Συνταγές
Ταψί

Ψωµάκια για πρωινό


Υλικά

500γρ. αλεύρι
1 πρέζα αλάτι
20γρ βούτυρο
25γρ ζάχαρη
12γρ φρέσκια µαγιά
1 κρόκος αυγού
275ml γάλα

Επικάλυψη

1 αυγό ανακατωµένο µε 2 κσ. νερό
½ κσ χοντρό αλάτι
1 κσ σουσάµι

Εκτέλεση

- Σε µίξερ µε γάντζο προσθέτουµε το αλεύρι, το αλάτι, το βούτυρο, τη ζάχαρη, τη µαγιά, τον κρόκο και το γάλα και ανακατεύουµε µε αργή ταχύτητα για 5 λεπτά.
- Όταν µαζευτεί η ζύµη στο γάντζο την βγάζουµε και τη ζυµώνουµε µε τα χέρια µας.
- Η ζύµη είναι µαλακιά και απαλή. Την αφήνουµε στο µπολ σκεπασµένη µε πετσέτα για 1 ώρα µέχρι να φουσκώσει.
- Ξαναζυµώνουµε να φύγει ο αέρας και φτιάχνουµε τα ψωµάκια.
- Στο ταψί µας τα αφήνουµε να διπλασιαστούν σκεπασµένα περίπου 20 λεπτά και τα αλείφουµε µε το αυγό.
- Από πάνω πασπαλίζουµε το χοντρό αλάτι και το σουσάµι.
- Ψήνουµε για 15 λεπτά σε προθερµασµένο φούρνο στους 190 C.

Τάρτα αλμυρή για πρωινό


Υλικά

[Για 16 µερίδες]
[Χρόνος προετοιµασίας: 40' από το προηγούµενο βράδυ]
[Χρόνος ψησίµατος: 35']
[Θερµίδες: 187 kcal ανά µερίδα]

Υλικά

4 κουταλιές ελαιόλαδο
2 πράσα, µόνο το άσπρο µέρος ψιλοκοµµένο
4 φρέσκα κρεµµυδάκια ψιλοκοµµένα
1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκοµµένη
300 γρ. σπανάκι κατεψυγµένο
2 κούπες ζαµπόν σε κύβους
1 1/2 κούπας διάφορα τυριά τριµµένα
2 κουταλιές µουστάρδα
2 κουταλιές κέτσαπ
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 αβγά
1 1/4 κούπας γάλα

Εκτέλεση

- Από το προηγούµενο βράδυ, σοτάρετε το πράσο, τα κρεµµυδάκια και την πιπεριά στο µισό λάδι.
- Προσθέστε 1/4 κούπας από το γάλα και σιγοβράστε τα 5'.
- Στύψτε καλά το σπανάκι και σοτάρετε το ελαφρά στο υπόλοιπο λάδι. ανακατέψετε τα πράσα µε το σπανάκι, το ζαµπόν, τα τυριά, τη µουστάρδα, την κέτσαπ, αλάτι και πιπέρι.
- Την επόµενη ηµέρα, ανακατέψτε στο µίγµα το αλεύρι και στρώστε το µέσα σε µια καλά βουτυρωµένη πυρίµαχη ταρτιέρα µε διάµετρο 26 εκ.
- Χτυπήστε τα αυγά µε το γάλα και περιχύστε το µίγµα µέσα στην ταρτιέρα.
- Ψήστε σε φούρνο 200° C, 30'- 35'.
- Σερβίρετε σε φέτες.

Πουτίγκα με ψωμί και βούτυρο


Υλικά

[Για 4-6 µερίδες]
[Χρόνος προετοιµασίας: 15']
[Χρόνος ψησίµατος: 30']

4 κουταλιές βούτυρο λιωµένο
6 φέτες για ψωµί τοστ
1/4 κούπας καστανή ζάχαρη
1 1/2 κουταλάκι κανέλα
1/3 κούπας σταφίδα
2 κούπες γάλα µε χαµηλά λιπαρά
3 αυγά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

- Αλείψτε τις φέτες ψωµιού µε το βούτυρο. Κόβοντας διαγώνια, κόψτε κάθε φέτα στα δύο.
- Ανακατέψτε τη ζάχαρη µε την κανέλα. Βουτήξτε τα τριγωνάκια µέσα στο µίγµα και τοποθετήστε τα µέσα σε ένα µεγάλο πυρέξ βουτυρωµένο, το ένα να επανωτίζει στο άλλο.
- Βάλτε ενδιάµεσα τις σταφίδες.
- Σ’ ένα µεγάλο βάζο µε καλό κούµπωµα, βάλτε το γάλα και τα αυγά και χτυπήστε τα καλά να ενωθούν.
- Περιχύστε µε το µίγµα το στρωµένο ψωµί µέσα στο πυρέξ.
- Αφήστε το να σταθεί 15', να «ποτίσει» το ψωµί.
- Ψήστε την πουτίγκα σε φούρνο 190° C, 30'.

Εναλλακτικά:
- Φτιάξτε σοκολατένια πουτίγκα µε µαύρο ψωµί.
- Ανακατέψτε 1/4 κούπας κακάο µε τη ζάχαρη και την κανέλα.
- Αντί για σταφίδες, προσθέστε σοκολατένιες ψηφίδες.
- Προσθέστε στο µίγµα γάλα-αυγού, 2 κουταλιές λικέρ, Amaretto, ουίσκι ή Grand Marnier.

Φλογέρες µε λουκούµι (προέλευση Θεσπρωτία)


Υλικά (για 20 φλογέρες)

½ κιλό καρύδι ψιλοαλεσµένο
2 κουταλάκια του γλυκού τριµµένη κανέλα
½ κουταλάκι του γλυκού τριµµένο γαρύφαλλο
κόκκινα λουκούµια κοµµένα στη µέση (τριανταφύλλου)
έτοιµο φύλλο
200 γρ. φυτικό βούτυρο
200 γρ. φρέσκο βούτυρο
ελαιόλαδο για το άλλειµα του ταψιού
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισµα

Εκτέλεση

- Σ’ ένα µπολ ρίχνετε το αλεσµένο καρύδι, την τριµµένη κανέλα και το τριµµένο γαρύφαλλο και ανακατεύετε.
- Πλάθετε το κάθε λουκούµι σε ρολλάκι αφού το πασπαλίζετε µε ζάχαρη άχνη.
- Σ’ ένα κατσαρολάκι λιώνετε το φυτικό και φρέσκο βούτυρο.
- Λαδώνετε το ταψί µε το µείγµα βουτύρου.
- Σε µια επιφάνεια, στρώνετε ένα φύλλο, το λαδώνετε µε ένα πινέλο, στρώνετε δεύτερο φύλλο από πάνω, το λαδώνετε, στρώνετε τρίτο φύλλο από πάνω και το λαδώνετε και αυτό.
- Με ένα µαχαίρι κόβετε τα φύλλα στη µέση και στη συνέχεια στα τρία.
- Βάζετε µια γερή µεγάλη κουταλιά από το µείγµα µε το καρύδι στις άκρες από τα έξι τριπλά φύλλα και πάνω από το καθένα ακουµπάτε ένα ρολλάκι από λουκούµι.
- Ρίχνετε από µισό κουταλάκι βούτυρο σε κάθε κοµµάτι.
- Διπλώνετε το τριπλό φύλλο µια φορά σε ρολό, µετά στα πλάγια σε φλογέρα.
- Τα ακουµπάτε στο λαδωµένο ταψί και επαναλαµβάνετε µε τα υπόλοιπα κοµµάτια.
- Επαναλαµβάνετε τη διαδικασία µέχρι να γεµίσει το ταψί.
- Λαδώνετε όλες τις φλογέρες από πάνω.
- Ψήνετε σε προθερµασµένο φούρνο για περίπου 20 λεπτά και στους 200 βαθµούς.
- Βγάζετε το ταψί από το φούρνο, το πασπαλίζετε µε ζάχαρη άχνη και αφήνετε για 10 λεπτά να τραβήξουν οι φλογέρες τη ζάχαρη άχνη.
- Τις σερβίρετε σε µια πιατέλα και ξαναπασπαλίζετε µε λίγη ζάχαρη άχνη ακόµη

Μπατσαρώ (προέλευση Θεσπρωτία)


Υλικά

1 µατσάκι φρέσκα κρεµµυδάκια
1 µατσάκι άνηθο
1 µατσάκι µαϊντανό
½ κιλό σέσκουλα
½ κιλό λάπαθα
½ κιλό σπανάκι
150γρ. βλήτα
2 πράσα
5,6 κάβιες (µικρά φρέσκα κρεµµυδάκια)
½ φλιτζ τσαγιού ωµό ρύζι
½ φλιτζ τσαγιού ελαιόλαδο
200 γρ τυρί για τη γέµιση
Για τη ζύµη:
5 φλιτζ τσαγιού καλαµποκάλευρο
100 γρ. τυρί
Αλάτι
1 κ.σ. λάδι

