Συνταγές
Πιπεριά

Τάρτα αλμυρή για πρωινό


Υλικά

[Για 16 µερίδες]
[Χρόνος προετοιµασίας: 40' από το προηγούµενο βράδυ]
[Χρόνος ψησίµατος: 35']
[Θερµίδες: 187 kcal ανά µερίδα]

Υλικά

4 κουταλιές ελαιόλαδο
2 πράσα, µόνο το άσπρο µέρος ψιλοκοµµένο
4 φρέσκα κρεµµυδάκια ψιλοκοµµένα
1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκοµµένη
300 γρ. σπανάκι κατεψυγµένο
2 κούπες ζαµπόν σε κύβους
1 1/2 κούπας διάφορα τυριά τριµµένα
2 κουταλιές µουστάρδα
2 κουταλιές κέτσαπ
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 αβγά
1 1/4 κούπας γάλα

Εκτέλεση

- Από το προηγούµενο βράδυ, σοτάρετε το πράσο, τα κρεµµυδάκια και την πιπεριά στο µισό λάδι.
- Προσθέστε 1/4 κούπας από το γάλα και σιγοβράστε τα 5'.
- Στύψτε καλά το σπανάκι και σοτάρετε το ελαφρά στο υπόλοιπο λάδι. ανακατέψετε τα πράσα µε το σπανάκι, το ζαµπόν, τα τυριά, τη µουστάρδα, την κέτσαπ, αλάτι και πιπέρι.
- Την επόµενη ηµέρα, ανακατέψτε στο µίγµα το αλεύρι και στρώστε το µέσα σε µια καλά βουτυρωµένη πυρίµαχη ταρτιέρα µε διάµετρο 26 εκ.
- Χτυπήστε τα αυγά µε το γάλα και περιχύστε το µίγµα µέσα στην ταρτιέρα.
- Ψήστε σε φούρνο 200° C, 30'- 35'.
- Σερβίρετε σε φέτες.

Αρνάκι στη λαδόκολλα


Υλικά

1-2 κιλά αρνάκι
Ελαιόλαδο
2-3 σκελίδες σκόρδο
Αλάτι
Πιπέρι
Πιπεριά πράσινη

Προετοιμασία

- Πρώτη μας έννοια είναι να πλήνουμε καλά το κρέας σε τρεχούμενο νερο και να το καθαρίσουμε απο τυχων τριχουλες.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

- Σε σημεία που έχει ψαχνό πολύ χαράζομε με ένα μαχαίρι και βαζουμε κομματάκια απο το σκόρδο και την πιπεριά.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

- Βάζουμε 3 φύλλα λαδόκολλας και βάζουμε λίγο λαδάκι στην κόλλα πάνω και τοποθετούμε το κρέας.
- Αλατοπιπερώνουμε γενναία
- Γυρίζουμε πολλές φορές το κρέας με την λαδόκολλα με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να σφραγιστεί καλά.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

- Τυλίγουμε μετα το κρέας με 2 φύλλα αλουμινόχαρτο και βάζουμε σε ταψάκι ελαφρα λαδομένο.
- Τοποθετουμε στο φουρνο στους 220 με 230 βαθμούς για περίπου 1 με 1,5 ώρα. Να υπολογίσετε ό,τι για κάθε κιλό κρέατος περίπου 1 ώρα ψησίματος.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

- Μετά το πέρας ελέγχουμε αν μαλάκωσε. Τότε είναι έτοιμο...
- Ανοίγουμε προσεχτικα διοτι καίει πολύ και σερβίρουμε ζεστο.

