Συνταγές
Χταπόδι

Χταπόδι µπουρδέτο (προέλευση Θεσπρωτία)


Υλικά

1 χταπόδι µεσαίου µεγέθους
1 κιλό πατάτες κοµµένες
1 φλιτζάνι του καφέ µε ξύδι
½ κουταλάκι του γλυκού κόκκινο πιπέρι
½ κουταλάκι του γλυκού γλυκό πιπέρι
2 κουτουλιές της σούπας πελτέ ντοµάτας
1 φλιτζάνι του τσαγιού µε ελαιόλαδο

Εκτέλεση

- Αρχικά βράζουµε ολόκληρο το χταπόδι να βράσει µε 2 ποτήρια νερό και λίγο ξύδι.
- Περιµένουµε να ζεµατιστεί.
- Στη συνέχεια κόβουµε το χταπόδι σε µικρά κοµµάτια και το ξανατοποθετούµε στη κατσαρόλα µαζί µε το κόκκινο και το γλυκό πιπέρι, τον πελτέ και το λάδι.
- Αφού περιµένουµε 2 ώρες, προσθέτουµε τις πατάτες και το αφήνουµε να βάσει 30 λεπτά ακόµα ώστε να σωθούν τα υγρά.

Χταπόδι με μελιτζάνες


Υλικά

1 κιλο χταποδι
1/5 κιλο μελιντζανες
2 ξερα κρεμμυδια
4 ντοματες η ενα κον κασε
μισο ματσακι μαιντανο
5 σκελιδες σκορδο
και αλατι πιπερι 2 κουταλιες
ξυδι και λαδι για τηγανι

Εκτελεση

- Σε μια κατσαρολα βαζουμε 3 κουταλιες της σουπας ξυδι 1/5 ποτηρι νερο και το χταποδι και το βραζουμε μεχρι να μαλακωσει .
- Καθαριζουμε της μελιντζανες απο εξω και της κοβουμε σε φετες.
- Τις αλατιζουμε και τις τηγανιζουμε σε ελαιολαδο.
- Στρωνουμε σε μια κατσαρολα της μισες μελιντζανες και μετα ριχνουμε απο πανω τα μισα υλικα ντοματα, σκορδο, κρεμμυδι, μαιντανο. Κανουμε το ιδιο εναλλαξ με τα ιδια υλικα.
- Τελος βαζουμε το χταποδι κομμενο και το ζουμι που εχει μεινει απο το βρασιμο, αλατι πιπερι και το βραζουμε σε σιγανη φωτια να μεινει με το λαδι που βγαζουν οι μελιντζανες.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ - Ελαιολαδο δεν βαζουμε στο φαγητο γιατι εχουν οι μελιντζανες τραβήξει το δικό τους...

Δημοσιεύθηκε στην σελίδα της ομάδος στο facebook την 17 Μαρτίου 2009 στις 12:59 μ.μ. από Gwgw Makri Papadaki A.

Χταπόδι ψητό




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Χταποδοκεφτέδες




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Χταπόδι με μακαρονάκι κοφτό




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Χταπόδι κρασάτο




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Χταπόδι βραστό




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Σπετσοφάι με θαλασσινά


ΥΛΙΚΑ

2 μελιτζάνες φλάσκες
1 κιλό πιπεριές μακρόστενες
2-3 πιπεριές κόκκινες ή κίτρινες
1 χταπόδι ή σουπιά ( βρασμένα λίγο και κομμένα)
1 φλιτζάνι λάδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

- Κόβουμε τις μελιτζάνες και τις κόκκινες πιπεριές σε μεγάλα κομ-μάτια.
- Τις μακρόστενες τις αφήνουμε ολόκληρες.
- Τηγανίζουμε τις μελι-τζάνες και τις πιπεριές και τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί.
- Στο ίδιο λάδι τηγανίζουμε το βρασμένο χταπόδι μέχρι να ροδίσει.
- Σε κατσαρόλα φτιάχνω μια κόκκινη σάλτσα και αφού βράσει καλά προσθέτουμε το χταπόδι κάτω και τα λαχανικά από πάνω σε στρώσεις.
- Μόλις πάρουν βράση τα αποσύρουμε από τη φωτιά.

