Συνταγές
Σπετζοφάϊ

Σπετζοφάϊ φούρνου ( πρόταση γ' )


Υλικά

1 μεγάλο λουκάνικο Πηλίου
10 μικρές πιπεριές (πηλίου κατά προτίμηση)
3 ντομάτες φρέσκιες τριμμένες


Εκτέλεση

- Ψιλοκόβετε το λουκάνικο
- Βάζετε σε ένα τηγάνι το λουκάνικο σε μέτρια φωτιά και το τηγανίζετε από όλες τις πλευρές
- Το βγάζετε σε ένα πιάτο και ρίχνετε μέσα τις πιπεριές
- Μόλις τηγανιστούν οι πιπεριές ξαναρίχνετε μέσα τα λουκάνικα και προσθέτετε την ντομάτα
- Αφήνετε να βράσει μέχρι να μείνει με το λάδι του.

Σπετζοφάϊ φούρνου ( πρόταση β' )


Υλικά:

2 μεγάλα καπνιστά Λουκάνικα
4 μεγάλα Κρεμμύδια
1 κιλό Πιπεριές πράσινες μακρόστενες
4-5 κουταλιές Σόγια σος
λίγο Σκόρδο σε σκόνη
Αλάτι
λίγη Πιπεριά καυτερή
λίγη Ζάχαρη
500 γρ. Ντοματάκια


Εκτέλεση

- Κόβουμε τα λουκάνικα σε κομματάκια και τα τσιγαρίζουμε.
- Τα βγάζουμε από το λάδι και προσθέτουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε χοντρά κομμάτια και τις πιπεριές επίσης σε χοντρά κομμάτια.
- Σωτάρουμε για 2 λεπτά και σβήνουμε με τη σόγια σος.
- Σκεπάζουμε και το αφήνουμε να σιγοβράσει.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, το αλάτι, την πιπεριά, τη ζάχαρη και τα ντοματάκια ψιλοκομμένα.
- Βράζουμε μέχρι να δέσει καλά η σάλτσα.
- Προσθέτουμε τα λουκάνικα, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

Σπετζοφάϊ φούρνου ( πρόταση α' )


Υλικά:

500 γρ. μελιτζάνες
500 γρ. πιπεριές πράσινες
2 κρεμμύδια χοντροκομμένα
500 γρ. πατάτες χοντροκομμένες
500 γρ. λουκάνικα χωριάτικα
1 φλιτζάνι λάδι
500 ντοματάκια λιωμένα
αλάτι
πιπέρι

Προετοιμασία: 20΄-25΄
Ψήσιμο: 1 ώρα

Εκτελεση:

- Κόβετε τις μελιτζάνες, τις πιπεριές και τις πατάτες καθαρισμένες σε φέτες και τις τηγανίζετε.
- Τοποθετείτε σε γιουβετσάκι κάτω κάτω τις μελιτζάνες, από πάνω τις πατάτες και μετά τις πιπεριές.
- Βάζετε στο λάδι του τηγανιού τα ντοματάκια με λίγο νερό και αφού βράσουν λίγο ρίχνετε τα λουκάνικα κομμένα στη μέση να βράσουν ένα τέταρτο της ώρας.
- Προσθέτετε το ανάλογο αλατοπίπερο και όταν βράσουν όλα αυτά, περιχύνετε με το μείγμα τους τις μελιτζάνες, τις πατάτες και τις πιπεριές που έχετε στο γιουβετσάκι. Ψήνετε για άλλα 30΄- 35΄.
- ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ: Για πιο πλούσια γεύση μπορείτε να προσθέσετε στο σπετζοφάι κομματάκια χοιρινού κρέατος ή ροδέλες από σουτζούκι

Σπετζοφάϊ (προέλευση Στερεά Ελλάδα)


Υλικά:

1 κιλό πιπεριές πράσινες (μακριές)
4 χωριάτικα λουκάνικα
1 κιλό τομάτες ώριμες λιωμένες καλά
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 1/2 φλιτζάνι λάδι
λίγη ζάχαρη


Εκτέλεση

- Πλένουμε τις πιπεριές και τις κρατάμε για αργότερα.
- Τις τηγανίζουμε με το ένα φλιτζάνι λάδι, χωρίς να ροδοκοκκινήσουν πολύ.
- Τις βγάζουμε από το τηγάνι και στο ίδιο λάδι τηγανίζουμε και τα λουκάνικα κομμένα σε δυο τρία κομμάτια το καθένα.
- Τα τηγανίζουμε και τα βγάζουμε κι αυτά από το τηγάνι.
- Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι μέσα στην κατσαρόλα, και προσθέτουμε τις τομάτες, το κρεμμύδι, ελάχιστο αλάτι και λίγη ζάχαρη.
- Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 25 λεπτά.
- Προσθέτουμε τις πιπεριές και τα λουκάνικα και αφήνουμε το σπετζοφάι να βράσει ώσπου να μείνει με μια πηχτή σάλτσα.
- Εναλλακτικά μπορούμε να κόψουμε τα λουκάνικα σε πολλές και λεπτότερες φέτες

Σπετζοφάϊ (προέλευση Πήλιο Μαγνησίας)


Υλικα
για 10 μεριδες
1,5 κιλο λουκανικα πηλιου [Βολος]
500 γρ.πιπεριες πρασινες
300 γρ.φρεσκιες ντοματες
300 γρ.κρεμμυδια
ντοματα παστα
ελαιολαδο
μαϊντανος
κρασι λευκο [προαιρετικα]
ξυδι, αλατι, πιπερι, ζαχαρη και μπουκοβο


Εκτελεση
- Κοβουμε τα λουκανικα εμινσε, και τα περναμε απο δυνατο τηγανι με ελαιολαδο.
- Τα αφηνουμε να στραγγιξουν και μεσα σε μια κατσαρολα με λαδι βαζουμε τις πιπεριες και τα κρεμυδια κομμενα σε τεταρτα η εμινσε και τα σοταρουμε .
- Προσθετουμε τα λουκανικα ,σβηνουμε με λιγο κρασι και ξυδι και βαζουμε τις ντοματες και το μαϊντανο ψιλοκομμενο .
- Προσθετουμε αλατι, πιπερι μπουκοβο και ζαχαρη και λιγο παστα ντοματας για χρωμα.
- Το αφηνουμε να βρασει για περιπου 25 λεπτα και το σερβιρουμε συνηθως σε πηλινο σκευος.
- Μπορουμε προαιρετικα να προσθεσουμε τριμμενη φετα και γκραντιναρουμε.