Κοτόπουλο γεμιστό με φέτα και πιπεριές


Υλικά:

1 κοτόπουλο ολόκληρο
1 κομμάτι σκληρή φέτα (όσο χρειαστεί δηλαδή για να γεμίσει το κοτόπουλο μας)
2 πράσινες πιπεριές
1 κόκκινη πιπεριά
2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
Αλάτι, πιπέρι  (μαύρο)
Πάπρικα (προαιρετικά)
1 λεμόνι (χυμό)



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Προετοιμασία:

- Σε ένα μπολ στύβουμε το λεμόνι και ρίχνουμε μέσα τη μουστάρδα, το αλάτι και το πιπέρι.
- Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η μουστάρδα και αλείφουμε με το μείγμα το κοτόπουλο. - Κόβουμε τις πιπεριές σε μακρόστενες λωρίδες, λιώνουμε τη φέτα με το πιρούνι και την ανακατεύουμε με τις πιπεριές.
- Προσθέτουμε μαυροπίπερο, λίγη πάπρικα και γεμίζουμε το εσωτερικό του κοτόπουλου.
- Ράβουμε το κάτω μέρος του κοτόπουλου με κλωστή ή με οδοντογλυφίδες.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 1½ ώρα. Γυρίζουμε το κοτόπουλο 1 – 2 φορές μέχρι να ροδίσει.
- Αν θέλουμε, κατά το τελευταίο μισάωρο, προσθέτουμε στο ταψί μερικές πατάτες με λίγο ελαιόλαδο, λεμόνι, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.

Συμβουλή: αφού δοκιμάσετε τη συνταγή αυτή ως έχει, πειραματιστείτε με τη γέμιση και τα μυρωδικά. Μετατρέψτε τη συνταγή σε πικάντικη με πιπέρι καγιέν και καυτερές πιπεριές. Αλείψτε το κοτόπουλο με σκόνη μουστάρδας. Μετατρέψτε τη γέμιση σε «σκορδάτη». Οι παραλλαγές που μπορούν να γίνουν είναι πολλές από εδώ και μετά ...

Κιαγίτ κεμπάπ ή αρνάκι τηλιγμένο στο χαρτί (προλέυση Τουρκία)




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Γεμιστά (Προέλευση Τουρκία)




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Εδώ σε αυτό το στάδιο πρόσθεσα λίγες πατάτες για να μπορέσουν και ρουφήξουν τα παραπανήσια υγρά από το μείγμα της γέμισης και απο τα λαχανικά μας.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Σκεπάζουμε με αλλουμινόχαρτο για να μπορέσουν να ψηθούν ομιόμορφα και να ροδίσει η επιφάνειά τους.



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Τυροκαφτερή θρακιώτικη (Προέλευση Θράκη)




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Στραπατσάδα




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Χοιρινό με Φασόλια Καστοριάς ή Πρεσπών (Προέλευση Καστοριά-Πρέσπες)


Υλικά (για 6 μερίδες)
½ κιλό φασόλια ΑΡΟΣΙΣ Πλακέ μεγαλόσπερμα ή ΛΕΥΚΑ Γίγαντες – Ελέφαντες      3 κρεμμύδια ξερά κομμένα 2 πράσα ψιλοκομμένα 5 πιπεριές πράσινες ψιλοκομμένες 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο 800 γρ. χοιρινό κομμένο σε μικρά κομμάτια 3 μεγάλες ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και τριμμένες 1 μικρό κουταλάκι κόκκινο πιπέρι αλάτι 1 ματσάκι και ρίζα σέλινου

Εκτέλεση
- Βάζετε σε κατσαρόλα τα κρεμμύδια, τα πράσα, το σέλινο, τις πιπεριές, το ελαιόλαδο.
- Προσθέτετε το κρέας και τα σοτάρετε όλα μαζί σε μέτρια φωτιά. - Προσθέτετε τις ντομάτες, τα φασόλια, 5 φλιτζάνια νερό, το αλάτι και το πιπέρι.
- Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για δύο ώρες περίπου. - Μπορείτε να το σερβίρετε με φέτα, ελιές, ψωμί, τουρσί, λάχανο σαλάτα, παντζάρια, χωριάτικη σαλάτα ή ντομάτα ή αγγουροντομάτα, κρασί (συνήθως κόκκινο ή ροζέ), τσίπουρο ή ρακί ή τσικουδιά, ούζο.

