Συνταγές
Τυρί

Χωριάτικες τηγανίτες µε φρέσκο τυρί κρέµα Philadelphia, µαρµελάδα βύσσινο και σιρόπι βύσσινο


Υλικά

Για το χυλό

1 & ½ φλιτζάνι αλεύρι
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
3 κουταλάκια του γλυκού µπέικιν πάουντερ
3 αβγά
1 φλιτζάνι γάλα
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
ελαιόλαδο για τηγάνισµα

Για το γαρνίρισµα

2 πακέτα φρέσκο τυρί κρέµα Philadelphia 200 gr
µαρµελάδα βύσσινο
σιρόπι βύσσινο

Εκτέλεση

- Κοσκινίζουµε σ’ ένα µπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το µπέικιν πάουντερ.
- Χτυπάµε τα αβγά, το γάλα και το ελαιόλαδο και τα προσθέτουµε στο µπολ µε τα υπόλοιπα υλικά.
- Σε ζεστό ελαιόλαδο τηγανίζουµε 2 κουταλιές της σούπας χυλό για κάθε τηγανίτα.
- Όταν οι τηγανίτες ροδίσουν και από τις δύο πλευρές τις αραδιάζουµε σε πιατέλα.
- Τοποθετούµε σε κάθε τηγανίτα από ένα κουταλάκι του γλυκού τυρί κρέµα Philadelphia, γαρνίρουµε µε τη µαρµελάδα βύσσινο και περιχύνουµε µε το σιρόπι.

Τάρτα αλμυρή για πρωινό


Υλικά

[Για 16 µερίδες]
[Χρόνος προετοιµασίας: 40' από το προηγούµενο βράδυ]
[Χρόνος ψησίµατος: 35']
[Θερµίδες: 187 kcal ανά µερίδα]

Υλικά

4 κουταλιές ελαιόλαδο
2 πράσα, µόνο το άσπρο µέρος ψιλοκοµµένο
4 φρέσκα κρεµµυδάκια ψιλοκοµµένα
1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκοµµένη
300 γρ. σπανάκι κατεψυγµένο
2 κούπες ζαµπόν σε κύβους
1 1/2 κούπας διάφορα τυριά τριµµένα
2 κουταλιές µουστάρδα
2 κουταλιές κέτσαπ
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 αβγά
1 1/4 κούπας γάλα

Εκτέλεση

- Από το προηγούµενο βράδυ, σοτάρετε το πράσο, τα κρεµµυδάκια και την πιπεριά στο µισό λάδι.
- Προσθέστε 1/4 κούπας από το γάλα και σιγοβράστε τα 5'.
- Στύψτε καλά το σπανάκι και σοτάρετε το ελαφρά στο υπόλοιπο λάδι. ανακατέψετε τα πράσα µε το σπανάκι, το ζαµπόν, τα τυριά, τη µουστάρδα, την κέτσαπ, αλάτι και πιπέρι.
- Την επόµενη ηµέρα, ανακατέψτε στο µίγµα το αλεύρι και στρώστε το µέσα σε µια καλά βουτυρωµένη πυρίµαχη ταρτιέρα µε διάµετρο 26 εκ.
- Χτυπήστε τα αυγά µε το γάλα και περιχύστε το µίγµα µέσα στην ταρτιέρα.
- Ψήστε σε φούρνο 200° C, 30'- 35'.
- Σερβίρετε σε φέτες.

Μπατσαρώ (προέλευση Θεσπρωτία)


Υλικά

1 µατσάκι φρέσκα κρεµµυδάκια
1 µατσάκι άνηθο
1 µατσάκι µαϊντανό
½ κιλό σέσκουλα
½ κιλό λάπαθα
½ κιλό σπανάκι
150γρ. βλήτα
2 πράσα
5,6 κάβιες (µικρά φρέσκα κρεµµυδάκια)
½ φλιτζ τσαγιού ωµό ρύζι
½ φλιτζ τσαγιού ελαιόλαδο
200 γρ τυρί για τη γέµιση
Για τη ζύµη:
5 φλιτζ τσαγιού καλαµποκάλευρο
100 γρ. τυρί
Αλάτι
1 κ.σ. λάδι

Για τo ψήσιµο:
60 γρ. φρέσκο βούτυρο κοµµένο σε κυβάκια

Εκτέλεση

- Ψιλοκόβετε όλα τα χόρτα και τα αρωµατικά .
- Ρίχνετε λίγο λάδι σ΄ένα κατσαρολάκι και αδειάζετε µέσα τα κοµµένα χόρτα.
- Τα ανακατεύετε σε χαµηλή φωτιά να µαραθούν καλά.
- Μόλις µαραθούν τ’ αδειάζετε σ’ ένα µεγάλο ταψί, τ’ απλώνετε οµοιόµορφα, προσθέτετε το ρύζι, το τυρί θρυµµατισµένο και αφήνετε το ταψί στην άκρη.
- Ετοιµάζετε τη ζύµη Σ’ένα µπόλ, ρίχνετε το καλαµποκάλευρο, 1 πρέζα αλάτι, λίγο ζεµατισµένο νερό και ανακατεύετε µέχρι να γίνει χυλός.
- Όσο ανακατεύετε, προσθέτετε λίγο λάδι, και τρίβετε µέσα το τυρί της ζύµης
- Λαδώνετε ένα ταψί και το στρώνετε κουταλιά -κουταλιά περιµετρικά µε το χυλό. Από πάνω απλώνετε κουταλιά-κουταλιά τη γέµιση.
- Επαναλαµβάνετε βάζοντας πάνω από τη γέµιση κουταλιές από το χυλό της ζύµης.
- Τελειώνοντας πάνω από την κάθε κουταλιά της ζύµης, προσθέτετε από ένα κοµµάτι φρέσκο βούτυρο και λίγο λάδι.
- Ψήνετε σε προθερµασµένο φούρνο για περίπου 50 λεπτά στους 220 βαθµούς

Γιαννιώτικη κιµαδόπιτα (προέλευση Ιωάννινα)


ΥΛΙΚΑ

8 φύλλα για πίτα
1 1/2kg κιµά πρόβειο
λίγο γάλα
8 παξιµάδια
6 αυγά
4 κουταλιές σούπας βούτυρο
λίγο τριµµένο τυρί
2 κρεµµύδια
1 χούφτα µαϊντανό ψιλοκοµµένο
2 κουταλιές σούπας ντοµατοπελτέ
αλάτι
πιπέρι
ξύλο κανέλας ή µπαχάρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

- Καθαρίζουµε και ψιλοκόβουµε τα κρεµµύδια.
- Σε µια κατσαρόλα λιώνουµε το βούτυρο και τσιγαρίζουµε το κρεµµύδι µέχρι να ξανθύνει.
- Προσθέτουµε και τσιγαρίζουµε τον κιµά.
- Ανακατεύουµε και ρίχνουµε τον ντοµατοπελτέ διαλυµένο σε 1 ποτήρι νερό.
- Αλατοπιπερώνουµε και προσθέτουµε τον µαϊντανό και την κανέλα.
- Αφήνουµε να σιγοβράσει ο κιµάς σε σιγανή φωτιά, ώσπου να πιει τα ζουµιά του.
- Σε ένα µπολ ρίχνουµε το γάλα και µουσκεύουµε τα παξιµάδια. Σε άλλο µπολ χτυπάµε τα αυγά.
- Στύβουµε τα παξιµάδια και τα ρίχνουµε στον µαγειρεµένο κιµά µαζί µε το τριµµένο τυρί και τα χυπηµένα αυγά.
- Βουτυρώνουµε ένα ταψί και στρώνουµε τα µισά φύλλα αλείφοντας τα µε λιωµένο βούτυρο.
- Απλώνουµε τη γέµιση, τη στρώνουµε και σκεπάζουµε µε τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντας τα ένα ένα µε βούτυρο.
- Χαράζουµε την πίτα σε κοµµάτια µε µυτερό µαχαίρι και την ψήνουµε στους 180 - 200 βαθµούς C για 45 λεπτά.

