: 100 γρ. περίπου κρέμα γάλακτος (καλύτερη και πιο... διαιτητική ή φυτική τ. Torre), χτυπημένη μόνο με λίγο βανίλια, χωρίς ζάχαρη, και 'πάνω της πασπαλισμένο λίγο από το ξύσμα της φλούδας πορτοκαλιού.


Ετοιμασία

- Κόβουμε γύρω-γύρω από τις φέτες τις «κόρες» τους.
- Τις αφήνουμε, εκτός ψωμιέρας ή νάιλον, ξέσκεπες ώσπου να ξεραθούνε κάπως για να ρουφήξουν καλύτερα και περισσότερο σιρόπι.
- Ετοιμάζουμε το σιρόπι με την αναλογία 2 προς 1 νερού-ζάχαρης, αλλά δεν το «δένουμε» γιατί πρέπει να είναι τόσο υδαρές ώστε να απορροφηθεί από τις φέτες.
- 5' λεπτά περίπου βράσιμο είναι αρκετό και συνεχίζουμε για άλλα 5' λεπτά αφού προσθέσουμε και ανακατεύσουμε, μέσα του, το ξύσμα της φλούδας πορτοκαλιού.
- Βάζουμε σε τηγάνι να «κάψει» το καλαμποκέλαιο, αλλά σε σιγανή φωτιά (π.χ. σε μάτι κουζίνας με 3 διαβαθμίσεις, στο 1½.).
- Έχουμε χτυπήσει 1 αυγό, προσθέτουμε και χτυπάμε και το γάλα, και εκεί μέσα βουτάμε και απ' τις δυο πλευρές, να ρουφήξουν καλά, τις φέτες.
- Τις ροδίζουμε πάνω-κάτω στο τηγάνι και τις βγάζουμε σε πιατέλα με χαρτί κουζίνας να στραγγίξουνε το λάδι.
- Σερβίρουμε δύο φέτες σε κάθε πιάτο, αφού τις βουτήξουμε προηγουμένως στο σιρόπι και γαρνίρουμε (με κορνέ) ένα «κορδόνι» σαντιγύ, πασπαλίζοντας λίγο ξυμένη φλούδα πορτοκαλιού.

Φιλέτο ταρτάρ (ωμό): ένα πιάτο για «λίγους» και τολμηρούς


Υλικά

(για 6-8 άτομα)
1 «μπαστούνι» από «καρδιά» φιλέτου μοσχαρίσιου, καθαρισμένο από πέτσες-παχάκια κλπ, γύρω στο 1,5 Kg.
Αλάτι και πιπέρι από μύλο
Χυμό από 2-3 λεμόνια
1 αυγό ωμό (για κάθε μερίδα)
8 αγγουράκια τουρσί
3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια (καλύτερα τα λευκά ή γλυκά κρεμμύδια)
Γαλέτα τριμμένη (1-2 κουταλιές για κάθε μερίδα για να «τραβήξει» κάπως τα υγρά από τις σος)
Γούστερ σος
Σόγια σος
Ταμπάσκο ή chili (προαιρετικά)
Ψιλοκομμένα φύλλα μαϊδανού και chives
Ψωμί σικαλίσιο ή οκτάσπορο
Βούτυρο φρέσκο αγελαδινό

Για το σερβίρισμα:

Είναι πολύ πιο πρακτικά -αν υπάρχουν, τα μεγάλα πιάτα με 4-6 θήκες, αλλιώς βάζουμε σε κανονικά πιάτα το φιλέτο, και στο κέντρο του τραπεζιού ανάλογα μπολ με τα συνοδευτικά.

