Συνταγές
Σπανάκι

Σουπιές µε σπανάκι (προέλευση Κρήτη)


Υλικά

1 κιλό σουπιές
1 κιλό σπανάκι
1 ποτήρι λάδι
2 κρεµµύδια
1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
λίγο άνηθο
λίγο δυόσµο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

- Kαθαρίζουµε τις σουπιές, τσιγαρίζουµε τα κρεµµύδια µε το λάδι και προσθέτουµε τον άνηθο και το δυόσµο και στη συνέχεια τις σουπιές σε µικρά κοµµάτια.
- Οταν πάρουν µια βράση σβήνουµε µε το κρασί, βάζοµε λίγο αλάτι και πιπέρι και 2 ποτήρια νερό και αφήνουµε το φαγητό να µισοψηθεί.
- Ρίχνουµε και το σπανάκι ψιλοκοµµένο και σε 10 λεπτά τα φαγητό είναι έτοιµο.

Τάρτα αλμυρή για πρωινό


Υλικά

[Για 16 µερίδες]
[Χρόνος προετοιµασίας: 40' από το προηγούµενο βράδυ]
[Χρόνος ψησίµατος: 35']
[Θερµίδες: 187 kcal ανά µερίδα]

Υλικά

4 κουταλιές ελαιόλαδο
2 πράσα, µόνο το άσπρο µέρος ψιλοκοµµένο
4 φρέσκα κρεµµυδάκια ψιλοκοµµένα
1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκοµµένη
300 γρ. σπανάκι κατεψυγµένο
2 κούπες ζαµπόν σε κύβους
1 1/2 κούπας διάφορα τυριά τριµµένα
2 κουταλιές µουστάρδα
2 κουταλιές κέτσαπ
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 αβγά
1 1/4 κούπας γάλα

Εκτέλεση

- Από το προηγούµενο βράδυ, σοτάρετε το πράσο, τα κρεµµυδάκια και την πιπεριά στο µισό λάδι.
- Προσθέστε 1/4 κούπας από το γάλα και σιγοβράστε τα 5'.
- Στύψτε καλά το σπανάκι και σοτάρετε το ελαφρά στο υπόλοιπο λάδι. ανακατέψετε τα πράσα µε το σπανάκι, το ζαµπόν, τα τυριά, τη µουστάρδα, την κέτσαπ, αλάτι και πιπέρι.
- Την επόµενη ηµέρα, ανακατέψτε στο µίγµα το αλεύρι και στρώστε το µέσα σε µια καλά βουτυρωµένη πυρίµαχη ταρτιέρα µε διάµετρο 26 εκ.
- Χτυπήστε τα αυγά µε το γάλα και περιχύστε το µίγµα µέσα στην ταρτιέρα.
- Ψήστε σε φούρνο 200° C, 30'- 35'.
- Σερβίρετε σε φέτες.

Μπατσαρώ (προέλευση Θεσπρωτία)


Υλικά

1 µατσάκι φρέσκα κρεµµυδάκια
1 µατσάκι άνηθο
1 µατσάκι µαϊντανό
½ κιλό σέσκουλα
½ κιλό λάπαθα
½ κιλό σπανάκι
150γρ. βλήτα
2 πράσα
5,6 κάβιες (µικρά φρέσκα κρεµµυδάκια)
½ φλιτζ τσαγιού ωµό ρύζι
½ φλιτζ τσαγιού ελαιόλαδο
200 γρ τυρί για τη γέµιση
Για τη ζύµη:
5 φλιτζ τσαγιού καλαµποκάλευρο
100 γρ. τυρί
Αλάτι
1 κ.σ. λάδι