Για τo ψήσιµο:
60 γρ. φρέσκο βούτυρο κοµµένο σε κυβάκια

Εκτέλεση

- Ψιλοκόβετε όλα τα χόρτα και τα αρωµατικά .
- Ρίχνετε λίγο λάδι σ΄ένα κατσαρολάκι και αδειάζετε µέσα τα κοµµένα χόρτα.
- Τα ανακατεύετε σε χαµηλή φωτιά να µαραθούν καλά.
- Μόλις µαραθούν τ’ αδειάζετε σ’ ένα µεγάλο ταψί, τ’ απλώνετε οµοιόµορφα, προσθέτετε το ρύζι, το τυρί θρυµµατισµένο και αφήνετε το ταψί στην άκρη.
- Ετοιµάζετε τη ζύµη Σ’ένα µπόλ, ρίχνετε το καλαµποκάλευρο, 1 πρέζα αλάτι, λίγο ζεµατισµένο νερό και ανακατεύετε µέχρι να γίνει χυλός.
- Όσο ανακατεύετε, προσθέτετε λίγο λάδι, και τρίβετε µέσα το τυρί της ζύµης
- Λαδώνετε ένα ταψί και το στρώνετε κουταλιά -κουταλιά περιµετρικά µε το χυλό. Από πάνω απλώνετε κουταλιά-κουταλιά τη γέµιση.
- Επαναλαµβάνετε βάζοντας πάνω από τη γέµιση κουταλιές από το χυλό της ζύµης.
- Τελειώνοντας πάνω από την κάθε κουταλιά της ζύµης, προσθέτετε από ένα κοµµάτι φρέσκο βούτυρο και λίγο λάδι.
- Ψήνετε σε προθερµασµένο φούρνο για περίπου 50 λεπτά στους 220 βαθµούς

Ζυµαρόπιτα Θεσπρωτίας (προέλευση Θεσπρωτία)


Υλικά

1/2 κιλό αλεύρι
3 αυγά
1 κούπα λάδι
200 γραµ. φέτα τριµµένη
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση

- Ανακατεύουµε το αλεύρι µε τα δύο αυγά, το αλάτι, το πιπέρι και νερό, µέχρι να γίνει χυλός.
- Μετά ανακατεύουµε και τα 2/3 της φέτας.
- Λαδώνουµε καλά ένα ταψί και απλώνουµε το χυλό, ώστε να σχηµατίσει ένα στρώµα το πολύ δύο δάχτυλα πάχος.
- Ρίχνουµε πάνω απ' το χυλό χτυπηµένο το ένα αυγό, αρκετό λάδι και την υπόλοιπη φέτα.
- Το ψήνουµε στους 180-200 βαθµούς µέχρι να πάρει ωραίο χρώµα
- Η συγκεκριµένη συνταγή φτιάχνεται στα χωριά της ορεινής Θεσπρωτίας

Κοτόπιτα Γιαννιώτικη (προέλευση Ιωάννινα)


Υλικά

Για τη γέµιση

1 µεγάλο κοτόπουλο βρασµένο και ξεκοκκαλισµένο και κοµµένο σε µικρά κοµµάτια
(αν θέλετε µπορείτε να βάλετε 2 κιλά αρνί µπούτι βρασµένο και κοµµένο επίσης σε µικρά κοµµάτια αντί για κοτόπουλο)
2 µεγάλα κρεµµύδια
1/4 κεφαλοτύρι τριµµένο
µαύρο πιπέρι
βούτυρο
λάδι
ζωµός από το κοτόπουλο ή το κρέας
1 φλυτζάνι του καφέ γάλα εβαπορέ

Για τη ζύµη

3/4 του κιλού αλεύρι μαλακό
1 1/2 φλυτζάνι καφέ ελαιόλαδο
λίγο αλάτι
νερό όσο πάρει για να γίνει µία µαλακή ζύµη

Εκτέλεση

- Ζυµώνουµε τα υλικά της ζύµης καλά ώστε να γίνει µία ζύµη µαλακή και εύπλαστη χωρίς να κολλάει στα χέρια.
- Τη µοιράζουµε σε τρία ίσα µέρη και την αφήνουµε ένα τέταρτο να ξεκουραστεί.
- Ανοίγουµε ένα φύλλο µε το ένα κοµµάτι και το απλώνουµε σε ταψί χωρίς να το λαδώσουµε.
- Το βάζουµε για λίγα λεπτά σε προθερµασµένο και δυνατό φούρνο ώστε να πάρει χρώµα και να ξεραθεί.
- Το βγάζουµε από τη φωτιά και το θρυµµατίζουµε.
- Σε ένα σκεύος ανακατεύουµε τα κοµµάτια του κρέατος, τα κρεµµύδια, το κεφαλοτύρι, το πιπέρι, λίγο βούτυρο και τα κοµµάτια του ψηµένου φύλλου.
- Ρίχνουµε λίγο ζωµό όσο να τραβήξουν τα κοµµάτια του φύλλου και να γίνουν µαλακά.
- Ανοίγουµε ένα φύλλο και το στρώνουµε σε καλά λαδωµένο ταψί και από πάνω βάζουµε τη γέµιση.
- Σκεπάζουµε µε το άλλο φύλλο, το οποίο λαδώνουµε πολύ καλά. Με ένα πινέλο απλώνουµε το γάλα στην επιφάνεια της πίτας και την ψήνουµε µέχρι να ροδίσει.

Γιαννιώτικη κιµαδόπιτα (προέλευση Ιωάννινα)


ΥΛΙΚΑ

8 φύλλα για πίτα
1 1/2kg κιµά πρόβειο
λίγο γάλα
8 παξιµάδια
6 αυγά
4 κουταλιές σούπας βούτυρο
λίγο τριµµένο τυρί
2 κρεµµύδια
1 χούφτα µαϊντανό ψιλοκοµµένο
2 κουταλιές σούπας ντοµατοπελτέ
αλάτι
πιπέρι
ξύλο κανέλας ή µπαχάρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

- Καθαρίζουµε και ψιλοκόβουµε τα κρεµµύδια.
- Σε µια κατσαρόλα λιώνουµε το βούτυρο και τσιγαρίζουµε το κρεµµύδι µέχρι να ξανθύνει.
- Προσθέτουµε και τσιγαρίζουµε τον κιµά.
- Ανακατεύουµε και ρίχνουµε τον ντοµατοπελτέ διαλυµένο σε 1 ποτήρι νερό.
- Αλατοπιπερώνουµε και προσθέτουµε τον µαϊντανό και την κανέλα.
- Αφήνουµε να σιγοβράσει ο κιµάς σε σιγανή φωτιά, ώσπου να πιει τα ζουµιά του.
- Σε ένα µπολ ρίχνουµε το γάλα και µουσκεύουµε τα παξιµάδια. Σε άλλο µπολ χτυπάµε τα αυγά.
- Στύβουµε τα παξιµάδια και τα ρίχνουµε στον µαγειρεµένο κιµά µαζί µε το τριµµένο τυρί και τα χυπηµένα αυγά.
- Βουτυρώνουµε ένα ταψί και στρώνουµε τα µισά φύλλα αλείφοντας τα µε λιωµένο βούτυρο.
- Απλώνουµε τη γέµιση, τη στρώνουµε και σκεπάζουµε µε τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντας τα ένα ένα µε βούτυρο.
- Χαράζουµε την πίτα σε κοµµάτια µε µυτερό µαχαίρι και την ψήνουµε στους 180 - 200 βαθµούς C για 45 λεπτά.

Γλυκές Φλογέρες Μετσόβου (προέλευση Μέτσοβο)


Υλικά

1 κιλό κανταΐφι
2 πακέτα έτοιµα φύλλα κρούστας
1 1/2 κιλό καρύδια
1 κιλό βούτυρο
3 βανίλιες
3 χούφτες ζάχαρη
κανέλα
γαρίφαλο

Για το σιρόπι:

6 ποτήρια νερό
5 ποτήρια ζάχαρη
1/2 ποτήρι µέλι

Εκτέλεση

- Απλώνουµε τρία φύλλα, τα αλείφουµε µε βούτυρο και στρώνουµε επάνω τους λίγο κανταΐφι.
- Ανακατεύουµε τα καρύδια, τη ζάχαρη, τις βανίλιες, την κανέλα και το γαρίφαλο και προσθέτουµε το µείγµα πάνω στο ήδη στρωµένο κανταΐφι.
- Μαζεύουµε τα φύλλα ρολό και τα κόβουµε κοµµάτια. Ψήνουµε για 30 λεπτά στους 180 βαθµούς.
- Στη συνέχεια, προσθέτουµε το σιρόπι και το γλυκό είναι έτοιµο, ζεστό γλυκό, κρύο σιρόπι ή το αντίθετο.

