Συνταγές
Φρυγανιά

Ντόνερ σε δύο εκδοχές, το ρολό για τον φούρνο, και τα άλλα για το κάρβουνο (προέλευση Τουρκία)


Υλικά
1 κιλό κιμά ανάμεικτο (χοιρινό-μοσχάρι) 3 φορές περασμένο από την μηχανή
1 κουτ. σούπας κάρυ
1 κουτ. σούπας μπαχάρι
1 κουτ. σούπας ρίγανη
1 κουτ. τσαγιού πιπέρι
1/2 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο
αλάτι
4 σκελίδες σκόρδο
1/2 φλιτζάνι τσαγιού φρυγανιά
1/3 κούπας γάλα
1 αυγό

Εκτέλεση

- Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 βαθμούς.
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ.


Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.


Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

- Φτιάχνουμε ένα μακρόστενο ρολό και το τυλίγουμε με λαδόκολλα.


Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.
- Το βάζουμε στο φούρνο και το ψήνουμε για 50 λεπτά, βγάζουμε την λαδόκολλα και το ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά ώσπου να ροδίσει.
- Κόβουμε τον γύρο σε λεπτές φέτες τον αφήνουμε να κρυώσει και τον σερβίρουμε.


Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.
- Για τα κάρβουνα απλά πέρνουμε μεταλλικά σουβλιά και πλάθουμε το μείγμα μας πάνω τους και τα ψήνουμε στα κάρβουνα μέχρι να ροδίσουν.

Δημοσιεύθηκε στην σελίδα της ομάδος στο facebook την 20 Ιουνίου 2010 στις 12:59 μ.μ. από Areti Vardaka.

Πατατο-τυροκροκέτες


ΥΛΙΚΑ:

400 γρμ. σκόνη πουρέ πατάτας
100 γρμ κασέρι
50 γρμ παρμεζάνα
100 γρμ γραβιέρα
100 γρμ φρυγανιά τριμμένη
4 1/2 φλυτζάνια γάλα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

- Ανακατεύουμε τον πουρέ με το γάλα και το δουλεύουμε καλά.
- Τρίβουμε τα τυριά και τα προσθέτουμε στο μίγμα μαζί με την φρυγανιά. (με προσοχή την φρυγανιά)
- Πλάθουμε σε μικρά στρογγυλά μπαλλάκια και τα περνάμε σε φρυγανιά.
- Τα αφήνουμε λίγο στο ψυγείο.
- Τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι λίγη ώρα πρίν τα φάμε.

Δημοσιεύθηκε στην σελίδα της ομάδος στο facebook την 12 Ιουνίου 2010 στις 12:59 μ.μ. από Areti Vardaka.

Χταποδοκεφτέδες




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Πατατοκροκέτες


Υλικά

4 πατάτες βρασμένες μεγάλες
1/4 φετα
1/4 κασέρι gοuda
1/4 ζαμπον
3 αυγα
φρυγανανία τριμμένη
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση

- Πατάμε τις πατάτες μέχρι να γίνουνε πουρές και ρίχνουμε μέσα τα τυριά, το ζάμπον,τα δυο αυγά, αλάτι και πιπέρι.
- Ανακατεύουμε να γίνουν μια μάζά όλα μαζί.
- Χτυπάμε το αυγό και κάνουμε τη ζύμη μικρά μπαλάκια.
- Τα βουτάμε στο αυγό και μετά στη φρυγανιά και τα τηγανίζουμε σε δυνατή φωτια μέχρι να ροδίσουν.
- Σερβίρονται ζεστα.