Καλαμάρια γεμιστά




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Σπετσοφάι με θαλασσινά


ΥΛΙΚΑ

2 μελιτζάνες φλάσκες
1 κιλό πιπεριές μακρόστενες
2-3 πιπεριές κόκκινες ή κίτρινες
1 χταπόδι ή σουπιά ( βρασμένα λίγο και κομμένα)
1 φλιτζάνι λάδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

- Κόβουμε τις μελιτζάνες και τις κόκκινες πιπεριές σε μεγάλα κομ-μάτια.
- Τις μακρόστενες τις αφήνουμε ολόκληρες.
- Τηγανίζουμε τις μελι-τζάνες και τις πιπεριές και τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί.
- Στο ίδιο λάδι τηγανίζουμε το βρασμένο χταπόδι μέχρι να ροδίσει.
- Σε κατσαρόλα φτιάχνω μια κόκκινη σάλτσα και αφού βράσει καλά προσθέτουμε το χταπόδι κάτω και τα λαχανικά από πάνω σε στρώσεις.
- Μόλις πάρουν βράση τα αποσύρουμε από τη φωτιά.

Ντομάτες γεμιστές με κιμά




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Χωριάτικη Σαλάτα


Υλικά

2 ντομάτες
1 μεγάλο αγγούρι
1 μεγάλη πιπεριά πράσινη
1 μέτριο κρεμμύδι
λίγες ελιές
λίγη ρίγανη
1 μέτριο κομμάτι φέτα
αλάτι και πιπέρι
λάδι και ξύδι


Εκτέλεση

- Πλένετε όλα τα λαχανικά πολύ καλά
- Κόβετε σε μικρά κομμάτια τις ντομάτες και σε ροδέλες το αγγούρι
- Τα τοποθετείτε σε μία σαλατιέρα ή ένα μπολ και προοθέτετε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, την πιπεριά ψιλοκομμένη σε λωρίδες, τις ελιές.
- Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε τη ρίγανη, το ξύδι και ανακατεύετε προσεκτικά -Τοποθετείτε την φέτα από πάνω
- Ρίχνετε λίγη ρίγανη ακόμα πάνω στη φέτα και προσθέτετε το λάδι -Προαιρετικά προσθέτετε και λίγη κάπαρη

Ανοιξιάτικη χρωματιστή σαλάτα (προέλευση Ροβιές)


Υλικά

1 μαρούλι κομμένο
λίγες ελιές γεμιστές με πιπεριά κομμένες στα δύο
λίγο τυρί φέτα κομμένο σε κύβους
λίγα χοτροκομμένα φύλλα σπανάκι
2-3 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμύδια
λίγες κουταλιές Εξαιρετικά Παρθένο ελαιόλαδο Ροβιών 0-1% οξύτητα  
άνηθο
ματζουράνα
αλάτι και πιπέρι
ξύδι

Εκτέλεση

- Πλένουμε και κόβουμε τα μυρωδικά και τα λαχανικά μας.
- Ανακατεύουμε καλά τη σαλάτα και τη σερβίρουμε σε ένα μπολ.

Mωραϊτικο (προέλευση Μήλος)


Υλικά

1 φύλλο σφολιάτας μεγάλο
2 γιαούρτια πλήρη total
3 φιλέτα στήθος κοτόπουλου
1 ντομάτα
1/2 πράσινη πιπεριά
λίγη πάπρικα - αλάτι - πιπέρι


Εκτέλεση

- Κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρούς κύβους και τα σωτάρουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο λάδι.
- Προσθέτουμε τη φρέσκια ντομάτα ψιλοκομμένη, την πιπεριά και τα υπόλοιπα υλικά.
- Προσθέτουμε λίγο νερό για να ψηθεί το κοτόπουλο (το οποίο θέλει περίπου 25-30 λεπτά).
- Προσέχουμε όταν ψηθεί το κοτόπουλο να έχει μείνει μόνο με τη σάλτσα του.
- Στη συνέχεια, στρέωνουμε σε ένα βουτυρωμένο πυρέξ ή ένα μικρό στρογγυλό ταψάκι τη σφολιάτα.
- Προσθέτουμε το γιαούρτι στη βάση της σφολιάτας και από πάνω βάζουμε το κοτόπουλο με τη σάλτσα του.
- Κλείνουμε το μείγμα με τις γωνίες της σφολιάτας και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά μέχρι να φουσκώσει η σφολιάτα και να ροδίσει.

