Συνταγές
Σφολιάτα

Γαλατόπιτα Μεσολογγίου


Κάθε χρόνο τις Απόκριες, μια γαλατόπιτα την κάνω. Η αλήθεια είναι πως έχω δοκιμάσει πολλές συνταγές, αλλά καμιά δεν μπορώ να πω ότι με είχε ενθουσιάσει ιδιαίτερα. Οι περισσότερες ήταν πολύ «σφικτές», αν και όλοι μου έλεγαν ότι η κλασική γαλατόπιτα έτσι πρέπει να είναι. Όμως πέρυσι ανακάλυψα στο πεντανόστιμο blog της cook μια γαλατόπιτα που ήταν απολύτως του γούστου μου. Και από τότε την έχω φτιάξει πολλές φορές και την έχουμε καθιερώσει ως την αγαπημένη μας, χωρίς να περιμένουμε τις … επόμενες Απόκριες για να την απολαύσουμε. Η γαλατόπιτα αυτή θυμίζει πολύ την γέμιση του γαλατομπούρεκου, είναι ζουμερή και μοσχομυρίζει κανέλα, βανίλια και φρέσκο βούτυρο. Την πείραξα ελάχιστα, μιας και ήταν συνταγή της μανούλας της cook, και κλασικές μαμαδίστικες συνταγές είναι πιστεύω «ιεροσυλία» να τους … αλλάξεις τα φώτα. Η συνταγή είναι για αρκετά μεγάλο ταψί, γι αυτό και έχει τόσα πολλά αυγά. Μπορείτε όμως να κάνετε μικρότερη δόση, προσαρμόζοντας ανάλογα τα υλικά. Εμείς πάντως και το μεγάλο ταψί, το …. εξαφανίσαμε.

Υλικά

1,5 λίτρο πρόβειο γάλα
1 χωριάτικο φύλλο για πίτες
4 αυγά
250 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
λίγο αλάτι και ελαιόλαδο

Εκτέλεση

- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρει ένα χόχλο.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το αλάτι, λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε ελαφρώς με την κουτάλα.
- Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει.
- Χωριστά χτυπάμε τα αυγά, τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε.
- Βουτυρώνουμε το ταψί της κουζίνας μας , απλώνουμε το χωριάτικο φύλλο, ρίχνουμε το μίγμα που ετοιμάσαμε και από πάνω ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο.
- Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για μισή ώρα περίπου.

Παραλλαγή: Όποιος δεν τρελαίνεται για αλμυρά και προτιμά τις γλυκές απολαύσεις, μπορεί αντί για αλάτι να προσθέσει μισό κιλό ζάχαρη αφού έχει κρυώσει πολύ καλά το μίγμα γάλα-σιμιγδάλι. Είναι πεντανόστιμη!!

Καλή επιτυχία!

Τυρογλυκό με φέτα και μυζήθρα σε κρούστα κανταϊφι, με αμύγδαλα και γλυκό νεράντζι


Υλικά

Για 12 άτομα (2 μακριές φόρμες κέικ)

Ηλιέλαιο για τις φόρμες
300 γραμμ. φέτα μαλακιά, κομμένη σε κομμάτια
2 φλιτζάνια ζάχαρη
600 γραμμ. ολόπαχη μυζήθρα ή ανθότυρο, ή 400 γραμμ. μυζήθρα και 200 γραμμ. μανούρι
6 αβγά
3 κ. σούπας κρέμα γάλακτος
3 κ. σούπας κορνφλάουρ
Ξύσμα από 2 λεμόνια (ή 1 λεμόνι και 1 πορτοκάλι, ή μανταρίνι)
1/2 πακέτο φύλλο κανταΐφι (ξεπαγωμένο, σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου)
3-4 κ.σ. βούτυρο, πολύ μαλακό
1/2 φλιτζάνι αμύγδαλα χοντροαλεσμένα
2 φλιτζάνια μαρμελάδα νεράντζι ή μανταρίνι (ή γλυκό κουμκουάτ ή νεράντζι ψιλοκομμένο)