Αλευρόπιτα (προέλευση Ήπειρος)


Υλικά

Για το µίγµα:

16 κουταλιές αλεύρι
2 φλυτζάνια του καφέ λάδι
αλάτι
3 χτυπηµένα αυγά
1 ποτήρι γάλα
όσο νερό πάρει
τυρί φέτα

Για το άλειµα του ταψιού:

4 κουταλιές σούπας ΦΥΤΙΝΗ

Για το τέλος:

1 αυγό χτυπηµένο µε λίγο νερό
λίγη τριµµένη φέτα

Εκτέλεση

- Ανακατεύω πολύ καλά τα υλικά για το µίγµα (εκτός από τη φέτα) µέχρι να γίνει οµοιόµορφος χυλός.
- Έπειτα ρίχνω τη φέτα σε κοµµάτια.
- Αλείφω το ταψί µε τη φυτίνη.
- Ρίχνω το µίγµα στο ταψί και ραντίζω µε το χτυπηµένο αυγό.
- Ψήνω στους 180 βαθµούς για τρία τέταρτα.

Μπλατσαρόπιτα - Χορτόπιτα Καπέσοβου (προέλευση Καπέσοβο)


Υλικά

1 κιλό χόρτα διάφορα
1/3 φλ. µαϊντανό
1/3 φλ. άνηθο
1/3 φλ. δυόσµο
1 φλ. ψιλοκοµµένο φρέσκο κρεµµυδάκι
250 γρ φέτα τριµµένη
1 φλ. λάδι
1 φλ. νερό
2,5 φλ. καλαµποκάλευρο
1 αυγό
1 φλ. ξινόγαλο

Εκτέλεση

- Πλένω, κόβω και ζεµατίζω να χόρτα.
- Στραγγίζω και ανακατεύω µε τα αρωµατικά, τη φέτα και το λάδι, να ενωθούν.
- Σε µπωλ ανακατεύω το ξινόγαλο µε το νερό.
- Προσθέτω και το καλαµποκάλευρο να γίνει χυλός.
- Βουτυρώνω ένα ταψί και ρίχνω το µισό χυλό.
- Προσθέτω τα χόρτα και καλύπτω µε τον υπόλοιπο χυλό.
- Ψήνω στο 200 για 50'.

Κεφτέδες φούρνου µε κρεµµύδια (προέλευση 'Αρτα)


Υλικά

1 κιλό κρεµµύδια
1 κιλό χοιρινό κιµά
λίγο ελαιόλαδο
1 ποτήρι γάλα
1 µατσάκι µαϊντανό
150 γρ. τυρί τριµµένο
3 φρυγανιές
5 σκελίδες σκόρδο
αλάτι, πιπέρι

Και για το αυγόκοµα:
3 αυγά
ξύδι, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

- Κόβουµε τα κρεµµύδια σε φέτες στρογγυλές και χοντρές και τις στρώνουµε σε ταψί (κρατάµε ένα για τους κεφτέδες).
- Μουσκεύουµε τις φρυγανιές στο γάλα και τις στύβουµε.
- Ψιλοκόβουµε τον µαϊντανό, σκόρδο και το 1 κρεµµύδι και ανακατεύουµε µε το λάδι.
- Προσθέτουµε το κιµά και τις φρυγανιές καθώς και το αλάτι, πιπέρι, τα αυγά και το τυρί.
- Πλάθουµε τους κεφτέδες σε µικρά κοµµάτια τους αλευρώνουµε ελαφρά και τους βάζουµε πάνω στα κρεµµύδια, που έχουµε στο ταψί. Ψήνουµε για 1 ώρα περίπου.
- Ετοιµάζουµε το αυγόκοµα χτυπώντας τα 3 αυγά µε ξύδι, αλάτι, πιπέρι και το περιχύνουµε στους κεφτέδες.
- Ξαναβάζουµε το ταψί στο φούρνο για λίγη ώρα, µέχρι να ψηθεί το φαγητό µας.

Γιαννιώτικη Ζυµαρόπιτα (προέλευση Ιωάννινα)


Υλικά

2 αυγά
1 κεσεδάκι στραγγισµένο γιαούρτι
1 ποτήρι νερο
1 ποτήρι γάλα
6-7 κρασοπότηρα αλεύρι
αλάτι
λαδι
βούτυρο
φετα

Εκτέλεση

- Ανακατεύω τα αυγά, το γιαούρτι, το νερό το γάλα και το αλάτι
- Προσθέτω το αλευρι
- Βουτυρώνω το ταψι και ρίχνω λίγο λαδι
- Χυνω το µείγµα και τρίβω απο πάνω µπόλικη φέτα
- Πιέζω µε ένα πιρουνάκι τη φέτα
- Ψήνω στους 180 βαθµούς µέχρι να πάρει αρκετό χρώµα

Καρυδάτο Ιωαννίνων (προέλευση Ιωάννινα)


Υλικά

2 ποτήρια του νερού καρύδια
10 ποτήρια του νερού αλεύρι
5 ποτήρια του νερού πορτοκάλι και ξύσµα
2 ποτήρια νερού λάδι
1 ποτήρι ζάχαρη άχνη
1 ποτήρι κρασιού κονιάκ
1 κουταλάκι σόδα
1 baking powder
Γαρίφαλο

Εκτέλεση

- Ανακατεύουµε το λάδι, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι, το ξύσµα, το κονιάκ και τη σόδα.
- Στη συνέχεια προσθέτουµε το καρύδια, το αλεύρι, το baking powder και το γαρίφαλο.
- Ψήνουµε το γλυκό στους 180 βαθµούς για 30 λεπτά.
= Βράζουµε το σιρόπι και όταν το γλυκό ψηθεί, αφού κρυώσει το περιχύνουµε µε χλιαρό σιρόπι.

Μπατσαριά Ιωαννίνων (προέλευση Ιωάννινα)


Υλικά

1 κιλό χόρτα (παζιά, λάπατα, τσουκνίδες, σπανάκι)
4-5 κρεµµύδια φρέσκα
1 µατσάκι µαϊντανό, άνηθο, δυόσµο
350 γρ. φέτα σκληρή, αλάτι, πιπέρι
3 κούπες αλεύρι
1κούπα καλαµποκάλευρο
1 κεσεδάκι γιαούρτι πρόβειο
2 κρόκους αυγών
1,5 κούπα λάδι
0,5 κούπα ξινόγαλο
0,5 κούπα τραχανά

Εκτέλεση

- Πλένουµε, ψιλοκόβουµε, αλατίζουµε τα χόρτα µας και τα στύβουµε να µην έχουν υγρά.
- Προσθέτουµε το τυρί, τον τραχανά και το λάδι. Κάνουµε ένα πηχτό χυλό µε το αλεύρι, το καλαµποκάλευρο, το γιαούρτι, 0,5 κούπα λάδι και λίγο αλάτι.
- Σε λαδωµένο ταψί στρώνουµε το µισό χυλό, απλώνουµε τα χόρτα, αραιώνουµε τον υπόλοιπο χυλό µε 0,5 κούπα ξινόγαλο, στους 2 κρόκους και σκεπάζουµε τα χόρτα µας .
- Ψήνουµε την πίτα µας στους 200 βαθµούς, για περίπου 1 ώρα.

Γαλατόπιτα


ΥΛΙΚΑ:

1 Κούπα αλεύρι
1 φακελλάκι Άνθος Αραβοσίτου Γιώτης
1 βανίλια ( άν υπάρχει φυσική είναι καλύτερα )
1 κιλό γάλα
3 αυγά
3 κουταλιές λάδι και 150 γρμ. βούτυρο
150 γρμ. ψιλοτριμμένο καρύδι
1 κούπα ζάχαρη και λίγη επιπλέον για τα φύλλα
1 πρέζα αλάτι
Από 1 πακέτο φύλλο κρούστας ( θα χρειαστούμε περίπου 8 φύλλα )
κανέλα-- ζάχαρη άχνη
και ένα ταψί 38 περίπου εκ.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

- Μέσα σε λίγο κρύο γάλα ρίχνουμε το αλεύρι και το άνθος και τα ανακατεύουμε να διαλυθούν καλά.
- Το υπόλοιπο γάλα το βάζουμε σε μια κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά.
- Ρίχνουμε το μίγμα των αλεύρων, το αλάτι, την μισή ζάχαρη και τα αυγά καλά κτυπημένα.
- Ανακατεύουμε συνεχώς σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα.
- Πρός το τέλος ρίχνουμε και την υπόλοιπη ζάχαρη. Οταν είναι έτοιμη την κατεβάζουμε απο την φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
- Βουτυρώνουμε το ταψί και αρχίζουμε να στρώνουμε τα φύλλα, βουτυρώνοντάς το καθένα χωριστά.
- Από το δεύτερο φύλλο, αφου το βουτρώσουμε πρώτα, θα πασπαλίζουμε το ψιλοτριμμένο καρύδι και λίγη ζάχαρη σε κάθε φύλλο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.


Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.


Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

- Αφού τελειώσουμε με τα φύλλα ρίχνουμε απο πάνω την κρέμα.
- Τα φύλλα που εξέχουν τα διπλώνουμε σε πομπάρι γύρω-γύρω.
- Ψήνουμε την γαλατόπιτα στους 180' για 1 ώρα.
- Όταν κρυώσει πασπαλίζουμε με κανέλα και ζάχαρη άχνη.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.


Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.


Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Δημοσιεύθηκε στην σελίδα της ομάδος στο facebook την 20 Ιουνίου 2010 στις 12:59 μ.μ. από Areti Vardaka.

Μπακαλιάρος πλακί


ΥΛΙΚΑ:

1 φύλλο υγράλατο μπακαλιάρο
4-5 μεγάλες ντομάτες
2 κρεμμύδια μεγάλα κομμένα σε ροδέλλες
1/2 κουτί ντοματάκια κονκασέ
μπόλικο μαϊντανό 3-4 σκελίδες σκόρδο
χυμό απο 1 λεμόνι
1/2 ποτηράκι λευκό ξηρό κρασί
αλάτι ( με προσοχή λόγω του μπακαλιάρου)
πιπέρι μπόλικο, λίγη ρίγανη
φρυγανιά τριμμένη
και βέβαια ελαιόλαδο 1/2 ποτήρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

- Απο την προηγούμενη μέρα ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο.
- Εχουμε λιοπόν τον μπακαλιάρο κομμένο σε κομμάτια, καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε ροδέλλες, καθώς και τα κρεμμύδια.
- Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το λάδι και σωτάρουμε ελαφρά κρεμμύδια, σκόρδα, σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε το κονκασέ και τον μαϊντανό.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

- Στρώνουμε τις πατάτες σ'ένα ταψί και αλατοπιπερώνουμε, απο πάνω ρίχνουμε το μίγμα των κρεμμυδιών και το απλώνουμε να πάει παντού, σκεπάζουμε με τα κομμάτια του μπακαλιάρου.
- Πάνω απο τα κομμάτια του ψαριού στρώνουμε τις ντομάτες, φροντίζοντας να σκεπάσουμε αρκετά το ψάρι και πασπαλίζουμε με τρμμένη φρυγανιά και λίγη ρίγανη.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

- Ψήνουμε στους 200' για 1 ώρα περίπου, φροντίζοντας κατά διαστήματα να βρέχουμε το ψάρι με τον ζωμό.
- Πρός το τέλος του ψησίματος ρίχνουμε και το λεμόνι.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Δημοσιεύθηκε στην σελίδα της ομάδος στο facebook την 18 Ιουνίου 2010 στις 11:59 π.μ. από Areti Vardaka.

Τούρτα Περίπτερο (από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου)


ΥΛΙΚΑ:

1 Παντεσπάνι ( 125 γρμ ) κακάο
2 μικρά κουτιά πουράκια σοκολάτας κομμένα στην μέση (απο το περίπτερο εξ' ου και το όνομα)
500 γρμ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
300 γρμ γάλα
500 γρμ κρέμα γάλακτος
2 κουτ. σουπ. κονιάκ, ρούμι, ή κουαντρό

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:

50 γρμ ζάχαρη
50 γρμ νερό
50 γρμ ρούμι
λίγη άχνη για το γαρνίρισμα



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

(Αντί για παντεσπάνι μπορούμε να βάλουμε σπασμένες γκοφρέτες )
- Τοποθετούμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα σε μπολ.
- Ζεσταίνουμε το γάλα σε κατσαρόλα, μόλις πάρει βράση (αρχίζει να φουσκώνει) αποσύρουμε απο την φωτιά και περιχύνουμε την σοκολάτα.
- Σκεπάζουμε και αφήνουμε 1'.
- Ανακατεύουμε μέχρι η σοκολάτανα λειώσει τελείως και να γυαλίσει το μίγμα.
- Αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
- Κουταλιά--κουταλιά προσθέτουμε το ποτό.
- Βάζουμε σε κατσαρολάκι τη ζάχαρη με το νερό και ανακατεύουμε να λειώσει η ζάχαρη.
- Αφήνουμε να βράσει το σιρόπι 2'.
- Αποσύρουμε και προσθέτουμε και σ'αυτό το ποτό.
- Θα χρησιμοποιήσουμε φόρμα δακτυλίδι 25 εκ. με αποσπώμενη βάση.
- Τοποθετούμε το παντεσπάνι ( η τις γκοφρέτες ) στην φόρμα.
- Με πινέλο βρέχουμε καλά το παντεσπάνι ( στις γκοφρέτες βάζουμε λίγη απο την κρέμα).
- Απλώνουμε μια λεπτή στρώση μους σοκολάτας.
- Κόβουμε τα πουράκια στην μέση και τα στήνουμε γύρω-γύρω στην φόρμα.
- Αδειάζουμε όλη την μους στην φόρμα.
- Στρώνουμε με κουτάλι την επιφάνεια.
- Παγώνουμε την τούρτα ( χρειάζεται περίπου 1-1,30' να σφίξει ) την ξεφορμάρουμε και γαρνίρουμε με σπασμένα πουράκια και ζάχαρη άχνη.

Δημοσιεύθηκε στην σελίδα της ομάδος στο facebook την 16 Ιουνίου 2010 στις 17:59 μ.μ. από Areti Vardaka.

Κολομπαρίνα (προέλευση Σέρρες)

Πολύς λόγος έγινε σήμερα σ'όλες τις μεσημεριανές εκπομπές για την συνταγή της Αργυρώς στον ΑΝΤ1. Τό όνομα αυτής --Κολομπαρίνα-- με καταγωγή απο τις Σέρρες. Εχοντας όλα τα υλικά στο σπίτι και επειδή μου κέντρισε την περιέργειατην έφτιαξα και σας την παρουσιάζω σ'όσους δεν είχαν την δυνατότητα να δούν την εκπομπή (μιλάω για Ιταλία μεριά). Το όνομα της συνταγής δημιούργησε γέλια, αστειάκια και διάφορα άλλα και η αξία του γλυκού --περί γλυκού πρόκειται --ήρθε σε 3-4-5 και πιθανόν τελευταία θέση. Πολύ ωραία η Κολομπαρίνα φίλοι μου αλλά και εγώ δεν έχω πάψει να γελάω ακόμη και τώρα. Όνομα που βρήκανε να της δώσουνε!

ΥΛΙΚΑ:

1200 κολοκυθάκια
1 φλυτζάνι φρέσκο γάλα
1 # # ζάχαρη
1 # # σπορέλαιο
5 αυγά
λίγο αλάτι
60 γρμ από ένα φακελλάκι κρέμας ζαχαροπλαστικής ή κόρν-φλάουρ
λίγο βούτυρο ( περίπου 2 κουταλιές )
2 χούφτες αλεύρι
3 # # νερό



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

- Καθαρίζουμε το πράσινο μέρος απο τα κολοκύθια, τα τρίβουμε στο χοντρό μέρος του τρίφτη, τα πασπαλίζουμε με το αλάτι και τα βάζουμε σε σουρωτήρι να φύγουν τα υγρά τους.
- Τα στίβουμε πάρα πολύ καλά να μην μείνη καθόλου υγρό μέσα τους.
- Σεμια λεκάνη ρίχνουμε τα στιμμένα κολοκύθια, την κρέμα, την ζάχαρη,το γάλα, το σπορέλαιο,και τα αυγά κτυπημένα μ'ένα πηρούνι.
- Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψάκι 32 εκ. αν είναι δυνατόν χαμηλό, και ρίχνουμε απο πάνω 1 χούφτα αλεύρι.
- Ρίχνουμε τον χυλό ( είναι πολύ αραιός ) και απο πάνω πασπαλίζουμε με την δεύτερη χούφτα αλευριού.
- Τελειώνοντας ρίχνουμε και τις 3 χούφτες νερό και το βούτυρο σε κομματάκια.
- Ψήνουμε στους 180' για 1 ώρα και 15-20'

Δημοσιεύθηκε στην σελίδα της ομάδος στο facebook την 14 Ιουνίου 2010 στις 12:59 μ.μ. από Areti Vardaka.

