Συνταγές
Πράσα

Τάρτα αλμυρή για πρωινό


Υλικά

[Για 16 µερίδες]
[Χρόνος προετοιµασίας: 40' από το προηγούµενο βράδυ]
[Χρόνος ψησίµατος: 35']
[Θερµίδες: 187 kcal ανά µερίδα]

Υλικά

4 κουταλιές ελαιόλαδο
2 πράσα, µόνο το άσπρο µέρος ψιλοκοµµένο
4 φρέσκα κρεµµυδάκια ψιλοκοµµένα
1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκοµµένη
300 γρ. σπανάκι κατεψυγµένο
2 κούπες ζαµπόν σε κύβους
1 1/2 κούπας διάφορα τυριά τριµµένα
2 κουταλιές µουστάρδα
2 κουταλιές κέτσαπ
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 αβγά
1 1/4 κούπας γάλα

Εκτέλεση

- Από το προηγούµενο βράδυ, σοτάρετε το πράσο, τα κρεµµυδάκια και την πιπεριά στο µισό λάδι.
- Προσθέστε 1/4 κούπας από το γάλα και σιγοβράστε τα 5'.
- Στύψτε καλά το σπανάκι και σοτάρετε το ελαφρά στο υπόλοιπο λάδι. ανακατέψετε τα πράσα µε το σπανάκι, το ζαµπόν, τα τυριά, τη µουστάρδα, την κέτσαπ, αλάτι και πιπέρι.
- Την επόµενη ηµέρα, ανακατέψτε στο µίγµα το αλεύρι και στρώστε το µέσα σε µια καλά βουτυρωµένη πυρίµαχη ταρτιέρα µε διάµετρο 26 εκ.
- Χτυπήστε τα αυγά µε το γάλα και περιχύστε το µίγµα µέσα στην ταρτιέρα.
- Ψήστε σε φούρνο 200° C, 30'- 35'.
- Σερβίρετε σε φέτες.

Μπατσαρώ (προέλευση Θεσπρωτία)


Υλικά

1 µατσάκι φρέσκα κρεµµυδάκια
1 µατσάκι άνηθο
1 µατσάκι µαϊντανό
½ κιλό σέσκουλα
½ κιλό λάπαθα
½ κιλό σπανάκι
150γρ. βλήτα
2 πράσα
5,6 κάβιες (µικρά φρέσκα κρεµµυδάκια)
½ φλιτζ τσαγιού ωµό ρύζι
½ φλιτζ τσαγιού ελαιόλαδο
200 γρ τυρί για τη γέµιση
Για τη ζύµη:
5 φλιτζ τσαγιού καλαµποκάλευρο
100 γρ. τυρί
Αλάτι
1 κ.σ. λάδι

Για τo ψήσιµο:
60 γρ. φρέσκο βούτυρο κοµµένο σε κυβάκια

Εκτέλεση

- Ψιλοκόβετε όλα τα χόρτα και τα αρωµατικά .
- Ρίχνετε λίγο λάδι σ΄ένα κατσαρολάκι και αδειάζετε µέσα τα κοµµένα χόρτα.
- Τα ανακατεύετε σε χαµηλή φωτιά να µαραθούν καλά.
- Μόλις µαραθούν τ’ αδειάζετε σ’ ένα µεγάλο ταψί, τ’ απλώνετε οµοιόµορφα, προσθέτετε το ρύζι, το τυρί θρυµµατισµένο και αφήνετε το ταψί στην άκρη.
- Ετοιµάζετε τη ζύµη Σ’ένα µπόλ, ρίχνετε το καλαµποκάλευρο, 1 πρέζα αλάτι, λίγο ζεµατισµένο νερό και ανακατεύετε µέχρι να γίνει χυλός.
- Όσο ανακατεύετε, προσθέτετε λίγο λάδι, και τρίβετε µέσα το τυρί της ζύµης
- Λαδώνετε ένα ταψί και το στρώνετε κουταλιά -κουταλιά περιµετρικά µε το χυλό. Από πάνω απλώνετε κουταλιά-κουταλιά τη γέµιση.
- Επαναλαµβάνετε βάζοντας πάνω από τη γέµιση κουταλιές από το χυλό της ζύµης.
- Τελειώνοντας πάνω από την κάθε κουταλιά της ζύµης, προσθέτετε από ένα κοµµάτι φρέσκο βούτυρο και λίγο λάδι.
- Ψήνετε σε προθερµασµένο φούρνο για περίπου 50 λεπτά στους 220 βαθµούς

