Συνταγές
Φέτα

Ζυµαρόπιτα Θεσπρωτίας (προέλευση Θεσπρωτία)


Υλικά

1/2 κιλό αλεύρι
3 αυγά
1 κούπα λάδι
200 γραµ. φέτα τριµµένη
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση

- Ανακατεύουµε το αλεύρι µε τα δύο αυγά, το αλάτι, το πιπέρι και νερό, µέχρι να γίνει χυλός.
- Μετά ανακατεύουµε και τα 2/3 της φέτας.
- Λαδώνουµε καλά ένα ταψί και απλώνουµε το χυλό, ώστε να σχηµατίσει ένα στρώµα το πολύ δύο δάχτυλα πάχος.
- Ρίχνουµε πάνω απ' το χυλό χτυπηµένο το ένα αυγό, αρκετό λάδι και την υπόλοιπη φέτα.
- Το ψήνουµε στους 180-200 βαθµούς µέχρι να πάρει ωραίο χρώµα
- Η συγκεκριµένη συνταγή φτιάχνεται στα χωριά της ορεινής Θεσπρωτίας

Τσαµαντιώτικες τηγανιτες (προέλευση Τσαµαντάς Θεσπρωτιάς)


Υλικά:

4 κούπες αλεύρι
1 κούπα γάλα
2 αυγά
1 πιάτο χοντροτριµµένο τυρί φέτα(250 γραµµάρια περίπου)
1 ποτηράκι(2cl) ούζο η τσίπουρο
πολύ λίγο αλάτι
Νερό
καλαµποκέλαιο για το τηγάνισµα

Εκτέλεση:

- Αναµιγνύουµε τα υλικά τόσο ώστε να γίνει ενας κάπως αραιός και οµοιόµορφος χυλός
- Βάζουµε αρκετό λάδι(κατα προτίµηση καλαµποκέλαιο) στην φωτιά να κάψει και µε µια µικρή κουτάλα ρίχνουµε κουταλιά κουταλιά τον χυλό στο τηγάνι.
- Μόλις οι τηγανίτες παίρνουν και ξανθαίνουν είναι έτοιµες και τις βγάζουµε.
- Τις τοποθετούµε σε πιατέλα και αν θέλουµε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίσουν απο το λάδι.
- Οι τηγανίτες τρώγονται σκέτες. Αλλά εάν είναι χωρίς τυρί µερικοί τις προτιµούν και µε ζάχαρη η µέλι.

Αλευρόπιτα (προέλευση Ήπειρος)


Υλικά

Για το µίγµα:

16 κουταλιές αλεύρι
2 φλυτζάνια του καφέ λάδι
αλάτι
3 χτυπηµένα αυγά
1 ποτήρι γάλα
όσο νερό πάρει
τυρί φέτα

Για το άλειµα του ταψιού:

4 κουταλιές σούπας ΦΥΤΙΝΗ

Για το τέλος:

1 αυγό χτυπηµένο µε λίγο νερό
λίγη τριµµένη φέτα

Εκτέλεση

- Ανακατεύω πολύ καλά τα υλικά για το µίγµα (εκτός από τη φέτα) µέχρι να γίνει οµοιόµορφος χυλός.
- Έπειτα ρίχνω τη φέτα σε κοµµάτια.
- Αλείφω το ταψί µε τη φυτίνη.
- Ρίχνω το µίγµα στο ταψί και ραντίζω µε το χτυπηµένο αυγό.
- Ψήνω στους 180 βαθµούς για τρία τέταρτα.

Μπλατσαρόπιτα - Χορτόπιτα Καπέσοβου (προέλευση Καπέσοβο)


Υλικά

1 κιλό χόρτα διάφορα
1/3 φλ. µαϊντανό
1/3 φλ. άνηθο
1/3 φλ. δυόσµο
1 φλ. ψιλοκοµµένο φρέσκο κρεµµυδάκι
250 γρ φέτα τριµµένη
1 φλ. λάδι
1 φλ. νερό
2,5 φλ. καλαµποκάλευρο
1 αυγό
1 φλ. ξινόγαλο

Εκτέλεση

- Πλένω, κόβω και ζεµατίζω να χόρτα.
- Στραγγίζω και ανακατεύω µε τα αρωµατικά, τη φέτα και το λάδι, να ενωθούν.
- Σε µπωλ ανακατεύω το ξινόγαλο µε το νερό.
- Προσθέτω και το καλαµποκάλευρο να γίνει χυλός.
- Βουτυρώνω ένα ταψί και ρίχνω το µισό χυλό.
- Προσθέτω τα χόρτα και καλύπτω µε τον υπόλοιπο χυλό.
- Ψήνω στο 200 για 50'.