Μπιφτέκια φακής


Υλικά

1/4 φακες
1/4/ ψωμί μπαγιάτικο
1 μεγάλο κρεμύδι
λάδι
λίγος μαϊντανός
λίγος βασιλικός( ή δυόσμος)
λίγη ρίγανη
λίγη σάλτσα σόγιας (πωλείται έτοιμη )
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

- Βράζουμε τη φακή μέχρι να μαλακώσει καλά ( να μην αρχίσει όμως να διαλύεται) και τη σουρώνουμε καλά.
- Τρίβουμε το κρεμμύδι και το σωτάρουμε.
- Μουσκεύουμε το ψωμί και το στίβουμε καλά.
- Προσθέτουμε το μαϊντανό, το βασιλικό (ή το δυόσμο), τη ρίγανη και τη σάλτσα σόγιας και στη συνέχεια λίγο πιπέρι και αλάτι (με προσοχή γιατί η σάλτσα σόγιας είναι αλμυρή) και τέλος λίγο λάδι, σε τέτοια ποσότητα ώστε να πλάθονται.
- Πλάθουμε το μίγμα σε κεφτεδάκια για να τηγανίσουμε (απορροφούν όμως αρκετό λάδι) ή σε μπιφτέκια για να τα ψήσουμε στο φούρνο, αφού πρώτα τα αλείψουμε με λίγο λάδι.
- Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 20-25 λεπτά προσέχοντας να μην ξεραθούν.

Μπιφτέκια με καρύδια και μανιτάρια


Υλικά

(για 5 άτομα περίπου)

2 μέτρια κρεμμύδια (ψιλοκομμένα )
275 γρ. Μανιτάρια
5 κουτ. σ. Ελαιόλαδο (για σοτάρισμα)
150 γρ. Καρύδια
20 φρυγανιές τριμμένες
*1/2 -1 φλυτζ. γάλα σόγιας ( ή νερό)
275 γρ. Τριμμένο μπαγιάτικο ψωμί
Λίγο φασκόμηλο ( ή ρίγανη)
Λίγο βασιλικό
Αλάτι - πιπέρι

Εκτέλεση

- Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια καί τά μανιτάρια καί τα σωτάρουμε με τις 5 κουτ. λάδι σε σιγανή φωτιά.
- Προσθέτουμε τά υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά και ελέγχουμε το μείγμα, ώστε να πλάθεται κανονικά.
- Πλάθουμε σε μπιφτέκια ή τοποθετούμε τό όλο μείγμα ενιαίο, σε λαδωμένο ταψί. (Σ' αυτή την περίπτωση το χαράσσουμε σε τετράγωνα κομμάτια. )
- Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο γιά 45 λεπτά.

* Ρυθμίζουμε ανάλογα τήν ποσότητα του γάλακτος σόγιας.

Μουσακάς σόγιας


Υλικά

Μελιτζάνες
Μπεσαμέλ
Γάλα σόγιας
1/2 κιλό κιμάς σόγιας
3 τριμμένες φρυγανιές
Ντομάτα
Κρεμμύδι
Μαϊντανό
Κανέλλα
Πιπέρι
Πάπρικα
Δάφνη