Μπατσαριά από τα Λέλοβα Πρεβέζης (Προέλευση Πρέβεζα)


Υλικά
1,5 χόρτα κυρίως μυρώνια, καυκαλίδες, σπανάκι, σέσκλο, άνηθο, μάραθο, πράσο, κρεμυδάκια και σκόρδα χλωρά 1 κούπα λάδι 1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι 2 αυγά 1/2 κιλό τυρί φέτα τριμμένη 1 κιλό αλεύρι για το χυλό αλάτι, πιπέρι Εκτέλεση
- Αφού πλύνουμε και κόψουμε τα χόρτα για την πίττα, τα ανακατεύουμε με το λάδι, τα αυγά, το τυρί, το ρύζι και το αλατοπίπερο.
- Αλείφουμε ένα ταψί με λάδι και το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
- Μετά για να φτιάξουμε το χυλό, ανακατεύουμε το αλεύρι με νερό, αφού προσθέσουμε και λίγο αλάτι, μέχρι να γίνει ο χυλός.
- Στη συνέχεια, ρίχουμε μία στρώση χυλού στη βάση του ταψιού και από πάνω ρίχνουμε τα χόρτα και σκεπάζουμε πάλι με χυλό.
- Ψήνουμε στους 180ο C για 1 ώρα περίπου, μέχρις ότου η πίττα μας πάρει ροδοκόκκινο χρώμα.

Χοιρινό με Φασόλια Καστοριάς ή Πρεσπών (Προέλευση Καστοριά-Πρέσπες)


Υλικά (για 6 μερίδες)
½ κιλό φασόλια ΑΡΟΣΙΣ Πλακέ μεγαλόσπερμα ή ΛΕΥΚΑ Γίγαντες – Ελέφαντες      3 κρεμμύδια ξερά κομμένα 2 πράσα ψιλοκομμένα 5 πιπεριές πράσινες ψιλοκομμένες 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο 800 γρ. χοιρινό κομμένο σε μικρά κομμάτια 3 μεγάλες ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και τριμμένες 1 μικρό κουταλάκι κόκκινο πιπέρι αλάτι 1 ματσάκι και ρίζα σέλινου

Εκτέλεση
- Βάζετε σε κατσαρόλα τα κρεμμύδια, τα πράσα, το σέλινο, τις πιπεριές, το ελαιόλαδο.
- Προσθέτετε το κρέας και τα σοτάρετε όλα μαζί σε μέτρια φωτιά. - Προσθέτετε τις ντομάτες, τα φασόλια, 5 φλιτζάνια νερό, το αλάτι και το πιπέρι.
- Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για δύο ώρες περίπου. - Μπορείτε να το σερβίρετε με φέτα, ελιές, ψωμί, τουρσί, λάχανο σαλάτα, παντζάρια, χωριάτικη σαλάτα ή ντομάτα ή αγγουροντομάτα, κρασί (συνήθως κόκκινο ή ροζέ), τσίπουρο ή ρακί ή τσικουδιά, ούζο.

Χταποδοκεφτέδες




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Πρασόσουπα


Υλικά
(για 4-6 μερίδες)

2-3 μεγάλα (χονδρά) πράσα
1 πατάτα
2 φλιτζανάκια του καφέ κρέμα γάλακτος
Αλατι - λευκοπίπερο
½ ματσάκι ψιλοκομμένα φυλλαράκια άνηθου


Ετοιμασία

- Κόβουμε κομματάκια τα πράσα και την πατάτα και τα βράζουμε (σε έξη φλιτζάνια του τσαγιού νερό) μέχρις ότου μ α λ α κ ώ σ ο υ ν.
- Μόλις γίνουν κάπως χλιαρά τα περνάμε (με το ζουμί τους) από το blender, προσθέτοντας ανάλογο αλάτι και λευκοπίπερο.
- Τα ξαναζεσταίνουμε προσθέτοντας και ανακατεύοντας σε κάθε πιάτο 1½ με 2 κουταλιές κρέμα, και σερβίρουμε πασπαλίζοντας στην επιφάνεια ψιλοκομμένο άνηθο
- Έχουμε στο τραπέζι και λεμόνια, για προαιρετική χρήση.