Για τo ψήσιµο:
60 γρ. φρέσκο βούτυρο κοµµένο σε κυβάκια

Εκτέλεση

- Ψιλοκόβετε όλα τα χόρτα και τα αρωµατικά .
- Ρίχνετε λίγο λάδι σ΄ένα κατσαρολάκι και αδειάζετε µέσα τα κοµµένα χόρτα.
- Τα ανακατεύετε σε χαµηλή φωτιά να µαραθούν καλά.
- Μόλις µαραθούν τ’ αδειάζετε σ’ ένα µεγάλο ταψί, τ’ απλώνετε οµοιόµορφα, προσθέτετε το ρύζι, το τυρί θρυµµατισµένο και αφήνετε το ταψί στην άκρη.
- Ετοιµάζετε τη ζύµη Σ’ένα µπόλ, ρίχνετε το καλαµποκάλευρο, 1 πρέζα αλάτι, λίγο ζεµατισµένο νερό και ανακατεύετε µέχρι να γίνει χυλός.
- Όσο ανακατεύετε, προσθέτετε λίγο λάδι, και τρίβετε µέσα το τυρί της ζύµης
- Λαδώνετε ένα ταψί και το στρώνετε κουταλιά -κουταλιά περιµετρικά µε το χυλό. Από πάνω απλώνετε κουταλιά-κουταλιά τη γέµιση.
- Επαναλαµβάνετε βάζοντας πάνω από τη γέµιση κουταλιές από το χυλό της ζύµης.
- Τελειώνοντας πάνω από την κάθε κουταλιά της ζύµης, προσθέτετε από ένα κοµµάτι φρέσκο βούτυρο και λίγο λάδι.
- Ψήνετε σε προθερµασµένο φούρνο για περίπου 50 λεπτά στους 220 βαθµούς

Μπατσαριά Ιωαννίνων (προέλευση Ιωάννινα)


Υλικά

1 κιλό χόρτα (παζιά, λάπατα, τσουκνίδες, σπανάκι)
4-5 κρεµµύδια φρέσκα
1 µατσάκι µαϊντανό, άνηθο, δυόσµο
350 γρ. φέτα σκληρή, αλάτι, πιπέρι
3 κούπες αλεύρι
1κούπα καλαµποκάλευρο
1 κεσεδάκι γιαούρτι πρόβειο
2 κρόκους αυγών
1,5 κούπα λάδι
0,5 κούπα ξινόγαλο
0,5 κούπα τραχανά

Εκτέλεση

- Πλένουµε, ψιλοκόβουµε, αλατίζουµε τα χόρτα µας και τα στύβουµε να µην έχουν υγρά.
- Προσθέτουµε το τυρί, τον τραχανά και το λάδι. Κάνουµε ένα πηχτό χυλό µε το αλεύρι, το καλαµποκάλευρο, το γιαούρτι, 0,5 κούπα λάδι και λίγο αλάτι.
- Σε λαδωµένο ταψί στρώνουµε το µισό χυλό, απλώνουµε τα χόρτα, αραιώνουµε τον υπόλοιπο χυλό µε 0,5 κούπα ξινόγαλο, στους 2 κρόκους και σκεπάζουµε τα χόρτα µας .
- Ψήνουµε την πίτα µας στους 200 βαθµούς, για περίπου 1 ώρα.

Μπατσαριά από τα Λέλοβα Πρεβέζης (Προέλευση Πρέβεζα)


Υλικά
1,5 χόρτα κυρίως μυρώνια, καυκαλίδες, σπανάκι, σέσκλο, άνηθο, μάραθο, πράσο, κρεμυδάκια και σκόρδα χλωρά 1 κούπα λάδι 1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι 2 αυγά 1/2 κιλό τυρί φέτα τριμμένη 1 κιλό αλεύρι για το χυλό αλάτι, πιπέρι Εκτέλεση
- Αφού πλύνουμε και κόψουμε τα χόρτα για την πίττα, τα ανακατεύουμε με το λάδι, τα αυγά, το τυρί, το ρύζι και το αλατοπίπερο.
- Αλείφουμε ένα ταψί με λάδι και το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
- Μετά για να φτιάξουμε το χυλό, ανακατεύουμε το αλεύρι με νερό, αφού προσθέσουμε και λίγο αλάτι, μέχρι να γίνει ο χυλός.
- Στη συνέχεια, ρίχουμε μία στρώση χυλού στη βάση του ταψιού και από πάνω ρίχνουμε τα χόρτα και σκεπάζουμε πάλι με χυλό.
- Ψήνουμε στους 180ο C για 1 ώρα περίπου, μέχρις ότου η πίττα μας πάρει ροδοκόκκινο χρώμα.