Ετοιμασία

- Κόβουμε το φιλέτο σε 6-8 μερίδες.
- Τεμαχίζουμε, με ανάλογο μεγάλο -κοφτερό μαχαίρι, την κάθε μερίδα σε πολύ μικρά κομματάκια, κτυπώντας και κόβοντας «σταυρωτά» μέχρις ότου γίνει μια μάζα σαν κιμάς.
- Πρέπει όμως να γίνει «στο χέρι» και να μην το περάσουμε από την μηχανή του κιμά.
- Σε μια ανάλογη κούπα ανακατεύουμε καλά κάθε «πολτοποιημένη» μερίδα φιλέτου με αλάτι-πιπέρι και μία περίπου κουταλιά χυμό λεμονιού, τουλάχιστο 2 ώρες πριν το σερβίρισμα.
- Στη συνέχεια κόβουμε σε μικρά κομμάτια («ζάρια») τα αγγουράκια τουρσί και τα κρεμμύδια και ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα συνοδευτικά.
- Από αυτό το σημείο και πέρα η διαδικασία της «σύνθεσης» γίνεται στο τραπέζι, καθώς το φιλέ-ταρτάρ σερβίρεται με αγγουράκια, κρεμμύδι, τριμμένη γαλέτα και συνοδεύεται από 2-3 σος (γούστερ, σόγια και ταμπάσκο ή chilli) και ο καθένας-προαιρετικά προσθέτει και αναμειγνύει ό,τι θέλει.
- Ετσι το δείπνο αποκτά και κάποιο είδος «happening».
- Η γαστρονομική δεοντολογία και παράδοση συνιστά να τρώγεται με λεπτές και ελαφρά βουτυρωμένες φέτες σικαλίσιου (ή οκτάσπορου) ψωμιού.
- Συνοδεύεται με πράσινη σαλάτα και κόκκινο κρασί και ακολουθεί μια «εκλεκτή» ποικιλία τυριών.


Φιλέτο ταρτάρ (ωμό): ένα πιάτο για «λίγους» και τολμηρούς


Υλικά

(για 6-8 άτομα)
1 «μπαστούνι» από «καρδιά» φιλέτου μοσχαρίσιου, καθαρισμένο από πέτσες-παχάκια κλπ, γύρω στο 1,5 Kg.
Αλάτι και πιπέρι από μύλο
Χυμό από 2-3 λεμόνια
1 αυγό ωμό (για κάθε μερίδα)
8 αγγουράκια τουρσί
3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια (καλύτερα τα λευκά ή γλυκά κρεμμύδια)
Γαλέτα τριμμένη (1-2 κουταλιές για κάθε μερίδα για να «τραβήξει» κάπως τα υγρά από τις σος)
Γούστερ σος
Σόγια σος
Ταμπάσκο ή chili (προαιρετικά)
Ψιλοκομμένα φύλλα μαϊδανού και chives
Ψωμί σικαλίσιο ή οκτάσπορο
Βούτυρο φρέσκο αγελαδινό

Για το σερβίρισμα:

Είναι πολύ πιο πρακτικά -αν υπάρχουν, τα μεγάλα πιάτα με 4-6 θήκες, αλλιώς βάζουμε σε κανονικά πιάτα το φιλέτο, και στο κέντρο του τραπεζιού ανάλογα μπολ με τα συνοδευτικά.

Ετοιμασία

- Κόβουμε το φιλέτο σε 6-8 μερίδες.
- Τεμαχίζουμε, με ανάλογο μεγάλο -κοφτερό μαχαίρι, την κάθε μερίδα σε πολύ μικρά κομματάκια, κτυπώντας και κόβοντας «σταυρωτά» μέχρις ότου γίνει μια μάζα σαν κιμάς.
- Πρέπει όμως να γίνει «στο χέρι» και να μην το περάσουμε από την μηχανή του κιμά.
- Σε μια ανάλογη κούπα ανακατεύουμε καλά κάθε «πολτοποιημένη» μερίδα φιλέτου με αλάτι-πιπέρι και μία περίπου κουταλιά χυμό λεμονιού, τουλάχιστο 2 ώρες πριν το σερβίρισμα.
- Στη συνέχεια κόβουμε σε μικρά κομμάτια («ζάρια») τα αγγουράκια τουρσί και τα κρεμμύδια και ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα συνοδευτικά.
- Από αυτό το σημείο και πέρα η διαδικασία της «σύνθεσης» γίνεται στο τραπέζι, καθώς το φιλέ-ταρτάρ σερβίρεται με αγγουράκια, κρεμμύδι, τριμμένη γαλέτα και συνοδεύεται από 2-3 σος (γούστερ, σόγια και ταμπάσκο ή chilli) και ο καθένας-προαιρετικά προσθέτει και αναμειγνύει ό,τι θέλει.
- Ετσι το δείπνο αποκτά και κάποιο είδος «happening».
- Η γαστρονομική δεοντολογία και παράδοση συνιστά να τρώγεται με λεπτές και ελαφρά βουτυρωμένες φέτες σικαλίσιου (ή οκτάσπορου) ψωμιού.
- Συνοδεύεται με πράσινη σαλάτα και κόκκινο κρασί και ακολουθεί μια «εκλεκτή» ποικιλία τυριών.