Γιαννιώτικη Ζυµαρόπιτα (προέλευση Ιωάννινα)


Υλικά

2 αυγά
1 κεσεδάκι στραγγισµένο γιαούρτι
1 ποτήρι νερο
1 ποτήρι γάλα
6-7 κρασοπότηρα αλεύρι
αλάτι
λαδι
βούτυρο
φετα

Εκτέλεση

- Ανακατεύω τα αυγά, το γιαούρτι, το νερό το γάλα και το αλάτι
- Προσθέτω το αλευρι
- Βουτυρώνω το ταψι και ρίχνω λίγο λαδι
- Χυνω το µείγµα και τρίβω απο πάνω µπόλικη φέτα
- Πιέζω µε ένα πιρουνάκι τη φέτα
- Ψήνω στους 180 βαθµούς µέχρι να πάρει αρκετό χρώµα

Τυρογλυκό με φέτα και μυζήθρα σε κρούστα κανταϊφι, με αμύγδαλα και γλυκό νεράντζι


Υλικά

Για 12 άτομα (2 μακριές φόρμες κέικ)

Ηλιέλαιο για τις φόρμες
300 γραμμ. φέτα μαλακιά, κομμένη σε κομμάτια
2 φλιτζάνια ζάχαρη
600 γραμμ. ολόπαχη μυζήθρα ή ανθότυρο, ή 400 γραμμ. μυζήθρα και 200 γραμμ. μανούρι
6 αβγά
3 κ. σούπας κρέμα γάλακτος
3 κ. σούπας κορνφλάουρ
Ξύσμα από 2 λεμόνια (ή 1 λεμόνι και 1 πορτοκάλι, ή μανταρίνι)
1/2 πακέτο φύλλο κανταΐφι (ξεπαγωμένο, σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου)
3-4 κ.σ. βούτυρο, πολύ μαλακό
1/2 φλιτζάνι αμύγδαλα χοντροαλεσμένα
2 φλιτζάνια μαρμελάδα νεράντζι ή μανταρίνι (ή γλυκό κουμκουάτ ή νεράντζι ψιλοκομμένο)

Εκτέλεση

- Αλείψτε με ηλιέλαιο 2 μακριές φόρμες για κέικ από αλουμινόχαρτο (μιας χρήσης), η αν χρησιμοποιήσετε ταψάκια στρώστε τα με λαδόχαρτο.
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς.
- Στο μίξερ ή σε μεγάλο μπλέντερ βάλτε τη φέτα, τη ζάχαρη, τη μυζήθρα -ή ότι τυρί διαλέγετε-- και καθώς το μοτέρ δουλεύει, προσθέστε τα αβγά, ένα-ένα και δουλέψτε να αναμιχθούν. Ανακατώστε σε γαβάθα το κορνφλάουερ με την κρέμα και προσθέστε το στο μίγμα του μίξερ, δουλεύοντας μερικά δευτερόλεπτα να ενσωματωθεί.
- Αδειάστε το μίγμα στις φόρμες και τοποθετήστε τες μέσα σε μεγαλύτερο βαθουλό ταψί.
- Τοποθετήστε στο κάτω μέρος του φούρνου, και αδειάστε στο ταψί ζεστό νερό που να φτάνει κάπου στα μισά της φόρμας με το μίγμα των τυριών.
- Ψήστε περίπου 1 ώρα, μέχρι να πήξει η κρέμα. Βγάλτε τις φόρμες από το φούρνο, αλλά μην τον σβήσετε. 
- Τοποθετήστε το ψημένο τυρογλυκό σε σχάρα να κρυώσει.
- Όταν είναι κρύο, σκεπάστε με αλουμινόχαρτο και αφήστε στο ψυγείο μια νύχτα ή τουλάχιστον 3-4 ώρες.
- Μπορείτε να το κρατήσετε στο ψυγείο μέχρι 4 μέρες προτού να τελειώσετε το γλυκό.
- Σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόχαρτο απλώστε το κανταΐφι, ανακατώστε με το βούτυρο και δουλέψτε με τα δάχτυλα να λαδωθούν οι κλωστές.
- Δώστε του σχήμα μακρουλό, περίπου ακολουθώντας το σχήμα του πιάτου όπου θα σερβίρετε το γλυκό.
- Πασπαλίστε με τα αμύγδαλα, και ψήστε στη μέση του φούρνου για 10-12 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει το κανταΐφι.
- Για να τελειώσετε το γλυκό, μεταφέρετε το ψημένο κανταΐφι στην πιατέλα, και πάνω αναποδογυρίστε τη μια ή και τις δύο φόρμες με το παγωμένο τυρογλυκό.
- Βάλτε από πάνω μαρμελάδα ή γλυκό, και σερβίρετε κόβοντας κομμάτια, και δίνοντας μαζί και κριτσανιστή βάση κανταΐφι. 