Αρνάκι στη λαδόκολλα


Υλικά

1-2 κιλά αρνάκι
Ελαιόλαδο
2-3 σκελίδες σκόρδο
Αλάτι
Πιπέρι
Πιπεριά πράσινη

Προετοιμασία

- Πρώτη μας έννοια είναι να πλήνουμε καλά το κρέας σε τρεχούμενο νερο και να το καθαρίσουμε απο τυχων τριχουλες.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

- Σε σημεία που έχει ψαχνό πολύ χαράζομε με ένα μαχαίρι και βαζουμε κομματάκια απο το σκόρδο και την πιπεριά.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

- Βάζουμε 3 φύλλα λαδόκολλας και βάζουμε λίγο λαδάκι στην κόλλα πάνω και τοποθετούμε το κρέας.
- Αλατοπιπερώνουμε γενναία
- Γυρίζουμε πολλές φορές το κρέας με την λαδόκολλα με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να σφραγιστεί καλά.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

- Τυλίγουμε μετα το κρέας με 2 φύλλα αλουμινόχαρτο και βάζουμε σε ταψάκι ελαφρα λαδομένο.
- Τοποθετουμε στο φουρνο στους 220 με 230 βαθμούς για περίπου 1 με 1,5 ώρα. Να υπολογίσετε ό,τι για κάθε κιλό κρέατος περίπου 1 ώρα ψησίματος.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

- Μετά το πέρας ελέγχουμε αν μαλάκωσε. Τότε είναι έτοιμο...
- Ανοίγουμε προσεχτικα διοτι καίει πολύ και σερβίρουμε ζεστο.

Γαλατόπιτα Μεσολογγίου


Κάθε χρόνο τις Απόκριες, μια γαλατόπιτα την κάνω. Η αλήθεια είναι πως έχω δοκιμάσει πολλές συνταγές, αλλά καμιά δεν μπορώ να πω ότι με είχε ενθουσιάσει ιδιαίτερα. Οι περισσότερες ήταν πολύ «σφικτές», αν και όλοι μου έλεγαν ότι η κλασική γαλατόπιτα έτσι πρέπει να είναι. Όμως πέρυσι ανακάλυψα στο πεντανόστιμο blog της cook μια γαλατόπιτα που ήταν απολύτως του γούστου μου. Και από τότε την έχω φτιάξει πολλές φορές και την έχουμε καθιερώσει ως την αγαπημένη μας, χωρίς να περιμένουμε τις … επόμενες Απόκριες για να την απολαύσουμε. Η γαλατόπιτα αυτή θυμίζει πολύ την γέμιση του γαλατομπούρεκου, είναι ζουμερή και μοσχομυρίζει κανέλα, βανίλια και φρέσκο βούτυρο. Την πείραξα ελάχιστα, μιας και ήταν συνταγή της μανούλας της cook, και κλασικές μαμαδίστικες συνταγές είναι πιστεύω «ιεροσυλία» να τους … αλλάξεις τα φώτα. Η συνταγή είναι για αρκετά μεγάλο ταψί, γι αυτό και έχει τόσα πολλά αυγά. Μπορείτε όμως να κάνετε μικρότερη δόση, προσαρμόζοντας ανάλογα τα υλικά. Εμείς πάντως και το μεγάλο ταψί, το …. εξαφανίσαμε.

Υλικά

1,5 λίτρο πρόβειο γάλα
1 χωριάτικο φύλλο για πίτες
4 αυγά
250 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
λίγο αλάτι και ελαιόλαδο

Εκτέλεση

- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρει ένα χόχλο.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το αλάτι, λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε ελαφρώς με την κουτάλα.
- Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει.
- Χωριστά χτυπάμε τα αυγά, τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε.
- Βουτυρώνουμε το ταψί της κουζίνας μας , απλώνουμε το χωριάτικο φύλλο, ρίχνουμε το μίγμα που ετοιμάσαμε και από πάνω ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο.
- Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για μισή ώρα περίπου.

Παραλλαγή: Όποιος δεν τρελαίνεται για αλμυρά και προτιμά τις γλυκές απολαύσεις, μπορεί αντί για αλάτι να προσθέσει μισό κιλό ζάχαρη αφού έχει κρυώσει πολύ καλά το μίγμα γάλα-σιμιγδάλι. Είναι πεντανόστιμη!!

Καλή επιτυχία!

Αρνάκι γάλακτος στο φούρνο με πατάτες (προέλευση Κρήτη)

Tο νησί της Κρήτης φημίζεται για τη γευστική και απόλυτα υγιεινή κουζίνα του. Η κρητική διατροφή είναι ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της μεσογειακής διατροφής και έχει παράδοση πολλών ετών. Οι κρητικοί συμπεριλαμβάνουν στη διατροφή τους προϊόντα από τη γη, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, χόρτα, όσπρια, κηπευτικά, ψωμί. Αυτό άλλωστε είναι και το μυστικό της υγείας τους και του χαμηλού ποσοστού θνησιμότητας. Το ελαιόλαδο είναι βασικό συστατικό της κρητικής κουζίνας, που προστατεύει την καρδιά, αλλά και την καλή λειτουργία όλων των ζωτικών οργάνων. Το ντόπιο κρασί, από τους τεράστιους κρητικούς αμπελώνες, αλλά και η τοπική ρακή και η τσικουδιά συνοδεύουν πάντα τα κρητικά γεύματα. Επίσης, τα πικάντικα τυριά, αλλά και το κρητικό παξιμάδι είναι εξαιρετικής ποιότητας, γευστικά ανώτερα και μεγάλης διαιτητική αξίας. Το κρέας είναι κομμάτι της διατροφής τους, αλλά σε μικρότερη ποσότητα, ενώ τα ψάρια και οι περίφημες ψαρόσουπες, πλαισιώνουν αρκετά συχνά το κρητικό τραπέζι. Τέλος, από την κρητική δίαιτα δεν απουσιάζουν τα γλυκά, με κύριες γλυκαντικές ύλες τις σταφίδες και το μέλι, που παράγονται με απόλυτα φυσικό τρόπο, χωρίς καθόλου συντηρητικά. Ενδεικτικά σήμερα μιας και είχα καλεσμένους στο σπίτι αποφάσισα να δοκιμάσω να φτιάξω αρνάκι στο φούρνο με πατάτες και μπαχάρια όπψς συνηθίζουν και στα μ΄έρη της μητέρας μου σε μεγάλες γιορτές και γάμους.

Υλικά

2 με 3 κιλά αρνάκι γάλακτος καθαρισμενο καλά από τα λίπη του και κομμένο σε ατομικές μερίδες. Ο κρεοπώλης σας ξέρει...
2 κιλά πατάτες καθαρισμένες και κομένες στα 4
Μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο
Μερικά φύλλα δάφνης
Κανέλλα
Γαρύφαλλο ή μοσχόκαρφα
Αλάτι
Πιπέρι
Χυμό φρέσκιας ντομάτας

Εκτέλεση

- Πρώτη μας έννοια είναι να πλήνουμε καλά το κρέας σε τρεχούμενο νερο και να το καθαρίσουμε απο τυχων τριχουλες.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

- Το βάζουμε μετά σε ένα ταψι σκορπια τα κομμάτια και αλατοπιπερόνουμε καλα.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

- Στην συνέχεια τοποθετουμε στα κενα τις πατάτες για να καλύψουμε καθε κενο.
- Ρίχνουμε λίγο λάδι σκόρπια, σε ολο το ταψί μας.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

- Σκορπαμε μέσα τα γαρύφαλλα μας και τα φύλλα δάφνης και την κανέλλα.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

- Ρίχνουμε την ντομάτα και στην συνέχεια συμπληρώνουμε με νερό μέχρι να καλύψει ελαφρά το κρέας μας.
- Σκεπάζουμε με 2 φύλλα αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε σε ζεστο φούρνο στους 200 με 230 βαθμούς για περίπου 2 ώρες.
- Στο μισό χρόνο ψησίματος αφαιρουμε το αλουμινόχαρτο και ελέγχουμε. Γυρίζουμε μονάχα το κρέας να ψηθεί από την άλλη πλευρά.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Τυρογλυκό με φέτα και μυζήθρα σε κρούστα κανταϊφι, με αμύγδαλα και γλυκό νεράντζι


Υλικά

Για 12 άτομα (2 μακριές φόρμες κέικ)

