Συνταγές
Σοκολάτα

Πουτίγκα με ψωμί και βούτυρο


Υλικά

[Για 4-6 µερίδες]
[Χρόνος προετοιµασίας: 15']
[Χρόνος ψησίµατος: 30']

4 κουταλιές βούτυρο λιωµένο
6 φέτες για ψωµί τοστ
1/4 κούπας καστανή ζάχαρη
1 1/2 κουταλάκι κανέλα
1/3 κούπας σταφίδα
2 κούπες γάλα µε χαµηλά λιπαρά
3 αυγά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

- Αλείψτε τις φέτες ψωµιού µε το βούτυρο. Κόβοντας διαγώνια, κόψτε κάθε φέτα στα δύο.
- Ανακατέψτε τη ζάχαρη µε την κανέλα. Βουτήξτε τα τριγωνάκια µέσα στο µίγµα και τοποθετήστε τα µέσα σε ένα µεγάλο πυρέξ βουτυρωµένο, το ένα να επανωτίζει στο άλλο.
- Βάλτε ενδιάµεσα τις σταφίδες.
- Σ’ ένα µεγάλο βάζο µε καλό κούµπωµα, βάλτε το γάλα και τα αυγά και χτυπήστε τα καλά να ενωθούν.
- Περιχύστε µε το µίγµα το στρωµένο ψωµί µέσα στο πυρέξ.
- Αφήστε το να σταθεί 15', να «ποτίσει» το ψωµί.
- Ψήστε την πουτίγκα σε φούρνο 190° C, 30'.

Εναλλακτικά:
- Φτιάξτε σοκολατένια πουτίγκα µε µαύρο ψωµί.
- Ανακατέψτε 1/4 κούπας κακάο µε τη ζάχαρη και την κανέλα.
- Αντί για σταφίδες, προσθέστε σοκολατένιες ψηφίδες.
- Προσθέστε στο µίγµα γάλα-αυγού, 2 κουταλιές λικέρ, Amaretto, ουίσκι ή Grand Marnier.

Τούρτα Περίπτερο (από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου)


ΥΛΙΚΑ:

1 Παντεσπάνι ( 125 γρμ ) κακάο
2 μικρά κουτιά πουράκια σοκολάτας κομμένα στην μέση (απο το περίπτερο εξ' ου και το όνομα)
500 γρμ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
300 γρμ γάλα
500 γρμ κρέμα γάλακτος
2 κουτ. σουπ. κονιάκ, ρούμι, ή κουαντρό

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:

50 γρμ ζάχαρη
50 γρμ νερό
50 γρμ ρούμι
λίγη άχνη για το γαρνίρισμα



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

(Αντί για παντεσπάνι μπορούμε να βάλουμε σπασμένες γκοφρέτες )
- Τοποθετούμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα σε μπολ.
- Ζεσταίνουμε το γάλα σε κατσαρόλα, μόλις πάρει βράση (αρχίζει να φουσκώνει) αποσύρουμε απο την φωτιά και περιχύνουμε την σοκολάτα.
- Σκεπάζουμε και αφήνουμε 1'.
- Ανακατεύουμε μέχρι η σοκολάτανα λειώσει τελείως και να γυαλίσει το μίγμα.
- Αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
- Κουταλιά--κουταλιά προσθέτουμε το ποτό.
- Βάζουμε σε κατσαρολάκι τη ζάχαρη με το νερό και ανακατεύουμε να λειώσει η ζάχαρη.
- Αφήνουμε να βράσει το σιρόπι 2'.
- Αποσύρουμε και προσθέτουμε και σ'αυτό το ποτό.
- Θα χρησιμοποιήσουμε φόρμα δακτυλίδι 25 εκ. με αποσπώμενη βάση.
- Τοποθετούμε το παντεσπάνι ( η τις γκοφρέτες ) στην φόρμα.
- Με πινέλο βρέχουμε καλά το παντεσπάνι ( στις γκοφρέτες βάζουμε λίγη απο την κρέμα).
- Απλώνουμε μια λεπτή στρώση μους σοκολάτας.
- Κόβουμε τα πουράκια στην μέση και τα στήνουμε γύρω-γύρω στην φόρμα.
- Αδειάζουμε όλη την μους στην φόρμα.
- Στρώνουμε με κουτάλι την επιφάνεια.
- Παγώνουμε την τούρτα ( χρειάζεται περίπου 1-1,30' να σφίξει ) την ξεφορμάρουμε και γαρνίρουμε με σπασμένα πουράκια και ζάχαρη άχνη.