Χοιρινό με πράσα «α λα κρεμ»


Υλικά

(για 6 περίπου μερίδες)

1,5 κιλό σπάλα χοιρινού, καθαρισμένη και κομμένη σε μπουκιές
1,5 κιλό περίπου πράσα, κομμένα με ψαλίδι σε ροδέλες ανά 3 εκατοστά
500-600 γρ. κρέμα γάλακτος (φαγητού, χωρίς ζάχαρη)
1 ποτήρι λευκό κρασί
1 κύβο ζωμό κρέατος
1 κύβο ζωμό από μυρωδικά χορταρικά
Χυμό από ένα μέτριο λεμόνι
Λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
Λίγο αλάτι για την κρέμα (1 κουταλάκι του γλυκού)
Λευκοπίπερο από μύλο
½ ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο


Εκτέλεση

- Σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι αχνίζουμε τα πράσα με δυνατή φωτιά, τόσο που να μαραθούν κάπως, ανακατεύοντας συνεχώς ώστε να μην κολλήσουν, μια και είναι προτιμότερο να μη βάλουμε νερό γιατί «αμολάνε» τα ίδια.
- Τα περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και τα κρατάμε ζεστά με το ζουμί τους.
- Σε άλλο τηγάνι σοτάρουμε, επίσης σε δυνατή φωτιά, το χοιρινό με λίγο καλαμποκέλαιο ώσπου να ροδίσουν όλες οι μπουκιές, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κολλήσουν.
- Σβήνουμε με ένα ποτήρι λευκό κρασί.
- Στραγγίζουμε.
- Σε ανάλογη κατσαρόλα με νερό (τόσο που να τις σκεπάζει-όχι παραπάνω), στο οποίο έχουμε διαλύσει τους δύο κύβους (επομένως δεν χρειάζεται και αλάτι), βάζουμε τις μπουκιές του χοιρινού να σιγοβράσουν περίπου 30' λεπτά.
- Τότε ρίχνουμε και τα πράσα με το ζουμί τους και τα αφήνουμε όλα μαζί για άλλα 20' λεπτά περίπου σε σιγανή φωτιά.
- Στο διάστημα αυτό ζεσταίνουμε, αυτήν τη φορά σε τηγάνι τεφάλ και σε πολύ χαμηλή φωτιά, την κρέμα γάλακτος να σιγοβράσει όσο να δέσει λίγο, ανακατεύοντας και προσθέτοντας διαδοχικά λίγο πιπέρι, ελάχιστο μοσχοκάρυδο και το αλάτι.
- Βγάζουμε, λίγο στραγγισμένα, το κρέας με τα πράσα σε πιατέλα (ή σε ατομικά πιάτα) και τα περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος, σκορπίζοντας από πάνω τον άνιθο, που του πάει ιδιαίτερα.
- Το χοιρινό με πράσα κανονικά δεν συνοδεύεται από σαλάτα.
- Σε θέματα όμως προσωπικού γούστου ή γεύσης δεν υπάρχουν περιορισμοί ..

Φασουλοταβάς

Φασουλοταβάς

Υλικά
(για ένα σχετικά μεγάλο ταψί ή πυρέξ)

1,5 πακέτο φασόλια γίγαντες
1 κουτί ντοματάκια αποφλοιωμένα ή «κονκασέ»
½ κιλό καρότα, κομμένα ροδέλες
2-3 πράσινες γλυκές πιπεριές, κομμένες λωρίδες 2-3 εκ.
2 σχετικά μεγάλα πράσα, κομμένα (μόνο το άσπρο μέρος τους) σε ροδέλες (αντί για κρεμμύδια που πολλοί τα αποφεύγουν)
2 πράσινες καφτερές πιπεριές ολόκληρες (προαιρετικές)
1 κουταλιά σούπας πάπρικα
1 κουταλιά σούπας τοματοπολτό
1 κουταλιά σούπας-κοφτή ζάχαρη
1-1 ½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
6-7 φλιτζάνια νερό χλιαρό με διαλυμένη μια μεγάλη κουταλιά αλάτι
8-10 περίπου κουταλιές γαλέτα
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο-μόνο τα φύλλα