Σουπιές με σπανάκι




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Ανοιξιάτικη χρωματιστή σαλάτα (προέλευση Ροβιές)


Υλικά

1 μαρούλι κομμένο
λίγες ελιές γεμιστές με πιπεριά κομμένες στα δύο
λίγο τυρί φέτα κομμένο σε κύβους
λίγα χοτροκομμένα φύλλα σπανάκι
2-3 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμύδια
λίγες κουταλιές Εξαιρετικά Παρθένο ελαιόλαδο Ροβιών 0-1% οξύτητα  
άνηθο
ματζουράνα
αλάτι και πιπέρι
ξύδι

Εκτέλεση

- Πλένουμε και κόβουμε τα μυρωδικά και τα λαχανικά μας.
- Ανακατεύουμε καλά τη σαλάτα και τη σερβίρουμε σε ένα μπολ.

Σπανάκι σουφλέ


Υλικά

1 1/2 κιλό σπανάκι ψιλοκομμένο
αλάτι - πιπέρι
4 αυγά - λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
2 κουταλιές βούτυρο λιωμένο
1 κουταλάκι μπέϊκιν - πάουντερ
1 φλιτζάνι γάλα
200 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
100 γρ. τυρί φέτα τριμμένη
200 γρ. αλεύρι μαλακό


Εκτέλεση

- Πλένετε το σπανάκι καλά και το βουτάτε σε βραστό νερό για 10 λεπτά.
- Το στραγγίζετε και προσθέτετε αλάτι και πιπέρι.
- Χτυπάτε τα αυγά για 5 λεπτά και ρίχνετε το μοσχοκάρυδο, το βούτυρο και το μπέϊκιν - πάουντερ διαλυμένο στο γάλα.
- Χτυπάτε για 5 λεπτά ακόμα.
- Προσθέτετε σιγά - σιγά τα τυριά και το αλεύρι και τα χτυπάτε 10 λεπτά, μέχρι να γίνουν κρέμα.
- Πρώτα βάζετε το 1/3 της κρέμας σ'ένα πυρέξ, την καλύπτετε με τη μισή ποσότητα από το σπανάκι, συνεχίζετε με 1/3 και το υπόλοιπο σπανάκι και την υπόλοιπη κρέμα.
- Βάζετε λίγο βούτυρο από πάνω και ψήνετε το σουφλέ σε μέτρια προθερμασμένο φούρνο (200 βαθμούς) για 40 με 45 λεπτά.  

Ταλιατέλες με ζαμπόν μπέικον


Υλικά

1 κουτί (500 γρ.) φωλιές με ντομάτα ή σπανάκι ή άσπρες
1 κουτί (425 γρ.) μανιτάρια
1 κουτί (400 γρ.) ντοματάκια
10 φέτες ζαμπόν
4 λωρίδες μπέικον (προαιρετικά)
4 κούπες τυριά διάφορα (γραβιέρα, βίτσερις, παρμεζάνα)
100 γρ. βούτυρο
2 κούπες κρέμα γάλακτος
αλάτι
πιπέρι
μερικά φυλλαράκια μαϊντανό

Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα


Εκτέλεση

- Βράστε τις ταλιατέλες και βουτυρώστε τες.
- Κόψτε τα μανιτάρια σε φετάκια και σωτάρετέ τα σε λίγο βούτυρο.
- Στραγγίστε τα ντοματάκια και κόψτε τα σε κομματάκια.
- Κόψτε επίσης το ζαμπόν και το μπέικον σε κομματάκια.
- Σε ένα πυρέξ σκεύος, με το οποίο θα σερβίρετε, στρώστε τις μισές ταλιατέλες, ρίξτε τη μισή ποσότητα από όλα τα υπόλοιπα υλικά.
- Ρίξτε κατόπιν τις υπόλοιπες ταλιατέλες και τα υπόλοιπα υλικά, τελειώνοντας με τα τυριά.
- Χτυπήστε ελαφρά την κρέμα γάλακτος και περιχύστε το φαγητό.
- Ψήστε σε φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου, για 40' έως 45'.
- Στην αρχή καλύψτε το σουφλέ με αλουμινόχαρτο.
- Αφαιρέστε το στα τελευταία 10 λεπτά, για να πάρει το ρόδινο χρώμα που επιθυμείτε.