Κεφτέδες φούρνου µε κρεµµύδια (προέλευση 'Αρτα)


Υλικά

1 κιλό κρεµµύδια
1 κιλό χοιρινό κιµά
λίγο ελαιόλαδο
1 ποτήρι γάλα
1 µατσάκι µαϊντανό
150 γρ. τυρί τριµµένο
3 φρυγανιές
5 σκελίδες σκόρδο
αλάτι, πιπέρι

Και για το αυγόκοµα:
3 αυγά
ξύδι, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

- Κόβουµε τα κρεµµύδια σε φέτες στρογγυλές και χοντρές και τις στρώνουµε σε ταψί (κρατάµε ένα για τους κεφτέδες).
- Μουσκεύουµε τις φρυγανιές στο γάλα και τις στύβουµε.
- Ψιλοκόβουµε τον µαϊντανό, σκόρδο και το 1 κρεµµύδι και ανακατεύουµε µε το λάδι.
- Προσθέτουµε το κιµά και τις φρυγανιές καθώς και το αλάτι, πιπέρι, τα αυγά και το τυρί.
- Πλάθουµε τους κεφτέδες σε µικρά κοµµάτια τους αλευρώνουµε ελαφρά και τους βάζουµε πάνω στα κρεµµύδια, που έχουµε στο ταψί. Ψήνουµε για 1 ώρα περίπου.
- Ετοιµάζουµε το αυγόκοµα χτυπώντας τα 3 αυγά µε ξύδι, αλάτι, πιπέρι και το περιχύνουµε στους κεφτέδες.
- Ξαναβάζουµε το ταψί στο φούρνο για λίγη ώρα, µέχρι να ψηθεί το φαγητό µας.

Πατατο-τυροκροκέτες


ΥΛΙΚΑ:

400 γρμ. σκόνη πουρέ πατάτας
100 γρμ κασέρι
50 γρμ παρμεζάνα
100 γρμ γραβιέρα
100 γρμ φρυγανιά τριμμένη
4 1/2 φλυτζάνια γάλα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

- Ανακατεύουμε τον πουρέ με το γάλα και το δουλεύουμε καλά.
- Τρίβουμε τα τυριά και τα προσθέτουμε στο μίγμα μαζί με την φρυγανιά. (με προσοχή την φρυγανιά)
- Πλάθουμε σε μικρά στρογγυλά μπαλλάκια και τα περνάμε σε φρυγανιά.
- Τα αφήνουμε λίγο στο ψυγείο.
- Τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι λίγη ώρα πρίν τα φάμε.

Δημοσιεύθηκε στην σελίδα της ομάδος στο facebook την 12 Ιουνίου 2010 στις 12:59 μ.μ. από Areti Vardaka.

Τεροπτάρια (προέλευση Σκύρος)


Υλικά:
250 γραμμ γλυκό τραχανά.
1 φλιτζ καφέ ρύζι
1 μπόλ τριμμένη μυζήθρα
Αλάτι, πιπέρι

Για τη ζύμη

500 γραμμ αλεύρι
2 κ.σ λάδι
1 κ.σ ξύδι
2 φλιτζάνια νερό
1 κ.καφέ αλάτι

Εκτέλεση:

Για τη γέμιση:
- Σε μία κατσαρόλα ρίχνετε 4 φλιτζάνια νερό και προσθέτετε τον τραχανά, το ρύζι, αλατίζετε και τα αφήνετε να βράσουν μέχρι να πιούν το νερό.
- Αποσύρετε από τη φωτιά και όταν έλθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ρίχνετε το πιπέρι, τη μυζήθρα

Εκτέλεση για τη ζύμη:
- Σε μπολ ρίχνετε το αλεύρι κοσκινισμένο και προσθέτετε μείγμα από το λάδι, ξύδι, νερό και αλάτι και με το χέρι αρχίζετε να αναδεύετε το μείγμα μέχρι να φύγει το υγρό, όπου και αρχίζετε να ζυμώνετε με τα χέρια να γίνει η ζύμη ελαστική.
-Αλευρώνετε μια επιφάνεια, παίρνετε λίγη από τη ζύμη, την απλώνετε με τον πλάστη .
- Με κουταλάκι, γεμίζετε τα φύλλα και τα τυλίγετε τριγωνικά ή σε σχήμα φλογέρας.
- Όταν ετοιμάσετε όση από τη ζύμη επιθυμείτε, ρίχνετε λάδι σε ένα τηγάνι και αφού ζεματιστεί λίγο τα τηγανίζετε.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Τα σερβίρετε σκέτα, ή με μέλι και κανέλλα.

Τυρογλυκό με φέτα και μυζήθρα σε κρούστα κανταϊφι, με αμύγδαλα και γλυκό νεράντζι


Υλικά

Για 12 άτομα (2 μακριές φόρμες κέικ)

Ηλιέλαιο για τις φόρμες
300 γραμμ. φέτα μαλακιά, κομμένη σε κομμάτια
2 φλιτζάνια ζάχαρη
600 γραμμ. ολόπαχη μυζήθρα ή ανθότυρο, ή 400 γραμμ. μυζήθρα και 200 γραμμ. μανούρι
6 αβγά
3 κ. σούπας κρέμα γάλακτος
3 κ. σούπας κορνφλάουρ
Ξύσμα από 2 λεμόνια (ή 1 λεμόνι και 1 πορτοκάλι, ή μανταρίνι)
1/2 πακέτο φύλλο κανταΐφι (ξεπαγωμένο, σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου)
3-4 κ.σ. βούτυρο, πολύ μαλακό
1/2 φλιτζάνι αμύγδαλα χοντροαλεσμένα
2 φλιτζάνια μαρμελάδα νεράντζι ή μανταρίνι (ή γλυκό κουμκουάτ ή νεράντζι ψιλοκομμένο)

Εκτέλεση

- Αλείψτε με ηλιέλαιο 2 μακριές φόρμες για κέικ από αλουμινόχαρτο (μιας χρήσης), η αν χρησιμοποιήσετε ταψάκια στρώστε τα με λαδόχαρτο.
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς.
- Στο μίξερ ή σε μεγάλο μπλέντερ βάλτε τη φέτα, τη ζάχαρη, τη μυζήθρα -ή ότι τυρί διαλέγετε-- και καθώς το μοτέρ δουλεύει, προσθέστε τα αβγά, ένα-ένα και δουλέψτε να αναμιχθούν. Ανακατώστε σε γαβάθα το κορνφλάουερ με την κρέμα και προσθέστε το στο μίγμα του μίξερ, δουλεύοντας μερικά δευτερόλεπτα να ενσωματωθεί.
- Αδειάστε το μίγμα στις φόρμες και τοποθετήστε τες μέσα σε μεγαλύτερο βαθουλό ταψί.
- Τοποθετήστε στο κάτω μέρος του φούρνου, και αδειάστε στο ταψί ζεστό νερό που να φτάνει κάπου στα μισά της φόρμας με το μίγμα των τυριών.
- Ψήστε περίπου 1 ώρα, μέχρι να πήξει η κρέμα. Βγάλτε τις φόρμες από το φούρνο, αλλά μην τον σβήσετε. 
- Τοποθετήστε το ψημένο τυρογλυκό σε σχάρα να κρυώσει.
- Όταν είναι κρύο, σκεπάστε με αλουμινόχαρτο και αφήστε στο ψυγείο μια νύχτα ή τουλάχιστον 3-4 ώρες.
- Μπορείτε να το κρατήσετε στο ψυγείο μέχρι 4 μέρες προτού να τελειώσετε το γλυκό.
- Σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόχαρτο απλώστε το κανταΐφι, ανακατώστε με το βούτυρο και δουλέψτε με τα δάχτυλα να λαδωθούν οι κλωστές.
- Δώστε του σχήμα μακρουλό, περίπου ακολουθώντας το σχήμα του πιάτου όπου θα σερβίρετε το γλυκό.
- Πασπαλίστε με τα αμύγδαλα, και ψήστε στη μέση του φούρνου για 10-12 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει το κανταΐφι.
- Για να τελειώσετε το γλυκό, μεταφέρετε το ψημένο κανταΐφι στην πιατέλα, και πάνω αναποδογυρίστε τη μια ή και τις δύο φόρμες με το παγωμένο τυρογλυκό.
- Βάλτε από πάνω μαρμελάδα ή γλυκό, και σερβίρετε κόβοντας κομμάτια, και δίνοντας μαζί και κριτσανιστή βάση κανταΐφι. 

