Συνταγές
Πρέβεζα

Μυδοπίλαφο Πρέβεζας (προέλευση Πρέβεζα)


Υλικά

1 κιλό µύδια
1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι
½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
2-3 ώριµες ντοµάτες
2 κρεµµύδια (ψιλοκοµµένα),
2 κλωναράκια µαϊντανό (ψιλοκοµµένο)
1 κλωναράκι άνηθο (ψιλοκοµµένο),
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

- Πλένετε προσεκτικά ένα – ένα τα µύδια, καθαρίζοντας το κέλυφος µε βουρτσάκι, κάτω από τρεχούµενο νερό.
- Τα αχνίζετε σε µια κατσαρόλα για να ανοίξουν (πετάτε όσα µύδια δεν άνοιξαν).
- Ζεσταίνετε το λάδι και τσιγαρίζετε τα κρεµµύδια, µέχρι να µαραθούν.
- Προσθέτετε τα µύδια, τον µαϊντανό και τον άνηθο και τα ανακατεύετε για 2-3 λεπτά.
- Ρίχνετε τις ντοµάτες ξεφλουδισµένες και ψιλοκοµµένες και 2 – 2 ½ φλιτζάνια τσαγιού νερό.
- Μόλις πάρουν βράση, προσθέτετε το ρύζι και αλατοπιπερώνετε.
- Αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει, ανακατεύοντας τακτικά, για να µην κολλήσει.
- Μαγειρεύετε µέχρι να µαλακώσει το ρύζι και να απορροφήσει όλα τα υγρά.
- Αποσύρετε το φαγητό από την φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα µε καθαρή υγρή πετσέτα και το αφήνετε για ½ -1 ώρα, πριν το
σερβίρετε.
- Εάν θέλετε µπορείτε να κρατήσετε µόνο το ψαχνό από τα µύδια και να πετάξετε το κέλυφος.

Μπατσαριά από τα Λέλοβα Πρεβέζης (Προέλευση Πρέβεζα)


Υλικά
1,5 χόρτα κυρίως μυρώνια, καυκαλίδες, σπανάκι, σέσκλο, άνηθο, μάραθο, πράσο, κρεμυδάκια και σκόρδα χλωρά 1 κούπα λάδι 1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι 2 αυγά 1/2 κιλό τυρί φέτα τριμμένη 1 κιλό αλεύρι για το χυλό αλάτι, πιπέρι Εκτέλεση
- Αφού πλύνουμε και κόψουμε τα χόρτα για την πίττα, τα ανακατεύουμε με το λάδι, τα αυγά, το τυρί, το ρύζι και το αλατοπίπερο.
- Αλείφουμε ένα ταψί με λάδι και το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
- Μετά για να φτιάξουμε το χυλό, ανακατεύουμε το αλεύρι με νερό, αφού προσθέσουμε και λίγο αλάτι, μέχρι να γίνει ο χυλός.
- Στη συνέχεια, ρίχουμε μία στρώση χυλού στη βάση του ταψιού και από πάνω ρίχνουμε τα χόρτα και σκεπάζουμε πάλι με χυλό.
- Ψήνουμε στους 180ο C για 1 ώρα περίπου, μέχρις ότου η πίττα μας πάρει ροδοκόκκινο χρώμα.