Χταπόδι με μελιτζάνες στην κατσαρόλα


Υλικά

1 χταπόδι
5-6 μελιτζάνες τσακώνικες
2-3 ντομάτες
2 πατάτες
3 κρεμμύδια ξερά σε φέτες κομμένα
2 καρότα κομμένα στρογγυλά
2 πιπεριές κόκκινες σε κομμάτια
2 πιπεριές πράσινες σε κομμάτια
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Λίγο κρασί για το βράσιμο του χταποδιού
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
Σέλινο χοντρό σε ψιλά κομμάτια
Αλάτι – πιπέρι – δάφνη

Εκτέλεση
- Βράζουμε το χταπόδι μαζί με το κρασί και το κόβουμε σε κομμάτια.
- Σοτάρουμε λίγο ψιλό κρεμμύδι με το λάδι.
- Προσθέτουμε το χταπόδι μαζί με λίγη τομάτα για να πάρει λίγο βράση.
- Κατόπιν το βγάζουμε από την κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε τα κρεμμύδια σε φέτες (αφού από πριν τα έχουμε σοτάρει για λίγο), τα καρότα σε φέτες, το σέλινο, τις πιπεριές, τις ντομάτες, το λιωμένο πελτέ, τις πατάτες, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι.
- Τα αφήνομε να πάρουν μερικές βράσεις και προσθέτουμε τις μελιτζάνες σε στρογγυλά κομμάτια (αφού τις έχουμε τηγανίσει λίγο).
- Βράζουν αρκετά και πριν βγάλουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά ρίχνουμε μέσα το χταπόδι.

Κασουλέ (μια σύνθετη παραλλαγή «φασουλάδας»)


Υλικά
(για 10 περίπου μερίδες)

1 κιλό φασόλια μεσαία (κανονικά)
½ κιλό μπροστινά πλευρά χοιρινά
1 κοτόπουλο (γιατί ... πού να βρούμε «ειδική» χήνα όπως στην Τουλούζ!)
2 λουκάνικα χοιρινά ή ανάμικτα
250 γραμμ. μπέικον
3-4 μεσαία κρεμμύδια
3-4 σκελίδες σκόρδου
3-4 μικρές κόκκινες, καφτερές πιπεριές (προαιρετικό)
2 κουταλιές σούπας τοματοπελτέ
1 κουταλιά πάπρικα
1 κουταλιά-κοφτή ζάχαρη
1 «μπουκέτο» χόρτα σε τουλπάνι (γάζα) με 1 φύλλο σέλινο, 1 κλωνάρι μαϊντανό και 2 φύλλα δάφνης
Ελάχιστο θυμάρι
Λίγο μπαχάρι
5-6 κόκκους πιπέρι (ή τριμμένο από μύλο)
Αλάτι
1 καρότο, 1 κρεμμύδι, 4 γαρύφαλλα (για το βράσιμο των φασολιών)
Λίγο φρέσκο βούτυρο (για το σοτάρισμα του κοτόπουλου κλπ)
Λίγο καλαμποκέλαιο (για το σοτάρισμα των κρεμμυδιών κλπ)
1 ποτηράκι ξερό λευκό ή ροζέ κρασί (για το «σβήσιμο)
Ψιλοκομμένο μαϊντανό (για το ψήσιμο στο φούρνο)