Προσοχή... Ετοιμάστε το τουλάχιστον μια μέρα πριν, για να παγώσει, προτού να το βάλετε στην πιατέλα για να το σερβίρετε.

Την συνταγή μου την πρότεινε η φιλη μου η Ε.Ξ. μέσω της σελίδας της Αγλαΐας Κρεμέζης.

Πατσαβουρόπιτα (η αλμυρή)


Εκτός από πατσαβουρόπιτα που την λέει η θεία μου, εγώ την έχω ονομάσει ‘πίτα με ότι έχεις’ γιατί η ποσότητα των υλικών δεν είναι αυστηρά καθορισμένη για να είναι επιτυχημένη. Ονομάζεται έτσι γιατί τα φύλλα παίρνουν την μορφή τσαλακωμένης πατσαβούρας (ή τουλάχιστον για τον λόγο αυτό την ονόμαζε έτσι η θεία και η γιαγιά μου). Θα της πήγαινε επίσης το όνομα ‘Η τυρόπιτα του τεμπέλη’ αλλά εκτός από εμένα υπάρχουν και άλλες τεμπέλες στο site και έτσι ο τίτλος αυτός έχει ήδη χρησιμοποιηθεί.

Υλικά:

1 πακέτο φύλλο Κρούστας
τυρί φέτα (εγώ χρησιμοποιώ περίπου 600 γρ – αλλά και λιγότερο ή περισσότερο δεν την χαλάει)
150 γρ. περίπου βιτάμ (αλλά και λιγότερο ή άλλο είδος βούτυρου) λιωμένο
3-4 αβγά (να πω ότι και με δύο γίνεται….ναι γίνεται) ή και χώρίς ανάλογα την διαθεσιμότητα και τα γούστα σας
1 ποτήρι του νερού σόδα αναψυκτικό (τα ¾ περίπου ενός κουτιού σόδας) αν και εγώ το βάζω σχεδόν όλο
Πιπέρι προαιρετικά

Εκτέλεση:

- Βάζετε τον φούρνο να θερμανθεί στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις πάνω κάτω.
- Όσο χρόνο θα ζεσταίνεται ο φούρνος, φτιάχνετε την πίτα.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

- Τρίβετε τυρί με το χέρι σε μικρά κομμάτια.
- Αλείφετε το ταψί του φούρνου με λίγο βούτυρο.
- Ανοίγετε τα φύλλα κρούστας και τα μετράτε. Όσα φύλλα έχετε χωρίστε στο περίπου και το τυρί που έχετε.
- Παίρνετε ένα φύλλο και ρίξτε στα πεταχτά το τυρί που του αναλογεί. (μικρά κομμάτια να πάνε περίπου σε όλες τις περιοχές του φύλλου). Ραντίζετε με λίγο βούτυρο το φύλλο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

- Μαζεύετε το φύλλο όπως μαζεύεται μια κουρτίνα όταν την τραβάμε στο πλάι (ελπίζω να μην έχετε τίποτα περίεργες κουρτίνες, αλλά δεν βρήκα καλύτερο τρόπο για να το περιγράψω).
- Τοποθετείτε το κάθε φύλλο στο ταψί.
- Συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα μας. Αν στο ταψί έμεινε κενό τα απλώνετε λίγο ώστε να καλύψουν το ταψί. Αν δεν χωράνε όλα στριμώχνετε τα προηγούμενα που είναι στο ταψί.
- Ρίχνετε τα αβγά στην σόδα και χτυπάτε καλά με ένα πιρούνι. Ρίχνετε την σόδα με τα αβγά σιγά σιγά πάνω στα φύλλα έτσι ώστε να πάει παντού. Ρίχνετε το υπόλοιπο βούτυρο με τον ίδιο τρόπο αν έχει περισσέψει. Αν όχι…. όπως το φανταστήκατε….. δεν πειράζει.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

- Ψήνετε μέχρι να ροδίσει πάνω κάτω η πίτα μας (περίπου 45 λεπτά). Τρώγεται ζεστή ή χλιαρή.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Κανελόνια με κιμά


Υλικά

1/2 φλυτζάνι κρασί
αλάτι και πιπέρι
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
ρίγανη
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 φλυτζάνια κεφαλοτύρι τριμμένο
1 φλυτζάνι λάδι
1 ξυλαράκι κανέλλα
1/2 κιλό κιμά
2 κουταλιές πελτέ
1 πακέτο κανελόνια
1/2 ματσάκι μαϊντανό
2 κονσέρβες τοματάκι

Προετοιμασία:

- Σε μία κατσαρόλα βάζετε το μισό λάδι να κάψει.Προσθέτετε το 1 κρεμμύδι και το τσιγαρίζετε. Έπειτα προσθέτουμε την 1 κονσέρβα τοματάκι και την 1 κουταλιά πελτέ. Αλατοπιπερώνετε. Προσθέτετε τη ρίγανη και τις 2 σκελίδες σκόρδο. Το αφήνετε να σιγοβράσει για 15 λεπτά. Σε μία άλλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το υπόλοιπο λάδι και τσιγαρίζετε το υπόλοιπο κρεμμύδι.

- Προσθέτετε τον κιμά και τσιγαρίζετε ανακατεύοντας με πηρούνι για να μην σβολιάσει
- Προσθέτετε τις άλλες 2 σκελίδες σκόρδο και την κανέλλα
- Αλατοπιπερώνετε
- Σβήνετε με κρασί
- Προσθέτετε τον μαϊντανό
- Ρίχνετε την υπόλοιπη τομάτα και τον πελτέ και ανακατεύετε
- Ψήνετε μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά και να μέινει με τη σάλτσα του
- Αφαιρείτε την κανέλλα
- Γεμίζετε ένα ένα κανελόνι με τον κιμά προσεκτικά και τα τοποθετείτε το ένα δίπλα στο άλλο σε ένα ταψί
- Τα περιχύνετε με την σάλτσα που φτιάξατε
- Ψήνετε σε μέτριο φούρνο



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Τυροκροκέτες




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Τυροκαφτερή θρακιώτικη (Προέλευση Θράκη)




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Σαγανάκι με τυρί




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Στραπατσάδα




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Σαγανάκι με μύδια




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Σαγανάκι με γαρίδες




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Κεφτεδάκια μεθυσμένα με ούζο (Προέλευση Χίος)


Υλικά
250γρ. xοιρινός κιμάς 250γρ. μοσχαρίσιος κιμάς 3 παξιμάδια μαύρα Δύα αυγά Λίγο ξύδι Μισό ποτηράκι ούζο χιώτικο Λίγη μαστίχα Αλάτι Πιπέρι
Αλεύρι
Τυρί φέτα

Εκτέλεση
- Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί με τα παξιμάδια που τα έχουμε μουσκέψει και στύψει γερά.
- Το πλάσιμο τους γίνεται σε μικρές μπάλες στο εσωτερικό των οποίων έχουμε τοποθετήσει με επιδέξιο τρόπο ένα μικρό κύβο από τυρί φέτα.
- Αλευρώνουμε τους κεφτέδες και τους τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.
- Τους σερβίρουμε με φέτες λεμονιού και φούντες μαϊντανού.