Χριστόψωμο


Υλικά

2 κιλά αλεύρι σκληρό
130 γρ. μαγιά φούρνου
1 φλιτζάνι περίπου χλιαρό νερό
700 γρ. ζάχαρη
2 κρασοπότηρα λάδι
2 φλιτζάνια ζεστό κόκκινο κρασί
λίγο αλάτι
2 κουταλάκια μαστίχα κοπανισμένη
400 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
500 γρ. σταφίδες
2 κουταλιές σούπας κανέλα - γαρίφαλο
φλούδες 2 πορτοκαλιών ψιλοκομμένες
1 ποτηράκι χυμό πορτοκαλιού
1 ποτηράκι κονιάκ

Για το γαρνίρισμα :

λίγο λάδι
σουσάμι
καρύδια


Εκτέλεση

- Φτιάχνετε από το προηγούμενο βράδυ προζύμι με 350 γρ. αλεύρι, τη μαγιά και λίγο νερό.
- Το πρωί προσθέτετε 250 γρ. ζάχαρη, το μισό λάδι και λίγο αλεύρι.
- Τα ζυμώνετε όλα καλά και τα αφήνετε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος.
- Προσθέτετε μετά όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνετε πολύ καλά για να γίνει μία λεία ζύμη που δεν κολλάει.
- Σκεπάζετε τη ζύμη και την αφήνετε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος (1 1/2 ώρα).
- Πλάθετε τα χριστόψωμα και τα βάζετε σε 2 μεγάλα λαδωμένα ταψιά.
- Τα αφήνετε πάλι να φουσκώσουν, τα αλείφετε με λάδι και τα πασπαλίζετε με σουσάμι και καρύδια.
- Τα ψήνετε σε ζεστό φούρνο στους 200C για 15 λεπτά και μετά για 35-40 λεπτά σε μέτριο φούρνο στους 150C.

Σταφιδόψωμο


Υλικά

1 1/2 φλυτζάνι σταφίδες
7 φλυτζάνια αλεύρι
3 φλυτζάνια ζάχαρη
2 φλυτζάνια καλαμποκέλαιο
1 φλυτζάνι χυμό πορτοκάλι
2 φλιτζάνια νερό
1/2 φλιτζανάκι κονιάκ
2 κουταλάκια σόδα
1/2 κουταλάκι κανέλλα
1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο


Εκτέλεση

- Ανακατεύουμε καλά με το χέρι όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι, το οποίο το ρίχνουμε στο τέλος και τις σταφίδες τις οποίες ρίχνουμε αλευρωμένες πάνω από τη ζύμη στο ταψί.
- Βάζουμε τη ζύμη σε λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 ο C για 1 ώρα περίπου.

Λαχανόψωμο Ηπείρου


Υλικά

2 Κιλά αγρια χορτα (λαπατα ή σεσκουλα )
1/2 Κιλό αλεύρι,
300 γραμμάρια φέτα Δωδώνης
Αλάτι,
200 γραμμάρια ελαιόλαδο

Για 6 Άτομα
Χρόνος Ετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 45 λεπτά


Εκτέλεση

- Παίρνουμε τα λάχανα τα καθαρίζουμε, τα τρίβουμε με το χέρι ώστε ν' αποβάλλουν, όχι τελείως, το πράσινο υγρό τους.
- Μετά ανακατεύουμε τα τριμμένα λάχανα το αλεύρι το τυρί και το αλάτι και τα ζυμώνουμε.
- Λαδώνουμε ένα ταψί , τοποθετούμε μέσα το μείγμα και το απλώνουμε, βάζουμε ελάχιστο τυρί από πάνω και το ψήνουμε 30 έως 45 λεπτά .

