Συνταγές
Σόγια

Κινέζικες φτερούγες από κοτόπουλο




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Υλικά για 6 – 8 μερίδες

1 κιλό φτερούγες κοτόπουλου  (χωρίς τις μύτες)
1 σκελίδα σκόρδο
1 / 2 κουταλάκι κινέζικα  μπαχαρικά
3 κουταλιές της σούπας σόγια sauce
1 / 2 κουταλάκι τζίντζερ τριμμένο
3 κουταλιές της σούπας ξύδι (από μήλο ή κρασί)
2 κουταλιές της σούπας μέλι
1 κουταλιά της σούπας μαύρη ζάχαρη



Προετοιμασία

- Βάλτε τις φτερούγες σε ένα πυρέξ και μαρινάρετε χρησιμοποιώντας τα παραπάνω συστατικά για τουλάχιστον μισή ώρα.
- Βάλτε τις στο φούρνο και καλύψτε με  αλουμινόχαρτο και ψήστε για  1 / 2 ώρα.
- Γυρίστε τις και ψήστε για άλλη 1 / 2 ώρα.
- Ελέγξτε αν οι χυμοί έχουν εξατμιστεί και αν η ζάχαρη άρχισε να καραμελώνει και να σκουραίνει.
- Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό (αυτό θα αραιώσει την καραμελωμένη ζάχαρη και θα έχετε μία όμορφη καφέ σάλτσα)
- Βάλτε το πάλι  στο φούρνο ακάλυπτο και ψήστε για άλλα 5 – 10 λεπτά.
- Ελέγξτε και γυρίστε το κοτόπουλο μέχρι οι χυμοί να εξατμιστούν.
- Αφήστε το κοτόπουλο με τους χυμούς να ξεκουραστεί για  5 λεπτά πριν το σερβίρετε.
- Μπορείτε επίσης να μαγειρέψετε αυτό το πιάτο σε γάστρα.

Ρολλάκια μελιτζάνας


Υλικά

1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες
500 γραμ. κιμάς σόγιας
1 φλιτζάνι λάδι
2 φλιτζάνια τοματοχυμό
2 κουταλιές τοματοπελτέ
1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
3 σκελίδες σκόρδο
Λίγο μαϊντανό
Αλάτι - πιπέρι
Ρίγανη

για την σάλτσα

1/2 φλιτζάνι λάδι
2 σκελίδες σκόρδο
1/2 κρεμμύδι τριμμένο
2 ώριμες τομάτες τριμμένες
Λίγο μαϊντανό
Αλάτι - πιπέρι
Ρίγανη
Μπαχάρια


Εκτέλεση

- Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε φέτες.
- Τις τηγανίζουμε και τις βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
- Μαγειρεύουμε τη σόγια.
- Βάζουμε μια κουταλιά σόγια σε κάθε φέτα μελιτζάνας και την τυλίγουμε ρολό.
- Τις τοποθετούμε σε πυρέξ και τις περιχύνουμε με τη σάλτσα.
- Ψήνουμε στους 180 C για 15΄ περίπου.

Κιμάς σόγιας


Υλικά
(γιά 4 - 6 άτομα)

200 gr. σόγια για κιμά
3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 - 5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 ματσάκι μαϊντανό
2 μεγάλα κουτιά ντοματάκια αποφλοιωμένα ή χυμό ντομάτας
2 φλιτζάνια λάδι
αλάτι
πιπέρι
1 ξύλο κανέλλας
4 - 5 κόκκους μπαχάρι
3 κουταλιές σάλτσα σόγιας

Εκτέλεση

- Βάζουμε σε νερό την σόγια για 1/2 ώρα.
- Βάζουμε το λάδι να κάψει και ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο να ξανθύνουν.
- Προσθέτουμε τα λαχανικά ψιλοκομμένα και τη σόγια, αφού τη σουρώσουμε και την ξεβγάλουμε με νερό και την στίψουμε με τα χέρια μας.
- Ανακατεύουμε καλά σε χαμηλή φωτιά, γιατί η σόγια κολλάει εύκολα.
- Αμέσως μετά ρίχνουμε την ντομάτα. Ανάλογα με το πόσο κόκκινη θέλουμε τη σόγια, ρυθμίζουμε την ποσότητα της ντομάτας.
- Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και αφήνουμε τη σόγια να βράσει και να δέσει η σάλτσα της.
- Βράζουμε τη σόγια 1 ώρα περίπου.

Σημείωση : Αν θέλουμε τη σόγια κιμά χωρίς λάδι, νεροβράζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζουμε όπως πιο πάνω.

Που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη σόγια- κιμά :
- Τη χρησιμοποιούμε για γαρνίρισμα σε μακαρόνια και πιλάφι.
- Μπορούμε να φτιάξουμε μουσακά, παστίτσιο, κανελλόνια, ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκυθάκια γεμιστά, ντολμάδες κάθε είδους, και πίτσες.
- Στους ντολμάδες χρησιμοποιούμε τη σόγια αμέσως μετά το μούσκεμα, αφού τη στραγγίσουμε και χωρίς να τη βράσουμε.
- Προσθέτουμε τα απαιτούμενα υλικά, τυλίγουμε και ψήνουμε τους ντολμάδες κανονικά.

