Συνταγές
Σέλινο

Χοιρινό με Φασόλια Καστοριάς ή Πρεσπών (Προέλευση Καστοριά-Πρέσπες)


Υλικά (για 6 μερίδες)
½ κιλό φασόλια ΑΡΟΣΙΣ Πλακέ μεγαλόσπερμα ή ΛΕΥΚΑ Γίγαντες – Ελέφαντες      3 κρεμμύδια ξερά κομμένα 2 πράσα ψιλοκομμένα 5 πιπεριές πράσινες ψιλοκομμένες 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο 800 γρ. χοιρινό κομμένο σε μικρά κομμάτια 3 μεγάλες ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και τριμμένες 1 μικρό κουταλάκι κόκκινο πιπέρι αλάτι 1 ματσάκι και ρίζα σέλινου

Εκτέλεση
- Βάζετε σε κατσαρόλα τα κρεμμύδια, τα πράσα, το σέλινο, τις πιπεριές, το ελαιόλαδο.
- Προσθέτετε το κρέας και τα σοτάρετε όλα μαζί σε μέτρια φωτιά. - Προσθέτετε τις ντομάτες, τα φασόλια, 5 φλιτζάνια νερό, το αλάτι και το πιπέρι.
- Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για δύο ώρες περίπου. - Μπορείτε να το σερβίρετε με φέτα, ελιές, ψωμί, τουρσί, λάχανο σαλάτα, παντζάρια, χωριάτικη σαλάτα ή ντομάτα ή αγγουροντομάτα, κρασί (συνήθως κόκκινο ή ροζέ), τσίπουρο ή ρακί ή τσικουδιά, ούζο.

Ψαρόσουπα απλή




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Ψαρόσουπα με αυγολέμονο




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Ροφός, φαγκρί ή συναγρίδα βραστός/ή με μαγιονέζα




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Αγριογούρουνο Σαλμί


Υλικά για τη μαρινάρα

2 κλωνάρια σέλινο
3 κρεμμύδια κομμένα φέτες
2 καρότα κομμένα
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
1 φλυτζάνι κρασί άσπρο αρετσίνωτο
1 φλυτζάνι ξύδι
αλάτι πιπέρι

Υλικά

2 κρεμμύδια χοντροκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο
2 κλωνάρια σέλινο
2 καρότα κομμένα φέτες
1 ματσάκι δενδρολίβανο
αλάτι πιπέρι  
Εκτέλεση

- Βάζουμε το αγριογούρουνο στη μαρινάρα το προηγούμενο βράδυ.
- Σοτάρουμε το κρεμμύδι το σκόρδο καρότα και το σέλινο.
- Ρίχνουμε το αγριογούρουνο και το σοτάρουμε για 15' περίπου.
- Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το ψιλοκομμένο σέλινο και το δενδρολίβανο.
- Το αφήνουμε να βράσει.
- Αφού βράσει βγάζουμε με προσοχή το κρέας σε μία άλλη κατσαρόλα.
- Το ζωμό με τα καρότα, το σέλινο, το κρεμμύδι κλπ τα πολτοποιούμε σε μπλέντερ για να γίνει μία πηχτή σάλτσα και το ρίχνουμε επάνω επάνω από το κρέας.
- Σερβίρεται με καρυδάτη σκορδαλιά. 

Κασουλέ (μια σύνθετη παραλλαγή «φασουλάδας»)


Υλικά
(για 10 περίπου μερίδες)

1 κιλό φασόλια μεσαία (κανονικά)
½ κιλό μπροστινά πλευρά χοιρινά
1 κοτόπουλο (γιατί ... πού να βρούμε «ειδική» χήνα όπως στην Τουλούζ!)
2 λουκάνικα χοιρινά ή ανάμικτα
250 γραμμ. μπέικον
3-4 μεσαία κρεμμύδια
3-4 σκελίδες σκόρδου
3-4 μικρές κόκκινες, καφτερές πιπεριές (προαιρετικό)
2 κουταλιές σούπας τοματοπελτέ
1 κουταλιά πάπρικα
1 κουταλιά-κοφτή ζάχαρη
1 «μπουκέτο» χόρτα σε τουλπάνι (γάζα) με 1 φύλλο σέλινο, 1 κλωνάρι μαϊντανό και 2 φύλλα δάφνης
Ελάχιστο θυμάρι
Λίγο μπαχάρι
5-6 κόκκους πιπέρι (ή τριμμένο από μύλο)
Αλάτι
1 καρότο, 1 κρεμμύδι, 4 γαρύφαλλα (για το βράσιμο των φασολιών)
Λίγο φρέσκο βούτυρο (για το σοτάρισμα του κοτόπουλου κλπ)
Λίγο καλαμποκέλαιο (για το σοτάρισμα των κρεμμυδιών κλπ)
1 ποτηράκι ξερό λευκό ή ροζέ κρασί (για το «σβήσιμο)
Ψιλοκομμένο μαϊντανό (για το ψήσιμο στο φούρνο)


