Συνταγές
Σχάρα

Γαρίδες με μανιτάρια


Υλικά

1 πακέτο νωπά μανιτάρια πλατειά (pleurotus)
1 ½ κιλό μεγάλες γαρίδες
2-3 σκελίδες σκόρδου
1/3 ματσάκι άνηθου ψιλοκομμένο μόνο τα φύλλα
1-2 κουταλιές ελαιόλαδο
Mexican ''every day'' seasoning (από ανάλογα μαγαζιά delikatessen)


Ετοιμασία

- Πλένουμε τα μανιτάρια και τα σκουπίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
- Τα κόβουμε με ψαλίδι στα τέσσερα και τα απλώνουμε σε ένα πυρέξ αλειμένο με λάδι.
- Κόβουμε τις σκελίδες του σκόρδου σε πολύ λεπτές ροδέλες, ρίχνουμε και τον άνηθο, μια κουταλιά από το καρύκευμα (seasoning), ραντίζουμε με το λάδι και ανακατεύουμε με το χέρι.
- Ξαναστρώνουμε.
- Καθαρίζουμε τις γαρίδες από το έντερο και τα ''κόκκαλα'' της κοιλιάς και τις αφήνουμε μόνο με τα κεφάλια τους.
- Τις βάζουμε πάνω από τα μανιτάρια και αλατοπιπερώνουμε ελαφρά.
- Ψήνουμε στο grill.
- Μόλις πάρουν χρώμα γυρίζουμε τις γαρίδες από την άλλη πλευρά, προσέχοντας όμως να μην μας στεγνώσουν και τις βγάζουμε.
- Ανακατεύουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρις ότου εξατμισθούν τα υγρά τους και μείνουνε μόνο με το λάδι.
- Σερβίρουμε σε κάθε πιάτο 2-3 κουταλιές μανιτάρια με 3-4 γαρίδες.

Γιαουρτλού κεμπάπ (Προέλευση Τουρκία)


Υλικά

Για τα κεμπαπ

500 γρμ κιμά αρνίσιο ή ανάμεικτο (αρνίσιο και μοσχαρίσιο)
1 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
1/2 φλυτζ. τσαγιού μαιντανό
1 σκελίδα σκόρδο
καυτερή πάπρικα (ή κόκκινο πιπέρι ), κύμινο, μπαχάρι, κόλιανδρο
αλάτι,πιπέρι,
καλαμάκια για σουβλάκια

Για την σάλτσα

60 γρμ βούτυρο
4 ντομάτες ψιλοκομμένες
λίγη κανέλλα
1 σκελίδα σκόρδο
αλάτι,πιπέρι

Για το σερβίρισμα

Μερικές πίτες για σουβλάκια, ψημμένες στα κάρβουνα
500 γρμ στραγγιστό γιαούρτι
λίγο βούτυρο
sumak ή λίγη πάπρικα γλυκειά


Εκτέλεση

- Από το προηγούμενο βράδυ, μουλιάζουμε τα καλαμάκια σε νερό για να μην καούν κατά την διάρκεια του ψησίματος.
- Βάζουμε στο μπλέντερ το κρεμμύδι,τον μαιντανό,το σκόρδο και το ελαιόλαδο και τα χτυπάμε για να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα.
- Σ' ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τον κιμά με το μείγμα του κρεμμυδιού,τα μπαχαρικά και αλατοπίπερο.
- Ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε τον κιμά για περίπου μία ώρα στο ψυγείο.
- Πλάθουμε μακρόστενα κεμπαπ και τα περνάμε στα καλαμάκια.
- Ψήνουμε τα κεμπάπ στα κάρβουνα (ή σε ηλεκτρική ψηστιέρα) μέχρι να ροδίσουν απ όλες τις πλευρές.
- Λιώνουμε το βούτυρο σε τηγάνι, προσθέτουμε τις ντομάτες,το σκόρδο λιωμένο, την κανέλλα, αλάτι-πιπέρι και σιγοβράζουμε για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας την σαλτσα συχνά.
- Σε μία πιατέλα τοποθετούμε τις ψημένες πίτες (τις οποίες έχουμε κόψει στα τέσσερα), τα κεμπάπ,την σάλτσα από πάνω και σκεπάζουμε με γιαούρτι.
- Σ' ένα τηγανάκι,λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το sumak ή την πάπρικα και περιχύνουμε το φαγητό με αυτό το μείγμα.
- Σερβίρουμε αμέσως.

Εναλλακτικά μπορείτε να κάνε χρήση και της παραλλαγής αυτής...