Ετοιμασία

- Εχοντας μουσκέψει από το προηγούμενο βράδυ τα φασόλια, τα βράζουμε (τόσο που να «κρατάνε» κάπως, γιατί... έπεται συνέχεια).
- Βάζουμε μέσα στο νερό 1 καρότο, κομμένο σε 5-6 κομμάτια, 1 ολόκληρο κρεμμύδι-καθαρισμένο και 4 γαρύφαλλα, χωρίς καθόλου αλάτι.
- Κρατάμε λίγο από το ζουμί τους και στη συνέχεια τα σουρώνουμε και πετάμε τα χορταρικά.
- Κόβουμε σε μεγάλες μπουκιές το κοτόπουλο (ας έχει και λίγες πέτσες), το χοιρινό, τα λουκάνικα σε ροδέλες, και το μπέικον σε μικρές λωρίδες 3-4 εκ.
- Τρίβουμε (στον τρίφτη) τα κρεμμύδια.
- Ετοιμάζουμε το δεματάκι με τα χορταρικά και το δένουμε σε τουλπάνι.
- Εχουμε συγκεντρωμένα και τα υπόλοιπα υλικά.
- Σοτάρουμε με φρέσκο βούτυρο το κοτόπουλο, και στο ίδιο τηγάνι συνεχίζουμε με το χοιρινό.
- Σοτάρουμε με ελάχιστο καλαμποκέλαιο τα λουκάνικα με το μπέικον, στη συνέχεια σοτάρουμε -όσο να ροδίσουν -λίγο, τα κρεμμύδια και μετά ρίχνουμε μέσα για άλλα 5-6 «γυρίσματα» τις σκελίδες του σκόρδου -πρεσαρισμένες, και τις πιπεριές.
- Σβήνουμε με το κρασί.
- Βράζουμε πρώτα το χοιρινό για μία ώρα το πολύ, προσθέτοντας στο νερό το ζουμί που κρατήσαμε από τα φασόλια, και τη «σάλτσα» με τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τις πιπεριές.
- Ρίχνουμε μέσα το κοτόπουλο με το δεματάκι των χόρτων.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά να σιγοβράζουν, και σε μισή ώρα ρίχνουμε τον τοματοπολτό, τη ζάχαρη, την πάπρικα, το μπαχάρι, ελάχιστο θυμάρι, λίγο αλάτι και στρίβουμε 4-5 φορές το μύλο με το πιπέρι.
- Στα επόμενα 15' λεπτά ρίχνουμε -τελευταία, τα φασόλια και τα λουκάνικα προσέχοντας να σκεπάζονται όλα καλά με το νερό.
- Πάντα, σε σιγανή φωτιά.
- Σε ένα τέταρτο κατεβάζουμε και αφήνουμε να τραβήξει, κρατώντας το ζουμί που περισσεύει για το «τελείωμα» στο φούρνο.
- Οταν έχει σχεδόν κρυώσει το μοιράζουμε σε 10-12 ατομικά πήλινα ή pyrex.
- Ανάβουμε το φούρνο να ζεσταθεί και μετά χαμηλώνουμε στους 50-100 βαθμούς και τοποθετούμε, προσθέτοντας -αν χρειάζεται λίγο ζουμί, τα πήλινα να σιγοψηθούν για να σχηματίζουν επάνω κρούστα την οποία καλό είναι να «σπάζουμε» κατά διαστήματα 4-5 φορές, πασπαλίζοντας από πάνω τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
- Αν θέλουμε (αυτό είναι προαιρετικό), προτού τα βγάλουμε στο τραπέζι, τα πασπαλίζουμε και με λίγη τριμμένη φρυγανιά (γαλέτα) και τα ανεβάζουμε για 1-2 λεπτά επάνω στο grill να «γκρατιναρισθούν».
- Το κασουλέ, που η ονομασία του βγαίνει από το γαλλικό «κασρόλ» (κατσαρόλα), είναι ένα από τα νοστιμότερα «σύνθετα» πιάτα, όχι μόνο για τα υλικά του, αλλά και από τον τριπλό συνδυασμό: σοταρίσματος, κατσαρόλας και φούρνου.
- Η επιτυχημένη εκτέλεσή του επικεντρώνεται κυρίως στο αργό και σιγανό βράσιμο και στο ανάλογο ψήσιμο, και στο συχνό «σπάσιμο» της κρούστας του στο φούρνο.
- Συνοδεύεται καλύτερα με ξερό κοκκινέλι.