Ετοιμασία

- Βάζουμε τα φασόλια από την προηγούμενη μέρα σε μπόλικο νερό να μουλιάσουν.
- Την άλλη μέρα τα βράζουμε με λίγο αλάτι (για να «κρατήσουν») και ξύδι, και τα ξεπλένουμε σε τρυπητό.
- Προσοχή στο βράσιμο: να τα βγάλουμε κάπως πρόωρα, να είναι δηλαδή ακόμα λίγο «ντούρα», δεδομένου ότι θα μπούνε μαζί με τα χορταρικά και την σάλτσα για άλλη μισή ώρα -τουλάχιστον- στο φούρνο.
- Ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς, έχοντας ετοιμάσει σύμφωνα με τα παραπάνω όλα τα υλικά.
- Βάζουμε λοιπόν στο ταψί όλα τα υλικά (εκτός από την γαλέτα και τον μαϊντανό), φροντίζοντας να είναι καλά ανακατεμένα στο νερό και στο λάδι, η πάπρικα, ο τοματοπολτός, η ζάχαρη και οι ντομάτες, όπως επίσης να είναι ισομερώς σκορπισμένα στο ταψί τα υπόλοιπα χορταρικά.
- Τις δύο καφτερές πιπεριές (που είναι προαιρετικές, αλλά δίνουν πολύ νοστιμιά και άρωμα) τις βάζουμε ολόκληρες, χωρίς να τις κόψουμε, ώστε να μην βγάλουν πολύ «κάψα», αλλά και να μπορούμε, αν θέλουμε, να τις αποσπάσουμε εύκολα από τον φασουλοταβά, όταν γίνει, για να μην εξακολουθούν να «αμολούν» κάψιμο, πέρα από ένα ανεκτό όριο, και βέβαια, αφού δοκιμάσουμε προηγουμένως.
- Τοποθετούμε το ταψί ή το (τα) πυρέξ στο κάτω μέρος του φούρνου και ψήνουμε περίπου για μισή ώρα, δοκιμάζοντας αν έγινε με ένα καρότο.
- Φροντίζουμε να υπάρχει μέχρι το τέλος αρκετό ζουμί, γιατί τα φασόλια και η γαλέτα που θα ρίξουμε «τραβάνε» πολύ και επί αρκετή ώρα.
- Αν χρειασθεί λοιπόν προσθέτουμε εγκαίρως και άλλο νερό με ανάλογο λάδι.
- Στη συνέχεια ανάβουμε το grill και βγάζουμε για λίγο έξω το ταψί.
- Πασπαλίζουμε από πάνω του, με ένα κουτάλι, σε όλη την επιφάνεια, γαλέτα και πάνω από αυτήν σκορπίζουμε τα φύλλα του μαϊντανού.
- Ξαναβάζουμε το ταψί ψηλά (σε απόσταση 6-7 εκατοστών από τις σπείρες του grill) για 2-3' λεπτά περίπου, όσο να ροδίσει και να κάνει η γαλέτα μια κρούστα.
- Κλείνουμε το φούρνο και το βγάζουμε έξω να κρυώσει και να τραβήξει.
- Τρώγεται σε θερμοκρασία δωματίου (chambrè) και του πάει σαν συνοδεία μια πικάντικη ταραμοσαλάτα (υπάρχει συνταγή στην σελίδα) ή τζατζίκι, και από ποτό: ρετσίνα ή ένα 'λαφρύ και ξερό κοκκινέλι.

Μinestra di Fagioli (Φασολάδα Τοσκάνης - προέλευση Ιταλία )


Υλικά για 12 πιάτα

- 1 κρεμμύδι ή πράσο, χοντροκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδου, χοντροκομμένες
- 2 κοτσάνια σέλινου, χοντροκομμένα
- 2 κουταλιές σούπας παρθένο πρώιμο ελαιόλαδο
- 200 γραμμ. φύλλα από λαχανίδες
- Φύλλα από 1/2 λάχανο μετρίου μεγέθους
- 3 μεγάλα καρότα κομμένα σε μέτριες φέτες
- 1 μεγάλη πατάτα κομμένη σε μέτριες φέτες
- 200 γραμμ. κολοκύθια κομμένα σε μέτριες φέτες
- 1 κλαδάκι δενδρολίβανου και 1 από θυμάρι, λίγα φύλλα φασκόμηλου και 1 φύλλο δάφνης
- 7 κούπες ζωμό από φασόλια
- αλάτι χοντρό και πιπέρι αλεσμένο
- 4 κούπες ήδη μαγειρεμένα άσπρα φασόλια (η παράδοση λέει ακόμη καλύτερα αν προέρχονται από φαγητό προηγουμένων ημερών)
- 1 φέτα σκορδόψωμο κατ' άτομο