Μπατσαριά από τα Λέλοβα Πρεβέζης (Προέλευση Πρέβεζα)


Υλικά
1,5 χόρτα κυρίως μυρώνια, καυκαλίδες, σπανάκι, σέσκλο, άνηθο, μάραθο, πράσο, κρεμυδάκια και σκόρδα χλωρά 1 κούπα λάδι 1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι 2 αυγά 1/2 κιλό τυρί φέτα τριμμένη 1 κιλό αλεύρι για το χυλό αλάτι, πιπέρι Εκτέλεση
- Αφού πλύνουμε και κόψουμε τα χόρτα για την πίττα, τα ανακατεύουμε με το λάδι, τα αυγά, το τυρί, το ρύζι και το αλατοπίπερο.
- Αλείφουμε ένα ταψί με λάδι και το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
- Μετά για να φτιάξουμε το χυλό, ανακατεύουμε το αλεύρι με νερό, αφού προσθέσουμε και λίγο αλάτι, μέχρι να γίνει ο χυλός.
- Στη συνέχεια, ρίχουμε μία στρώση χυλού στη βάση του ταψιού και από πάνω ρίχνουμε τα χόρτα και σκεπάζουμε πάλι με χυλό.
- Ψήνουμε στους 180ο C για 1 ώρα περίπου, μέχρις ότου η πίττα μας πάρει ροδοκόκκινο χρώμα.

Καλαμάρια γεμιστά




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Όταν το γλυκό συνδυάζεται με το αλμυρό.


Σήμερα το πρωί κατηφόρησα προς το κέντρο της πόλης για να δω απο κοντά τους πάγκους των αγροτών της περιοχής μου, που έχουν δηωργανώσει μια μικρή γαστρονομική πανήγυρη με ολα τα τυπικα προιόντα παραγωγής τους.




Ώρες μετά και μέσα στα αρώματα και στις γευσεις ξεχώρισα ορισμένα προιόντα, πάντα δίχως συντηριτικά και με αγνά τοπικά υλικά για την παρασκευή τους, μου ήρθε η ιδέα να τα μοιραστώ μαζί σας και να σας μεταφέρω τις απόψεις μου σχετικά με κάτι που τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα φαντάζει απόκοσμο. Την γεύση που δημιουργείται με την ανάμειξη του γλυκού και του αλμυρου.



Χυμός και μαρμελάδα απο φραγκοστάφυλο, καρπός του φυτού φραγκοσταφυλιά του γένους Ribus, θάμνος που παράγει καρπούς τον Ιούλιο πλούσιους σε βιταμίνες. Καταναλώνονται φρέσκοι ή χρησιμοποιούνται σε σιρόπια, ποτά και μαρμελάδες.. (θα σας θυμίζουν κάti τα Ribena). Αν κάποιος δεν τα ξέρει πολύ καλά, μπορεί κάλλιστα να τον μπερδέψει με τα βατόμουρα, οπότε καλό είναι να ξέρετε ότι συνήθως είναι πιο μεγάλο και… πιο τραγανό! Μπορεί να τον συναντήσετε κίτρινο, πράσινο και πορτοκαλί αλλά το πιο διαδεδομένο χρώμα του, είναι το κόκκινο της φωτιάς! Αφήστε που οι περισσότερες ποικιλίες του είναι τόσο γλυκές που εάν τον δοκιμάσετε, δεν πρόκειται να τον μπερδέψετε ποτέ ξανά με άλλο συγγενή του! Διαθέτει δύο πολύ σημαντικές βιταμίνες, την Α και την C, ενώ περιέχει ικανοποιητικές ποσότητες ασβεστίου και σιδήρου που τον κάνουν ακαταμάχητο! Λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει, βοηθώ αρκετά στην αποτοξίνωση του οργανισμού και των οργάνων, ενώ είναι διάσημο για τις διουρητικές του ικανότητες που εκτιμούν δεόντως οι διαβητικοί και οι νεφροπαθείς.



Το σκόρδο, γνωστό από την αρχαιότητα αφού το χρησιμοποιούσαν στη μαγειρική και για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Μα θα περιορίσω την ανάπτυξή του μιας και λίγο ή πολύ όλοι μας ξέρουμε τα χαρακτηριστικά του.



Αλήθεια πόσοι απο εμάς δεν δοκιμάσαμε ποτέ λίγο τυρί με γιαούρτι ή πατατάκια με σοκολάτα; Γενικά κάτι γλυκό με αλμυρο. Θα μου πείτε ότι σας προκαλεί αηδία, μα μην ξεχνάμε ότι στην εληνική παραδοση φημίζεται και το καρπούζι με το τυρί φέτα.

Τα ελληνικά τυριά, τα περισσότερα, είναι βασισμένα στην ανάμειξη πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος. Αυτά τα δύο γάλατα, πολύ πιο πλούσια σε λιπαρά σε σχέση με το αγελαδινο, έχουνε πάντα μια ελαφρά αλμυρή ηφή στο στόμα που συνδιάζεται με την δυνατή παρουσία του λίπους και του χαρακτηριστικού αρώματος του ζώου προελέυσεως. Εδώ και χρόνια στην Ιταλία λοιπον έτυχε πολλές φορές αντοίστιχα είδη τυριών να τα δοκιμάσω σε συνδιασμό μαρμελάδας φρούτων. Σύκο, αχλάδι, βερίκοκο, φράουλα, φρούτα του δάσους κλπ. που ανάλογα το τυρί υπήρχε και η πρόταση για το αντίστοιχο φρούτο.

Σήμερα έτυχε στην αντίληψή μου ένα τυρί από αίγα, κατσίκι, που είχε μέσα και κομμάτια απο ταρτούφο. Ο ταρτούφος < γαλλική Tartufe < ιταλική tartufo ( το μανιτάρι τρούφα) < λατινική terra (γη) + tuber (είδος μηλιάς) έιναι ένα είδος γαιόμηλου, μανιτάρι που συναντάται στην ιταλία και Γαλλία και χρίζει ιδιέταιρης αγάπης απο τους λάτρεις της καλής κουζίνας.

Έτσι με την ευκαιρία το δοκίμασα με μία μαρμελάδα απο αχλάδι της οικογένειας F.lli Billo, Via Modena 11, 44034 Saletta στην επαρχία της Φερράρα. (+39 0532 862671)



Για το λόγο αυτό μην διστάσετε την επόμενη φορά να κάνετε κάτι το διαφορετικό.

Παππαρδέλλες με γλυκό κολοκύθι, τυρί, μανιτάρια, κόκκινο λάχανο και κάστανα


Προχτές έτυχε να βρεθώ σε μία τραττορία στην πόλη μου, που σαν πιατο της ημέρας είχε παππαρδέλλες με γλυκό κολοκύθι, τυρί, μανιτάρια, κόκκινο λάχανο και κάστανα. Δεν ξέρω γιατί αλλα και μόνο από το όνομα δεν μπορούσα να αντισταθώ. Το παράγγειλα και φυικα εντυπωσιασμένος απο την γεύση δεν άντεξα και έμαθα την συνταγή από τον μάγειρα, έναν ευγενέστατο παπούλη που μου ΄χαρισε ενα τεραστιο χαμόγελο όταν με είδε να μυρίζω και να γεύομαι ολο περιέργεια το μικρό βασίλειό του, την κουζίνα.