Δημοσιεύθηκε στην σελίδα της ομάδος στο facebook την 16 Ιουνίου 2010 στις 17:59 μ.μ. από Areti Vardaka.

Χριστουγεννιάτικη Πουτίγκα - Παγωτό


Υλικά

75 γρ. ψιλοκομμένα αποξηραμένα Βερίκοκα
50 γρ. Σταφίδες Ξανθές
50 γρ. Σταφίδες μαύρες
25 γρ. ψιλοκομμένες λεπτές φλούδες Πορτοκάλι(α)
50 γρ. (με πορτοκάλι) Μπράντι
25 γρ. ψιλοκομμένα Κερασάκια γλασέ
400 γρ. εβαπορέ Γάλα
600 γρ. χτυπημένη Κρέμα γάλακτος
2 κουτ. γλ. άρωμα Βανίλια(ες)
1/2 κουτ. γλ. Κανελογαρίφαλα
1 (ξύσμα) Πορτοκάλι(α)
225 γρ. Σοκολάτα γάλακτος
Για διακόσμηση Φυλλαράκια γκι και ου


Εκτέλεση

- Βάζετε τα βερίκοκα, τις ξανθές και μαύρες σταφίδες, το πορτοκάλι και τα κερασάκια σε μπολ.
- Τα περιχύνετε με το μπράντι, τα σκεπάζετε και τα αφήνετε να "ποτίσουν" για 2 - 3 ώρες ή και αποβραδίς.
- Ανακατεύετε το γάλα, τη βανίλια, την κρέμα και τα κανελογαρίφαλα.
- Ρίχνετε μέσα τα φρούτα και το ξύσμα και ανακατεύετε.
- Αδειάζετε το μίγμα σε μπολ, σκεπάζετε και βάζετε στην κατάψυξη για 12 ώρες ή ώσπου να παγώσει καλά.
- Ξεφορμάρετε σε πιατέλα. Λιώνετε τη σοκολάτα σε μπολάκι επάνω από κατσαρόλα με ζεστό νερό.
- Περιχύνετε με τη σοκολάτα την πουτίγκα - παγωτό λίγο πριν τη σερβίρετε και τη διακοσμείτε με τα φύλλα.

Μπισκότα σοκολάτας (Chocolate Cookies προέλευση Η.Π.Α.)


Υλικά

2,5 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλυκ. Baking σοδα
2 κουτ. γλυκ. αλάτι
1 κουτ. γλυκ. βανίλια ( ή 3 βανίλιες )
1,5 φλυτζάνι ζάχαρη ( προτείνω την μαύρη ή κοινών μη επεξεργασμένη )
1 φλυτζανι βούτυρο
2 μεγάλα αυγά
2 φλυτζάνια σοκολάτα κουβερτούρα σε σταγόνες
Γάλα
Αρκετές λαδόκολλες ή αντικολλητικά ταψιά

Εναλλακτικά σαν εμένα προσθέτετε και :

1 φλυτζάνι σοκολάτα σκόνη ροφήματος Iον
1 φλυτζάνι καρύδια σε κομμάτια


Εκτέλεση

- Προθερμένετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς
- Αναμείγνύετε όλα τα υλικά μαζί σε μία γαβάθα και ζυμώνετε με τα χέρια η με μηχανή έως ότου γίνουν ένα ομιόμορφο μείγμα. Σε περίπτωση που η ζύμη γίνει σκληρή για το ζύμωμα, προσθέστε γάλα μέχρι να μαλακώσει λίγο. Τα μπισκότα θα γινουν και πιο μαλακά.




- Επειτα κάνετε μικρά μπαλάκια και πλάθετε ξεχωριστά. Να γνωρίζεται ότι θα γίνουν περίπου διπλά στο μέγεθος μετά το ψήσιμό τους.
- Τοποθετήστε τα ανά ομάδες στα ταψιά η στη λαδόκολλα επάνω και ψήνετε στο φούρνο για περίπου 15 λεπτά. Μέχρι να φουσκώσουν και να σκουρίνουν ελαφρά.


Τούρτα Shacker ή Vienese (προέλευση Αυστρία)


Για ακόμα μία φορά ένα γλυκό...

Ήταν επιθυμία του συγκατοίκου μου να του ετοιμάσω μια από τις αγαπημένες του τούρτες. Έτσι λοιπόν μηχανεύτηκα την εμπειρία μου και προσπάθησα να την αναπαράγω αλλά αυτή την φορά σύμφωνα με το ένστικτόμ ου, μιας και δεν ακολούθησα ουδεμία συνταγή παρά μονάχα την φαντασία μου.