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Πράσινη σαλάτα με ψητά ροδάκινα


Υλικά

2 ροδάκινα με λευκή σάρκα όχι πολύ ώριμα
ρόκα, μαρούλι, μέντα
10 –12 φετούλες προσιούτο
φλούδες παρμεζάνας
ελαιόλαδο
ξύδι βαλσάμικο


Εκτέλεση

- Πλένουμε πολύ καλά τα φρούτα, τα στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας , τα κόβουμε στη μέση και τα ψήνουμε πάνω σε πολύ καυτή πλάκα ή στο γκρίλ μέχρι να μελώσουν. Δεν πειράζει αν «καούν» και λίγο, θα πάρουν ωραία γεύση.
- Πλένουμε πολύ καλά τα χορταρικά, τα στεγνώνουμε με το ειδικό σκεύος ,κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια τη ρόκα και το μαρούλι και ψιλοκόβουμε τη μέντα και τον μαϊντανό. Τα βάζουμε όλα σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε.
- Ξεφλουδίζουμε τα ψημένα ροδάκινα πάνω από το μπολ της σαλάτας ώστε το ζουμί να πέφτει μέσα στη σαλάτα και στη συνέχεια κόβουμε τη σάρκα με τα χέρια μας σε κομμάτια αφήνοντας τους χυμούς να πέσουν πάνω στη σαλάτα. Αλάτι, πιπέρι , ελαιόλαδο ανακατεύω πολύ καλά με τα χέρια.
- Βάζουμε τη σαλάτα σε μια μεγάλη πιατέλα και τοποθετώ επάνω τις φέτες του προσιούτο με όμορφο τρόπο, διορθώνουμε την εμφάνιση βγάζοντας στην επιφάνεια τα κομμάτια του φρούτου. Ραντίζουμε με σταγόνες βαλσάμικου.
- Βγάζουμε το αμύγδαλο από το κουκούτσι των φρούτων, τα ψιλοκόβουμε και πασπαλίζουμε τη σαλάτα με αυτά. Τελειώνουμε με «φλούδες» παρμεζάνας και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Παντζαροσαλάτα


Υλικά

400-450 γρ. παντζάρια ψημένα
3 σκελίδες σκόρδο
120 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
40 γρ. Ταχίνι
2-3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
70 γρ. μαϊντανό
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

- Καθαρίζουμε τα παντζάρια & αφού κρυώσουν τα τρίβουμε στο ψιλό τρίφτη
- Αναμειγνύουμε το σκόρδο με το ταχίνι & προσθέτουμε λίγο-λίγο το γιαούρτι, το χυμό λεμονιού και αλατοπιπερώνουμε
- Αναμειγνύουμε τα παντζάρια με το μαϊντανό
- Προσθέτουμε το γιαούρτι & ρίχνουμε αλάτι αν χρειάζεται
- Σκεπάζουμε, αφήνουμε στο ψυγείο 1 ώρα προτού σερβίρουμε
- Συνδυάζεται με σαλάτα ρόκας ή με φακές

Χταπόδι ψητό


Υλικά

1 χταπόδι ( κατά προτίμηση φρέσκο) μεγάλο
2 κουταλιές του γλυκού σόδα
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και ελαιόλαδο

Εκτέλεση

- Πλένουμε το χταπόδι κια το καθαρίζουμε εσωτερικά στη σακούλα του.
- Κόβουμε ένα - ένα τα πλοκάμια, ενώ τη σακούλα την τεμαχίζουμε σε στενόμακρες λουρίδες.
- Ρίχνουμε τα κομματια σε μπόλ και προσθέτουμε τη σόδα, τα ανακατεύουμε κια τα αφήνουμε για περίπου μισή ώρα.
- Ξεπλένουμε και τα ψήνουμε στα κάρβουνα, ή άλλου είδους ψηστιέρα.
- Γυρίζουμε τα πλοκάμια ώστε να ροδίσουν καλά, αλλά ΠΡΟΣΟΧΗ να μη στεγνώσουν.
- Αφού ψηθούν κόβουμε τα πλοκάμια σε λεπτές φέτες κόβοντας διαγώνια, τα βαζουμε σε πιατέλα, τα αλατίζουμε, ρίχνουμε ρίγανη, λίγο πιπέρι, ξύδι κια ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε ελαφρά. 

Μελιτζάνες φλασκές ψητές


Υλικά

3 - 4 μελιτζάνες φλάσκες
αλάτι,
1 - 2 σκελίδες σκόρδο
μαιντανό
3 κουταλιές του γλυκού ελαιόλαδο
ξυδι και λίγο πιπέρι.

Εκτέλεση

- Πλένουμε τις μελιτζάνες, αφαιρούμε τα κοτσάνια και τις ψήνουμε ολόκληρες στα κάρβουνα ή στο φούρνο ή στο γκρίλ, τόσο ώστε τσιμπώντας με το πηρούνι να είναι πολύ μαλακές.
- Αφαιρούμε όλη τη φλούδα και το εσωτερικό το τοποθετούμε σε πιατέλα.
- Τις χαράζουμε με μαχαίρι κυρίως οριζόντια κια λίγο κάθετα.
- Ψιλοκόβουμε το μαιντανό και το σκόρδο και απλώνουμε στην επιφάνεια, τα υλικά με το χέρι, για να την καλύψουν.
- Αλατίζουμε και πιπερώνουμε ελαφρά, ρίχνουμε ξύδι παντού και στο τέλος προσθέτουμε το ελαιόλαδο. 

