Συνταγές
Σταφίδα

Πουτίγκα με ψωμί και βούτυρο


Υλικά

[Για 4-6 µερίδες]
[Χρόνος προετοιµασίας: 15']
[Χρόνος ψησίµατος: 30']

4 κουταλιές βούτυρο λιωµένο
6 φέτες για ψωµί τοστ
1/4 κούπας καστανή ζάχαρη
1 1/2 κουταλάκι κανέλα
1/3 κούπας σταφίδα
2 κούπες γάλα µε χαµηλά λιπαρά
3 αυγά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

- Αλείψτε τις φέτες ψωµιού µε το βούτυρο. Κόβοντας διαγώνια, κόψτε κάθε φέτα στα δύο.
- Ανακατέψτε τη ζάχαρη µε την κανέλα. Βουτήξτε τα τριγωνάκια µέσα στο µίγµα και τοποθετήστε τα µέσα σε ένα µεγάλο πυρέξ βουτυρωµένο, το ένα να επανωτίζει στο άλλο.
- Βάλτε ενδιάµεσα τις σταφίδες.
- Σ’ ένα µεγάλο βάζο µε καλό κούµπωµα, βάλτε το γάλα και τα αυγά και χτυπήστε τα καλά να ενωθούν.
- Περιχύστε µε το µίγµα το στρωµένο ψωµί µέσα στο πυρέξ.
- Αφήστε το να σταθεί 15', να «ποτίσει» το ψωµί.
- Ψήστε την πουτίγκα σε φούρνο 190° C, 30'.

Εναλλακτικά:
- Φτιάξτε σοκολατένια πουτίγκα µε µαύρο ψωµί.
- Ανακατέψτε 1/4 κούπας κακάο µε τη ζάχαρη και την κανέλα.
- Αντί για σταφίδες, προσθέστε σοκολατένιες ψηφίδες.
- Προσθέστε στο µίγµα γάλα-αυγού, 2 κουταλιές λικέρ, Amaretto, ουίσκι ή Grand Marnier.

Γεμιστά (Προέλευση Τουρκία)




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Εδώ σε αυτό το στάδιο πρόσθεσα λίγες πατάτες για να μπορέσουν και ρουφήξουν τα παραπανήσια υγρά από το μείγμα της γέμισης και απο τα λαχανικά μας.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Σκεπάζουμε με αλλουμινόχαρτο για να μπορέσουν να ψηθούν ομιόμορφα και να ροδίσει η επιφάνειά τους.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Μηλάτο (Ποντιακή κουζίνα)


Υλικά
(για 6-8 μερίδες)

1,5 κιλό περίπου σπάλα χοιρινού σε μερίδες
14-16 μήλα φιρίκια Βόλου (περίπου 2 στην μερίδα)
Αλεύρι, αλάτι, πιπέρι
Φρέσκο αγελαδινό βούτυρο αλατισμένο, για τα σοταρίσματα
½ ποτήρι λευκό ξερό κρασί
½ ποτήρι κονιάκ
2 γεμάτες κουταλιές της σούπας ζάχαρη


Ετοιμασία

- Αλατοπιπερώνουμε και αλευρώνουμε το κρέας και το σοτάρουμε με φρέσκο βούτυρο.
- Σβήνουμε με ένα ποτήρι που έχουμε αναμείξει λευκό κρασί με κονιάκ και το αφήνουμε να σιγοβράζει.
- Κόβουμε τα φυρίκια στη μέση, αφαιρούμε προσεκτικά τα κουκούτσια και τα τηγανίζουμε σε φρέσκο βούτυρο σε σιγανή φωτιά.
- Μόλις ροδίσουν τα προσθέτουμε στο ήδη ψημένο κρέας να πάρουν μαζί μια βράση προσθέτοντας και τη ζάχαρη.
- Το μηλάτο συνήθως συνοδεύεται με πιλάφι, που ο κόκκος του έχει τσιγαρισθεί προηγουμένως σε βούτυρο μέχρι να γίνει διαφανής, προσθέτοντας στο τέλος ελάχιστες ξανθές σταφίδες και κουκουνάρια «γυρισμένα» κι αυτά σε βούτυρο.