Εκτέλεση

- Τσιγαρίζουμε με ελαιόλαδο για 10 λεπτά το κρεμμύδι, το σκόρδο και το σέλινο.
- Προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά, τα μυρωδικά και το ζωμό και σιγοβράζουμε το περιεχόμενο για 1 ώρα.
- Αφαιρούμε τα μυρωδικά, προσθέτουμε 3 κούπες από τα άσπρα φασόλια με επιπλέον αλάτι και πιπέρι.
- Παίρνουμε 5 κούπες από τα ήδη βρασμένα λαχανικά και τα κάνουμε πουρέ.
- Ρίχνουμε τον πουρέ πίσω στη σούπα με τα υπόλοιπα φασόλια και γαρνίρουμε με ελαιόλαδο.
- Χρησιμοποιούμε το ψωμί ως κουτάλι και κρατάμε τα υπολείμματα για τη «ribollita».

--------------------------------------------------------------

Ribollita (Σούπα ψωμιού)

Υλικά για 4 - 6 άτομα

Κόβουμε μεγάλες φέτες ψωμιού (από καρβέλι) και τις τοστάρουμε για 20 λεπτά μέχρι να ξεροψηθούν.
Παίρνουμε 5 κούπες από τη φασολάδα Τοσκάνης και μία κουταλιά παρθένο ελαιόλαδο για γαρνίρισμα κατ' άτομο.

Εκτέλεση

- Ξαναζεσταίνουμε την παραπάνω σούπα αφαιρώντας 1 κούπα από την κατσαρόλα βγάζοντάς την από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε το ψωμί και σκεπάζουμε το σκεύος μέχρι οι φέτες να μαλακώσουν.
- Κάνουμε πουρέ το περιεχόμενο και μετά ρίχνουμε πίσω την κούπα με τη σούπα που είχαμε αφαιρέσει.
- Ξαναζεσταίνουμε τη μείξη.
- Μπορούμε να την αραιώσουμε με λίγο νερό.
- Προσθέτουμε χοντρό αλάτι, πιπέρι και γαρνίρουμε με ελαιόλαδο αφότου βάλουμε τις μερίδες στα μπολ.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Χοιρινό με Ουίσκι


Υλικά

1 κιλό χοιρινό (ψαρονέφρι) κομμένο σε χοντρές λωρίδες
1 κιλό κρεμμύδια ξερά χοντρά κομμένα σε ροδέλες
5-6 πράσα (μόνο το άσπρο κομμάτι) κομμένα σε ροδέλες
1 κιλό στρογγυλά πατατάκια
1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
1 ποτηράκι του κρασιού ουίσκι
1 ποτήρι του νερού κρέμα γάλακτος
1/2 ποτηράκι του κρασιού χυμό λεμονιού
αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση

- Σε μιά κατσαρόλα στρώνετε τα κρεμμύδια μαζί με τα πράσα.
- Από πάνω στρώνετε το χοιρινό και ρίχνετε λάδι, αλάτι και πιπέρι.
- Προσθέτετε νερό και αφήνετε το φαγητό να βράσει.
- Μόλις βράσει και μείνει με πολύ λίγο ζουμί, τηγανίζετε τα πατατάκια και τα ρίχνετε στην κατσαρόλα.
- Προσθέτετε το χυμό λεμονιού, το ουίσκι και την κρέμα γάλακτος.
- Αφήνετε το φαγητό να πήξει και να χυλώει, κουνώντας προσεχτικά την κατσαρόλα για να μην λιώσουν τα υλικά.

Αγκινάρες αλά Πολίτα


Υλικά

10 αγκινάρες
1 λεμόνι
10 καρότα κομμένα σε ροδέλες
5-6 μικρές πατάτες
1 ματσάκι κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
5-6 πράσα (μόνο το άσπρο μέρος)
1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
2-3 ντομάτες ξεφλουδισμένες ολόκληρες
1 ποτήρι του κρασιού χυμό λεμονιού
αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση

- Καθαρίζετε τις αγκινάρες, τις τρίβετε με το λεμόνι και τις βάζετε σε μια λεκάνη με νερό για να μην μαυρίσουν.
- Αν τα κοτσανάκια τους είναι τρυφερά, τα καθαρίζετε και τα βάζετε κι αυτά στο φαγητό.
- Σε χαμηλή φωτιά, τσιγαρίζετε με το λάδι τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, τα καρότα, τις πατάτες, και τα πράσα μαζί με αλάτι, πιπέρι για 10 λεπτά περίπου.
- Μετά στρώνετε από πάνω τις αγκινάρες, τις ντομάτες, και τα κοτσανάκια από τις αγκινάρες, προσθέτετε το χυμό λεμονιού και νερό και αφήνετε το φαγητό να βράσει και να χυλώσει.