Ηλιέλαιο για τις φόρμες
300 γραμμ. φέτα μαλακιά, κομμένη σε κομμάτια
2 φλιτζάνια ζάχαρη
600 γραμμ. ολόπαχη μυζήθρα ή ανθότυρο, ή 400 γραμμ. μυζήθρα και 200 γραμμ. μανούρι
6 αβγά
3 κ. σούπας κρέμα γάλακτος
3 κ. σούπας κορνφλάουρ
Ξύσμα από 2 λεμόνια (ή 1 λεμόνι και 1 πορτοκάλι, ή μανταρίνι)
1/2 πακέτο φύλλο κανταΐφι (ξεπαγωμένο, σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου)
3-4 κ.σ. βούτυρο, πολύ μαλακό
1/2 φλιτζάνι αμύγδαλα χοντροαλεσμένα
2 φλιτζάνια μαρμελάδα νεράντζι ή μανταρίνι (ή γλυκό κουμκουάτ ή νεράντζι ψιλοκομμένο)

Εκτέλεση

- Αλείψτε με ηλιέλαιο 2 μακριές φόρμες για κέικ από αλουμινόχαρτο (μιας χρήσης), η αν χρησιμοποιήσετε ταψάκια στρώστε τα με λαδόχαρτο.
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς.
- Στο μίξερ ή σε μεγάλο μπλέντερ βάλτε τη φέτα, τη ζάχαρη, τη μυζήθρα -ή ότι τυρί διαλέγετε-- και καθώς το μοτέρ δουλεύει, προσθέστε τα αβγά, ένα-ένα και δουλέψτε να αναμιχθούν. Ανακατώστε σε γαβάθα το κορνφλάουερ με την κρέμα και προσθέστε το στο μίγμα του μίξερ, δουλεύοντας μερικά δευτερόλεπτα να ενσωματωθεί.
- Αδειάστε το μίγμα στις φόρμες και τοποθετήστε τες μέσα σε μεγαλύτερο βαθουλό ταψί.
- Τοποθετήστε στο κάτω μέρος του φούρνου, και αδειάστε στο ταψί ζεστό νερό που να φτάνει κάπου στα μισά της φόρμας με το μίγμα των τυριών.
- Ψήστε περίπου 1 ώρα, μέχρι να πήξει η κρέμα. Βγάλτε τις φόρμες από το φούρνο, αλλά μην τον σβήσετε. 
- Τοποθετήστε το ψημένο τυρογλυκό σε σχάρα να κρυώσει.
- Όταν είναι κρύο, σκεπάστε με αλουμινόχαρτο και αφήστε στο ψυγείο μια νύχτα ή τουλάχιστον 3-4 ώρες.
- Μπορείτε να το κρατήσετε στο ψυγείο μέχρι 4 μέρες προτού να τελειώσετε το γλυκό.
- Σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόχαρτο απλώστε το κανταΐφι, ανακατώστε με το βούτυρο και δουλέψτε με τα δάχτυλα να λαδωθούν οι κλωστές.
- Δώστε του σχήμα μακρουλό, περίπου ακολουθώντας το σχήμα του πιάτου όπου θα σερβίρετε το γλυκό.
- Πασπαλίστε με τα αμύγδαλα, και ψήστε στη μέση του φούρνου για 10-12 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει το κανταΐφι.
- Για να τελειώσετε το γλυκό, μεταφέρετε το ψημένο κανταΐφι στην πιατέλα, και πάνω αναποδογυρίστε τη μια ή και τις δύο φόρμες με το παγωμένο τυρογλυκό.
- Βάλτε από πάνω μαρμελάδα ή γλυκό, και σερβίρετε κόβοντας κομμάτια, και δίνοντας μαζί και κριτσανιστή βάση κανταΐφι. 

Προσοχή... Ετοιμάστε το τουλάχιστον μια μέρα πριν, για να παγώσει, προτού να το βάλετε στην πιατέλα για να το σερβίρετε.

Την συνταγή μου την πρότεινε η φιλη μου η Ε.Ξ. μέσω της σελίδας της Αγλαΐας Κρεμέζης.

Πατσαβουρόπιτα (η αλμυρή)


Εκτός από πατσαβουρόπιτα που την λέει η θεία μου, εγώ την έχω ονομάσει ‘πίτα με ότι έχεις’ γιατί η ποσότητα των υλικών δεν είναι αυστηρά καθορισμένη για να είναι επιτυχημένη. Ονομάζεται έτσι γιατί τα φύλλα παίρνουν την μορφή τσαλακωμένης πατσαβούρας (ή τουλάχιστον για τον λόγο αυτό την ονόμαζε έτσι η θεία και η γιαγιά μου). Θα της πήγαινε επίσης το όνομα ‘Η τυρόπιτα του τεμπέλη’ αλλά εκτός από εμένα υπάρχουν και άλλες τεμπέλες στο site και έτσι ο τίτλος αυτός έχει ήδη χρησιμοποιηθεί.

Υλικά:

1 πακέτο φύλλο Κρούστας
τυρί φέτα (εγώ χρησιμοποιώ περίπου 600 γρ – αλλά και λιγότερο ή περισσότερο δεν την χαλάει)
150 γρ. περίπου βιτάμ (αλλά και λιγότερο ή άλλο είδος βούτυρου) λιωμένο
3-4 αβγά (να πω ότι και με δύο γίνεται….ναι γίνεται) ή και χώρίς ανάλογα την διαθεσιμότητα και τα γούστα σας
1 ποτήρι του νερού σόδα αναψυκτικό (τα ¾ περίπου ενός κουτιού σόδας) αν και εγώ το βάζω σχεδόν όλο
Πιπέρι προαιρετικά

Εκτέλεση:

- Βάζετε τον φούρνο να θερμανθεί στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις πάνω κάτω.
- Όσο χρόνο θα ζεσταίνεται ο φούρνος, φτιάχνετε την πίτα.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

- Τρίβετε τυρί με το χέρι σε μικρά κομμάτια.
- Αλείφετε το ταψί του φούρνου με λίγο βούτυρο.
- Ανοίγετε τα φύλλα κρούστας και τα μετράτε. Όσα φύλλα έχετε χωρίστε στο περίπου και το τυρί που έχετε.
- Παίρνετε ένα φύλλο και ρίξτε στα πεταχτά το τυρί που του αναλογεί. (μικρά κομμάτια να πάνε περίπου σε όλες τις περιοχές του φύλλου). Ραντίζετε με λίγο βούτυρο το φύλλο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

- Μαζεύετε το φύλλο όπως μαζεύεται μια κουρτίνα όταν την τραβάμε στο πλάι (ελπίζω να μην έχετε τίποτα περίεργες κουρτίνες, αλλά δεν βρήκα καλύτερο τρόπο για να το περιγράψω).
- Τοποθετείτε το κάθε φύλλο στο ταψί.
- Συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα μας. Αν στο ταψί έμεινε κενό τα απλώνετε λίγο ώστε να καλύψουν το ταψί. Αν δεν χωράνε όλα στριμώχνετε τα προηγούμενα που είναι στο ταψί.
- Ρίχνετε τα αβγά στην σόδα και χτυπάτε καλά με ένα πιρούνι. Ρίχνετε την σόδα με τα αβγά σιγά σιγά πάνω στα φύλλα έτσι ώστε να πάει παντού. Ρίχνετε το υπόλοιπο βούτυρο με τον ίδιο τρόπο αν έχει περισσέψει. Αν όχι…. όπως το φανταστήκατε….. δεν πειράζει.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

- Ψήνετε μέχρι να ροδίσει πάνω κάτω η πίτα μας (περίπου 45 λεπτά). Τρώγεται ζεστή ή χλιαρή.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Ψάρι γλυκού νερού στο φούρνο


Σήμερα ο καιρός ήτανε ότι πρέπει για να ψάρεμα, δεν έχασα την ευκαιρία και μαζί με τον φίλο μου τον Roberto Simani, πήγαμε να κυνηγήσουμε το πιάτο της ημέρας μας. Πριν ακόμα χαράξει ήμασταν ήδη στη βάρκα και ξεκινούσαμε για τα ανοιχτά του Δέλτα του Πάδου. Μετά από λίγο είχαμε ήδη ρίξει άγκυρα και πετονιά στο νερο και αναμέναμε. Το μεσημεράκι πλέον με τα ψάρια στο ψυγείο μας επιστρέψαμε στην στεριά και αρχήσαμε να τα ετοιμάζουμε για το μεσημεριανό μας.

Υλικά

2 κιλά περίπου ψάρια γλυκού νερού καθαρισμένα
Μαιντανός
3 Κρεμμύδια
2 Πατάτες
3 ντομάτες
3 σκελίδες σκόρδο
Ελιές
Ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Βασικό μας μέλημα είναι το καθάρισμα... Η πιό βρώμικη και βαρε΄τη για εμένα δουλειά βασικά.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.


Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.


Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Από το εσωτερικό αφαιρούμε όλα τα εντώσθια πάνω απο τρεχούμενο νερό και αφαιρούμε και εκείνες τις σκουρόχρωμες μεβράνες που προσδίδουν πικ΄ρη γευση στο ψάρι μας όταν ψηθεί.

- Κόβουμε σε ροδέλες τις πατάτες, τις ντομάτες και τα κρεμμύδια σε 2 ή 3 κομμάτια.
- Ψιλοκόβουμε τον μαιντανό και το σκόρδο και ανοίγουμε στα δύο τις ελιές μας και αφαιρούμε το κουκούτσι τους
- Τοποθετούμε τα ψάρια σε ελαφρά λαδομένο ταψί και γαρνίρουμε με πατάτες από πάνω πρώτα, τις ντομάτες και τα καμματάκια από τις ελιές μας.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.


Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.


Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

- Γεμιζουμε το ταψί μας με τέτοιο τρόπο ωστε τα ψάρια μας να είναι καλά καλυμένα από την ντομάτα και τις πατάτες. Έχει μεγάλη σημασία διότι θα κρατήσουν την υγρασία και θα ψηθεί το ω΄ψάρι μας ομοιόμορφα χωρίς να καεί και χωρίς να χρειαστεί να το γυρίσουμε για να ψηθεί και από την άλλη μεριά.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και τον μαιντανό και αλατοπιπερόνουμε ελαφρά.
- Περνάμε μια γραμμή λάδι από πάνω και βάζουμε σε φούρνο στους 180'c για περίπου 30 λεπτά.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.


Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.


Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Σερβίρουμε μαζί με τα ψημένα λαχανικά και με άφθονο λευκό κρασί.

Κρεμμυδόπιτα του Νεστορίου (Προέλευση Θράκη)


Υλικά

για τη ζύμη
1 ποτήρι (ή κούπα του καφέ) χλιαρό νερό 2 κουταλιές ξύδι 1 κουταλιά κοφτή ζάχαρη (δίνει ωραίο χρώμα στη ζύμη) 1/2 κουταλιά αλάτι Ελαιόλαδο Αλεύρι μαλακό όσο πάρει (κοσκινισμένο)

για τη γέμιση
4 μεγάλα φρέσκα κρεμμύδια (αν θέλουμε προσθέτουμε και 3 φρέσκα κρεμμυδάκια)  500 φρέσκια ντομάτα ή ντοματάκια κομμένα Αλάτι, πιπέρι Λίγη ρίγανη  1 μικρό φυλλό δάφνης Ελαιόλαδο

Εκτέλεση
- Αφού ζημωθεί η ζύμη με όλα τα υλικά, θα χωριστεί σε 2 μπάλες οι οποίες θα απλωθούν και θα διπλωθούν σαν τετράγωνα μαντήλια, ενώ θα λαδωθούν από όλες τις πλευρές. 
- Θα παραμείνουν διπλωμένες  για μισή ώρα σε ζεστό μέρος για να 'ξεκουραστούν' και μετά θα ανοιχτούν σε 2 φύλλα.
- Για να φτιάξουμε τη γέμιση, καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα ψιλοκόβουμε και τα βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι να βράσουν με μισό ποτήρι νερό για να μαλακώσουν.
- Κατόπιν ρίχνουμε μέσα την ντομάτα, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, λίγη ρίγανη, τη δάφνη και σωτάρουμε ελαφρά με ελαιόλαδο. Απλώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα στο φύλλο που έχουμε τοποθετήσει σε ένα καλά λαδωμένο ταψί, και το σκεπάζουμε με το 2ο φύλλο γυρνώντας τις άκρες του προς τα μέσα.
- Αλείφουμε με ελαιόλαδο και 'ραντίζουμε' με τα χέρια μας με λίγο χλιαρό νερό για να αφρατέψει η ζύμη.
- Ψήνουμε στην αρχή στους 200 βαθμούς να ροδίσει και κατόπιν χαμηλώνουμε τον φούρνο (170-180 βαθμούς ανάλογα με την κουζίνα) και ψήνουμε για 30' περίπου.
- Σερβίρεται ζεστή.

Ψάρι ψητό




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Ψάρι πλακί




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Ροφός, φαγκρί ή συναγρίδα αλά σπετσιώτα




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Μπακαλιάρος πλακί




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Γαύροι λαδορίγανη στο φούρνο




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Γιουβέτσι με καλαμαράκια ή σουπιές ή μύδια


ΥΛΙΚΑ

1 1/2 κιλό σουπιές
1/2 κιλό κριθαράκι μέτριο
2 φλιτζάνια λάδι
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 φλιτζάνια πολτό ντομάτας ή χυμό ντομάτας ή ντομάτες φρέσκες
1 1/2 φλιτζανιού κρασί άσπρο
αλάτι
πιπέρι1 ξύλο κανέλα
2 - 3 κόκκους μπαχάρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

- Καθαρίζουμε και πλένουμε πχ. τις σουπιές.
- Βάζουμε το λάδι να κάψει και ρίχνουμε το κρεμμύδι να τσιγαρισθεί λίγο και κατόπιν ρίχνουμε τις σουπιές που έχουμε κόψει σε κομμάτια.
- Τις αφήνουμε μέχρι να τσιγαρισθούν καλά.
- Τότε ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε 5' λεπτά να βράσει μέχρι να ξεθυμάνει λίγο το κρασί.
- Κατόπιν προσθέτουμε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι, κανέλλα και τις αφήνουμε μέχρι να βράσουν.
- Όταν είναι σχεδόν έτοιμες, τις βάζουμε στο ταψί και προσθέτουμε νερό.
- Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε 3 - 4 φορές μέχρι να γίνει.

* Όταν βγάλουμε το φαγητό από τον φούρνο, πρέπει να είναι σχετικά ζουμερό.

Μπριάμ




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Ντομάτες γεμιστές με κιμά




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Γιαουρτόπιτα




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Γαύρος πλακί


Υλικά

1 κιλό γαύρο
1 μέτριο κρεμμύδι
Λίγο μαϊντανό
3 σκελίδες σκόρδο
3 φρέσκιες ντομάτες
½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση

- Καθαρίζουμε το γαύρο αφαιρώντας το κεφάλι και τον πλένουμε καλά.
- Τον τοποθετούμε στο ταψί.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι κομμένο σε φετούλες καθώς και το σκόρδο, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο και τις ντομάτες τριμμένες.
- Στο τέλος προσθέτουμε το λάδι, το ανάλογο αλάτι και περίπου μισό ποτήρι νερό.
- Ψήνουμε για 40 περίπου λεπτά στους 200 βαθμούς. 

Πορταρίτικο τυρόψωμο


Υλικά

1 φαρινάπ
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Λίγο αλάτι
250γρ. φέτα τριμμένη ή λιωμένη
1/2 ποτήρι χυμό πορτοκάλι    
1 ποτήρι του νερού καλαμποκέλαιο


Εκτέλεση

- Σε μία μικρή λεκάνη βάζουμε τα υλικά, τα ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε τη ζύμη σε ένα στρογγυλό  ταψί Νο 30.
- Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30-45 λεπτά.

Πλατσέδα (πιτάκια με καρύδι)

Υλικά

1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
2 φλιτζάνια τσαγιού νερό
1 1/2 κιλό αλεύρι
1 κουταλάκι γλυκού κοφτό μπέικιν πάουντερ ή σόδα
1 κιλό ψιλοκομμένη καρυδόψιχα
Κανέλλα

Για το σιρόπι
2 κιλά ζάχαρη
1 λίτρο νερό
3 φακελάκια βανίλια


Εκτέλεση

- Ετοιμάζουμε τη ζύμη αναμειγνύοντας το λάδι, το νερό, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.
- Στη συνέχεια κόβουμε τη ζύμη σε μικρά κομμάτια (σε μέγεθος μανταρινιού) και τα ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο.
- Ραντίζουμε κάθε φύλλο με λάδι, βάζουμε δύο κουταλιές καρυδόψιχα, το τυλίγουμε και στρίβοντάς το φτιάχνουμε μακριές, λεπτές λουρίδες.
- Τοποθετούμε κάθε λουρίδα σε στρογγυλό ταψί, ξεκινώντας από το κέντρο σε σχήμα κοχλία.
- Όταν το ταψί γεμίσει, περιχύνουμε την πλατσέδα με λίγο ζεματιστό λάδι και ψήνουμε στους 150 βαθμούς μέχρι να ροδίσει το φύλλο.
- Ετοιμάζουμε το σιρόπι στη φωτιά, φροντίζοντας να λιώσει καλά η ζάχαρη, και περιχύνουμε την έτοιμη πλατσέδα.
- Πασπαλίζουμε με κανέλα.