Προσοχή... Ετοιμάστε το τουλάχιστον μια μέρα πριν, για να παγώσει, προτού να το βάλετε στην πιατέλα για να το σερβίρετε.

Την συνταγή μου την πρότεινε η φιλη μου η Ε.Ξ. μέσω της σελίδας της Αγλαΐας Κρεμέζης.

Ντάκος κρητικός ή Κουκουβάγια


Διάβαζα κάπου για την ελληνική μεσογειακή κουζίνα και τα πιάτα που ετοιμάζονται στην νήσο της Κρήτης. Δεν αντιστάθηκα και σας μεταφέρω μερικά απο τα πράγματα που έμαθα αναζητώντας αλλά και την συνταγή για τους τολμηρούς.

Πώς πήρε την ονομασία ο Ντάκος ή Κουκουβάγια δεν μπόρεσα να μάθω. Νομίζω ότι κάπου το άκουσα ότι το σχήμα των παξιμαδιών θυμίζουν τα μάτια της κουκουβάγιας.
Από όλα τα μέρη που γύρισα στην Ελλάδα, η Κρήτη είναι η αγαπημένη μου. Οι Κρητικοί είναι θαυμάσιοι άνθρωποι, λεβέντες, και πολύ φιλόξενοι. Όπου και να πας σε χωριό ή σε πόλη, σε καφενείο ή εστιατόριο, ακόμη και στα καράβια τους μέσα, θα σε κεράσουν τσικουδιά. Η τσικουδιά ή αλλιώς ρακί ή τσίπουρο όπως λέγεται σε άλλα μέρη της Ελλάδας ή ζιβανία στην Κύπρο είναι το παραδοσιακό ποτό των Κρητικών.

Όλα αυτά τα ποτά γίνονται από τα υπολείμματα των σταφυλιών όταν φτιάχνουν τα κρασιά, τα οποία βράζουν σε ειδικά καζάνια αποστακτήρες. Η περιεκτικότητα του σε αλκοόλ είναι μεταξύ 35 – 65% και έχει δυνατή, έντονη γεύση. Το κέρασμα γίνεται για το καλωσόρισμα και η αποδοχή είναι επιβεβαίωση μιας καινούργιας φιλίας. Μερικά σφηνάκια είναι αρκετά να σε κάνουν να παραπατάς γι’ αυτό προσοχή πριν το καταλάβεις έχεις μεθύσει.

Το φαγητό τους είναι καταπληκτικό. Πικάντικο και αρωματικό. Δεν υπάρχει βότανο που να μην το βρεις στην Κρήτη. Πηγαίνοντας για τα Σφακιά κάναμε μια στάση στο φαράγγι και εκεί μαζέψαμε φασκόμηλο που μοσχοβολούσε. Όπου και να ταξιδεύαμε βλέπαμε κατσίκια παντού σε όλους τους λόφους. Ίσως αυτό είναι που το Κρητικό κρέας είναι τόσο νόστιμο. Τι να πω για τα τυριά τους, πολλά από αυτά είναι μοναδικά γιατί γίνονται μόνο στην Κρήτη, όπως η στάκα, η μαλάκα και η ξυνομυζήθρα. Άλλα τυριά είναι το ανθότυρο, η μυζήθρα, η γραβιέρα, το κεφαλοτύρι και πολλά άλλα. Γιαυτό ίσως κάθε γειτονιά της Αθήνας έχει ένα μαγαζί με Κρητικά προϊόντα.
Υπάρχει ένα κοντά στο σπίτι μου όπου σήμερα πήρα τα κριθαροκούλουρα και τη μυζήθρα. Τα περισσότερα από τα βότανα που έχω στο σπίτι τα έφερα από την Κρήτη το καλοκαίρι που μας πέρασε και ότι μου τελειώνει το παίρνω από εκεί.