Γίγαντες με μυρωδικά


Υλικά

500 γρ. γίγαντες
200 γρ. πράσα κομμένα σε ροδέλες
200 γρ. σπανάκι χοντροκομμένο
200 γρ. καρότα κομμένα σε ροδέλες
6 - 8 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε ροδέλες
200 γρ. κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
2 - 3 πατάτες κομμένες σε κυβάκια
1 κιλό ντομάτες ξεφλουδισμένες και χοντροκομμένες
1 ποτηράκι του κρασιού λάδι ζάχαρη
αλάτι και πιπέρι


Εκτέλεση

- Βάλτε τους γίγαντες για 10 - 12 ώρες σε μια λεκάνη με πολύ νερό.
- Σε μια κατσαρόλα βάλτε το λάδι, τα κρεμμύδια, τα κρεμμυδάκια, τα πράσα, αλάτι, πιπέρι και ζάχαρη και τσιγαρίστε τα για 10 λεπτά, περίπου.
- Μετά, προσθέστε τις ντομάτες, τα καρότα, τις πατάτες και νερό και αφήστε τα στη φωτιά για 15 λεπτά.
- Τέλος, ρίξτε το σπανάκι, το μαϊντανό, τον άνηθο και τους γίγαντες και αφήστε το φαγητό να πιει το ζουμί του και να χυλώσει.

Σημείωση : Τους γίγαντες σουρώστε τους από το νερό. Βάλτε στη φωτιά νερό και μόλις βράσει ρίξτε τους γίγαντες και αφήστε τους να βράσουν. Μετά σουρώστε τους και βάλτε τους στην κατσαρόλα με τα χορταρικά για 10 λεπτά, περίπου. Αν θέλετε, σερβίρετέ τους ζεστούς και ρίξτε από πάνω κίτρινα τυριά τριμμένα.

Κοτόπουλο με Πράσα και Αρακά


Υλικά

1 κοτόπουλο (1.500 γρ. περίπου) κομμένο σε μικρές μερίδες
1 κιλό πράσα κομμένα σε ροδέλες
500 γραμμάρια αρακά
1 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
1 ποτηράκι του κρασιού χυμό λεμονιού
αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση

- Βάζετε το λάδι σε μια κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί βάζετε το κοτόπουλο και το σοτάρετε.
- Προσθέτετε τα κρεμμυδάκια, τα πράσα, τον άνηθο, το μάραθο, τον αρακά, (τον οποίο έχετε βράσει από πριν για 10 λεπτά περίπου), το χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και νερό.
- Αφήνετε το φαγητό να βράσει σε χαμηλή φωτιά.
- Αν θέλετε, προσθέτετε λίγο λεμόνι ακόμη.

Παπουτσάκια με γιαούρτι


Υλικά

10 μελιτζάνες αργείτικες
λάδι για το τηγάνισμα
1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
500 γρ. χοιρινό κομμάνο σε κυβάκια
3 κρεμμύδια ξερά τριμμένα
2 πράσα ψιλοκομμένα
10 - 12 ντομάτες ξεφλουδισμένες και χοντροκομμένες
1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
300 γρ. γιαούρτι 0% λιπαρά
2 αβγά
1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
ζάχαρη
αλάτι και πιπέρι


Εκτέλεση

- Ανάψτε το φούρνο. Καθαρίστε τις μελιτζάνες, πλύνετέ τις και αφήστε τις να στεγνώσουν καλά.
- Χαράξτε τις κατά μήκος, τηγανίστε τις σε ζεστό λάδι και αφήστε τις σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν καλά.
- Σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά βάλτε το ποτηράκι του κρασιού λάδι, το κρέας, τα κρεμμύδια, τα πράσα, αλάτι, πιπέρι και ζάχαρη και τα τσιγαρίζετε για 10 λεπτά περίπου.
- Μετά, προσθέστε τις ντομάτες, το δυόσμο και λίγο νερό και αφήστε το κρέας να βράσει και να χυλώσει.
- Γεμίστε μία μία τις μελιτζάνες με τα υλικά της κατσαρόλας και βάλτε τις σε ένα ταψί τη μία δίπλα στην άλλη.
- Χτυπήστε το γιαούρτι με τα αβγά και στρώστε από 1 κουταλιά πάνω σε κάθε μελιτζάνα, προσθέτοντας από πάνω λίγη πάπρικα γλυκιά.
- Ρίξτε στο ταψί λίγο νερό και βάλτε το στο φούρνο για 20 λεπτά περίπου, μέχρι το φαγητό να πάρει χρώμα και να πιει το ζουμί του.
- Σερβίρεται ζεστό.

