Συνταγές
Σέσκουλο

Μπατσαρώ (προέλευση Θεσπρωτία)


Υλικά

1 µατσάκι φρέσκα κρεµµυδάκια
1 µατσάκι άνηθο
1 µατσάκι µαϊντανό
½ κιλό σέσκουλα
½ κιλό λάπαθα
½ κιλό σπανάκι
150γρ. βλήτα
2 πράσα
5,6 κάβιες (µικρά φρέσκα κρεµµυδάκια)
½ φλιτζ τσαγιού ωµό ρύζι
½ φλιτζ τσαγιού ελαιόλαδο
200 γρ τυρί για τη γέµιση
Για τη ζύµη:
5 φλιτζ τσαγιού καλαµποκάλευρο
100 γρ. τυρί
Αλάτι
1 κ.σ. λάδι

Για τo ψήσιµο:
60 γρ. φρέσκο βούτυρο κοµµένο σε κυβάκια

Εκτέλεση

- Ψιλοκόβετε όλα τα χόρτα και τα αρωµατικά .
- Ρίχνετε λίγο λάδι σ΄ένα κατσαρολάκι και αδειάζετε µέσα τα κοµµένα χόρτα.
- Τα ανακατεύετε σε χαµηλή φωτιά να µαραθούν καλά.
- Μόλις µαραθούν τ’ αδειάζετε σ’ ένα µεγάλο ταψί, τ’ απλώνετε οµοιόµορφα, προσθέτετε το ρύζι, το τυρί θρυµµατισµένο και αφήνετε το ταψί στην άκρη.
- Ετοιµάζετε τη ζύµη Σ’ένα µπόλ, ρίχνετε το καλαµποκάλευρο, 1 πρέζα αλάτι, λίγο ζεµατισµένο νερό και ανακατεύετε µέχρι να γίνει χυλός.
- Όσο ανακατεύετε, προσθέτετε λίγο λάδι, και τρίβετε µέσα το τυρί της ζύµης
- Λαδώνετε ένα ταψί και το στρώνετε κουταλιά -κουταλιά περιµετρικά µε το χυλό. Από πάνω απλώνετε κουταλιά-κουταλιά τη γέµιση.
- Επαναλαµβάνετε βάζοντας πάνω από τη γέµιση κουταλιές από το χυλό της ζύµης.
- Τελειώνοντας πάνω από την κάθε κουταλιά της ζύµης, προσθέτετε από ένα κοµµάτι φρέσκο βούτυρο και λίγο λάδι.
- Ψήνετε σε προθερµασµένο φούρνο για περίπου 50 λεπτά στους 220 βαθµούς

Μπατσαριά από τα Λέλοβα Πρεβέζης (Προέλευση Πρέβεζα)


Υλικά
1,5 χόρτα κυρίως μυρώνια, καυκαλίδες, σπανάκι, σέσκλο, άνηθο, μάραθο, πράσο, κρεμυδάκια και σκόρδα χλωρά 1 κούπα λάδι 1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι 2 αυγά 1/2 κιλό τυρί φέτα τριμμένη 1 κιλό αλεύρι για το χυλό αλάτι, πιπέρι Εκτέλεση
- Αφού πλύνουμε και κόψουμε τα χόρτα για την πίττα, τα ανακατεύουμε με το λάδι, τα αυγά, το τυρί, το ρύζι και το αλατοπίπερο.
- Αλείφουμε ένα ταψί με λάδι και το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
- Μετά για να φτιάξουμε το χυλό, ανακατεύουμε το αλεύρι με νερό, αφού προσθέσουμε και λίγο αλάτι, μέχρι να γίνει ο χυλός.
- Στη συνέχεια, ρίχουμε μία στρώση χυλού στη βάση του ταψιού και από πάνω ρίχνουμε τα χόρτα και σκεπάζουμε πάλι με χυλό.
- Ψήνουμε στους 180ο C για 1 ώρα περίπου, μέχρις ότου η πίττα μας πάρει ροδοκόκκινο χρώμα.

Λαχανόψωμο Ηπείρου


Υλικά

2 Κιλά αγρια χορτα (λαπατα ή σεσκουλα )
1/2 Κιλό αλεύρι,
300 γραμμάρια φέτα Δωδώνης
Αλάτι,
200 γραμμάρια ελαιόλαδο

Για 6 Άτομα
Χρόνος Ετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 45 λεπτά


Εκτέλεση

- Παίρνουμε τα λάχανα τα καθαρίζουμε, τα τρίβουμε με το χέρι ώστε ν' αποβάλλουν, όχι τελείως, το πράσινο υγρό τους.
- Μετά ανακατεύουμε τα τριμμένα λάχανα το αλεύρι το τυρί και το αλάτι και τα ζυμώνουμε.
- Λαδώνουμε ένα ταψί , τοποθετούμε μέσα το μείγμα και το απλώνουμε, βάζουμε ελάχιστο τυρί από πάνω και το ψήνουμε 30 έως 45 λεπτά .