Εκτέλεση

- Αλείψτε με ηλιέλαιο 2 μακριές φόρμες για κέικ από αλουμινόχαρτο (μιας χρήσης), η αν χρησιμοποιήσετε ταψάκια στρώστε τα με λαδόχαρτο.
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς.
- Στο μίξερ ή σε μεγάλο μπλέντερ βάλτε τη φέτα, τη ζάχαρη, τη μυζήθρα -ή ότι τυρί διαλέγετε-- και καθώς το μοτέρ δουλεύει, προσθέστε τα αβγά, ένα-ένα και δουλέψτε να αναμιχθούν. Ανακατώστε σε γαβάθα το κορνφλάουερ με την κρέμα και προσθέστε το στο μίγμα του μίξερ, δουλεύοντας μερικά δευτερόλεπτα να ενσωματωθεί.
- Αδειάστε το μίγμα στις φόρμες και τοποθετήστε τες μέσα σε μεγαλύτερο βαθουλό ταψί.
- Τοποθετήστε στο κάτω μέρος του φούρνου, και αδειάστε στο ταψί ζεστό νερό που να φτάνει κάπου στα μισά της φόρμας με το μίγμα των τυριών.
- Ψήστε περίπου 1 ώρα, μέχρι να πήξει η κρέμα. Βγάλτε τις φόρμες από το φούρνο, αλλά μην τον σβήσετε. 
- Τοποθετήστε το ψημένο τυρογλυκό σε σχάρα να κρυώσει.
- Όταν είναι κρύο, σκεπάστε με αλουμινόχαρτο και αφήστε στο ψυγείο μια νύχτα ή τουλάχιστον 3-4 ώρες.
- Μπορείτε να το κρατήσετε στο ψυγείο μέχρι 4 μέρες προτού να τελειώσετε το γλυκό.
- Σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόχαρτο απλώστε το κανταΐφι, ανακατώστε με το βούτυρο και δουλέψτε με τα δάχτυλα να λαδωθούν οι κλωστές.
- Δώστε του σχήμα μακρουλό, περίπου ακολουθώντας το σχήμα του πιάτου όπου θα σερβίρετε το γλυκό.
- Πασπαλίστε με τα αμύγδαλα, και ψήστε στη μέση του φούρνου για 10-12 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει το κανταΐφι.
- Για να τελειώσετε το γλυκό, μεταφέρετε το ψημένο κανταΐφι στην πιατέλα, και πάνω αναποδογυρίστε τη μια ή και τις δύο φόρμες με το παγωμένο τυρογλυκό.
- Βάλτε από πάνω μαρμελάδα ή γλυκό, και σερβίρετε κόβοντας κομμάτια, και δίνοντας μαζί και κριτσανιστή βάση κανταΐφι. 

Προσοχή... Ετοιμάστε το τουλάχιστον μια μέρα πριν, για να παγώσει, προτού να το βάλετε στην πιατέλα για να το σερβίρετε.

Την συνταγή μου την πρότεινε η φιλη μου η Ε.Ξ. μέσω της σελίδας της Αγλαΐας Κρεμέζης.

Mωραϊτικο (προέλευση Μήλος)


Υλικά

1 φύλλο σφολιάτας μεγάλο
2 γιαούρτια πλήρη total
3 φιλέτα στήθος κοτόπουλου
1 ντομάτα
1/2 πράσινη πιπεριά
λίγη πάπρικα - αλάτι - πιπέρι


Εκτέλεση

- Κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρούς κύβους και τα σωτάρουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο λάδι.
- Προσθέτουμε τη φρέσκια ντομάτα ψιλοκομμένη, την πιπεριά και τα υπόλοιπα υλικά.
- Προσθέτουμε λίγο νερό για να ψηθεί το κοτόπουλο (το οποίο θέλει περίπου 25-30 λεπτά).
- Προσέχουμε όταν ψηθεί το κοτόπουλο να έχει μείνει μόνο με τη σάλτσα του.
- Στη συνέχεια, στρέωνουμε σε ένα βουτυρωμένο πυρέξ ή ένα μικρό στρογγυλό ταψάκι τη σφολιάτα.
- Προσθέτουμε το γιαούρτι στη βάση της σφολιάτας και από πάνω βάζουμε το κοτόπουλο με τη σάλτσα του.
- Κλείνουμε το μείγμα με τις γωνίες της σφολιάτας και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά μέχρι να φουσκώσει η σφολιάτα και να ροδίσει.