Εκτέλεση

- Φτιάχνουμε τον κιμά σόγιας όπως τον κιμά κρέατος με 2 μόνο διαφορές.
α) τον αφήνουμε να μουσκέψει επί 30 λεπτά σε βραστό νερό ή τον βράζουμε επί 30 λεπτά και μετά τον σουρώνουμε καλά και προχωράμε στην παρασκευή.
β) κατά τη διάρκεια του βρασμού με την ντομάτα, το κρεμμύδι και τον μαϊντανό προσθέτουμε μεγαλύτερη ποικιλία και ποσότητα μπαχαρικών (κανέλλα, πιπέρι, πάπρικα, δάφνη κ.λ.π.) ώστε να νοστιμήσει καθώς η σόγια είναι άγευστη σε σχέση με το κρέας.
- Κόβουμε τις μελιτζάνες σε χοντρές φέτες (περίπου 1 εκ. πάχος), τις πασπαλίζουμε με αλάτι και τις αφήνουμε 30 λεπτά.
- Στη συνέχεια τις ξεπλένουμε και τις στύβουμε.
- Λαδώνουμε 2 ταψάκια (για να χωρέσουν 1 κιλό μελιτζάνες σε φέτες) και τοποθετούμε τις μελιτζάνες σε μονή σειρά.
- Τις λαδώνουμε ελαφρά και τις βάζουμε στο φούρνο για 20 λεπτά περίπου. Προσέχουμε να μην μείνουν άψητες. (Μπορούν να γίνουν και τηγανιτές όμως απορροφούν πολύ λάδι και ο μουσακάς γίνεται πιο βαρύς).
- Τοποθετούμε τις μελιτζάνες (τις μισές) στο ταψί, από πάνω τοποθετούμε τον κιμά σόγιας που έχουμε ήδη ετοιμάσει και στη συνέχεια στρώνουμε τις υπόλοιπες.
- Τέλος ετοιμάζουμε και ρίχνουμε την μπεσαμέλ και από πάνω τη φρυγανιά.
- Ψήνουμε επί 45-50 λεπτά σε μέτριο φούρνο.
- Επειδή η μπεσαμέλ με γάλα σόγιας δύσκολα παίρνει χρώμα μπορούμε να ρυθμίσουμε τον φούρνο στο γκρίλ για 5 λεπτά προσέχοντας να μην καεί.

Κολοκυθόπιττα με κόκκινη κολοκύθα


Υλικά

1 πακέτο φύλλο κρούστας γιά πίτες
1 1/2 κιλό κλοκκινη κολοκύθα
2 κρεμμύδια τριμμένα
7 κουτ. Ρύζι γλασέ
Λίγο άνηθο
Λίγο δυόσμο
Λίγο μάραθο
Λίγη κανέλλα
6 κουτ. σούπ. τριμμένη φρυγανιά
1 φλυτζ. τς. Λάδι
Αλάτι -πιπέρι

Εκτέλεση

- Τρίβουμε την κολοκύθα στον τρίφτη και την αλατίζουμε.
- Την στίβουμε και τη βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσει.
- Έπειτα τη βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με το κρεμμύδι, το ρύζι, τον άνηθο, τον δυόσμο, το μάραθο - όλα ψιλοκομμένα - το πιπέρι, την κανέλλα και τη φρυγανιά.
- Τα ανακατεύουμε όλα να ενωθούν καλά και προσθέτουμε 6-7 κουταλιές της σούπας λάδι.
- Ανοίγουμε το φύλλο, προσθέτουμε την γέμιση και σκεπάζουμε. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει αρκετά.

Κολοκυθοκεφτέδες


Υλικά

1 κίτρινο κολοκύθι
1 μικρή σκελίδα σκόρδο ή ουρές από φρέσκο σκόρδο
1/2 κούπα φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
1 κούπα ψιλοκομμένο σπανάκι
1/3 κούπας μάραθο
1/3 κούπας άνηθο
1/4 κούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
3 αυγά
250 γρ. τριμμένη φέτα ή μυζήθρα
1/8 κουταλάκι κανέλλα
1/8 κουταλάκι κίμινο
1 κούπα τριμμένο παξιμάδι ή φρυγανιά
προαιρετικά λίγο αλεύρι
λίγο λάδι

Εκτέλεση

- Ζεματάμε το κολοκύθι, το ψιλοκόβουμε και το στίβουμε, ώστε να μην έχει καθόλου νερό.
- Βάζουμε όλα τα μυρωδικά σε ένα μπολ, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύουμε πατώντας, μέχρι να μαραθούν.
- Τα βάζουμε όλα μέσα στο κολοκύθι.
- Προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα, τη φέτα, τη φρυγανιά, το αλεύρι (αν θέλουμε) και λίγο λάδι.
- Τα ανακατεύουμε και πλάθουμε όπως κάνουμε με τα κεφτεδάκια, αφού αλευρώσουμε πρώτα τα χέρια μας.
- Τα τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές σε μέτρια φωτιά, για να ψηθούν μέχρι μέσα.