Ζύμη για φύλλο κρούστας


Υλικά

1 μικρό κομματάκι μαγιά μπύρας ή 2 κουταλάκια μαγιά σκόνη
1/2 φλιτζάνι νερό
4 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι
1/2 φλιτζάνι του καφέ λάδι
1/2 φλιτζάνι του καφέ ξύδι
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι


Εκτέλεση

- ζεσταίνετε το νερό
- Διαλύετε στο νερό τη μαγιά
- Προσθέτετε τόσο αλεύρι, όσο χρειάζεται για να γίνει αραιός χυλός
- Αφήνετε για μία ώρα περίπου, μέχρι να κάνει στην επιφάνεια μικρές φουσκάλες
- Ανοίγετε στη μέση από το αλεύρι ένα λάκκο
- Μέσα στο λάκκο βάζετε την μαγιά, το αλάτι, το λαδί και το ξύδι
- Ζυμώνετε να γίνει η ζύμη λεία
- Σκεπάζετε και την αφήνετε σε μέρος ζεστό να "ξεκουραστεί" για μία ώρα περίπου
- Αλευρώνετε μία επιφάνεια και τοποθετείτε τη ζύμη
- Την πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι και με την παλάμη πιέζετε τη ζύμη να ανοίξει σε 2 φύλλα, πάχους 1 δαχτύλου σε σχήμα παραλληλόγραμμου
- Το φύλλο σας είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί.

Άσπρο (sciacciatina προέλευση Ιταλία)


Υλικά

2 1/2 φλιτζάνια τσαγιού χλιαρό νερό .
1 κουταλιά της σούπας μαγιά σκόνη .
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη .
7 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι μαλακό .
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι .
1/4 φλιτζάνι βούτυρο


Εκτέλεση

- Βάζετε σε μία Λεκάνη 1/2 φλιτζάνι από το νερό, διαλύετε την μαγιά και τη ζάχαρη και αφήνετε το μείγμα να γίνει κρεμώδες, γύρω στα 15 Λεπτά
- Προσθέτετε το υπόλοιπο νερό και το μισό αλεύρι και ζυμώνετε
- Συνεχίζετε να ζυμώνετε προσθέτοντας και το υπόλοιπο αλεύρι
- Προσθέτετε το αλάτι και ζυμώνετε μέχρι να γίνει η ζύμη ομοιόμορφη
-Προσθέτετε το βούτυρο λίγο λίγο τη φορά και εξακολουθείτε το ζύμωμα
- Εάν η ζύμη διαλυθεί με το βούτυρο μην ανησυχήσετε, θα επανέλθει με το ζύμωμα ξανά στην κανονική της κατάσταση
- Πλάθετε τη ζύμη σε σχήμα μπάλας, την τοποθετείτε σε ένα βουτυρωμένο μπολ και την φέρνετε μερικές βόλτες ώστε να λαδωθεί από όλες τις πλευρές και σκεπάζετε σφιχτά το μπολ με πλαστική μεμβράνη
- Αφήνετε να διπλασιαστεί η ζύμη σε μέγεθος, περίπου μία ώρα
- Αφού φουσκώσει την ξεσκεπάζετε και την ζυμώνετε ελαφρά να ξεφουσκώσει
- Βουτυρώστε δύο ταψάκια ψωμιού
- Χωρίστε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη
- Ανοίξτε το κάθε κομμάτι σε ένα παραλληλόγραμμο και διπλώστε το ως εξής: Φέρτε το επάνω κομμάτι στη μέση του παραλληλογράμμου και μετά φέρτε το κάτω επίσης να συναντήσει το πρώτο. Κλείστε το με τσιμπήματα
-Βάλτε τη ζύμη στο κάθε ταψάκι με το ενωμένο μέρος προς τα κάτω
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 C
- Σκεπάζετε τα ταψάκια με μία βουτυρωμένη μεμβράνη (διαφανές πλαστικό φύλλο, που σκεπάζουμε φαγητό) και αφήστε το ψωμί να φουσκώσει για περίπου μία ώρα
- Ξεσκέπαστε τα ψωμιά και ψήστε τα για 20 με 30 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν
- Μόλις είναι έτοιμα βγάλτε τα από τον φούρνο και αμέσως και από τα ταψάκια και αφήστε τα να κρυώσουν