Η παράδοση συνεχίζεται μιας και η πλατσέδα φτιάχνεται ακόμη πάνω σε ένα μικρό, χαμηλό τραπέζι (σοφράς) από τις γυναίκες που κάθονται γύρω του σταυροπόδι. Την ετοιμάζουν συνήθως την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Επίσης, ανάμεσα στα δώρα που ανταλλάσσουν η νύφη και ο γαμπρός τις γιορτές περιλαμβάνεται και η πλατσέδα.

Τούρτα Shacker ή Vienese (προέλευση Αυστρία)


Για ακόμα μία φορά ένα γλυκό...

Ήταν επιθυμία του συγκατοίκου μου να του ετοιμάσω μια από τις αγαπημένες του τούρτες. Έτσι λοιπόν μηχανεύτηκα την εμπειρία μου και προσπάθησα να την αναπαράγω αλλά αυτή την φορά σύμφωνα με το ένστικτόμ ου, μιας και δεν ακολούθησα ουδεμία συνταγή παρά μονάχα την φαντασία μου.

Τα υλικά μας ...

300gr γλάσσο σοκολάτας ή κουβερτούρα λιωμένη.
200gr κουβερτούρα σε σταγόνες
450gr περίπου αλεύρι τύπου 00 ή μαλακό
400gr μαρμελάδα φράουλα ή φρούτα του δάσους (στην αυθεντική βάζουμε ροδακινο η βερίκοκο)
(εναλλακτικά προτείνω Nutela με κομματάκια φράουλα)
150gr κακάο τύπου ION
4 βανίλιες
2 κουταλιές κανέλλα
1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
6 αυγά
300gr βούτυρο λιωμένο τύπου κερκύρας
1 κουταλιά της σούπας baking powder
Ζάχαρη άχνη
και πολύ αγάπη ...


Εκτέλεση

- Τοποθετούμε σε ένα μπώλ το αλεύρι.το κακάο, την κανέλα, τις βανίλιες, το baking powder, την ζάχαρη μα όχι την άχνη και ανακατέυουμε έως ότου γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα .
- Στην συνέχεια λιώνουμε το βούτυρο και χτυπάμε τα αυγά. Και τα προσθέτουμε στο μείγμα μας μέχρι να δημιουργηθεί μία αρκετά παχύρευστη ζύμη ιξώδους μελιού.
- Σε περίπτωση που είναι πολύ πηχτή προσθέτουμε ένα αυγό και λίγο ακόμα βούτυρο έως ότου φτάσουμε στο επιθυμητό ιξώδες. - Αν είναι πολύ ρευστή προσθέτουμε λίγο αλέυρι ακόμα.
- Στην συνέχεια τοποθετούμε το μείγμα σε μία βουτυρωμένη φόρμα αντικολλητική 25 εκατοστών και την ψήνουμε σε προθερμένο φούρνο στους 200 'C για περίπου 30 λεπτά έως ότου φουσκώσει και με ένα μαχαίρι ή ξυλάκι δοκιμάσουμε να τρυπήσουμε για να δούμε άν πλέον στο εσωτερικό δεν υπάρχει πλέον υγρασία.
- Δηλαδή να μην κολλά μείγμα στο αντικείμενο με το οποίο τρυπάμε.
- Όταν είναι έτοιμο απλά σβήνουμε τον φούρνο και το αφήνουμε ανοιχτό για 5 με 10 λεπτά για να κρυώσει και ταυτόχρονα να ιδρώσει η φόρμα μας.
- Σε ένα μεγάλο πιάτο αναποδογυρίζουμε την φόρμα μας και την κόβουμε με προσοχή σε 2 φέτες.



- Πασπαλίζουμε την μία φέτα που θα αποτελέσει και την βάση για το γλυκό μας με ζάχαρη και απλώνουμε όλη την μαρμελάδα ή την nutela και τις σταγόνες σοκολάτας που θα αποτελέσουν την τραγανή καρδιά του γλυκού μας.
- Στην συνέχεια βάζουμε την άλλη φέτα απο πάνω και πιέζουμε ελαφρά για να πατήσει το ένα κομμάτι στο άλλο και να μοιραστεί ομιόμορφα και η μαρμελάδα στο εσωτερικό τους.
- Στην συνέχεια από πάνω βάζουμε λίγη μαρμελάδα για να σχηματιστεί ένα λεπτό στρώμα και μοιράζουμε το γλάσσο μας ή την λιωμένη κουβερτούρα μας και την απλώνουμε ομοιόμορφα να καλύψει και τα τοιχώματά της με την βοήθεια ενός μεγάλου κουταλιού που βουτάμε συχνά σε ένα ποτήρι με αρκετά ζεστό νερό για να μην κολλά με την σοκολάτα.



- Όταν κρυώσει το γλάσσο, πασπαλίζουμε ζάχαρη άχνη και μετά λίγο κακάο για να δημιουργηθεί μια χρωματική αντίθεση στην επιφάνειά της.
- Εναλλάκτικα και μονάχα για τους λάτρεις της σοκολάτας, προτείνω να αντικαταστήσουμε την μαρμελάδα με Nutella και να προσθέσουμε στο κέντρο μαζί με τα κομματάκια σοκολάτες και μικρά κομματάκια φράουλας.
- Διακοσμούμε ανάλογα.





- Σερβίρουμε πάντα ελαφρά ζεστή και με συνοδεία κρέμας ή σαντιγύ και ένος καλού καφέ ή λικέρ ή ακόμα καλύτερα με ζεστή σοκολάτα.


Γαλακτομπούρεκο ή Borek με γάλα


Το γαλακτομπούρεκο αποτελεί το αγαπημένο μου γλυκό από τα παιδικά μου χρόνια. Μίσ συνταγή απλή και σχετικά πολύ γρήγορη στην εκτέλεση.

Υλικά

Θα χρειαστούμε 500 γρ. φύλλο κρούστας για γλυκά και έπειτα τα εξής ..

Για την κρέμα

1 λίτρο φρέσκο γάλα
1 ποτήρι του κρασιού σιμιγδάλι χοντρό
1 και 1/2 ποτήρι του κρασιού ζάχαρη
4 αυγά
ξύσμα φλούδας δύο λεμονιών
3 κουταλιές βούτυρο τύπου κερκύρας
3 βανίλιες

Για το σιρόπι ..

2 και 1/2 ποτήρια του κρασιού ζάχαρη
1 ποτήρι του κρασιού νερό
Τον χυμό από τα δύο λεμόνια που πήραμε το ξύσμα της φλούδας τους

Εκτέλεση ...

Πρώτο μας μέλημα είναι το σιρόπι.

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά πλην του χυμού λεμονιού και ανακατεύουμε την ώρα που βράζουν. Αφού αρχίζει το μείγμα να πήζει τότε σβύνουμε την φωτιά και μετά από λίγα λεπτά ανακατέματος ρίχνουμε και το λεμόνι και ανακατεύουμε καλα. Το σιρόπι είναι έτοιμο.

Ακολουθεί η κρέμα ...
Σε μία κατσαρόλα τοποθετούμε όλα τα υλικά, και τα αυγα χρυπημένα μαζί με τα ασπράδια τους, και βράζουμε ανακατεύοντας καλά για να μην κάνει σβόλους το μείγμα με το σιμιγδάλι έως ότου αρχίζει να πήξει.





Εντωμεταξύ σε ένα στρογγυλό ταψι 30εκ τοποθετούμε τα μισά φίλα κρούστας πάντα βουτυρωμένα μεταξύ τους όπως και στην βάση του ταψιού. Φροντίζουμε να ανασηκώσουμε ελαφρά τις άκρες έτσι ώστε να αποφύγουμε να χυθεί η γέμιση της κρέμας εξωτερικά του φύλλού.



Αφου βάλουμε και την κρέμα την στρώνουμε ομοιόμορφα σε όλο την επιφάνεια του φύλλου και τοποθετούμε τα υπόλοπα φύλλα πάντα βουτυρωμένα και τα κλείνουμε μεταξύ τους για να εμποδίσουμε ξανά να χυθεί η γέμιση της κρέμας εξωτερικά του ταψιού πλέον. Χαράζουμε την επιφάνεια των φύλλων αρκετά βαθιά ώστε να πλησιάσει καλά το μαχαίρι στην κρέμα και περιλούζουμε το φύλλο με το σιρόπι. Το αφήνουμε για λίγα λεπτά για να "πιεί" την μεγαλύτερη ποσότητα του σιροπιού η κρέμα και έπειτα τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 'C για περίπου 30 λεπτά μέχρι να αρχίζει να ροδίζει. Σερβίρουμε ελαφρά ζεστό με λίγη κανέλλα στην επιφάνειά του για εκείνους που τους αρέσει.