Συνταγές
Ποντιακή κουζίνα

Πιροσκί με πατάτα (Ποντιακή κουζίνα)




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Ποντιακοί λαχανοντολμάδες


Υλικά

1 λάχανο μεγάλο (ή λάχανο τουρσί)
(Για τη σάλτσα)
2 κονκασέ ντομάτα (ή φρέσκια ντομάτα)
αλάτι, πιπέρι, κανέλλα

(Για τη γέμιση)
1/2 κιλό κιμάς χοιρινός
1/2 κιμάς μοσχαρίσιος
1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι
3 μέτρια κρεμμύδια
1 ματσάκι μαϊντανός
μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο


Εκτέλεση

- Ζυμώνουμε όλα τα υλικά με τον κιμά.
- Παίρνουμε ένα-ένα φύλλο λάχανο και τυλίγουμε τους σαρμάδες (σε μέγεθος παλάμης) βάζοντας γέμιση.
- Τοποθετούμε τους σαρμάδες στην κατσαρόλα εφόσον πρώτα βάλουμε μέσα λίγο λάδι και στρώσουμε τον πάτο με λίγα φύλλα λάχανου.
- Έπειτα περιχύνουμε με τη σάλτσα της ντομάτας (στην οπόια έχουμε προσθέσει κανέλλα, πιπέρι, αλάτι).
- Εάν το λάχανο δεν είναι τουρσί, τότε στίβουμε ένα λεμόνι και ρίχνουμε το χυμό στην κατσαρόλα με τους σαρμάδες.
- Τοποθετούμε ένα πιάτο πάνω στους λαχανοντολμάδες πριν κλείσουμε την κατσαρόλα και ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία για μία ώρα περίπου.
- Αν χρειαστεί συμπληρώστε με βρασμένο νερό. 

Πιροσκί με κιμά (Ποντιακή κουζίνα)


Υλικά

1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
2 φλυτζάνια αλεύρι σκληρό
3 κουταλιές της σούπας μαγιά
1 κουταλάκι αλάτι
1/2 φλυτζάνι βούτυρο
6 κρόκοι αυγών
3 φλυτζάνια νερό
1/2 κιλό κιμά
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
αλάτι και πιπέρι
λάδι για τηγάνισμα


Ετοιμασία

- Βάζετε σε ένα μπωλ το αλεύρι
- Διαλύετε την μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό
- Ανοίγετε μία λακκούβα στο αλεύρι και ρίχνετε τη μαγιά, ανακατεύοντας αργά και κυκλικά προς την ίδια φορά
- Ζεσταίνετε το βούτυρο να λιώσει
- Προσθέτετε το αλάτι, τη ζάχαρη, τα αυγά και το βούτυρο
- Ζεσταίνετε το νερό
- Προσθέτετε το νερό και ζυμώνετε
- Αφήνετε τη ζύμη να ανεβεί
- Σε ένα τηγάνι καίτε λίγο λάδι και τσιγαρίζετε πρώτα το κρεμμύδι και μετά τον κιμά
- Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και μαϊντανό και ανακατεύετε
- Αφήνετε να κρυώσει
- Χωρίζετε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια
- Ανοίγετε με τον πλάστη το κάθε ένα να γίνει μια στρογγυλή πίτα
- Βάζετε στη μέση μια κουταλιά κιμά και κλείνετε καλά τις άκρες πιέζοντας για να μην ανοίξουν στο τηγάνισμα
- Αφήνετε να ανεβούν
- Τηγανίζετε και από τις δύο πλευρές.

Μηλάτο (Ποντιακή κουζίνα)


Υλικά
(για 6-8 μερίδες)

1,5 κιλό περίπου σπάλα χοιρινού σε μερίδες
14-16 μήλα φιρίκια Βόλου (περίπου 2 στην μερίδα)
Αλεύρι, αλάτι, πιπέρι
Φρέσκο αγελαδινό βούτυρο αλατισμένο, για τα σοταρίσματα
½ ποτήρι λευκό ξερό κρασί
½ ποτήρι κονιάκ
2 γεμάτες κουταλιές της σούπας ζάχαρη


Ετοιμασία

- Αλατοπιπερώνουμε και αλευρώνουμε το κρέας και το σοτάρουμε με φρέσκο βούτυρο.
- Σβήνουμε με ένα ποτήρι που έχουμε αναμείξει λευκό κρασί με κονιάκ και το αφήνουμε να σιγοβράζει.
- Κόβουμε τα φυρίκια στη μέση, αφαιρούμε προσεκτικά τα κουκούτσια και τα τηγανίζουμε σε φρέσκο βούτυρο σε σιγανή φωτιά.
- Μόλις ροδίσουν τα προσθέτουμε στο ήδη ψημένο κρέας να πάρουν μαζί μια βράση προσθέτοντας και τη ζάχαρη.
- Το μηλάτο συνήθως συνοδεύεται με πιλάφι, που ο κόκκος του έχει τσιγαρισθεί προηγουμένως σε βούτυρο μέχρι να γίνει διαφανής, προσθέτοντας στο τέλος ελάχιστες ξανθές σταφίδες και κουκουνάρια «γυρισμένα» κι αυτά σε βούτυρο.