Τα υλικά μας ...

300gr γλάσσο σοκολάτας ή κουβερτούρα λιωμένη.
200gr κουβερτούρα σε σταγόνες
450gr περίπου αλεύρι τύπου 00 ή μαλακό
400gr μαρμελάδα φράουλα ή φρούτα του δάσους (στην αυθεντική βάζουμε ροδακινο η βερίκοκο)
(εναλλακτικά προτείνω Nutela με κομματάκια φράουλα)
150gr κακάο τύπου ION
4 βανίλιες
2 κουταλιές κανέλλα
1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
6 αυγά
300gr βούτυρο λιωμένο τύπου κερκύρας
1 κουταλιά της σούπας baking powder
Ζάχαρη άχνη
και πολύ αγάπη ...


Εκτέλεση

- Τοποθετούμε σε ένα μπώλ το αλεύρι.το κακάο, την κανέλα, τις βανίλιες, το baking powder, την ζάχαρη μα όχι την άχνη και ανακατέυουμε έως ότου γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα .
- Στην συνέχεια λιώνουμε το βούτυρο και χτυπάμε τα αυγά. Και τα προσθέτουμε στο μείγμα μας μέχρι να δημιουργηθεί μία αρκετά παχύρευστη ζύμη ιξώδους μελιού.
- Σε περίπτωση που είναι πολύ πηχτή προσθέτουμε ένα αυγό και λίγο ακόμα βούτυρο έως ότου φτάσουμε στο επιθυμητό ιξώδες. - Αν είναι πολύ ρευστή προσθέτουμε λίγο αλέυρι ακόμα.
- Στην συνέχεια τοποθετούμε το μείγμα σε μία βουτυρωμένη φόρμα αντικολλητική 25 εκατοστών και την ψήνουμε σε προθερμένο φούρνο στους 200 'C για περίπου 30 λεπτά έως ότου φουσκώσει και με ένα μαχαίρι ή ξυλάκι δοκιμάσουμε να τρυπήσουμε για να δούμε άν πλέον στο εσωτερικό δεν υπάρχει πλέον υγρασία.
- Δηλαδή να μην κολλά μείγμα στο αντικείμενο με το οποίο τρυπάμε.
- Όταν είναι έτοιμο απλά σβήνουμε τον φούρνο και το αφήνουμε ανοιχτό για 5 με 10 λεπτά για να κρυώσει και ταυτόχρονα να ιδρώσει η φόρμα μας.
- Σε ένα μεγάλο πιάτο αναποδογυρίζουμε την φόρμα μας και την κόβουμε με προσοχή σε 2 φέτες.



- Πασπαλίζουμε την μία φέτα που θα αποτελέσει και την βάση για το γλυκό μας με ζάχαρη και απλώνουμε όλη την μαρμελάδα ή την nutela και τις σταγόνες σοκολάτας που θα αποτελέσουν την τραγανή καρδιά του γλυκού μας.
- Στην συνέχεια βάζουμε την άλλη φέτα απο πάνω και πιέζουμε ελαφρά για να πατήσει το ένα κομμάτι στο άλλο και να μοιραστεί ομιόμορφα και η μαρμελάδα στο εσωτερικό τους.
- Στην συνέχεια από πάνω βάζουμε λίγη μαρμελάδα για να σχηματιστεί ένα λεπτό στρώμα και μοιράζουμε το γλάσσο μας ή την λιωμένη κουβερτούρα μας και την απλώνουμε ομοιόμορφα να καλύψει και τα τοιχώματά της με την βοήθεια ενός μεγάλου κουταλιού που βουτάμε συχνά σε ένα ποτήρι με αρκετά ζεστό νερό για να μην κολλά με την σοκολάτα.



- Όταν κρυώσει το γλάσσο, πασπαλίζουμε ζάχαρη άχνη και μετά λίγο κακάο για να δημιουργηθεί μια χρωματική αντίθεση στην επιφάνειά της.
- Εναλλάκτικα και μονάχα για τους λάτρεις της σοκολάτας, προτείνω να αντικαταστήσουμε την μαρμελάδα με Nutella και να προσθέσουμε στο κέντρο μαζί με τα κομματάκια σοκολάτες και μικρά κομματάκια φράουλας.
- Διακοσμούμε ανάλογα.





- Σερβίρουμε πάντα ελαφρά ζεστή και με συνοδεία κρέμας ή σαντιγύ και ένος καλού καφέ ή λικέρ ή ακόμα καλύτερα με ζεστή σοκολάτα.