Υλικά
(για 2 άτομα)
χρόνος ετοιμασίας περίπου 1 ώρα

300γρ παππαρδέλλες
400γρ ζωμό λαχανικών
200γρ γλυκό κολοκύθι σε μικρά κυβάκια
80γρ μανιτάρια φρέσκα
80γρ κρέμα γάλακτος
80γρ τυρί τύπου κασέρι
40γρ πατάτα σε κυβάκια
10 μεσαία κάστανα ψημμένα
10γρ λάχανο κόκκινο
λίγο κρεμμύδι, σκόρδο, μαιντανό, λάδι και αλατοπίπερο

Εκτέλεση

- Ετοιμάζουμε πρώτα την κρέμα - σαλτσα για τα ζυμαρικά μας με το να βρασουμε στο ζωμο λαχανικών το μισο κολοκύθι και την πατάτα ανακατέβοντας εως να γίνει ενα πηκτο μείγμα σαν μέλι.
- Ετοιμάζουμε το τυρι το οποιό και λιώνουμε μέσα στην κρέμα γάλακτος αργά έως να γίνει κι αυτό ένα πηκτό διάλυμα και φυσικα ξεχωριστά απο τα λαχανικά μας.
- Το υπόλοιπο κολοκύθι το σωτάρουμε ελαφρά σε τηγάνι και χαμηλή φωτιά με το κρεμμύδι, το σκόρδο και το λάδι έως να ροδίσει ελαφρά.
- Σε εκείνο το σημείο προσθέτουμε και τα μανιτάρια μας.
- Τότε ανακατέυουμε και τα δύο μείγματα μαζί και προσθέτουμε λίγο αλατάκι και πιπέρι ανάλογα τα γούστα μας και προσθέτουμε τα 2 απο τα 5 κάστανα που τα έχουμε κόωει σε χοντρά κομμάτια.
- Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε τα ζυμαρικά μας που έχουμε βράσει πριν σε κατσαρόλα και ανακατεύουμε ελαφρα για να μην σπάσουνε και προσθέτουμε στο πιάτο μας.
- Για το σερβίρισμα διακοσμούμε με τα κομματάκια απο το τριμένο λάχανο και τα υπόλοιπα κάστανα σε χοντρά κομάτια και τον μαιντάνο. Το αποτέλεσμα θα είναι το παρακάτω...


Ντομάτες γεμιστές με ρύζι




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Παπουτσάκια




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Γκαϊκανάς (προέλευση Νάουσα)


Υλικά

5 αβγά
5 κουταλιές της σούπας αλεύρι
2,5 ποτήρια νερό
250γρ. τυρί μπάτσιο, κεφαλοτύρι ή όποιο άλλο σκληρό τυρί
1 ποτήρι του κρασιού λάδι


Εκτέλεση

- Κόβουμε το τυρί σε μικρά κομμάτια, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε στο λάδι.
- Στη συνέχεια τα αφαιρούμε από το τηγάνι και στο ίδιο λάδι ροδίζουμε το αλεύρι.
- Προσθέτουμε το νερό ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβολιάσει το αλεύρι και να γίνει χυλός.
- Όταν αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε τα τηγανισμένα κομμάτια του τυριού, τα αβγά και λίγο αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να ψηθούν τα αβγά.
- Σερβίρεται ζεστό.

Πορταρίτικο τυρόψωμο


Υλικά

1 φαρινάπ
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Λίγο αλάτι
250γρ. φέτα τριμμένη ή λιωμένη
1/2 ποτήρι χυμό πορτοκάλι    
1 ποτήρι του νερού καλαμποκέλαιο


Εκτέλεση

- Σε μία μικρή λεκάνη βάζουμε τα υλικά, τα ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε τη ζύμη σε ένα στρογγυλό  ταψί Νο 30.
- Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30-45 λεπτά.

Τούρτα Τσιζκεϊκ (cheesecake)


Υλικά

1 κουτι θρυμματισμένα Μπισκότα MacVities Digestive των 400γρ.
150 γρ. λιωμένο Βούτυρο
300 γρ. τυρί Κρέμα τύπου Philadelfia
500 γρ. ελαφρά χτυπημένη Κρέμα γάλακτος, εγώ προσωπικά προτιμώ την φρέσκια.
75 γρ. ζάχαρη
1 σφινάκι λικέρ Metaxa 5αρι (5*)


Εκτέλεση

- Ανακατεύετε τα μπισκότα με το βούτυρο και τα βάζετε σε ταψάκι 20,5 εκ. με κούμπωμα στα πλαϊνά.
- Τα πιέζετε αρκετά δυνατα την παλάμη σας να καλύψουν τη βάση.






- Χτυπάτε με σύρμα το τυρί κρέμα να μαλακώσει και να αφρατέψει.
- Ρίχνετε μέσα την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη.
- Ανακατεύετε απαλά.






- Αδειάζετε το μίγμα στη βάση με τα μπισκότα και ισιώνετε την επιφάνεια.
- Βάζετε στο ψυγείο να πήξει (τουλάχιστον 6 - 7 ώρες).
- Ανοίγετε το κούμπωμα στα πλαϊνά και βάζετε το τσιζκέικ σε πιατέλα.
- Με κοφτερό μαχαιράκι εναλλακτικά κάνετε μπούκλες με τη σοκολάτα ή απλά πασπαλίζετε κακάο σκόνη και τα βάζετε επάνω στην τούρτα.
- Διακοσμείτε και σερβίρετε.





Τυρόπιττα με μπεσαμελ


Υλικά

1/2 κιλό φύλλο κρούστας ή 1 δόση ζύμη για φύλλο
3/4 του κιλού τυρί φέτα τριμμένο
2 κούπες μπεσαμέλ αραιή
4 αυγά
λίγο πιπέρι
λίγο μοσχοκάρυδο
1 κουταλιά λιωμένο κρεμμύδι
3/4 κούπας μαργαρίνη λιωμένη

για τη ζύμη φύλλου:

1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές λάδι
1 κουταλιά ξίδι
2 κουταλάκια αλάτι
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ (προεραιτικά)
1 κούπα χλιαρό νερό

για την αραιή μπεσαμέλ:
1 κούπα γάλα
2 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές βούτυρο
αλάτι, πιπέρι άσπρο
μοσχοκάρυδο

Ατομα: 20-30 κομμάτια
Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα
Χρόνος ψησίματος: 50'


Εκτέλεση

Εκτέλεση ζύμης για φύλλο:
Μια δόση αντιστοιχεί με 1/2 κιλό έτοιμο φύλλο.
Χρόνος ετοιμασίας: 2-3 ώρες.

- Κοσκινίστε το αλεύρι σε λεκανίτσα κι ανοίξτε στο κέντρο μια λακκούβα.
- Βάλτε μέσα το λάδι, το ξίδι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και το νερό.
- Ανακατέψτε το μίγμα, παίρνοντας μέσα λίγο λίγο το αλεύρι.
- Μαζέψτε τη ζύμη σε μπάλα και ζυμώστε τη, προσθέτοντας όσο ακόμη νερό χρειασθεί, για να γίνει λεία και απαλή.
- Χωρίστε τη σε μπαλάκια, ανάλογα με τα φύλλα που χρειάζεστε.
- Βάλτε τα σε ταψάκι αλευρωμένο, το ένα πλάι στο άλλο και σκεπάστε τα με υγρή πετσέτα.
- Αφήστε τα να σταθούν 1-2 ώρες.
- Ανοίξτε με λεπτή μακριά βέργα τα μπαλάκια ένα ένα, σε πολύ λεπτά φύλλα, επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, αλευρώνοντάς τα συχνά, για να μην κολλάει η βέργα.
- Τα φύλλα ανοίγουν πιο εύκολα, αν πασπαλίζετε την επιφάνεια με νισεστέ.
- Για να γλυτώσετε κόπο και χρόνο, ανοίξτε πρώτα τα μπαλάκια σε μικρά φυλλαράκια.
- Στοιβιάστε τα τρία - τρία, αλείφοντας ενδιάμεσα με μπόλικο λάδι ή λιωμένο μαγειρικό λίπος κι ανοίξτε τα σε μεγαλύτερα φύλλα τρία - τρία μαζί.
- Στο ψήσιμο, τα φυλλαράκια ξεχωρίζουν.
- Μπορείτε να τ' ανοίξετε επίση πέντε - πέντε μαζί και να στρώσετε ένα πενταπλό φύλλο κάτω κι επάνω από τη γέμιση.
- ΄Ετσι γίνεται η βλάχικη πίτα.
- Στην περίπτωση αυτή, το επάνω φύλλο ανοίξτε το αρκετά μεγαλύτερο από την επιφάνεια του ταψιού και στρώστε το σουρώνοντάς το.