Ετοιμασία

- Εχοντας μουσκέψει από το προηγούμενο βράδυ τα φασόλια, τα βράζουμε (τόσο που να «κρατάνε» κάπως, γιατί... έπεται συνέχεια).
- Βάζουμε μέσα στο νερό 1 καρότο, κομμένο σε 5-6 κομμάτια, 1 ολόκληρο κρεμμύδι-καθαρισμένο και 4 γαρύφαλλα, χωρίς καθόλου αλάτι.
- Κρατάμε λίγο από το ζουμί τους και στη συνέχεια τα σουρώνουμε και πετάμε τα χορταρικά.
- Κόβουμε σε μεγάλες μπουκιές το κοτόπουλο (ας έχει και λίγες πέτσες), το χοιρινό, τα λουκάνικα σε ροδέλες, και το μπέικον σε μικρές λωρίδες 3-4 εκ.
- Τρίβουμε (στον τρίφτη) τα κρεμμύδια.
- Ετοιμάζουμε το δεματάκι με τα χορταρικά και το δένουμε σε τουλπάνι.
- Εχουμε συγκεντρωμένα και τα υπόλοιπα υλικά.
- Σοτάρουμε με φρέσκο βούτυρο το κοτόπουλο, και στο ίδιο τηγάνι συνεχίζουμε με το χοιρινό.
- Σοτάρουμε με ελάχιστο καλαμποκέλαιο τα λουκάνικα με το μπέικον, στη συνέχεια σοτάρουμε -όσο να ροδίσουν -λίγο, τα κρεμμύδια και μετά ρίχνουμε μέσα για άλλα 5-6 «γυρίσματα» τις σκελίδες του σκόρδου -πρεσαρισμένες, και τις πιπεριές.
- Σβήνουμε με το κρασί.
- Βράζουμε πρώτα το χοιρινό για μία ώρα το πολύ, προσθέτοντας στο νερό το ζουμί που κρατήσαμε από τα φασόλια, και τη «σάλτσα» με τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τις πιπεριές.
- Ρίχνουμε μέσα το κοτόπουλο με το δεματάκι των χόρτων.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά να σιγοβράζουν, και σε μισή ώρα ρίχνουμε τον τοματοπολτό, τη ζάχαρη, την πάπρικα, το μπαχάρι, ελάχιστο θυμάρι, λίγο αλάτι και στρίβουμε 4-5 φορές το μύλο με το πιπέρι.
- Στα επόμενα 15' λεπτά ρίχνουμε -τελευταία, τα φασόλια και τα λουκάνικα προσέχοντας να σκεπάζονται όλα καλά με το νερό.
- Πάντα, σε σιγανή φωτιά.
- Σε ένα τέταρτο κατεβάζουμε και αφήνουμε να τραβήξει, κρατώντας το ζουμί που περισσεύει για το «τελείωμα» στο φούρνο.
- Οταν έχει σχεδόν κρυώσει το μοιράζουμε σε 10-12 ατομικά πήλινα ή pyrex.
- Ανάβουμε το φούρνο να ζεσταθεί και μετά χαμηλώνουμε στους 50-100 βαθμούς και τοποθετούμε, προσθέτοντας -αν χρειάζεται λίγο ζουμί, τα πήλινα να σιγοψηθούν για να σχηματίζουν επάνω κρούστα την οποία καλό είναι να «σπάζουμε» κατά διαστήματα 4-5 φορές, πασπαλίζοντας από πάνω τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
- Αν θέλουμε (αυτό είναι προαιρετικό), προτού τα βγάλουμε στο τραπέζι, τα πασπαλίζουμε και με λίγη τριμμένη φρυγανιά (γαλέτα) και τα ανεβάζουμε για 1-2 λεπτά επάνω στο grill να «γκρατιναρισθούν».
- Το κασουλέ, που η ονομασία του βγαίνει από το γαλλικό «κασρόλ» (κατσαρόλα), είναι ένα από τα νοστιμότερα «σύνθετα» πιάτα, όχι μόνο για τα υλικά του, αλλά και από τον τριπλό συνδυασμό: σοταρίσματος, κατσαρόλας και φούρνου.
- Η επιτυχημένη εκτέλεσή του επικεντρώνεται κυρίως στο αργό και σιγανό βράσιμο και στο ανάλογο ψήσιμο, και στο συχνό «σπάσιμο» της κρούστας του στο φούρνο.
- Συνοδεύεται καλύτερα με ξερό κοκκινέλι.