Χοιρινό με τσιγαρολάχανα


Υλικά

1.500 γραμμάρια χοιρινό κομμένο σε μικρές μερίδες
500 γρ. καρδούλες από σπανάκι χοντροκομμένες
1 ματσάκι σέσκουλα χοντροκομμένα
1 ματσάκι λάπατα χοντροκομμένα
1 ματσάκι μυρόνια χοντροκομμένα
1 ματσάκι παπαρούνες χοντροκομμένες
1 ματσάκι καυκαλήθρες χοντροκομμένες
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι κρεμμυδάκι φρέσκα ψιλοκομμένα
2 κρεμμύδια ξερά τριμμένα
8 πράσα κομμένα σε ροδέλες
1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
1 ποτηράκι του κρασιού χυμό λεμονιού
αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση

- Σε μια κατσαρόλα σοτάρετε με το λάδι το χοιρινό, τα κρεμμύδια και τα κρεμμυδάκια για 10 λεπτά περίπου, προσθέτετε αλάτι και πιπέρι και τα σβήνετε με το χυμό λεμονιού.
- Βάζετε νερό στην κατσαρόλα και αφήνετε το κρέας να βράσει και να μείνει με λίγο ζουμί.
- Μόλις βράσει το κρέας, ρίχνετε όλα τα μυρωδικά χόρτα στην κατσαρόλα και τα βράζετε μαζί με το κρέας.
- Οταν βράσουν, σβήνετε τη φωτιά και σερβίρετε.

Σημείωση: Η κατσαρόλα πρέπει να έχει λίγο νερό όταν βάλετε τα χορταρικά. διότι βγάζουν νερό. Επίσης, τα χορταρικά δεν πρέπει να είναι λιωμένα, διότι είναι ωραία με ζωντανά τα χρώματά τους.

Χταπόδι με φακές και χόρτα


Υλικά

1 χταπόδι (2 κιλά περίπου)
2 κουταλιές ξίδι
1/2 κούπας λευκό ξηρό κρασί
200 γρ. φακές χοντρές
2 μέτρια κρεμμύδια σε φέτες
1/2 κιλού διάφορα χόρτα (σπανάκι, σέσκουλα, καυκαλήθρες)
4 μέτριες ντομάτες σε κύβους
1 κόκκινη πιπεριά σε κομματάκια
1/2 κούπας ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κουταλιά ρίγανη
2 σκελίδες σκόρδο σε δοντάκια
1 φύλλο δάφνης
1 κούπα λάδι
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ατομα: 6
Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα
Χρόνος ψησίματος: 45'


Εκτέλεση

- Πλύντε καλά το χταπόδι και βράστε το σε νερό που να το σκεπάζει με το ξίδι και το κρασί, 1 ώρα περίπου ή ώσπου να μαλακώσει.
- Σε μια άλλη κατσαρόλα βράστε τις φακές μαζί με τα κρεμμύδια σε 2 κούπες νερό, 30' περίπου.
- Στραγγίστε το χταπόδι, κόψτε το σε κομμάτια κι αραδιάστε τα σ' ένα πήλινο σκεύος ή πυρέξ.
- Προσθέστε τις φακές μαζί με το ζουμί που έβρασαν, καθώς επίσης τα χόρτα, πλυμένα και κομμένα σε χοντρά κομμάτια.
- Προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά κι ανακατέψτε καλά. Καλύψτε το γκιουβέτσι με αλουμινόχαρτο και ψήστε το φαγητό στο φούρνο, σε θερμοκρασία 200 βαθμούς Κελσίου, για 45' περίπου ή ώσπου να μείνει με το λάδι του.
- Σερβίρετέ το ζεστό.

Χορτοκεφτέδες


Υλικά

1/4 σπανάκι
1 ματσάκι σέσκουλο
1/2 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι κρεμμυδάκι φρέσκο
1 κουταλάκι σόδα φαγητού
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι ρίγανη
1 κουταλάκι πιπέρι
1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού νερό
2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι
1 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι

Εκτέλεση

- Πλένουμε καλά και ψιλοκόβουμε το σπανάκι, το σέσκουλο , τον άνηθο και το κρεμμυδάκι.
- Τα τοποθετούμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το νερό, τη σόδα, το αλάτι, τη ρίγανη και το πιπέρι.
- Στη συνέχεια προσθέ-τουμε σιγά - σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά.
- Βάζουμε το λάδι να κάψει.
- Παίρνουμε κουταλιές από το μίγμα και τις τηγανίζουμε και στη συνέχεια τοποθετούμε τους κεφτέδες σε απορροφητικό χαρτί.