Χριστουγεννιάτικη Πουτίγκα - Παγωτό


Υλικά

75 γρ. ψιλοκομμένα αποξηραμένα Βερίκοκα
50 γρ. Σταφίδες Ξανθές
50 γρ. Σταφίδες μαύρες
25 γρ. ψιλοκομμένες λεπτές φλούδες Πορτοκάλι(α)
50 γρ. (με πορτοκάλι) Μπράντι
25 γρ. ψιλοκομμένα Κερασάκια γλασέ
400 γρ. εβαπορέ Γάλα
600 γρ. χτυπημένη Κρέμα γάλακτος
2 κουτ. γλ. άρωμα Βανίλια(ες)
1/2 κουτ. γλ. Κανελογαρίφαλα
1 (ξύσμα) Πορτοκάλι(α)
225 γρ. Σοκολάτα γάλακτος
Για διακόσμηση Φυλλαράκια γκι και ου


Εκτέλεση

- Βάζετε τα βερίκοκα, τις ξανθές και μαύρες σταφίδες, το πορτοκάλι και τα κερασάκια σε μπολ.
- Τα περιχύνετε με το μπράντι, τα σκεπάζετε και τα αφήνετε να "ποτίσουν" για 2 - 3 ώρες ή και αποβραδίς.
- Ανακατεύετε το γάλα, τη βανίλια, την κρέμα και τα κανελογαρίφαλα.
- Ρίχνετε μέσα τα φρούτα και το ξύσμα και ανακατεύετε.
- Αδειάζετε το μίγμα σε μπολ, σκεπάζετε και βάζετε στην κατάψυξη για 12 ώρες ή ώσπου να παγώσει καλά.
- Ξεφορμάρετε σε πιατέλα. Λιώνετε τη σοκολάτα σε μπολάκι επάνω από κατσαρόλα με ζεστό νερό.
- Περιχύνετε με τη σοκολάτα την πουτίγκα - παγωτό λίγο πριν τη σερβίρετε και τη διακοσμείτε με τα φύλλα.

Στούντελ με μήλο - Apple stundel (προέλευση Αυστρία)


Η συνταγή είναι βασισμένη σε μία παλαιότερη από την Κα Βέφα Αλεξιάδου μα αρκετά τροποποιημένη από μέρους μου μιας και άλλαξα κατά πολύ την δοσολογία ορισμένων συστατικών και πρόσθεσα ακόμα 2.

Συστατικά

1 κιλο ζύμη σφολιάτα ή μια δόση ζύμη στρούντελ
2 κιλά μήλα
1 και 3/4 κούπα ζάχαρη
1/2 κούπας χυμό λεμονιού
1 κούπα καρύδια χοντροκομμένα
1 κούπα σταφίδες σουλτανίνα
1/2 κούπα κουκουνάρι
2 κουταλάκια κανέλα σε σκόνη
1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1/4 κουταλάκι τριμμένο γαρύφαλο/μοσχοκαρφο
1/2 κούπας βούτυρο φρέσκο ζωικό τύπου Κερκύρας λιωμένο
4 κουταλιές κορν φλάουρ (καλαμποκάλευρο ψιλό λευκό)
λίγη ζάχαρη άχνη
λίγη σαντιγύ (προεραιτικά)

Εκτέλεση

1. Κόψτε τα μήλα σε όγδοα και αφού τα πλύνετε πολύ καλά εξωτερικά, καθαρίστε τα χωρίς να αφαιρέσετε την φλούδα τους. Βάλτε τα σε μια μεγάλη κατσαρόλα με τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και 1/3 κούπας νερό. Σιγοβράστε τα σκεπασμένα μερικά λεπτά, προσέξτε ότι δεν πρέπει να λιώσουν. Στραγγίστε τα και μετρήστε το ζουμί τους. Πρέπει να είναι 1 και 1/2 κούπα. Αν είναι περισσότερο, συμπυκνώστε το, βράζοντάς το περισσότερο, αν είναι λιγότερο, συμπληρώστε το με νερό.