Φασουλοταβάς

Φασουλοταβάς

Υλικά
(για ένα σχετικά μεγάλο ταψί ή πυρέξ)

1,5 πακέτο φασόλια γίγαντες
1 κουτί ντοματάκια αποφλοιωμένα ή «κονκασέ»
½ κιλό καρότα, κομμένα ροδέλες
2-3 πράσινες γλυκές πιπεριές, κομμένες λωρίδες 2-3 εκ.
2 σχετικά μεγάλα πράσα, κομμένα (μόνο το άσπρο μέρος τους) σε ροδέλες (αντί για κρεμμύδια που πολλοί τα αποφεύγουν)
2 πράσινες καφτερές πιπεριές ολόκληρες (προαιρετικές)
1 κουταλιά σούπας πάπρικα
1 κουταλιά σούπας τοματοπολτό
1 κουταλιά σούπας-κοφτή ζάχαρη
1-1 ½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
6-7 φλιτζάνια νερό χλιαρό με διαλυμένη μια μεγάλη κουταλιά αλάτι
8-10 περίπου κουταλιές γαλέτα
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο-μόνο τα φύλλα


Ετοιμασία

- Βάζουμε τα φασόλια από την προηγούμενη μέρα σε μπόλικο νερό να μουλιάσουν.
- Την άλλη μέρα τα βράζουμε με λίγο αλάτι (για να «κρατήσουν») και ξύδι, και τα ξεπλένουμε σε τρυπητό.
- Προσοχή στο βράσιμο: να τα βγάλουμε κάπως πρόωρα, να είναι δηλαδή ακόμα λίγο «ντούρα», δεδομένου ότι θα μπούνε μαζί με τα χορταρικά και την σάλτσα για άλλη μισή ώρα -τουλάχιστον- στο φούρνο.
- Ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς, έχοντας ετοιμάσει σύμφωνα με τα παραπάνω όλα τα υλικά.
- Βάζουμε λοιπόν στο ταψί όλα τα υλικά (εκτός από την γαλέτα και τον μαϊντανό), φροντίζοντας να είναι καλά ανακατεμένα στο νερό και στο λάδι, η πάπρικα, ο τοματοπολτός, η ζάχαρη και οι ντομάτες, όπως επίσης να είναι ισομερώς σκορπισμένα στο ταψί τα υπόλοιπα χορταρικά.
- Τις δύο καφτερές πιπεριές (που είναι προαιρετικές, αλλά δίνουν πολύ νοστιμιά και άρωμα) τις βάζουμε ολόκληρες, χωρίς να τις κόψουμε, ώστε να μην βγάλουν πολύ «κάψα», αλλά και να μπορούμε, αν θέλουμε, να τις αποσπάσουμε εύκολα από τον φασουλοταβά, όταν γίνει, για να μην εξακολουθούν να «αμολούν» κάψιμο, πέρα από ένα ανεκτό όριο, και βέβαια, αφού δοκιμάσουμε προηγουμένως.
- Τοποθετούμε το ταψί ή το (τα) πυρέξ στο κάτω μέρος του φούρνου και ψήνουμε περίπου για μισή ώρα, δοκιμάζοντας αν έγινε με ένα καρότο.
- Φροντίζουμε να υπάρχει μέχρι το τέλος αρκετό ζουμί, γιατί τα φασόλια και η γαλέτα που θα ρίξουμε «τραβάνε» πολύ και επί αρκετή ώρα.
- Αν χρειασθεί λοιπόν προσθέτουμε εγκαίρως και άλλο νερό με ανάλογο λάδι.
- Στη συνέχεια ανάβουμε το grill και βγάζουμε για λίγο έξω το ταψί.
- Πασπαλίζουμε από πάνω του, με ένα κουτάλι, σε όλη την επιφάνεια, γαλέτα και πάνω από αυτήν σκορπίζουμε τα φύλλα του μαϊντανού.
- Ξαναβάζουμε το ταψί ψηλά (σε απόσταση 6-7 εκατοστών από τις σπείρες του grill) για 2-3' λεπτά περίπου, όσο να ροδίσει και να κάνει η γαλέτα μια κρούστα.
- Κλείνουμε το φούρνο και το βγάζουμε έξω να κρυώσει και να τραβήξει.
- Τρώγεται σε θερμοκρασία δωματίου (chambrè) και του πάει σαν συνοδεία μια πικάντικη ταραμοσαλάτα (υπάρχει συνταγή στην σελίδα) ή τζατζίκι, και από ποτό: ρετσίνα ή ένα 'λαφρύ και ξερό κοκκινέλι.