Χοιρινό με τσιγαρολάχανα


Υλικά

1.500 γραμμάρια χοιρινό κομμένο σε μικρές μερίδες
500 γρ. καρδούλες από σπανάκι χοντροκομμένες
1 ματσάκι σέσκουλα χοντροκομμένα
1 ματσάκι λάπατα χοντροκομμένα
1 ματσάκι μυρόνια χοντροκομμένα
1 ματσάκι παπαρούνες χοντροκομμένες
1 ματσάκι καυκαλήθρες χοντροκομμένες
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι κρεμμυδάκι φρέσκα ψιλοκομμένα
2 κρεμμύδια ξερά τριμμένα
8 πράσα κομμένα σε ροδέλες
1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
1 ποτηράκι του κρασιού χυμό λεμονιού
αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση

- Σε μια κατσαρόλα σοτάρετε με το λάδι το χοιρινό, τα κρεμμύδια και τα κρεμμυδάκια για 10 λεπτά περίπου, προσθέτετε αλάτι και πιπέρι και τα σβήνετε με το χυμό λεμονιού.
- Βάζετε νερό στην κατσαρόλα και αφήνετε το κρέας να βράσει και να μείνει με λίγο ζουμί.
- Μόλις βράσει το κρέας, ρίχνετε όλα τα μυρωδικά χόρτα στην κατσαρόλα και τα βράζετε μαζί με το κρέας.
- Οταν βράσουν, σβήνετε τη φωτιά και σερβίρετε.

Σημείωση: Η κατσαρόλα πρέπει να έχει λίγο νερό όταν βάλετε τα χορταρικά. διότι βγάζουν νερό. Επίσης, τα χορταρικά δεν πρέπει να είναι λιωμένα, διότι είναι ωραία με ζωντανά τα χρώματά τους.

Γίγαντες με μυρωδικά


Υλικά

500 γρ. γίγαντες
200 γρ. πράσα κομμένα σε ροδέλες
200 γρ. σπανάκι χοντροκομμένο
200 γρ. καρότα κομμένα σε ροδέλες
6 - 8 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε ροδέλες
200 γρ. κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
2 - 3 πατάτες κομμένες σε κυβάκια
1 κιλό ντομάτες ξεφλουδισμένες και χοντροκομμένες
1 ποτηράκι του κρασιού λάδι ζάχαρη
αλάτι και πιπέρι


Εκτέλεση

- Βάλτε τους γίγαντες για 10 - 12 ώρες σε μια λεκάνη με πολύ νερό.
- Σε μια κατσαρόλα βάλτε το λάδι, τα κρεμμύδια, τα κρεμμυδάκια, τα πράσα, αλάτι, πιπέρι και ζάχαρη και τσιγαρίστε τα για 10 λεπτά, περίπου.
- Μετά, προσθέστε τις ντομάτες, τα καρότα, τις πατάτες και νερό και αφήστε τα στη φωτιά για 15 λεπτά.
- Τέλος, ρίξτε το σπανάκι, το μαϊντανό, τον άνηθο και τους γίγαντες και αφήστε το φαγητό να πιει το ζουμί του και να χυλώσει.

Σημείωση : Τους γίγαντες σουρώστε τους από το νερό. Βάλτε στη φωτιά νερό και μόλις βράσει ρίξτε τους γίγαντες και αφήστε τους να βράσουν. Μετά σουρώστε τους και βάλτε τους στην κατσαρόλα με τα χορταρικά για 10 λεπτά, περίπου. Αν θέλετε, σερβίρετέ τους ζεστούς και ρίξτε από πάνω κίτρινα τυριά τριμμένα.

Χταπόδι με φακές και χόρτα


Υλικά

1 χταπόδι (2 κιλά περίπου)
2 κουταλιές ξίδι
1/2 κούπας λευκό ξηρό κρασί
200 γρ. φακές χοντρές
2 μέτρια κρεμμύδια σε φέτες
1/2 κιλού διάφορα χόρτα (σπανάκι, σέσκουλα, καυκαλήθρες)
4 μέτριες ντομάτες σε κύβους
1 κόκκινη πιπεριά σε κομματάκια
1/2 κούπας ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κουταλιά ρίγανη
2 σκελίδες σκόρδο σε δοντάκια
1 φύλλο δάφνης
1 κούπα λάδι
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ατομα: 6
Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα
Χρόνος ψησίματος: 45'