Χταπόδι πιλάφι


Υλικά (για 4 άτομα)
1 χταπόδι (περίπου 1 κιλό) κομμένο σε κομμάτια
1 κιλό ώριμες ντομάτες, αποφλοιωμένες ψιλοκομμένες 1/2 κιλό κρεμμύδια σε φέτες
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας ρίγανη
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
3 φλιτζάνια νερό
1 φλιτζάνι ρύζι
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

- Πλένετε το χταπόδι και το κόβετε σε κομμάτια λίγο μεγαλύτερα από μπουκιές.
- Το βάζετε σε μία κατσαρόλα μαζί με το κρεμμύδι, το λάδι, τη ρίγανη, το μοσχοκάρυδο και μισό ποτήρι νερό.
- Το βράζετε σε σιγανή φωτιά μέχρι να μαλακώσει.
- Όταν είναι σχεδόν έτοιμο, ρίχνετε τις ντομάτες, το υπόλοιπο νερό, το ρύζι, αλάτι και πιπέρι και τα αφήνετε να σιγοβράσουν όλα μαζί.
- Σερβίρετε το φαγητό ζεστό αλλά τρώγεται ευχάριστα και κρύο.  

Χταπόδι με πατάτες στο φούρνο


Υλικά

1 χοντρό χταπόδι 2 κιλά περίπου
1- 1 1/2 κιλό πατάτες
2 κρεμμύδια μεγάλα ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι λάδι
1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

- Καθαρίζουμε και πλένουμε το χταπόδι και το βάζουμε στο ταψί με τις πατάτες κομμένες σφήνες και τοποθετημένες γύρω-γύρω.
- Ρίχνουμε το λάδι και τα τριμμένα κρεμμύδια και ανακατεύουμε ώστε να πάνε παντού μέσα στο ταψί.
- Αλατίζουμε μόνο τις πατάτες, ρίχνουμε πιπέρι σε όλο το περιεχόμενο του ταψιού και λίγο νερό.
- Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι το χταπόδι να γίνει τρυφερό.
- Ίσως χρειαστεί ελάχιστο νερό για να μείνει στο τέλος με τη σάλτσα.
- Σβήνουμε το φούρνο και ρίχνουμε το κρασί στο ταψί και το κουνάμε.
- Σερβίρουμε. 

Χταπόδι με μελιτζάνες στην κατσαρόλα


Υλικά

1 χταπόδι
5-6 μελιτζάνες τσακώνικες
2-3 ντομάτες
2 πατάτες
3 κρεμμύδια ξερά σε φέτες κομμένα
2 καρότα κομμένα στρογγυλά
2 πιπεριές κόκκινες σε κομμάτια
2 πιπεριές πράσινες σε κομμάτια
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Λίγο κρασί για το βράσιμο του χταποδιού
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
Σέλινο χοντρό σε ψιλά κομμάτια
Αλάτι – πιπέρι – δάφνη

Εκτέλεση
- Βράζουμε το χταπόδι μαζί με το κρασί και το κόβουμε σε κομμάτια.
- Σοτάρουμε λίγο ψιλό κρεμμύδι με το λάδι.
- Προσθέτουμε το χταπόδι μαζί με λίγη τομάτα για να πάρει λίγο βράση.
- Κατόπιν το βγάζουμε από την κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε τα κρεμμύδια σε φέτες (αφού από πριν τα έχουμε σοτάρει για λίγο), τα καρότα σε φέτες, το σέλινο, τις πιπεριές, τις ντομάτες, το λιωμένο πελτέ, τις πατάτες, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι.
- Τα αφήνομε να πάρουν μερικές βράσεις και προσθέτουμε τις μελιτζάνες σε στρογγυλά κομμάτια (αφού τις έχουμε τηγανίσει λίγο).
- Βράζουν αρκετά και πριν βγάλουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά ρίχνουμε μέσα το χταπόδι.

Σπετσοφάι με θαλασσινά


Υλικά

2 μελιτζάνες φλάσκες
1 κιλό πιπεριές μακρόστενες
2-3 πιπεριές κόκκινες ή κίτρινες
1 χταπόδι ή σουπιά ( βρασμένα λίγο και κομμένα)
1 φλιτζάνι λάδι


Εκτέλεση

- Κόβουμε τις μελιτζάνες και τις κόκκινες πιπεριές σε μεγάλα κομμάτια.
- Τις μακρόστενες τις αφήνουμε ολόκληρες.
- Τηγανίζουμε τις μελι-τζάνες και τις πιπεριές και τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί.
- Στο ίδιο λάδι τηγανίζουμε το βρασμένο χταπόδι μέχρι να ροδίσει.
- Σε κατσαρόλα φτιάχνω μια κόκκινη σάλτσα και αφού βράσει καλά προσθέτουμε το χταπόδι κάτω και τα λαχανικά από πάνω σε στρώσεις.
- Μόλις πάρουν βράση τα αποσύρουμε από τη φωτιά.