2. Διαλύστε στη συνέχεια το κορν φλάουρ σε λίγο από το ζουμί κι ανακατέψτε το με το υπόλοιπο. Βράστε το σε σιγανή φωτιά, ώσπου να δέσει και να διαυγάσει. Αφήστε το να κρυώσει κι ανακατέψτε το με τα μήλα, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, τα καρύδια, τα κουκουνάρια και το βούτυρο που έχετε ήδη λιώσει.

3. Ανοίξτε τη σφολιάτα σε χοντρό παραλληλόγραμμο φύλλο 60x25 εκ. Αραδιάστε στο κέντρο κατά μήκος τα μήλα και σκεπάστε τε με το μισό φύλλο. Βρέξτε με λίγο νερό την άκρη του άλλου μισού και σηκώστε το να έλθει και να επανωτίσει λίγο στην άκρη του πρώτου, καλύπτοντας τα μήλα. Πατήστε την ένωση με τα δάχτυλα να κολλήσει. ΄Ετσι έχετε ένα μακρύ ρολό.
4. Βάλτε το με προσοχή σε καλά βουτυρωμένη κουμπωτή φόρμα γλυκού 25 εκ. σχηματίζοντας κουλούρα ή καλύτερα το αφήνετε σε ρολο. Ενώστε τις δύο άκρες βρέχοντας πάλι το φύλλο με νερό, για να κολλήσει. Στο στάδιο αυτό, μπορείτε να φυλάξετε το στρούντελ στην κατάψυξη. ΄Οταν πρόκειται να το ψήσετε, αφήστε το να σταθεί σε θερμοκρασία δωματίου 2 ώρες, να ξεπαγώσει, χαράξτε την επιφάνεια με κοφτερό μαχαίρι ακτινωτά σε κανονικές αποστάσεις και ψήστε το στους 175 βαθμούς Κελσίου για 1 ώρα περίπου, ώσπου να ροδίσει καλά η σφολιάτα και παρατηρήσετε το σιρόπι να εξέρχεται της ζύμης.
5. Οταν ψηθούν και κρυώσουν ελαφρά, πασπαλίστε την επιφάνεια τους με λίγη ζάχαρη άχνη. Σερβίρετέ το ελαφρά ζεστό. Συνοδέψτε το, αν θέλετε, με χτυπημένη κρέμα γάλακτος ή σαντιγύ όπως συνηθίζεται στην βόρεια Ιταλία και στην Αυστρία. Όπως βλέπετε και παρακάτω που πλέον μπήκα στην εργοστασιακή παραγωγή για τον συγκάτοικό μου.

Καλαμάρια γεμιστά στην κατσαρόλα


Υλικά

1 κιλό καλαμάρια
2 ξερά κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
1 φλυτζάνι ψιλοκομμένα ντοματάκια
1 φλυτζάνι χυμό ντομάτας
1 φλυτζάνι ρύζι
1 φλυτζανάκι άνηθο – μαϊντανό
λίγο κουκουνάρι
σταφίδες
αλάτι & πιπέρι
1 ποτήρι κόκκινο ημίγλυκο κρασί

Εκτέλεση

- Καθαρίζουμε τα καλαμάρια και κόβουμε χωριστά τα μουστάκια και τα πτερύγια τους .
- Σωτάρουμε τα κρεμμύδια με τα ψιλοκομμένα μουστάκια και τα πτερύγια .
- Σβήνουμε με το κρασί .
- Προσθέτουμε τα ντοματάκια , τα κουκουνάρια και τις σταφίδες , αλάτι , πιπέρι και το ρύζι μέχρι να μαλακώσει λίγο .
- Στο τέλος ρίχνουμε τον ψιλοκομμμένο άνηθο και μαϊντανό .
- Γεμίζουμε τα καλαμάρια , ράβουμε με κλωστή και βράζουμε με λίγο λάδι , χυμό ντομάτας , αλάτι , πιπέρι για 45΄ περίπου σε μέτρια φωτιά .