Εκτέλεση για την αραιή μπεσαμέλ:
Γίνεται 1 κούπα σάλτσα.
Χρόνος προετοιμασίας: 5'
Χρόνος μαγειρέματος: 15'.
- Βράστε το γάλα.
- Σε μικρή κατσαρόλα λιώστε το βούτυρο.
- Ρίξτε μέσα το αλεύρι και σοτάρετέ το 5'.
- Ρίξτε μεμιάς το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας ζωηρά. (Εάν σβολιάσει το αλεύρι, περάστε τη σάλτσα από λεπτή σίτα).
- Ανακατέψτε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά, ώσπου να πήξει.
- Κατεβάστε την από τη φωτιά, ρίξτε κι ανακατέψτε λίγο αλάτι, λίγο άσπρο πιπέρι και αν θέλετε, λίγο μοσχοκάρυδο.

Ολοκλήρωση συνταγής

- Ετοιμάστε 2 κούπες μπεσαμέλ.
- ΄Οταν την κατεβάσετε από τη φωτιά, αφήστε τη να κρυώσει λίγο, ρίξτε μέσα κι ανακατέψτε το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και το λιωμένο κρεμμύδι.
- Ρίξτε τ' αυγά ελαφρά χτυπημένα και τέλος το τριμμένο τυρί.
- Στρώστε σε μεγάλο ταψί τα μισά φύλλα βουτυρώνοντάς τα κι απλώστε επάνω τη γέμιση.
- Σκεπάστε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα και πάλι.
- Χαράξτε την πίτα σε κομμάτια, χωρίς να φθάνετε μέχρι κάτω.
- Αλείψτε τη με το υπόλοιπο βούτυρο (στο στάδιο αυτό, μπορείτε να τη φυλάξετε στην κατάψυξη), ραντίστε τη με λίγο νερό και ψήστε τη στους 1800C, 40'-50', να ροδίσει επάνω-κάτω.
- Αν χρησιμοποιήσετε σπιτικό φύλλο, βάλτε 1/4 κούπας βούτυρο περισσότερο.
- Σερβίρετε την πίτα ζεστή και φρεσκοψημένη.

Πατατοκροκέτες


Υλικά

4 πατάτες βρασμένες μεγάλες
1/4 φετα
1/4 κασέρι gοuda
1/4 ζαμπον
3 αυγα
φρυγανανία τριμμένη
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση

- Πατάμε τις πατάτες μέχρι να γίνουνε πουρές και ρίχνουμε μέσα τα τυριά, το ζάμπον,τα δυο αυγά, αλάτι και πιπέρι.
- Ανακατεύουμε να γίνουν μια μάζά όλα μαζί.
- Χτυπάμε το αυγό και κάνουμε τη ζύμη μικρά μπαλάκια.
- Τα βουτάμε στο αυγό και μετά στη φρυγανιά και τα τηγανίζουμε σε δυνατή φωτια μέχρι να ροδίσουν.
- Σερβίρονται ζεστα.

Μπουκίτσες με λουκάνικα


Υλικά

300 γρ. λουκάνικα Φραγκφούρτης ψιλοκομμένα
200 γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα
2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
200 γρ. κριμ τσιζ (Philadelphia)
1/3 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κουταλιές λάδι
1 φύλλο σφολιάτα (από το πακέτο του κιλού)
Ατομα: Γίνονται 18 μπουκίτσες

Εκτέλεση

- Σωτάρουμε το κρεμμύδι στο λάδι και ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά να σωταριστούν και αυτά.
- Ανοίγουμε λίγο το φύλλο με τον πλάστη, ώστε να γίνει λεπτό.
- Ρίχνουμε τη γέμιση στο φύλλο και την απλώνουμε να πάει παντού.
- Τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό και κόβουμε 18 κομμάτια, περίπου 2,5 εκ. το καθ' ένα.
- Κλείνουμε το τελείωμά τους με λίγο νερό, για να κολλήσει το ζυμάρι.
- Τα βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί και τα ψήνουμε στους 180 oC για 20', μέχρι να ροδίσουν.

Μελιτζάνες με πιπεριές και σάλτσα ντομάτας


Υλικά

(για 5-6 άτομα)
2 κιλά μελιτζάνες
4-5 γλυκές μακριές πιπεριές
1/3 φλιτζάνι λάδι
5-6 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
1 κιλό τομάτες ώριμες πολτοποιημένες
Αλάτι - πιπέρι
1/4 κουταλάκι κανέλα
1/4 κουταλάκι γαρίφαλο
1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1/2 φλιτζάνι φυλλαράκια φρέσκο βασιλικό
2 φλιτζάνια τριμμένο φυτικό τυρί

Εκτέλεση

- Ετοιμάζουμε τις μελιτζάνες όπως θα τις ετοιμάζαμε για τηγάνισμα και τις τηγανίζουμε ελαφρά.
- Αφαιρούμε τα κοτσάνια και τα σπόρια από τις πιπεριές και τις τηγανίζουμε και αυτές. Αν θέλουμε αφαιρούμε τη φλούδα από τις τηγανισμένες πιπεριές.
- Βάζουμε το λάδι σε κατσαρόλα επάνω στη φωτιά να κάψει και σοτάρουμε το σκόρδο.
- Ρίχνουμε την ντομάτα, τα μπαχαρικά, το αλάτι και το πιπέρι και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει μερικά λεπτά.
- Τοποθετούμε τις τηγανισμένες μελιτζάνες και πιπεριές σε πυκνές στρώσεις εναλλάξ με το τριμμένο φυτικό τυρί και το βασιλικό.
- Περιχύνουμε με τη σάλτσα και τις ψήνουμε σκεπασμένες με αλουμινόχαρτο στους 180 C για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν και να μείνουν με λίγη σάλτσα.
- Σερβίρονται ζεστές ή κρύες.

Κολοκυθόπιτα γλυκιά (τάρτα γεμιστή)


Υλικά

1 κιλό φύλλο σφολιάτα ή φύλλο κρούστας ή ζύμη τάρτας.
300 γρ. ανθότυρο
3 αυγά
3/4 κούπας ζάχαρη
1/4 κούπας σιμιγδάλι
1/2 κούπα γάλα εβαπορέ
2 κουταλάκια κανέλλα
1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο
1 κιλό κίτρινο κολοκύθι

Για την ζύμη τάρτας

1 1/2 κούπα αλεύρι
1/2 κούπα βούτυρο παγωμένο σε κομματάκια
λίγο αλάτι
λίγη ζάχαρη
1 αυγό

για το γαρνίρισμα

250 γρ. σαντιγύ
2/3 κούπας χοντροκομμένα καρύδια

Εκτέλεση

- Ζεματάμε το κολοκύθι, το κόβουμε κομμάτια και το στραγγίζουμε.
- Κόβουμε το ανθότυρο σε κομματάκια, το βάζουμε στο μίξερ μαζί με το γάλα, και το σιμιγδάλι και τα χτυπάμε.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά με τη κανέλλα και το γαρύφαλλο.
- Στο τέλος ρίχνουμε και το κολοκύθι και ανακατεύουμε μέχρι το μίγμα να γίνει λείο.
- Ανακατεύουμε στο μίξερ τα υλικά για τη ζύμη της τάρτας.
- Βγάζουμε τη ζύμη από το μίξερ, την τοποθετούμε στην ταρτιέρα και την πιέζουμε με τις παλάμες μας, ώστε να εφαρμόσει καλά μέσα σ' αυτήν.
- Αδειάζουμε από πάνω το μίγμα που έχουμε φτιάξει και βάζουμε την ταρτιέρα στο φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου για 45' έως 1 ώρα.
- Σε ένα τηγανάκι ψήνουμε τα καρύδια, για να πάρουν λίγο χρώμα.
- Αφού ψηθεί η τάρτα, στολίζουμε από πάνω με τη σαντιγύ και τα καρύδια.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Κολοκυθοκεφτέδες


