Συνταγές
Τόνος

Μακαρονάδα του ναυτικού


Υλικά

3/4 του κιλού τομάτες, ώριμες αλλά όχι παραγινωμένες
αλάτι χοντρό
μια χοντρή σκελίδα σκόρδο
τέσσερις κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
100 γρ. ψιλοκομμένη σάρκα από πράσινες ελιές
τέσσερις κουταλιές κάπαρη (όχι συντηρημένη σε αλάτι)
10 κλωνιά μαϊντανό, μόνο τα φύλλα, ψιλοκομμένα
αλάτι ψιλό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
τέσσερα φιλέτα αντσούγιας διατηρημένα σε λάδι, στραγγισμένα
μια μικρή κονσέρβα τόνου διατηρημένου σε λάδι, στραγγισμένου
μισό κιλό σπαγγέτι καλής ποιότητας
μεγάλα, φρέσκα φύλλα βασιλικου.


Εκτέλεση

- Ξεφλουδίζουμε τις τομάτες, αφού τις ζεματίσουμε σε καυτό, αλατισμένο με χοντρό αλάτι, νερό. Αφαιρούμε τους σπόρους και τις κόβουμε σε κυβάκια ακμής 2 εκατοστών. - Τσακίζουμε το σκόρδο.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε τι λάδι μας. Μόλις γίνει χλιαρό βάζουμε το σκόρδο και το σωτάρουμε ένα με δύο λεπτά (να χρυσίσει).
- Προσθέτουμε τις τομάτες, τις ελιές και την κάπαρι και βράζουμε για λίγα λεπτά χωρίς να ανακατέψουμε (κουνάμε μόνο μερικές φορές ελαφρά το τηγάνι, διότι δε θέλουμε να διαλυθούν οι κύβοι της τομάτας).
- Προσθέτουμε το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι.
- Κόβουμε τα φιλέτα της αντσούγιας σε κομμάτια των δύο εκατοστών.
- Προσθέτουμε την αντσούγια και τον τόνο, σε μεγάλες μπουκιές, στη σάλτσα και αφήνουμε για ένα λεπτό ακόμη στη φωτιά χωρίς να ανακατέψουμε.
- Η αντσούγια θα διαλυθεί σχεδόν, ο τόνος θα μείνει σε μεγάλα κομμάτια.
- Βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου τους, al dente.
- Σουρώνουμε, τα βάζουμε σε ένα μπωλ και προσθέτουμε το «ζουμί» (το λάδι) από τη σάλτσα μας.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά και μεταφέρουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος, που την έχουμε ζεστάνει.
- Σερβίρουμε με τη σάλτσα στην κορυφή και διακοσμούμε με τα φύλλα του βασιλικού.
- Η μακαρονάδα μας τρώγεται ζεστή και -παρότι πιθανώς δεν θα το τηρήσετε- κανονικά δεν σερβίρεται με τυρί.