Συνταγές
Σύκα

Συκόπιτα Ιθάκης (Προέλευση Ιθάκη)



Υλικά
3 τσαπέλες σύκα ξερά Καλαματιανά. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και Κύμης 1/2 φλιτζάνι τσαγιού καρύδια ψιλοκοπανισμένα 1/2 φλ. τσαγιού αμύγδαλα, με τη φλούδα τους, ελαφρά ψημένα και χοντροκοπανισμένα 1/2 φλ. τσαγιού σουσάμι ελαφρά καβουρδισμένο 1 φλιτζανάκι του καφέ ζάχαρη λευκή ή και μαύρη  1 μεγάλη κουταλιά της σούπας μέλι 2-3 κουταλιές της σούπας κονιάκ Κανέλλα σε σκόνη κατά βούληση Γαρύφαλλο τριμμένο κατά βούληση Ζάχαρη άχνη για το τύλιγμα Μερικές σταγόνες σπορέλαιο για το πλάσιμο

Εκτέλεση
- Κόβουμε το κοτσανάκι από τα σύκα και τα ψιλοκόβουμε.
- Αν έχουμε και θέλουμε τα περνάμε από την μηχανή του κιμά.
- Τα βάζουμε σε λεκάνη μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός την άχνη και το σπορέλαιο.
- Ζυμώνουμε καλά να αναμειχθούν όλα τα υλικά και να γίνει μια μάζα.
- Πάνω στον πάγκο της κουζίνας η σε μάρμαρο, ρίχνουμε μερικές σταγόνες σπορέλαιο βάζουμε την μάζα και τις δίνουμε σχήμα κυλινδρικό.
- Πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη άχνη και κόβουμε σε ροδέλες.
- Διατηρείται εκτός ψυγείου.
- Αν θέλουμε τυλίγουμε τις ροδέλες σε σελοφάν και τις έχουμε για κέρασμα κάθε στιγμή. 

Κέικ με ξερά σύκα και φουντούκια


Υλικά

125 γρ. φουντούκια
90 γρ. αμύγδαλα
125 γρ. ξερά σύκα
90 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
125 γρ. ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού
3 αυγά
½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
1 ¼ φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι

για 8 άτομα
ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 30 λεπτά
ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 60 λεπτά


Εκτέλεση


- Χοντροκόβετε τα φουντούκια, τα αμύγδαλα και τα σύκα και τα ανακατεύετε.
- Τρίβετε στον τρίφτη τη σοκολάτα.
- Χτυπάτε τη ζάχαρη και τα αυγά με το μίξερ μέχρις ότου το μείγμα πάρει τη μορφή αφρού.
- Προσθέτετε το μείγμα των ξηρών καρπών, το ξύσμα και τη σοκολάτα και αναμειγνύετε με απαλές κινήσεις.
- Κοσκινίζετε το αλεύρι και το ρίχνετε κι αυτό στο προηγούμενο μείγμα ανακατεύοντας απαλά.
- Μεταφέρετε το μείγμα σε φόρμα και ψήνετε στους 170ο C, για 1 ώρα.
- Ξεφορμάρετε προσεκτικά το κέικ, αφήνετε να κρυώσει, το κόβετε σε φέτες και το σερβίρετε.