Ένα από τα αγαπημένα μας είναι και ο Ντάκος. Κριθαροκούλουρα, μικρά ή μεγάλα, βρεγμένα κάτω από τη βρύση ίσα να βραχούν και λάδι, ψιλοκομμένη ή τριμμένη ντομάτα από πάνω για να βραχεί το κουλούρι με τους χυμούς της ντομάτας και φέτα και μυζήθρα από πάνω. Αλάτι στην ντομάτα και ρίγανη και ξανά λάδι από πάνω. Μια φανταστική σαλάτα που και από μόνη της είναι χορταστική και ένα ελαφρύ γεύμα.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.


Υλικά για τέσσερα άτομα:

4 μικρά κριθαροκούλουρα
2 κουταλιές λάδι, στο καθένα
2 μεγάλες ντομάτες ψιλοκομμένες σε κυβάκια ή τριμμένη
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι (προαιρετικά)
50-100 γρ. ξυνομυζήθρα
50 γρ.  τριμμένη φέτα
50-100 gr. μυζήθρα
1 κουταλάκι ρίγανη
Λίγη κάπαρη και ελιές

Σημείωση: Η ξυνομυζήθρα είναι ένα προϊόν που βρίσκεται μόνο στα Χανιά και μοιάζει κάτι μεταξύ φέτας και μυζήθρας.. Είναι από μόνο του ένας εξαίρετος μεζές. Στα Χανιά χρησιμοποιείται αντί για φέτα και στη χωριάτικη σαλάτα.

Εκτέλεση

- Μουσκεύουμε το παξιμάδι ελαφρώς με νερό και ελαιόλαδο.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε την τριμμένη τομάτα και από πάνω τοποθετούμε την τριμμένη κρητική μυζήθρα.
- Πασπαλίζουμε με ρίγανη και βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά.
- Προαιρετικά ενισχύουμε τη γεύση με λίγο αλάτι και πιπέρι.

Τυροκροκέτες




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Τυροκαφτερή θρακιώτικη (Προέλευση Θράκη)




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Στραπατσάδα




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Σαγανάκι με μύδια




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Σαγανάκι με γαρίδες




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Κεφτεδάκια μεθυσμένα με ούζο (Προέλευση Χίος)


Υλικά
250γρ. xοιρινός κιμάς 250γρ. μοσχαρίσιος κιμάς 3 παξιμάδια μαύρα Δύα αυγά Λίγο ξύδι Μισό ποτηράκι ούζο χιώτικο Λίγη μαστίχα Αλάτι Πιπέρι
Αλεύρι
Τυρί φέτα

Εκτέλεση
- Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί με τα παξιμάδια που τα έχουμε μουσκέψει και στύψει γερά.
- Το πλάσιμο τους γίνεται σε μικρές μπάλες στο εσωτερικό των οποίων έχουμε τοποθετήσει με επιδέξιο τρόπο ένα μικρό κύβο από τυρί φέτα.
- Αλευρώνουμε τους κεφτέδες και τους τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.
- Τους σερβίρουμε με φέτες λεμονιού και φούντες μαϊντανού.

Ανοιξιάτικη χρωματιστή σαλάτα (προέλευση Ροβιές)


Υλικά

1 μαρούλι κομμένο
λίγες ελιές γεμιστές με πιπεριά κομμένες στα δύο
λίγο τυρί φέτα κομμένο σε κύβους
λίγα χοτροκομμένα φύλλα σπανάκι
2-3 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμύδια
λίγες κουταλιές Εξαιρετικά Παρθένο ελαιόλαδο Ροβιών 0-1% οξύτητα  
άνηθο
ματζουράνα
αλάτι και πιπέρι
ξύδι

Εκτέλεση

- Πλένουμε και κόβουμε τα μυρωδικά και τα λαχανικά μας.
- Ανακατεύουμε καλά τη σαλάτα και τη σερβίρουμε σε ένα μπολ.