Τάρτες και παραλλαγές αυτής


Παίζοντας με τα υλικά που έχετε μπορείτε να μεταμορφώνετε μια απλή τάρτα, κάθε φορά και σε κάτι άλλο. Ζαμπονόπιττα, κοτόπιττα, αρνόπιττα, λαχανόπιττα, ανάλογα με το τι περισσεύματα έχετε στο ψυγείο.

Συνταγή βάση

Υλικά

Φύλλο σφολιάτας σε μέγεθος που να καλύπτει τον πάτο και τα πλαϊνά τοιχώματα ενός, κατά προτίμηση, στρογγυλού, μάλλον ρηχού ταψιού (διαμέτρου περίπου 35 εκ.)
6 αυγά
Ενα κουτί γάλα εβαπορέ
Ενα κουτί κρέμα γάλακτος
¼ γραβιέρα ή άλλο κίτρινο τυρί
¼ τριμμένο κεφαλοτύρι
10 φέτες ζαμπόν


Εκτέλεση

- Χτυπάτε τα αυγά με το γάλα και την κρέμα γάλακτος.
- Κόβετε το τυρί σε λεπτά μπαστουνάκια, το ζαμπόν σε μικρά τετραγωνάκια και τα ανακατεύετε με τα αυγά.
- Ρίχνετε πιπέρι και προσοχή στο αλάτι αν το τυρί είναι αλμυρό.
- Προσθέτετε το τριμμένο τυρί αφού κρατήσετε τρεις τέσσερις κουταλιές.
- Λαδώνετε πολύ ελαφρά το ταψί και στρώνετε το φύλλο.
- Αλείφετε το φύλλο με λίγη μουστάρδα, και ρίχνετε την γέμιση.
- Στρίβετε τις άκρες του φύλλου που περισσεύουν και πασπαλίζετε με το τριμμένο τυρί που έχετε κρατήσει.
- Ψήνετε την πίττα στο φούρνο μέχρι να ροδίσει, περίπου 45΄.

Παραλλαγή 1

- Αν θέλετε να φουσκώσει και να μοιάζει με σουφλέ, μπορείτε να χτυπήσετε χωριστά τα ασπράδια σε μαρέγκα και να τα προσθέσετε στη γέμιση στο τέλος.

Παραλλαγή 2

- Αν σας έχει περισσέψει κοτόπουλο, το κόβετε κομματάκια και αντικαθιστάτε με αυτό το ζαμπόν.
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αν θέλετε και τα δύο.
- Σ΄αυτή την περίπτωση μειώνετε κατά το ήμισυ το ζαμπόν.

Παραλλαγή 3

- Τα Χριστούγεννα συνήθως περισσεύει γαλοπούλα. Χρησιμοποιήστε την όπως το κοτόπουλο στην προηγουμένη παραλλαγή.

Παραλλαγή 4

- Ο,τι περισσεύματα έχετε το Πάσχα από αρνί, το κόβετε κομματάκια και τα χρησιμοποιείται όπως προηγουμένως.
- Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και περισσεύματα από σηκωταριά και κοκορέτσι.

Παραλλαγή 5

- Είσαστε χορτοφάγοι; Δημιουργείστε μια λαχανόπιττα, αυτοσχεδιάζοντας με ό,τι διαθέτετε.
- Αφαιρείτε από την βασική συνταγή το τυρί και το ζαμπόν.
- Τρίψτε κρεμμύδια, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, καρότα και ψιλοκόψτε ρόκα, μαϊντανό, σέλινο (το σέλινο προσθέτει ιδιαίτερη νοστιμιά) ή δυόσμο (τα δύο μαζί δεν ταιριάζουν), φασολάκια, σπαράγγια και ό,τι άλλο σας βρίσκετε.
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δυο τρία μόνο ή και όλα.
- Κρατήστε λίγα λεπτά φετάκια και μερικά φυλλαράκια για να διακοσμήσετε την επιφάνια της πίττας.
- Αν θέλετε οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσετε τυρί, καρφώστε στη γέμιση λίγα κομματάκια φέτα.