Υλικά

1 κίτρινο κολοκύθι
1 μικρή σκελίδα σκόρδο ή ουρές από φρέσκο σκόρδο
1/2 κούπα φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
1 κούπα ψιλοκομμένο σπανάκι
1/3 κούπας μάραθο
1/3 κούπας άνηθο
1/4 κούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
3 αυγά
250 γρ. τριμμένη φέτα ή μυζήθρα
1/8 κουταλάκι κανέλλα
1/8 κουταλάκι κίμινο
1 κούπα τριμμένο παξιμάδι ή φρυγανιά
προαιρετικά λίγο αλεύρι
λίγο λάδι

Εκτέλεση

- Ζεματάμε το κολοκύθι, το ψιλοκόβουμε και το στίβουμε, ώστε να μην έχει καθόλου νερό.
- Βάζουμε όλα τα μυρωδικά σε ένα μπολ, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύουμε πατώντας, μέχρι να μαραθούν.
- Τα βάζουμε όλα μέσα στο κολοκύθι.
- Προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα, τη φέτα, τη φρυγανιά, το αλεύρι (αν θέλουμε) και λίγο λάδι.
- Τα ανακατεύουμε και πλάθουμε όπως κάνουμε με τα κεφτεδάκια, αφού αλευρώσουμε πρώτα τα χέρια μας.
- Τα τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές σε μέτρια φωτιά, για να ψηθούν μέχρι μέσα.

Καλαμάρια γεμιστά με τυρί στη σχάρα


Υλικά

μεγάλα φρέσκα καλαμάρια
τυρί φέτα
πράσινη πιπεριά γλυκιά ή καυτερή κομμένη σε λεπτές φέτες

Εκτέλεση

- Καθαρίζουμε και γεμίζουμε τα καλαμάρια και ψήνουνε στα κάρβουνα σε χαμηλή φωτιά.


Αραβικά πιτάκια με γραβιέρα και μπέικον


Υλικά

Για 6 άτομα

12 μικρά αραβικά πιτάκια
150 γρ. μπέικον κομμένο σε κομματάκια
1 πράσινη πιπεριά
2 κουταλιές της σούπας ντομάτα
300 γρ. γραβιέρα τριμμένη
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2-3 κουταλιές λάδι

Εκτέλεση

- Ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί.
- Προσθέτετε το μπέικον και την πιπεριά και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1'-2'.
- Προσθέτετε τη σάλτσα ντομάτας και μοιράζετε το μείγμα στα πιτάκια.
- Από πάνω μοιράζετε τη γραβιέρα
- Ψήνετε στο γκριλ για 3'-4' μέχρι να λιώσει το τυρί.

Χρόνος Προετοιμασίας & Ψήσιμο: 20'

Ελληνικό cheesecake με κατίκι και ξυνομυζήθρα


Υλικά

Για τη κρέμα
600 γρ. κατίκι
600 γρ. ξυνομυζήθρα
4 φύλλα ζελατίνας
300 γρ. ζάχαρη
500 ml κρέμα γάλακτος

Για τη βάση
1 πακέτο μπισκότα digestive Macvities 400 γρ.
80 γρ. βούτυρο λιωμένο


Εκτέλεση

- Ετοιμάζουμε τη βάση με τα μπισκότα. Τα τρίβουμε στο πολυμίξερ και τα ανακατεύουμε με το βούτυρο. Τα απλώνουμε στο ταψί.
- Μουσκεύουμε τη ζελατίνα σε λίγο κρύο νερό. Για τη κρέμα χτυπάμε τα δυο τυριά στο μίξερ με τη ζάχαρη και προσθέτουμε σιγά σιγά τη κρέμα γάλακτος. Κρατάμε 1/3 φλ. κρέμα και τη ζεσταίνουμε για να λιώσουμε τελείως τη μουσκεμένη ζελατίνα.
- Ανακατεύουμε τη ζελατίνα με το μείγμα των τυριών και απλώνουμε στο ταψί.
- Το βάζουμε στο ψυγείο για 4-5 ώρες τουλάχιστον να σταθεροποιηθεί για να σερβίρουμε.
- Γαρνίρουμε με γλυκό βύσσινο η σάλτσα με φρέσκιες φράουλες (χτυπάμε στο μπλέντερ φράουλες με λίγη ζάχαρη και ελάχιστο χυμό λεμονιού).

Γκιούλμπασι


Υλικά

2 κιλά χοιρινό μπούτι (καθαρό, χωρίς κόκαλο, ανοιγμένο στη μέση)
1/2 κιλό κεφαλοτύρι γλυκό, σε μακρόστενες φέτες
10 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κουταλιά ρίγανη.

Ατομα : 8-10
Χρόνος προετοιμασίας: 15'
Χρόνος ψησίματος: 5 ώρες

Εκτέλεση

- Ζητήστε από τον κρεοπώλη να αφαιρέσει το κόκαλο και να ετοιμάσει το κρέας για τύλιγμα.
- Απλώστε το στον πάγκο εργασίας και τοποθετήστε επάνω τις φέτες τυριού και τα σκόρδα.
- Πασπαλίστε με λίγο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, τη ρίγανη και τυλίξτε το σφιχτά σε ρολό.
- Τυλίξτε το ρολό πρώτα σε διπλή λαδόκολα και ύστερα σε αλουμινόχαρτο.
- Βάλτε το σε ταψί και ψήστε το στους 160oC, 5 ώρες περίπου ή ώσπου να μαλακώσει.
- Σερβίρετέ το ζεστό ή κρύο, κομμένο σε φέτες, συνοδεύοντάς το με φρέσκα λαχανικά βρασμένα και σοταρισμένα ή πατάτες φούρνου λεμονάτες.

Γιουβέτσι (παστίτσιο κοτόπουλου)


Υλικά
1/2 κούπα βούτυρο
1 κοτόπουλο του κιλού
20 κόκκους πιπέρι μαύρο
2-3 σελινόριζες
1 κρεμμύδι
1 καρότο
1 φύλλο δάφνης
400 γρ. χυλοπίτες
παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι

και για την σάλτσα

4 κουταλιές αλεύρι
4 κουταλιές βούτυρο
1 κρέμα γάλακτος ή γάλα εβαπορέ
4 κροκάδια χτυπημένα
Χρόνος ψησίματος: 3/4 της ώρας.

Εκτέλεση

- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα 1 lt νερό και ρίχνουμε το κοτόπουλο, τις σελινόριζες, το κρεμμύδι, το καρότο, το φύλλο δάφνης και τους κόκκους του πιπεριού και τα αφήνουμε να βράσουν.
- Αφού βράσουν, βάζουμε σ' ένα κατσαρολάκι το ζωμό του κοτόπουλου και προσθέτουμε το αλεύρι και το βούτυρο. Τα αφήνουμε να βράσουν και στη συνέχεια προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και τα χτυπημένα κροκάδια και ανακατεύουμε.
- Βράζουμε τις χυλοπίτες για 8'. Βάζουμε σ' ένα γιουβέτσι τις χυλοπίτες και το κοτόπουλο σε στρώσεις και ρίχνουμε 1 κούπα παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι, πιπέρι και αλάτι σε κάθε στρώση.
- Περιχύνουμε από πάνω με 4 κουταλιές λιωμένο βούτυρο, ρίχνουμε τη σάλτσα που ήδη έχουμε ετοιμάσει και βάζουμε λίγη παρμεζάνα.
- Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 3/4 της ώρας περίπου, μέχρι να ροδίσει.