Εκτέλεση

- Πλύντε καλά το χταπόδι και βράστε το σε νερό που να το σκεπάζει με το ξίδι και το κρασί, 1 ώρα περίπου ή ώσπου να μαλακώσει.
- Σε μια άλλη κατσαρόλα βράστε τις φακές μαζί με τα κρεμμύδια σε 2 κούπες νερό, 30' περίπου.
- Στραγγίστε το χταπόδι, κόψτε το σε κομμάτια κι αραδιάστε τα σ' ένα πήλινο σκεύος ή πυρέξ.
- Προσθέστε τις φακές μαζί με το ζουμί που έβρασαν, καθώς επίσης τα χόρτα, πλυμένα και κομμένα σε χοντρά κομμάτια.
- Προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά κι ανακατέψτε καλά. Καλύψτε το γκιουβέτσι με αλουμινόχαρτο και ψήστε το φαγητό στο φούρνο, σε θερμοκρασία 200 βαθμούς Κελσίου, για 45' περίπου ή ώσπου να μείνει με το λάδι του.
- Σερβίρετέ το ζεστό.

Χορτοκεφτέδες


Υλικά

1/4 σπανάκι
1 ματσάκι σέσκουλο
1/2 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι κρεμμυδάκι φρέσκο
1 κουταλάκι σόδα φαγητού
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι ρίγανη
1 κουταλάκι πιπέρι
1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού νερό
2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι
1 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι

Εκτέλεση

- Πλένουμε καλά και ψιλοκόβουμε το σπανάκι, το σέσκουλο , τον άνηθο και το κρεμμυδάκι.
- Τα τοποθετούμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το νερό, τη σόδα, το αλάτι, τη ρίγανη και το πιπέρι.
- Στη συνέχεια προσθέ-τουμε σιγά - σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά.
- Βάζουμε το λάδι να κάψει.
- Παίρνουμε κουταλιές από το μίγμα και τις τηγανίζουμε και στη συνέχεια τοποθετούμε τους κεφτέδες σε απορροφητικό χαρτί.

Ταραμοκεφτέδες με χόρτα


Υλικά

200 γρ. ταραμά
1/2 κιλό σπανάκι
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1 κουταλάκι σόδα φαγητού
1 ματσάκι κρεμμυδάκι φρέσκο
1 ξερό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο στον τρίφτη)
1/2 ματσάκι άνηθο
1 κουταλάκι ρίγανη
1 κουταλάκι πιπέρι
1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού νερό
2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι
1 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι

Εκτέλεση

- Λιώνουμε τον ταραμά στο νερό.
- Πλένουμε καλά και ψιλοκόβουμε το σπανάκι, το μαϊντανό, τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο και τα προσθέτουμε στόν ταραμά μαζί με την σόδα, το πιπέρι και τη ρίγανη.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά - σιγά το αλεύρι και ανακα-τεύουμε καλά.
- Βάζουμε το λάδι να κάψει.
- Παίρνουμε κουταλιές από το μίγμα και τις τηγανίζουμε και στη συνέχεια τοποθετούμε τους κεφτέδες σε απορροφητικό χαρτί.

Κολοκυθοκεφτέδες


Υλικά

1 κίτρινο κολοκύθι
1 μικρή σκελίδα σκόρδο ή ουρές από φρέσκο σκόρδο
1/2 κούπα φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
1 κούπα ψιλοκομμένο σπανάκι
1/3 κούπας μάραθο
1/3 κούπας άνηθο
1/4 κούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
3 αυγά
250 γρ. τριμμένη φέτα ή μυζήθρα
1/8 κουταλάκι κανέλλα
1/8 κουταλάκι κίμινο
1 κούπα τριμμένο παξιμάδι ή φρυγανιά
προαιρετικά λίγο αλεύρι
λίγο λάδι

Εκτέλεση

- Ζεματάμε το κολοκύθι, το ψιλοκόβουμε και το στίβουμε, ώστε να μην έχει καθόλου νερό.
- Βάζουμε όλα τα μυρωδικά σε ένα μπολ, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύουμε πατώντας, μέχρι να μαραθούν.
- Τα βάζουμε όλα μέσα στο κολοκύθι.
- Προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα, τη φέτα, τη φρυγανιά, το αλεύρι (αν θέλουμε) και λίγο λάδι.
- Τα ανακατεύουμε και πλάθουμε όπως κάνουμε με τα κεφτεδάκια, αφού αλευρώσουμε πρώτα τα χέρια μας.
- Τα τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές σε μέτρια φωτιά, για να ψηθούν μέχρι μέσα.