Πατατόπιττα


Υλικά

1 πακέτο φύλλο σφολιάτα ή κουρού
1 κιλό καθαρισμένες πατάτες
1/2 φλιτζάνι λάδι
1 πράσο ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι αλεύρι
1 κουταλιά αλάτι
Λίγο πιπέρι
1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κουταλιά ψιλοκομμένο άνηθο


Εκτέλεση

- Κόβουμε τις πατάτες σε πολύ λεπτές φέτες. Προσθέτουμε το πράσο, το αλάτι, το πιπέρι, το αλεύρι, το λάδι και τα μυρωδικά. - Τα ανακατεύουμε όλα καλά.
- Στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί το ένα φύλλο, ρίχνουμε τη γέμιση και από πάνω στρώνουμε το άλλο φύλλο.
- Λαδώνουμε και χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια.
- Την ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 1 ώρα περίπου.

Μπουμπάρι (Μπάμπω της γιαγιάς Μαρίας από το Διδυμότειχο)


Υλικά

1 κιλό κομματιασμένο συκώτι
1 κιλό κρέας μοσχαρίσιο
1 φλιτζάνι ρύζι
2 φλιτζάνια πλιγούρι
2 πράσα
2 κρεμμύδια, αλάτι, ρίγανη, πιπέρι, μπαχάρι, κύμινο,
1 ποτήρι νερό
4 χοιρινά έντερα

Εκτέλεση

- Πλένουμε πάρα πολύ καλά τα έντερα, τα αφήνουμε 2-3 ώρες σε ασβεστόνερο και τα ξεπλένουμε.
- Στη συνέχεια τα βάζουμε για μια ώρα περίπου σε ξύδι τα ξεπλένουμε και πάλι και αρχίζουμε να τα γεμίζουμε με το μίγμα.

Για το μείγμα ...
- Κόβουμε σε πολύ μικρά κομματάκια το κρέας και το συκώτι, με το μπαλταδάκι και τα τοποθετούμε σε μία λεκάνη.
- Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα ζυμώνουμε όλα μαζί πολύ καλά.
- Τα σοτάρουμε όλα μαζί, και στη συνέχεια παίρνουμε ένα χωνί και με αυτό γεμίζουμε τα έντερα.
- Τα δένουμε στις άκρες με σπάγκο.
- Τα βράζουμε για λίγο σε χαμηλή φωτιά στο φούρνο, στη συνέχεια τα βάζουμε σε ταψί με λίγο λάδι και νερό και μετά τα ψήνουμε στο φούρνο.
- Σερβίρουμε με πατάτες φούρνου που ψήνονται μαζί ή με ρύζι, σαλάτα λάχανο νωπό, ή τουρσί με κόκκινο καυτερό πιπέρι και κόκκινο κρασί.

Πρασοκεφτέδες


Υλικά

4 μεγάλα πράσα
1/2 ματσάκι άνηθο
1/2 ματσάκι μαιντανό
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι πιπέρι κόκκινο
1 κουταλάκι σόδα φαγητού
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού νερό
2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι
1 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι ( γιά το τηγάνισμα)

Εκτέλεση

- Πλένουμε καλά τα πράσα, τον μαϊντανό, τον άνηθο και τα ψιλοκό-βουμε.
- Τα βάζουμε σ' ένα μπολ και προσθέτουμε το νερό, τη σόδα φαγητού, το αλάτι, τη ρίγανη και το πιπέρι.
- Ρίχνουμε σιγά - σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε μ'ένα κουτάλι μέχρι να πήξει.
- Βάζουμε το λάδι να κάψει.
- Παίρνουμε κουταλιές από το μίγμα και τις τηγανίζουμε και στη συνέχεια τοποθετούμε τους κεφτέδες σε απορροφητικό χαρτί.