Μπιφτέκια με καρύδια και μανιτάρια


Υλικά

(για 5 άτομα περίπου)

2 μέτρια κρεμμύδια (ψιλοκομμένα )
275 γρ. Μανιτάρια
5 κουτ. σ. Ελαιόλαδο (για σοτάρισμα)
150 γρ. Καρύδια
20 φρυγανιές τριμμένες
*1/2 -1 φλυτζ. γάλα σόγιας ( ή νερό)
275 γρ. Τριμμένο μπαγιάτικο ψωμί
Λίγο φασκόμηλο ( ή ρίγανη)
Λίγο βασιλικό
Αλάτι - πιπέρι

Εκτέλεση

- Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια καί τά μανιτάρια καί τα σωτάρουμε με τις 5 κουτ. λάδι σε σιγανή φωτιά.
- Προσθέτουμε τά υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά και ελέγχουμε το μείγμα, ώστε να πλάθεται κανονικά.
- Πλάθουμε σε μπιφτέκια ή τοποθετούμε τό όλο μείγμα ενιαίο, σε λαδωμένο ταψί. (Σ' αυτή την περίπτωση το χαράσσουμε σε τετράγωνα κομμάτια. )
- Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο γιά 45 λεπτά.

* Ρυθμίζουμε ανάλογα τήν ποσότητα του γάλακτος σόγιας.

Μπιφτέκια σόγιας


Υλικά

1 πακέτο σόγιας κιμάς (220 gr.)
14 - 15 κουταλιές φρυγανιά
9 κουταλιές αλεύρι
3 κρεμμύδια μεγάλα
μαϊντανό αρκετό
άνηθο, λίγο δυόσμο (προαιρετικός)
αλάτι-πιπέρι
λίγες σταγόνες σόγια σος
1 ποτήρι λάδι

Εκτέλεση

- Βάζουμε την σόγια σε νερό για να μουσκέψει (1 μέρος σόγια, τρία μέρη νερό), περίπου 15' λεπτά.
- Την βάζουμε σε σουρωτήρι, την ξεβγάζου-με με νερό και την στύβουμε με τα χέρια λίγη - λίγη.
- Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι λίγο και ρίχνουμε τον μαϊντανό, άνηθο, δυόσμο και τα βράζουμε 10' λεπτά περίπου.
- Ζυμώνουμε την σόγια με τα υλικά να ενωθούν καλά.
- Αλάτι χρειάζεται αρκετό γιατί η σόγια είναι γλυκιά.
- Αν το μείγμα είναι αραιό, προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι. Πλάθουμε μικρά μπαλάκια και τα πλαταίνουμε αρκετά βάζοντας τα σε λαδωμένο αλουμίνιο ταψί και τα ψήνουμε στους 180ο C.

Μουσακάς σόγιας


Υλικά

Μελιτζάνες
Μπεσαμέλ
Γάλα σόγιας
1/2 κιλό κιμάς σόγιας
3 τριμμένες φρυγανιές
Ντομάτα
Κρεμμύδι
Μαϊντανό
Κανέλλα
Πιπέρι
Πάπρικα
Δάφνη

Εκτέλεση

- Φτιάχνουμε τον κιμά σόγιας όπως τον κιμά κρέατος με 2 μόνο διαφορές.
α) τον αφήνουμε να μουσκέψει επί 30 λεπτά σε βραστό νερό ή τον βράζουμε επί 30 λεπτά και μετά τον σουρώνουμε καλά και προχωράμε στην παρασκευή.
β) κατά τη διάρκεια του βρασμού με την ντομάτα, το κρεμμύδι και τον μαϊντανό προσθέτουμε μεγαλύτερη ποικιλία και ποσότητα μπαχαρικών (κανέλλα, πιπέρι, πάπρικα, δάφνη κ.λ.π.) ώστε να νοστιμήσει καθώς η σόγια είναι άγευστη σε σχέση με το κρέας.
- Κόβουμε τις μελιτζάνες σε χοντρές φέτες (περίπου 1 εκ. πάχος), τις πασπαλίζουμε με αλάτι και τις αφήνουμε 30 λεπτά.
- Στη συνέχεια τις ξεπλένουμε και τις στύβουμε.
- Λαδώνουμε 2 ταψάκια (για να χωρέσουν 1 κιλό μελιτζάνες σε φέτες) και τοποθετούμε τις μελιτζάνες σε μονή σειρά.
- Τις λαδώνουμε ελαφρά και τις βάζουμε στο φούρνο για 20 λεπτά περίπου. Προσέχουμε να μην μείνουν άψητες. (Μπορούν να γίνουν και τηγανιτές όμως απορροφούν πολύ λάδι και ο μουσακάς γίνεται πιο βαρύς).
- Τοποθετούμε τις μελιτζάνες (τις μισές) στο ταψί, από πάνω τοποθετούμε τον κιμά σόγιας που έχουμε ήδη ετοιμάσει και στη συνέχεια στρώνουμε τις υπόλοιπες.
- Τέλος ετοιμάζουμε και ρίχνουμε την μπεσαμέλ και από πάνω τη φρυγανιά.
- Ψήνουμε επί 45-50 λεπτά σε μέτριο φούρνο.
- Επειδή η μπεσαμέλ με γάλα σόγιας δύσκολα παίρνει χρώμα μπορούμε να ρυθμίσουμε τον φούρνο στο γκρίλ για 5 λεπτά προσέχοντας να μην καεί.