Συνταγές
Σουσάμι

Ψωµάκια για πρωινό


Υλικά

500γρ. αλεύρι
1 πρέζα αλάτι
20γρ βούτυρο
25γρ ζάχαρη
12γρ φρέσκια µαγιά
1 κρόκος αυγού
275ml γάλα

Επικάλυψη

1 αυγό ανακατωµένο µε 2 κσ. νερό
½ κσ χοντρό αλάτι
1 κσ σουσάµι

Εκτέλεση

- Σε µίξερ µε γάντζο προσθέτουµε το αλεύρι, το αλάτι, το βούτυρο, τη ζάχαρη, τη µαγιά, τον κρόκο και το γάλα και ανακατεύουµε µε αργή ταχύτητα για 5 λεπτά.
- Όταν µαζευτεί η ζύµη στο γάντζο την βγάζουµε και τη ζυµώνουµε µε τα χέρια µας.
- Η ζύµη είναι µαλακιά και απαλή. Την αφήνουµε στο µπολ σκεπασµένη µε πετσέτα για 1 ώρα µέχρι να φουσκώσει.
- Ξαναζυµώνουµε να φύγει ο αέρας και φτιάχνουµε τα ψωµάκια.
- Στο ταψί µας τα αφήνουµε να διπλασιαστούν σκεπασµένα περίπου 20 λεπτά και τα αλείφουµε µε το αυγό.
- Από πάνω πασπαλίζουµε το χοντρό αλάτι και το σουσάµι.
- Ψήνουµε για 15 λεπτά σε προθερµασµένο φούρνο στους 190 C.

Χαλβάς Παζαριώτικος


ΥΛΙΚΑ

1 κούπα νισεστέ
2 κούπες ζάχαρη
3 κούπες νερό
επιπλέον4-5 κουταλιές ζάχαρη
150-200 γρμ αμύγδαλα ζεματισμένα και ξεφλουδισμένα
2-3 κουταλιές βούτυρο ( σαν την φυτίνη )
κανέλα, σουσάμι καβουρδισμένο



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

- Ζεματάμε τα αλύγδαλα τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε στα δύο.
- Καβουρδίζουμε το σουσάμι.
- Σ'ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο και καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα μέχρις ότου πάρουν χρυσό χρώμα.
- Σ'ένα μπολ ρίχνουμε τον νισεστέ, την ζάχαρη και το νερό, ανακατεύοντας καλά.
- Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα ( εντελώς στεγνή ) ρίχνουμε τις 3-4 κουταλιές ζάχαρη την βάζουμε σε δυνατή φωτιά και κάνουμε καραμέλα, να σκουρήνει αρκετά απο αυτό άλλωστε θα εξαρτηθεί και το χρώμα του χαλβά.
- Ρίχνουμε μέσα στην καραμέλα το μίγμα του μπολ δηλ. νισεστέ-ζάχαρη-νερό.
- Η καραμέλα θα κοκκαλώσει μην το φοβηθείς, όσο θα βράζει θα λειώνει.
- Ανακατεύουμε συνέχεια σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει καλά.
- Τότε ρίχνουμε και το βούτυρο με τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε πάλι μέχρις ότου το απορροφήσει όλο.
- Αδειάζουμε το μόγμα σε πιατέλες, ( να μην είναι χοντρό όσο γίνεται λεπτό) και πασπαλίζουμε απο πάνω με σουσάμι, κανέλα και λίγη ακόμη ζάχαρη.
- Περιμένουμε να κρυώσει και τον κόβουμε.

Δημοσιεύθηκε στην σελίδα της ομάδος στο facebook την 12 Ιουνίου 2010 στις 12:59 μ.μ. από Areti Vardaka.

Συκόπιτα Ιθάκης (Προέλευση Ιθάκη)



Υλικά
3 τσαπέλες σύκα ξερά Καλαματιανά. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και Κύμης 1/2 φλιτζάνι τσαγιού καρύδια ψιλοκοπανισμένα 1/2 φλ. τσαγιού αμύγδαλα, με τη φλούδα τους, ελαφρά ψημένα και χοντροκοπανισμένα 1/2 φλ. τσαγιού σουσάμι ελαφρά καβουρδισμένο 1 φλιτζανάκι του καφέ ζάχαρη λευκή ή και μαύρη  1 μεγάλη κουταλιά της σούπας μέλι 2-3 κουταλιές της σούπας κονιάκ Κανέλλα σε σκόνη κατά βούληση Γαρύφαλλο τριμμένο κατά βούληση Ζάχαρη άχνη για το τύλιγμα Μερικές σταγόνες σπορέλαιο για το πλάσιμο

Εκτέλεση
- Κόβουμε το κοτσανάκι από τα σύκα και τα ψιλοκόβουμε.
- Αν έχουμε και θέλουμε τα περνάμε από την μηχανή του κιμά.
- Τα βάζουμε σε λεκάνη μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός την άχνη και το σπορέλαιο.
- Ζυμώνουμε καλά να αναμειχθούν όλα τα υλικά και να γίνει μια μάζα.
- Πάνω στον πάγκο της κουζίνας η σε μάρμαρο, ρίχνουμε μερικές σταγόνες σπορέλαιο βάζουμε την μάζα και τις δίνουμε σχήμα κυλινδρικό.
- Πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη άχνη και κόβουμε σε ροδέλες.
- Διατηρείται εκτός ψυγείου.
- Αν θέλουμε τυλίγουμε τις ροδέλες σε σελοφάν και τις έχουμε για κέρασμα κάθε στιγμή.