Ελιόψωμο απλό


Υλικά

1/3 της βασικής ζύμης για ψωμί ημίλευκο
1 κούπα ελιές Καλαμών ψιλοκομμένες

Ατομα: Γίνεται 1 μακριά φρατζόλα

Χρόνος προετοιμασίας: 2-3 ώρες
Χρόνος ψησίματος: 35'

Εκτέλεση

- Ετοιμάστε τη ζύμη, όπως περιγράφεται στη συνταγή.
- Μετά το πρώτο φούσκωμα, πατήστε τη ζύμη να ξεφουσκώσει και ζυμώστε την 5'.
- Ανοίξτε την με τον πλάστη σε παραλληλόγραμμο, με διαστάσεις 25x30 εκ.
- Αλείψτε την επιφάνεια με λίγο λάδι και απλώστε επάνω τις ψιλοκομμένες ελιές.
- Τυλίξτε σφιχτά σε ρολό, ξεκινώντας από την κοντή πλευρά.
- Βάλτε το ρολό σε ταψί, σκεπάστε το με μια στεγνή και μια υγρή πετσέτα κουζίνας κι αφήστε το να φουσκώσει, ώσπου να διπλασιασθεί σε όγκο.
- Μ' ένα κοφτερό μαχαίρι, κάντε 7-8 πλάγιες χαρακιές στην επιφάνεια και ψήστε το ψωμί στους 200 βαθμούς Κελσίου, για 35' περίπου.
- Βγάλτε το από το φούρνο κι αφήστε το να κρυώσει επάνω σε σχάρα.
- Για να το φυλάξετε στην κατάψυξη, κόψτε το πρώτα σε φέτες και κατόπιν, κλείστε το σε πλαστική σακούλα.
- Ετσι, μπορείτε να ξεπαγώσετε όσες φέτες θέλετε κάθε φορά.
- Διατηρείται φρέσκο αρκετούς μήνες.

Ελιόψωμο με κρεμμύδι ή πιπεριές


Υλικά

350-400 γρ. ελιές μαύρες αλμυρές (όχι ξυδάτες)
1/2 κιλό αλεύρι περίπου
μαγιά σαν ένα μεγάλο αμύγδαλο
ρίγανη
χλιαρό νερό

προαιρετικά:
1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο
πιπεριές πράσινες και κόκκινες ( όχι καυτερές ) κομμένες σε κύβους

Εκτέλεση

- Βγάζουμε τα κουκούτσια απ' τις ελιές και τις κόβουμε σε 3-4 κομμάτια.
- Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό, προσθέτουμε το αλεύρι, τη ρίγανη και φτιάχνουμε ένα πολύ πηχτό χυλό.
- Στο τέλος προσθέτουμε τις ελιές, τις πιπεριές, και το κρεμμύδι τσιγαρισμένο και τα ανακατεύουμε καλά.
- Λαδώνουμε ένα ταψί με μπόλικο λάδι και ρίχνουμε μέσα τον χυλό, τον απλώνουμε ώστε να έχει ο χυλός πάχος 1 1/2 εκ. μέσα στο ταψί.
- Ρίχνουμε και από πάνω λάδι, το αφήνουμε να φουσκώσει και το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο (περίπου 180ο C) μέχρι να ροδίσει.

Λαγάνα


Υλικά

500 γρ αλεύρι μαλακό
1/2 φλιτζάνι λάδι
2 κουταλάκια του γλυκού μαγιά
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
νερό
σουσάμι

Εκτέλεση


-Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 C
-Διαλύετε εκεί την μαγιά και αφήνετε μισή ώρα να "αφρίσει"
-Προσθέτετε το Λάδι και το αλεύρι και ανακατεύετε
-Ζυμώνετε έως η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια σας και να είναι μαλακή
-Δίνετε το σχήμα της λαγάνας
-Λαδώνετε ένα ταψί και τοποθετείτε την λαγάνα μέσα
-Σκεπάζετε με μία πετσέτα και αφήνετε να διπλασιαστεί σε μέγεθος
-Αλείφετε ελαφρά λίγο λάδι και πασπαλίζετε με σουσάμι
-Ψήνετε μέχρι να ροδίσει

Ψωμί ολικής αλέσεως


Υλικά

2 1/4 φλιτζάνια τσαγιού χλιαρό νερό
1 κουταλιά της σούπας μαγιά σκόνη
1/4 φλιτζάνι μέλι
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
3 1/2 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι μαλακό
3 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι σικάλεως
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά της σούπας λάδι