Παραλλαγή 6

- Αυτή θα την ανακαλύψετε μόνοι σας. Αυτοσχεδιάστε. Τολμήστε. Ανοίξτε το ψυγείο. Οι επιλογές είναι ανεξάντλητες. Λίγη φαντασία χρειάζετε και καλή όρεξη.

Αρνί βραστό


Υλικά

1 κιλό αρνί
5-6 κρεμμύδια μικρά
4-5 καρότα
2-3 ρίζες σέλινο
λίγο λάδι
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

- Βάζετε το λάδι σε μία κατσαρόλα να κάψει
- Ρίχνετε τα μισά κρåεμμύδια και τα τσιγαρίζετε ελαφρά
- Προσθέτετε το κρέας και αφού το φέρετε δύο βόλτες, το σκεπάζετε με νερό, προσθέτετε τα λαχανικά και τα αφήνετε να βράσουν όλα μαζί σε σιγανή φωτιά.

Μinestra di Fagioli (Φασολάδα Τοσκάνης - προέλευση Ιταλία )


Υλικά για 12 πιάτα

- 1 κρεμμύδι ή πράσο, χοντροκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδου, χοντροκομμένες
- 2 κοτσάνια σέλινου, χοντροκομμένα
- 2 κουταλιές σούπας παρθένο πρώιμο ελαιόλαδο
- 200 γραμμ. φύλλα από λαχανίδες
- Φύλλα από 1/2 λάχανο μετρίου μεγέθους
- 3 μεγάλα καρότα κομμένα σε μέτριες φέτες
- 1 μεγάλη πατάτα κομμένη σε μέτριες φέτες
- 200 γραμμ. κολοκύθια κομμένα σε μέτριες φέτες
- 1 κλαδάκι δενδρολίβανου και 1 από θυμάρι, λίγα φύλλα φασκόμηλου και 1 φύλλο δάφνης
- 7 κούπες ζωμό από φασόλια
- αλάτι χοντρό και πιπέρι αλεσμένο
- 4 κούπες ήδη μαγειρεμένα άσπρα φασόλια (η παράδοση λέει ακόμη καλύτερα αν προέρχονται από φαγητό προηγουμένων ημερών)
- 1 φέτα σκορδόψωμο κατ' άτομο


Εκτέλεση

- Τσιγαρίζουμε με ελαιόλαδο για 10 λεπτά το κρεμμύδι, το σκόρδο και το σέλινο.
- Προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά, τα μυρωδικά και το ζωμό και σιγοβράζουμε το περιεχόμενο για 1 ώρα.
- Αφαιρούμε τα μυρωδικά, προσθέτουμε 3 κούπες από τα άσπρα φασόλια με επιπλέον αλάτι και πιπέρι.
- Παίρνουμε 5 κούπες από τα ήδη βρασμένα λαχανικά και τα κάνουμε πουρέ.
- Ρίχνουμε τον πουρέ πίσω στη σούπα με τα υπόλοιπα φασόλια και γαρνίρουμε με ελαιόλαδο.
- Χρησιμοποιούμε το ψωμί ως κουτάλι και κρατάμε τα υπολείμματα για τη «ribollita».

--------------------------------------------------------------

Ribollita (Σούπα ψωμιού)

Υλικά για 4 - 6 άτομα

Κόβουμε μεγάλες φέτες ψωμιού (από καρβέλι) και τις τοστάρουμε για 20 λεπτά μέχρι να ξεροψηθούν.
Παίρνουμε 5 κούπες από τη φασολάδα Τοσκάνης και μία κουταλιά παρθένο ελαιόλαδο για γαρνίρισμα κατ' άτομο.