Κολοκυθόπιτα γλυκιά με κόκκινο κολοκύθι


Υλικά

Φύλλο τεμπελόπιττας ή έτοιμο φύλλο γιά πίτες ή σφολιάτα
1 1/2 κιλό κόκκινη κολοκύθα
2 ποτήρια ζάχαρη
10 κουταλιές σούπας φρυγανιά τριμμένη
1/2 φλυτζάνι λάδι
1 κουταλιά σούπας κανέλλα
1 κουταλάκι κοφτό μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι κοφτό γαρύφαλλο

Εκτέλεση

- Καθαρίζουμε την κολοκύθα, την κόβουμε σε κομμάτια και τη βρά-ζουμε σε λίγο νερό (μπορούμε καί να τήν ψήσουμε γιά να μην έχει τόσα ύγρά ).
- Στήν συνέχεια αδειάζουμε την κολοκύθα σε ένα τουλπάνι και το πιέζουμε για να φύγουν τα νερά.
- Ρίχνουμε όλα τα υλικά μέσα σε μια λεκάνη και προσθέτουμε 7 κουταλ. σούπας λάδι, και με το υπόλοιπο λάδι λαδώνουμε το φύλλο και εκτελούμε τη συνταγή με το φύλλο της τεμπελόπιττας.
- Ψήνουμε στους 180 C περίπου για 45΄-60΄ λεπτά.

Σημείωση : Μπορούμε, αντί γιά τά 2 φύλλα της τεμπελόπιτας να χρησι-μοποιήσουμε 2 φύλλα σφολιάτας ( οπότε δεν τα λαδώνουμε). Επίσης μπορούμε να φτιάξουμε την πίτα μέ 500γρ. Φύλλο κρούστας. Τότε λαδώνουμε ένα ταψί, απλώνουμε 3 λαδωμένα φύλλα καί στην συνέχεια στρώνουμε φύλλο, γέμιση, φύλλο κλπ., ώσπου να τελειώσουν τα φύλλα κι η γέμιση, κρατώντας 3 φύλλα πού θα βάλουμε μαζί, πάνω -πάνω. Τέλος, ρίχνουμε λίγο λάδι από πάνω, ραντίζουμε μέ λίγο κρύο νερό και χαράζουμε σε κομμάτια.

Αγκινάρες γεμιστές


Υλικά

2 κονσέρβες αγγινάρες (400 γρ.)
200 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 αυγό1/4 κούπας άνηθο ψιλοκομμένο
1/4 κούπας κρεμμύδι λεπτοτριμμένο
1/4 κεφαλοτύρι ή regato τριμμένο
2 κουταλιές φρυγανιά
1 κουταλιά αλεύρι
αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο


Εκτέλεση

- Αφαιρούμε από τις αγγινάρες την ψύχα και μερικά φυλλαράκια.
- Ενώνουμε σ' ένα μπολ τον κιμά, το αυγό, τον άνηθο, το κρεμμύδι, το τυρί, το αλάτι και το πιπέρι.
- Παίρνουμε τις αγγινάρες και τις γεμίζουμε μία - μία με το μίγμα που φτιάξαμε.
- Κλείνουμε τα φυλλαράκια. Σ' ένα πιάτο χτυπάμε 2 ασπράδια και 2 κουταλιές λάδι.
- Σ' ένα άλλο πιάτο βάζουμε το αλεύρι και σ' ένα τρίτο τη φρυγανιά.
- Βουτάμε μία - μία τις αγγινάρες διαδοχικά στο αλεύρι, στο ασπράδι και τέλος στη φρυγανιά.
- Τις βάζουμε στο ψυγείο ακάλυπτες για 30'-60'.
- Βάζουμε λάδι στη φωτιά και τις ρίχνουμε μία - μία, μέχρι να ροδίσουν.