Βιταλιά

Υλικά

½ φλυτζάνι λάδι
½ φλυτζάνι Καλαμποκέλαιο
1 φλυτζάνι Βιτάμ
Μαγιά
Φέτα (ανάλογα το γούστο μας)
Αλεύρι (όσο πάρει)

Εκτέλεση


- Ζυμώνουμε όλα τα υλικά και στρώνουμε το μίγμα σε ένα λαδωμένο ταψί.
- Την ψήνουμε μέχρι να ροδίσει.


Αρνάκι κλέφτικο


Υλικα
για 6 ατομα

1 κιλο αρνακι χωρις κοκαλα κομμενο σε μεριδες
2 κουταλιες χυμο λεμονι
200 γραμμ κεφαλοτυρι κομμενο σε λεπτες λωριδες
1/3 φλιτζ τσαγιου ελαιολαδο ριγανη η θρουμπι λιγο μαιτανο ψιλοκομμενο
αλατι πιπερι


Εκτέλεση

- Τοποθετειτε τις μεριδες του κρεατος σε λεκανη
- Προσθετετε το ελαιολαδο τη ριγανη λιγο μαιτανο ψιλοκομμενο το αλατι και το πιπερι
- Τα ανακατευετε όλα μαζι προσθετετε το χυμο λεμονιου και ανακατευετε ξανα
- Κοβετε τη λαδοκολλα σε κοματακια υπολογιζοντας ότι κάθε κομματι θα πρεπει να φτανει να τυλιχτει κάθε μεριδα δυο φορες
- Τοποθετειτε μια μια τις μεριδες το κρεας πανω στη λαδοκολλα βαζετε πανω από κάθε μεριδα ένα κομματι κεφαλοτυρι την πασπαλιζετε με ριγανη η θρουμπι και την τυλιγετε .
- Διπλωνετε τις ακρες της λαδοκολλα για να μην ανοιξουν κατά το ψησιμο
- Αραδιαζετε της μεριδες σε ένα ταψι προσεχοντας το τυρι να είναι από πανω ώστε όταν λειωσει κατά το ψησιμο να απλωθει πανω στο κρεας. Ψηνετε στους 200 βαθμους για 1 ωρα .

Πίτα ανοιχτή με προσούτο και τυρί


Υλικά

500 γρ. φύλλο κρούστας
12 φύλλα προσούτο
2 κουταλιές λιωμένο βούτυρο
150 γρ. τυρί καμπέρ
1 κούπα κρέμα
3 αυγά χτυπημένα


Εκτέλεση

- Στρώνετε 6 φύλλα σε ένα ταψί, τα λαδώνω ενδιάμεσα.
- Σοτάρετε τις φέτες προσούτο.
- Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και το τυρί.
- Απλώνετε τη γέμιση στα φύλλα και κόβετε όσα φύλλα προεξέχουν.

Τυρόπιτα


Υλικά:

- 25-30 φύλλα σφολιάτας (λεπτά καλύτερα- όποια ξέρει να έρθει να ανοίξει χειροποίητο, εγώ βαριέμαι)
- 200-300 γραμμάρια φέτα (but of course...)
- άλλο τόσο γραβιέρα (άμα θέλετε αυτοσχεδιάστε, όσο πιο πολλά τυριά τόσο το καλύτερο)
- 2 κουταλιές βούτυρο (ανάλατο ε;)
- Μαργαρίνη (κοινώς Βιτάμ)
- 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μόνο Γιώτης θα ζητήσεις...)
- 1 ποτήρι γάλα
- 4 αυγά (ολόκληρα,
- μοσχοκάρυδο τριμμένο, πιπέρι (επίσης τριμμένο)
- ΟΧΙ αλάτι (όποιος έβαλε, εμετανόησε πικρα...)


Εκτέλεση

- Σε ένα σχετικά ευρύχωρο αλλά και πλατύ κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά (έτσι δείχνω και την ταπεινή μου καταγωγή...) και ρίχνουμε και το αλεύρι ώστε να "έσονται οι δύο εις σάρκαν μίαν".
- Όταν "έσονται κλπ" προσέχουμε να μην έχουμε ατυχήματα (τουτέστιν, να μη σβωλιάσει το αλεύρι) αλλέως θα λέμε "τι έκανα ο μάλαξ και δεν τραβήχτηκα".
- Στο βουτυροαλευροχυλό ρίχνουμε το γάλα (μην το βγάλετε κατευθείαν από το ψυγείο, άστε το καμιά ώρα να πάρει room temperature), και ανακατεύουμε όπως στο στρατό το τσάι (πάνω στη φωτιά εννοείται για όσους δεν κατάλαβαν.
- Άμα είναι να το βγάλουμε, θα σας ειδοποιήσω).
- Ρίχνουμε μοσχοκάρυδο (στη μύτη του κουταλιού ε;) πιπέρι (με το μάτι), ανακατεύουμε πάντα, τα τυριά (τριμμένα, μην περιμένε να τα λιώσει το Άγιο Πνεύμα), και αφου το ΑΠΟΣΥΡΟΥΜΕ απο τη φωτιά (πάλι η ταπεινή μου καταγωγή) ρίχνουμε και τα 4 αυγά (χτυπημένα για να κάνουμε τυρόπιτα κι όχι ομελλέτα).
- Εν τω μεταξύ, έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 375 F (να δω ποιοί χαζεύανε στο σχολείο...), έχουμε λιώσει κάμποση μαργαρίνη και αρχίζουμε...
- Βάψιμο με το πινέλο μαργαρίνη, φύλλο, βάψιμο, φύλλο για 8-10 φύλλα.
- Φυσικά περισσεύουν από το ταψί (μέτριο πυρέξ ή κάτι αντίστοιχο) αλλά δεν τα τρώμε (όπως έκανα εγώ μικρός) αλλά αφού βάλουμε τον ανωτέρω χυλό να γυρνάμε προς τα μέσα.
- Αφού ρίξουμε το χυλό, ξανά-μανά φύλλο-βάψιμο για άλλα 10-12 φύλλα (καλύτερα να έχει περισσότερα φύλλα από πάνω παρά από κάτω!)
- Αφού συμβεί και αυτό, κόβουμε τομές μερικού πάχους (όχι ολικού γιατί θα γίνει μούτι) είτε οριζοντίως είτε καθέτως, ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΟΒΟΥΜΕ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ (παρά μόνο τις στήλες, αλλιώς θα γίνει ως ανωτέρω).
- Ψήνουμε 45 min μέχρι 1 h και περιμένουμε να κρυώσει για να σημάνει επίθεση, γιατί όταν τη βγάλουμε από το φούρνο ΚΑΙΕΙ!!!

Αγκινάρες γεμιστές


Υλικά

2 κονσέρβες αγγινάρες (400 γρ.)
200 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 αυγό1/4 κούπας άνηθο ψιλοκομμένο
1/4 κούπας κρεμμύδι λεπτοτριμμένο
1/4 κεφαλοτύρι ή regato τριμμένο
2 κουταλιές φρυγανιά
1 κουταλιά αλεύρι
αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο


Εκτέλεση

- Αφαιρούμε από τις αγγινάρες την ψύχα και μερικά φυλλαράκια.
- Ενώνουμε σ' ένα μπολ τον κιμά, το αυγό, τον άνηθο, το κρεμμύδι, το τυρί, το αλάτι και το πιπέρι.
- Παίρνουμε τις αγγινάρες και τις γεμίζουμε μία - μία με το μίγμα που φτιάξαμε.
- Κλείνουμε τα φυλλαράκια. Σ' ένα πιάτο χτυπάμε 2 ασπράδια και 2 κουταλιές λάδι.
- Σ' ένα άλλο πιάτο βάζουμε το αλεύρι και σ' ένα τρίτο τη φρυγανιά.
- Βουτάμε μία - μία τις αγγινάρες διαδοχικά στο αλεύρι, στο ασπράδι και τέλος στη φρυγανιά.
- Τις βάζουμε στο ψυγείο ακάλυπτες για 30'-60'.
- Βάζουμε λάδι στη φωτιά και τις ρίχνουμε μία - μία, μέχρι να ροδίσουν.