Καλαμάρια γεμιστά με τυρί στη σχάρα


Υλικά

μεγάλα φρέσκα καλαμάρια
τυρί φέτα
πράσινη πιπεριά γλυκιά ή καυτερή κομμένη σε λεπτές φέτες

Εκτέλεση

- Καθαρίζουμε και γεμίζουμε τα καλαμάρια και ψήνουνε στα κάρβουνα σε χαμηλή φωτιά.


Αρνίσια σουβλάκια με γιαούρτι και κόλιαντρο


Υλικά

900 γρ αρνί από το μπούτι χωρίς κόκαλο
1 μεγάλο κρεμμύδι, τριμμένο
3 φύλλα δάφνης
5 κλαράκια θυμάρι ή δενδρολίβανο
ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
2,5 ml (1/2 κουταλάκι) ζάχαρη
75 ml (1/3 φλιτζανιού) ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
κλαράκια δενδρολίβανο για γαρνιτούρα
ψιλές φέτες λεμονιού για το σερβίρισμα

Για το γιαούρτι με το κόλιαντρο

150 ml (2/3 φλιτζανιού) γιαούρτι στραγγιστό
15 ml (1 κουταλιά) ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
15 ml (1 κουταλιά) ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιαντρο
10 ml (2 κουταλάκια) τριμμένο κρεμμύδι


Εκτέλεση

- Για το γιαούρτι με το κόλιαντρο, αναμειγνύετε το γιαούρτι, το δυόσμο, το κόλιαντρο και το κρεμμύδι.
- Μεταφέρετε το μείγμα σε μπολ σερβιρίσματος.
- Κόβετε το αρνί σε κομματάκια και τα βάζετε σε μπολ. Αναμειγνύετε το τριμμένο κρεμμύδι, τα αρωματικά χόρτα, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη και το λάδι, προσθέτετε αλάτι και πιπέρι, και περιχύνετε με το μείγμα το αρνί.
- Αναμειγνύετε το αρνί με το μείγμα και το αφήνετε για μερικές ώρες στο ψυγείο να μαριναριστεί.
- Σουρώνετε το κρέας και το περνάτε σε σουβλάκια.
- Τα τοποθετείτε σε σχάρα και τα ψήνετε σε προθερμασμένο γκριλ για 10 λεπτά, γυρίζοντάς τα κατά διαστήματα.
- Τα μεταφέρετε σε πιατέλα και γαρνίρετε με το δενδρολίβανο.
- Σερβίρετε με τις ψημένες φέτες λεμονιού και το γιαούρτι με το κόλιαντρο.
- Μυστικό: Σκεπάζετε τις άκρες στα ξύλινα σουβλάκια με αλουμινόχαρτο για να μην καούν.

Φτερούγες κοτόπουλου μαριναρισμένες σε σκόρδο


Υλικά

8 μεγάλες φτερούγες κοτόπουλου ή 12 μικρές
Μαρινάτα 8 μεγάλες σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες και λιωμένες 2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο χυμός ενός λεμονιού ή ανάλογα με την προτίμηση σας 1/8 κουτ. γλυκού τριμμένη κανέλα ½ κουτ. γλυκού τριμμένο μπαχάρι ¼ κουτ. γλυκού τριμμένο μαύρο πιπέρι μια πρέζα πιπέρι καγιέν (προαιρετικό) προσθέστε αλάτι ανάλογα με την προτίμησή σας

Εκτέλεση

- Ξεπλύνετε τις φτερούγες του κοτόπουλου σε κρύο νερό και στεγνώστε τις με χαρτί κουζίνας. - Βάλτε το λιωμένο σκόρδο σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατέψτε το με το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και τα μπαχαρικά.
- Προσθέστε τις φτερούγες κοτόπουλου, αλείψτε τις καλά με την μαρινάτα και αφήστε να κάτσουν για μία ώρα, γυρνώντας τις κατά διαστήματα.
- Ψήστε τις φτερούγες στη σχάρα για περίπου 10 λεπτά κάθε πλευρά ή μέχρι να καψαλιστούν σχεδόν και να γίνουν τραγανές.
- Εναλλακτικά, μπορείτε να τις ψήσετε για περίπου 30 λεπτά σε ζεστό φούρνο, γυρνώντας τις στα μισά του χρόνου ώστε να γίνουν τραγανές και από τις δύο πλευρές.
- Σερβίρετε τις ζεστές με ένα ντιπ σκόρδου.