Εκτέλεση

-Βάζετε σε μία Λεκάνη 1/2 φλιτζάνι από το νερό, διαλύετε την μαγιά, το μέλι και τη ζάχαρη και αφήνετε το μείγμα να γίνει κρεμώδες, γύρω στα 15 λεπτά
-Προσθέτετε το υπόλοιπο νερό και το μισό αλεύρι και ζυμώνετε -Συνεχίζετε να ζυμώνετε προσθέτοντας και το υπόλοιπο αλεύρι - Προσθέτετε το αλάτι και ζυμώνετε μέχρι να γίνει η ζύμη ομοιόμορφη
-Πλάθετε τη ζύμη σε σχήμα μπάλας, την τοποθετείτε σε ένα βουτυρωμένο μπολ και την φέρνετε μερικές βόλτες ώστε να λαδωθεί από όλες τις πλευρές και σκεπάζετε σφιχτά το μπολ με πλαστική μεμβράνη
-Αφήνετε να διπλασιαστεί η ζύμη σε μέγεθος, περίπου 1 1/2 ώρα
-Αφού φουσκώσει την ξεσκεπάζετε και την ζυμώνετε ελαφρά να ξεφουσκώσει
-Βουτυρώστε δύο ταψάκια ψωμιού
-Χωρίστε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη
-Ανοίξτε το κάθε κομμάτι σε ένα παραλληλόγραμμο και διπλώστε το ως εξής: Φέρτε το επάνω κομμάτι στη μέση του παραλληλογράμμου και μετά φέρτε το κάτω επίσης να συναντήσει το πρώτο. Κλείστε το με τσιμπήματα
-Βαλτέ τη ζύμη στο κάθε ταψάκι με το ενωμένο μέρος προς τα κάτω
-Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 C
-Σκεπάζετε τα ταψάκια με μία βουτυρωμένη μεμβράνη και αφήστε το ψωμί να φουσκώσει για περίπου μία ώρα
-Ξεσκέπαστε τα ψωμιά και ψήστε τα για 20 με 30 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν
-Μόλις είναι έτοιμα βγάλτε τα από τον φούρνο και αμέσως και από τα ταψάκια και αφήστε τα να κρυώσουν

Ψωμί χωριάτικο 2


Υλικά

2 1/2 φλιτζάνια τσαγιού χλιαρό νερό
3 1/2 κουταλάκια μαγιά σκόνη
4 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι μαλακό
2 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι σικάλεως
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι


Εκτέλεση

-Βάζετε σε μία Λεκάνη 1/4 φλιτζάνι από το νερό, διαλύετε τα 2 1/2 κουταλάκια από την μαγιά και αφήνετε το μείγμα να "ξεκουραστεί" γύρω στα 15 λεπτά
-Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα δύο αλεύρια
-Προσθέτετε το αλάτι
-Προσθέτετε το ένα φλιτζάνι αλεύρι και ανακατεύετε
-Σκεπάζετε με μία πετσέτα και αφήνετε να φουσκώσει 6 με 8 ώρες περίπου
-Βάζετε σε μία λεκάνη 1/2 φλιτζάνι από το νερό, διαλύετε την υπόλοιπη μαγιά, και αφήνετε το μείγμα να γίνει κρεμώδες, γύρω στα 15 λεπτά
-Προσθέτετε στο πρώτο μείγμα 1/2 φλιτζάνι νερό και ανακατεύετε
-Προσθέτετε 2 φλιτζάνια από το αλεύρι και ζυμώνετε
-Συνεχίζετε να ζυμώνετε προσθέτοντας και το μείγμα της καινούριας μαγιάς -Προσθέτετε το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνετε μέχρι να γίνει η ζύμη ομοιόμορφη
-Πλάθετε τη ζύμη σε σχήμα μπάλας, την τοποθετείτε σε ένα βουτυρωμένο μπολ και την φέρνετε μερικές βόλτες ώστε να λαδωθεί από όλες τις πλευρές και σκεπάζετε σφιχτά το μπολ με πλαστική μεμβράνη
-Αφήνετε να διπλασιαστεί η ζύμη σε μέγεθος, περίπου 1 1/2 ώρα
-Αφού φουσκώσει την ξεσκεπάζετε και την ζυμώνετε ελαφρά να ξεφουσκώσει
-Βουτυρώστε δύο ταψάκια ψωμιού
-Χωρίστε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη
-Ανοίξτε το κάθε κομμάτι σε ένα παραλληλόγραμμο και διπλώστε το ως εξής Φερτέ το επάνω κομμάτι στη μέση του παραλληλογράμμου και μετά φερτέ το κάτω επίσης να συναντήσει το πρώτο. Κλείστε το με τσιμπήματα
-Βάλτε τη ζύμη στο κάθε ταψάκι με το ενωμένο μέρος προς τα κάτω
-Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 C
-Σκεπάζετε τα ταψάκια με μία βουτυρωμένη μεμβράνη και αφήστε το ψωμί να φουσκώσει για περίπου μία ώρα
-Ξεσκέπαστε τα ψωμιά και ψήστε τα για 20 με 30 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν
-Μόλις είναι έτοιμα βγάλτε τα από τον φούρνο και αμέσως και από τα ταψάκια και αφήστε τα να κρυώσουν

