Συνταγές
Ταραμάς

Τραχανάς Τρικαλινός με αυγοτάραχο (προέλευση Τρίκαλα)


Υλικά για δύο άτομα

120 γραμμ. τραχανά γλυκό
ξύσμα ενόs λάιμ ή μισού λεμονιού
50 γραμμ. αβγοτάραχο Τρικαλινού
άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

- Ζεσταίνουμε 1 λίτρο νερό, ρίχνουμε τον τραχανά και το ξύσμα, βράζουμε ώσπου να δέσει η σούπα.
- Κόβουμε το αβγοτάραχο σε διαφανείς φλουδίτσες ή λεπτά κυβάκια.
- Ρίχνουμε το αβγοτάραχο και πολύ πολύ πιπέρι στη σούπα, αναμειγνύουμε, τραβάμε από φωτιά και σερβίρουμε αμέσως.

Ταραμοκεφτέδες




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Μαλαθρόπιτες (Προέλευση Χίος)


Υλικά
1 ματσάκι μάλαθρο 1 κουταλιά ταραμά 2 κρεμμύδια φρέσκα 2 ντομάτες φρέσκες  1 1/2 ποτήρι αλεύρι

Εκτέλεση
- Αρχικά αραιώνουμε τον ταραμά με λίγο νερό.
- Κόβουμε το κρεμμύδι, τη ντομάτα, το μάλαθρο και ρίχνουμε το αλεύρι.
- Προσθέτουμε και λίγο νερό, ώσπου να γίνει μια αραιή ζύμη (κουρκούτι).
- Μετά τα τηγανίζουμε με τον εξής τρόπο:
- Βάζουμε το τηγάνι με λάδι στη φωτιά να κάψει.
- Στη συνέχεια βάζουμε το κουρκούτι κουταλιά - κουταλιά

Ταραμοσαλάτα


Η ταραμοσαλάτα είναι από τις πιο «παρεξηγημένες» σαλάτες. Θεωρείται απλή αλλά δεν είναι! Μια σωστή λοιπόν και πικάντικη ταραμοσαλάτα, χωρίς ψωμί, πατάτα ή μαγιονέζα είναι αυτή που ακολουθεί, που επειδή είναι «ανδρική» (και όχι με το «μάτι» ή όσο πάρει), αν την τηρήσετε «κατά γράμμα», θα τους ξετρελάνει όλους και θα σας πιούνε... όλο το ούζο!

Υλικά
για 2-3 μερίδες)

100 γραμμάρια λευκό ταραμά
150 γραμμάρια καλαμποκέλαιο
40 γραμμάρια χυμό φρέσκου λεμονιού
1 κουταλιά του γλυκού ξύδι
1 μικρό προς μεσαίο κρεμμύδι-ξερό
6-7 φύλλα ψιλοκομμένα μαϊδανού
7-8 στροφές από μύλο με λευκοπίπερο


Ετοιμασία

- Τα βάζουμε όλα μαζί στο blender-άκι και το δουλεύουμε για 3-4' λεπτά.

Πατατοκεφτέδες με ταραμά


Υλικά

1 κουτί νιφάδες πατάτας για κροκέτες ( 1 φάκελο)
80 γρ. ταραμά
1 κρεμμύδι μικρό
1-2 κουταλιές της σούπας λάδι
2 φλιτζάνια τσαγιού χλιαρό νερό
αλάτι, πιπέρι
λάδι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

- Σωτάρουμε τριμμένο το κρεμμύδι σε 1-2 κουταλιές λάδι.
- Βάζουμε το χλιαρό νερό σε ένα μπολ, μέσα στο οποίο ανακατεύουμε τον ταραμά, μέχρι να διαλυθεί εντελώς.
- Προσθέτουμε τις νιφάδες πατάτας και το κρεμμυδάκι, λίγο αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά.
- Πλάθουμε το μίγμα σε στρογγυλά μπαλάκια και τα τηγανίζουμε σε μπόλικο πολύ καυτό λάδι, χωρίς να τα αλευρώσουμε.
- Μόλις τους βγάζουμε από το λάδι τους τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί.

Ταραμοκεφτέδες α' πρόταση


Υλικά

1 κιλό ψωμί
200 γραμ. ταραμάς
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/4 φλιτζάνι δυόσμο
Μαϊντανό
Πιπέρι

Εκτέλεση

- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.
- Πλάθουμε μικρά μπαλάκια και τα πλαταίνουμε.
- Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.


Ταραμοκεφτέδες β ' πρόταση


Υλικά

100 γρ. ταραμάς
6 μέτριες πατάτες, βρασμένες, καθαρισμένες και πολτοποιημένες
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοτριμμένο
άνηθος, μαϊντανός, δυόσμος ψιλοκομμένος

Εκτέλεση

- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί, πλάθουμε κεφτέδες σε πλακέ σχήμα και μικρό μέγεθος και τους τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά.

Ταραμοκεφτέδες με χόρτα


Υλικά

200 γρ. ταραμά
1/2 κιλό σπανάκι
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1 κουταλάκι σόδα φαγητού
1 ματσάκι κρεμμυδάκι φρέσκο
1 ξερό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο στον τρίφτη)
1/2 ματσάκι άνηθο
1 κουταλάκι ρίγανη
1 κουταλάκι πιπέρι
1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού νερό
2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι
1 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι

Εκτέλεση

- Λιώνουμε τον ταραμά στο νερό.
- Πλένουμε καλά και ψιλοκόβουμε το σπανάκι, το μαϊντανό, τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο και τα προσθέτουμε στόν ταραμά μαζί με την σόδα, το πιπέρι και τη ρίγανη.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά - σιγά το αλεύρι και ανακα-τεύουμε καλά.
- Βάζουμε το λάδι να κάψει.
- Παίρνουμε κουταλιές από το μίγμα και τις τηγανίζουμε και στη συνέχεια τοποθετούμε τους κεφτέδες σε απορροφητικό χαρτί.