Εκτέλεση

- Ξαναζεσταίνουμε την παραπάνω σούπα αφαιρώντας 1 κούπα από την κατσαρόλα βγάζοντάς την από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε το ψωμί και σκεπάζουμε το σκεύος μέχρι οι φέτες να μαλακώσουν.
- Κάνουμε πουρέ το περιεχόμενο και μετά ρίχνουμε πίσω την κούπα με τη σούπα που είχαμε αφαιρέσει.
- Ξαναζεσταίνουμε τη μείξη.
- Μπορούμε να την αραιώσουμε με λίγο νερό.
- Προσθέτουμε χοντρό αλάτι, πιπέρι και γαρνίρουμε με ελαιόλαδο αφότου βάλουμε τις μερίδες στα μπολ.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Σέλινο με Γαρίδες και Κολοκυθοανθούς


Υλικά

500 γραμμάρια σέλινο
1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
3 κρεμμύδια ξερά τριμμένα
400 γραμμάρια κολοκυθοανθούς κομμένους στα τέσσερα
3-4 κολοκυθάκια κομμένα σε ροδέλες
1/2 ποτηράκι του κρασιού άσπρο κρασί
1/2 ποτηράκι του κρασιού χυμό λεμονιού
1 ποτήρι του νερού κρέμα γάλακτος
400 γραμμάρια γαρίδες βρασμένες, καθαρισμένες και κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
αλάτι, πιπέρι
δυόσμο και μαϊντανό ψιλοκομμένο
πιπέρι φρεσκοτριμμένο


Εκτέλεση

- Βράζετε το σέλινο και το σουρώνετε.
- Σε μια κατσαρόλα βάζετε το λάδι σε χαμηλή φωτιά, ρίχνετε τα κρεμμύδια, τους κολοκυθοανθούς, τα κολοκυθάκια και τις γαρίδες, τα σοτάρετε όλα μαζί για 5 λεπτά περίπου, προσθέτετε το κρασί, το χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι, και τα αφήνετε όλα μαζί να βράσουν για 10 λεπτά περίπου.
- Μέτά προσθέτετε και την κρέμα γάλακτος και αφήνετε την σάλτσα για άλλα 10 λεπτά περίπου, μέχρι να πήξει.
- Ρίχνετε το σέλινο μέσα στη σάλτσα και ανακατεύετε 1-2 λεπτά, μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
- Τα βάζετε σε μια πιατέλα και ρίχνετε από πανω ψιλοκομμένο δυόσμο και μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.


Ελιές ξυδάτες


Υλικά

12 Κιλά Ελιές μαύρες
1 Κιλό Λάδι
1 Κιλό Αλάτι χονδρό
1 Κιλό Ξύδι
7 Κιλά λεμόνια
1/4 Κιλά Σέλινο ή ρίγανη


Εκτέλεση

- Πλένουμε τις ελιές, τα λεμόνια και το σέλινο.
- Κόβουμε τα λεμόνια στη μέση.
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά στο κιούπι
- Για 5 μήνες κάθε πρωί τις ανακατεύουμε στο κιούπι.

Γιουβέτσι (παστίτσιο κοτόπουλου)


Υλικά
1/2 κούπα βούτυρο
1 κοτόπουλο του κιλού
20 κόκκους πιπέρι μαύρο
2-3 σελινόριζες
1 κρεμμύδι
1 καρότο
1 φύλλο δάφνης
400 γρ. χυλοπίτες
παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι

και για την σάλτσα

4 κουταλιές αλεύρι
4 κουταλιές βούτυρο
1 κρέμα γάλακτος ή γάλα εβαπορέ
4 κροκάδια χτυπημένα
Χρόνος ψησίματος: 3/4 της ώρας.

Εκτέλεση

- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα 1 lt νερό και ρίχνουμε το κοτόπουλο, τις σελινόριζες, το κρεμμύδι, το καρότο, το φύλλο δάφνης και τους κόκκους του πιπεριού και τα αφήνουμε να βράσουν.
- Αφού βράσουν, βάζουμε σ' ένα κατσαρολάκι το ζωμό του κοτόπουλου και προσθέτουμε το αλεύρι και το βούτυρο. Τα αφήνουμε να βράσουν και στη συνέχεια προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και τα χτυπημένα κροκάδια και ανακατεύουμε.
- Βράζουμε τις χυλοπίτες για 8'. Βάζουμε σ' ένα γιουβέτσι τις χυλοπίτες και το κοτόπουλο σε στρώσεις και ρίχνουμε 1 κούπα παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι, πιπέρι και αλάτι σε κάθε στρώση.
- Περιχύνουμε από πάνω με 4 κουταλιές λιωμένο βούτυρο, ρίχνουμε τη σάλτσα που ήδη έχουμε ετοιμάσει και βάζουμε λίγη παρμεζάνα.
- Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 3/4 της ώρας περίπου, μέχρι να ροδίσει.