Ψωμί χωριάτικο 1


Υλικά

1 κιλό αλεύρι χωριάτικο
2 κουταλάκια γεμάτα μαγιά
1 κουταλιά αλάτι
1 κουταλιά γλυκάνισο κοπανισμένο
1/2 φλιτζάνι λάδι
Νερό χλιαρό όσο πάρει το αλεύρι


Εκτέλεση

- Βάζουμε σε μιά λεκάνη το αλεύρι με το αλάτι και το γλυκάνισο κοπανισμένο.
- Ρίχνουμε την μαγιά (που έχουμε ήδη διαλύσει σε λίγο χλιαρό νερό) και λίγο χλιαρό νερό μέσα στο αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη ρίχνοντας όσο νερό χρειάζεται και λίγο - λίγο το λάδι για να μην κολλάει στα χέρια το ζυμάρι.
- Όταν ζυμώσουμε αρκετά και γίνει μαλακή και λεία η ζύμη αφή-νουμε λίγο, (περίπου 15 λεπτά) τη ζύμη να ησυχάσει.
- Λαδώνουμε ένα ταψί με αρκετό λάδι και ρίχνουμε τό μείγμα. (Αν θέλουμε κάνουμε χαρακιές επάνω στο ψωμί).
- Το αφήνουμε (στο θερμοθάλαμο ή σε ζεστό μέρος , πάντα σκεπασμένο με μια πετσέτα για να μην ξεραθεί από πάνω , μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο).
- Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο σε 180 C, για 1 περίπου ώρα (μέχρι να πάρει χρώμα και να δούμε ότι έχει ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού).

Άρτος με λάδι


Υλικά

1 κιλό αλεύρι
1 ποτήρι ζάχαρη
1ποτήρι ελαιόλαδο
ανθόνερο
ξύσμα λεμονιού
κανέλλα
γαρύφαλλο
ζάχαρη άχνη
μαγιά στο μέγεθος 1 καρυδιού


Εκτέλεση

- Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη.
- Διαλύουμε μέσα σε χλιαρό νερό τη μαγιά, την οποία ρίχνουμε μέσα στο λάδι.
- Ρίχνουμε το αλεύρι, προσθέ-τουμε τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε.
- Αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος και ψήνουμε.

Άρτος δίχως λάδι


Υλικά

1 κιλό αλεύρι
2 φακελάκια μαγιά
1 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
Λίγο γλυκάνισο (προαιρετικά)


Εκτέλεση

- Ρίχνουμε σε μιά λεκάνη 1 φλυτζ. χλιαρό νερό καί λυώνουμε τήν μαγιά.
- Στήν συνέχεια προσθέτουμε αλεύρι να γίνει ένας πηχτός χυλός, τον σκεπάζουμε κι άφήνουμε σε ζεστό μέρος νά φουσκώσει.
- Αφού φουσκώσει βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και το αλεύρι και το ζυμώνουμε καλά.
- Προσθέτουμε και το γλυκάνισο.
- Ψήνουμε περίπου για 1 ώρα στους 180 C.