Χταπόδι Κρασάτο


Υλικά

1 1/2 κιλό χταπόδι
1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
3 κρεμμύδια ξερά τριμμένα
1 κιλό ντομάτες ξεφλουδισμένες και χοντροκομμένες
1 ποτήρι του νερού άσπρο κρασί
αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση

- Πλένετε καλά το χταπόδι και το καθαρίζετε.
- Σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, βάζετε το χταπόδι ολόκληρο και το αφήνετε για 10 λεπτά περίπου.
- Μετά ρίχνετε το λάδι και τα κρεμμύδια, τα τσιγαρίζετε για 8-10 λεπτά , τα σβήνετε με το κρασί και το ξίδι και προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και τις ντομάτες.
- Αφήνετε το χταπόδι να βράσει μέχρι να χυλώσει και αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό ακόμη.
- Το σερβίρετε σε μια πιατέλα και το κόβετε σε κομμάτια.

Σημείωση: Αν θέλετε το χταπόδι να είναι πιο ελαφρύ, βάζετε λιγότερο κρασί.

Χταπόδι με φακές και χόρτα


Υλικά

1 χταπόδι (2 κιλά περίπου)
2 κουταλιές ξίδι
1/2 κούπας λευκό ξηρό κρασί
200 γρ. φακές χοντρές
2 μέτρια κρεμμύδια σε φέτες
1/2 κιλού διάφορα χόρτα (σπανάκι, σέσκουλα, καυκαλήθρες)
4 μέτριες ντομάτες σε κύβους
1 κόκκινη πιπεριά σε κομματάκια
1/2 κούπας ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κουταλιά ρίγανη
2 σκελίδες σκόρδο σε δοντάκια
1 φύλλο δάφνης
1 κούπα λάδι
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ατομα: 6
Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα
Χρόνος ψησίματος: 45'


Εκτέλεση

- Πλύντε καλά το χταπόδι και βράστε το σε νερό που να το σκεπάζει με το ξίδι και το κρασί, 1 ώρα περίπου ή ώσπου να μαλακώσει.
- Σε μια άλλη κατσαρόλα βράστε τις φακές μαζί με τα κρεμμύδια σε 2 κούπες νερό, 30' περίπου.
- Στραγγίστε το χταπόδι, κόψτε το σε κομμάτια κι αραδιάστε τα σ' ένα πήλινο σκεύος ή πυρέξ.
- Προσθέστε τις φακές μαζί με το ζουμί που έβρασαν, καθώς επίσης τα χόρτα, πλυμένα και κομμένα σε χοντρά κομμάτια.
- Προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά κι ανακατέψτε καλά. Καλύψτε το γκιουβέτσι με αλουμινόχαρτο και ψήστε το φαγητό στο φούρνο, σε θερμοκρασία 200 βαθμούς Κελσίου, για 45' περίπου ή ώσπου να μείνει με το λάδι του.
- Σερβίρετέ το ζεστό.

Χταπόδι ψητό


Υλικά

1 χταπόδι ( κατά προτίμηση φρέσκο) μεγάλο
2 κουταλιές του γλυκού σόδα
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και ελαιόλαδο

Εκτέλεση

- Πλένουμε το χταπόδι κια το καθαρίζουμε εσωτερικά στη σακούλα του.
- Κόβουμε ένα - ένα τα πλοκάμια, ενώ τη σακούλα την τεμαχίζουμε σε στενόμακρες λουρίδες.
- Ρίχνουμε τα κομματια σε μπόλ και προσθέτουμε τη σόδα, τα ανακατεύουμε κια τα αφήνουμε για περίπου μισή ώρα.
- Ξεπλένουμε και τα ψήνουμε στα κάρβουνα, ή άλλου είδους ψηστιέρα.
- Γυρίζουμε τα πλοκάμια ώστε να ροδίσουν καλά, αλλά ΠΡΟΣΟΧΗ να μη στεγνώσουν.
- Αφού ψηθούν κόβουμε τα πλοκάμια σε λεπτές φέτες κόβοντας διαγώνια, τα βαζουμε σε πιατέλα, τα αλατίζουμε, ρίχνουμε ρίγανη, λίγο πιπέρι, ξύδι κια ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε ελαφρά.