Συνταγές
Χίος

Μελιτζανοπίλαφο (Προέλευση Χίος)


Υλικά
4 μελιτζάνες τσακώνικες 1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο 4 σκελίδες σκόρδο τριμμένο 1 ποτήρι πολτό φρέσκιας ντομάτας ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο 1 ματσάκι μαϊντανό Δυόσμο όσο θέλετε 1 δαφνόφυλλο Αλάτι και πιπέρι 1 φλιτζάνι ρύζι άσπρο

Εκτέλεση
- Τσιγαρίζουμε τις μελιτζάνες μαζί με το κρεμμύδι στο μισό λάδι.
- Στο τέλος του τσιγαρίσματος προσθέτουμε το σκόρδο και το δαφνόφυλλο, ανακατεύουμε και ρίχνουμε την ντομάτα μαζί με λίγο νερό για να σιγοβράσει το φαγητό.
- Προσθέτουμε και το υπόλοιπο λάδι, το πιπέρι, λίγο αλάτι, το μαϊντανό και το δυόσμο. - Όταν οι μελιτζάνες είναι σχεδόν έτοιμες, βάζουμε νερό αρκετό για να απορροφήσει το ρύζι και, μόλις κοχλάσει, το ρίχνουμε κι αυτό πλυμμένο.
- Ανακατεύουμε προσεκτικά με μια σπάτουλα για να μη χαλάσει η όψη του φαγητού.
- Αλατίζουμε.
- Σείουμε κάθε τόσο την κατσαρόλα και προσέχουμε να μην στεγνώσει εντελώς. - Το σερβίρουμε με λεμόνι στυμμένο από πάνω, όπως το κάνουν στα νότια χωριά της Χίου.

Μαλαθρόπιτες (Προέλευση Χίος)


Υλικά
1 ματσάκι μάλαθρο 1 κουταλιά ταραμά 2 κρεμμύδια φρέσκα 2 ντομάτες φρέσκες  1 1/2 ποτήρι αλεύρι

Εκτέλεση
- Αρχικά αραιώνουμε τον ταραμά με λίγο νερό.
- Κόβουμε το κρεμμύδι, τη ντομάτα, το μάλαθρο και ρίχνουμε το αλεύρι.
- Προσθέτουμε και λίγο νερό, ώσπου να γίνει μια αραιή ζύμη (κουρκούτι).
- Μετά τα τηγανίζουμε με τον εξής τρόπο:
- Βάζουμε το τηγάνι με λάδι στη φωτιά να κάψει.
- Στη συνέχεια βάζουμε το κουρκούτι κουταλιά - κουταλιά

Κεφτεδάκια μεθυσμένα με ούζο (Προέλευση Χίος)


Υλικά
250γρ. xοιρινός κιμάς 250γρ. μοσχαρίσιος κιμάς 3 παξιμάδια μαύρα Δύα αυγά Λίγο ξύδι Μισό ποτηράκι ούζο χιώτικο Λίγη μαστίχα Αλάτι Πιπέρι
Αλεύρι
Τυρί φέτα

Εκτέλεση
- Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί με τα παξιμάδια που τα έχουμε μουσκέψει και στύψει γερά.
- Το πλάσιμο τους γίνεται σε μικρές μπάλες στο εσωτερικό των οποίων έχουμε τοποθετήσει με επιδέξιο τρόπο ένα μικρό κύβο από τυρί φέτα.
- Αλευρώνουμε τους κεφτέδες και τους τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.
- Τους σερβίρουμε με φέτες λεμονιού και φούντες μαϊντανού.