Συνταγές
Σαλιγκάρια

Ξινοχόντρος με κοχλιούς (προέλευση Κρήτη)


Υλικά

1κιλό χοχλιούς
200γρ. ξινοχόντρο
1 κρεμμύδι
500γρ. ντομάτες
Μισό κρασοπότηρο με κρασί
αλατι και πιπέρι
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο

Ετοιμασία

- Πέρνουµε τους χοχλιούς τους πλένουµε καλά και τους βάζουµε σε νερό που βράζει για λίγο.
- Χύνουµε µετά το νερό, προσθέτουµε άλλο και τους ξαναβράζουµε.
- Ριχνουµε λίγο αλάτι, λίγο λεµόνι και πιπέρι.
- Όταν ψηθούν τους στραγγίζουµε.
- Βάζουµε σε µια κατσαρόλα το λάδι και τα κρεµµύδια και τα αφήνουµε να ψηθούν ελάχιστα.
- Προσθέτουµε τις ντοµάτες, το αλάτι, το πιπέρι και το κρασί.
- Τα ψήνουµε για λίγο και µετά προσθέτουµε λίγο νερό και το χόντρο.
- Αργότερα όταν έχει σχεδόν ψηθεί προσθέτουµε τους χοχλιούς για να πάρουν µια βράση µε τα υπόλοιπα.
- Το ανακατεύουµε σιγα - σιγα µεχρι να ολοκληρωθεί το ψήσιµο.

Σαλιγκάρια γιαχνί


ΥΛΙΚΑ

1 κιλό σαλιγκάρια
1/2 φλιτζάνι λάδι
2 μέτρια κρεμμύδια
4 σκελίδες σκόρδο
1/2 κιλό ντομάτες
1 φλιτζάνι κρασί κόκκινο
λίγος μαϊντανός
αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

- Βγάζουμε από το άνοιγμα των σαλιγκαριών τα ταπώματά τους και τα βάζουμε σε καυτό νερό.
- Ρίχνουμε μια κουταλιά της σούπας αλάτι και τα βράζουμε για 5 λεπτά.
- Στη συνέχεια τα ξεπλένουμε με άφθονο νερό μέχρι να καθαρίσουν.
- Τα βάζουμε στην κατσαρόλα, ρίχνουμε το λάδι, το σκόρδο, το κρεμμύδι κομμένο σε φέτες και τα τσιγαρίζουμε, ώσπου να πιουν το νερό τους.
- Προσθέτουμε το κρασί, τη ντομάτα, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και τα αφήνουμε να ψηθούν σε σιγανή φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα τους.

Σαλιγκάρια γιαχνί


Υλικά


1 κιλό σαλιγκάρια
1/2 φλιτζάνι λάδι
2 μέτρια κρεμμύδια
4 σκελίδες σκόρδο
1/2 κιλό ντομάτες
1 φλιτζάνι κρασί κόκκινο
λίγος μαϊντανός
αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση

- Βγάζουμε από το άνοιγμα των σαλιγκαριών τα ταπώματά τους και τα βάζουμε σε καυτό νερό.
- Ρίχνουμε μια κουταλιά της σούπας αλάτι και τα βράζουμε για 5 λεπτά.
- Στη συνέχεια τα ξεπλένουμε με άφθονο νερό μέχρι να καθαρίσουν.
- Τα βάζουμε στην κατσαρόλα, ρίχνουμε το λάδι, το σκόρδο, το κρεμμύδι κομμένο σε φέτες και τα τσιγαρίζουμε, ώσπου να πιουν το νερό τους.
- Προσθέτουμε το κρασί, τη ντομάτα, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και τα αφήνουμε να ψηθούν σε σιγανή φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα τους.