Κόκορας χωριάτικος


Υλικά

(Για 6-8 περίπου μερίδες)

1 κόκορας
1 φλιτζάνι του καφέ μουστάρδα ανοιχτόχρωμη (τύπου «french»)
3-4 σκελίδες σκόρδου για το πασάλειμμα του τηγανιού και της κατσαρόλας
Φρέσκο βούτυρο για το σοτάρισμα
300 γρ. καρότα κομμένα σε λεπτές ροδέλες
2 κουτιά μεγάλα (του κιλού περίπου) ντοματάκια αποφλοιωμένα
1 κύβο ζωμού αρωματικών χόρτων
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας πάπρικα (πούδρα κόκκινου γλυκού πιπεριού)
200 γρ. πιπεριές πράσινες γεμιστών, κομμένες λωρίδες (4 Χ 1 εκ.)
200 γρ. πιπεριές πράσινες μακρουλές, κομμένες κατά τον ίδιο τρόπο
200 γρ. πιπεριές κόκκινες τ. Φλώρινας
1 καυτερή πιπεριά, πράσινη, ολόκληρη χωρίς το κοτσάνι (προαιρετική)
1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
Αλάτι
½ ματσάκι ψιλοκομμένα φύλλα μαϊδανού


Ετοιμασία

- Κόβουμε τον κόκορα σε μερίδες και τις αλοίφουμε με μουστάρδα και αλάτι.
- Τρίβουμε τον πάτο του τηγανιού με 1-2 σκελίδες σκόρδου και σοτάρουμε με φρέσκο βούτυρο, μαζί με τις ροδέλες του καρότου.
- Αλοίφουμε μια σχετικά ρηχή αλλά φαρδιά κατσαρόλα με 1-2 σκελίδες σκόρδου και βάζουμε πρώτα τα αποφλοιωμένα ντοματάκια με το ζουμί τους, τον κύβο των χόρτων και τη ζάχαρη, ώσπου να πάρουν μια καλή βράση.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε την πάπρικα με τις ροδέλες του καρότου, ανακατεύουμε καλά και τοποθετούμε τις μερίδες του κόκορα, έτσι ώστε να σκεπασθούν, συμπληρώνοντας -αν χρειάζεται-, λίγο νερό.
- Αφού βράσουνε τουλάχιστο για μισή ώρα, τελευταία μπαίνουν οι πιπεριές με το λάδι και το αλάτι για άλλη μισή ώρα περίπου.
- Δοκιμάζοντας ότι ο κόκορας έγινε (αν όχι, το βράζουμε λίγο ακόμα), αφαιρούμε την καυτερή πιπεριά, πασπαλίζουμε με τον μαϊδανό, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να τραβήξει.
- Και τώρα ... μια προαιρετική «αγγαρεία» για την μαγείρισσα ή τον μάγειρα, αν θέλει να ευχαριστήσει περισσότερο τους ομοτράπεζους: όταν κρυώσει σχετικά η κατσαρόλα να πάρει μία-μία τις μερίδες, να τις καθαρίσει από τις πολλές πέτσες, τους χόνδρους και από όλα τα κόκαλα και να βάλει τα «ψαχνά» πια κομμάτια, ανάμεσα στις πιπεριές και την σάλτσα.
- Είναι αυτονόητο ότι μετά από αυτήν τη διαδικασία το φαγητό πρέπει να ξαναζεσταθεί πριν από το σερβίρισμα.
- Αξίζει όμως τον κόπο γιατί έτσι η νοστιμιά και η απόλαυση θα είναι ... απρόσκοπτη.
- Αυτός ο κόκορας λοιπόν, που έχει αποκτήσει μια ιδιαίτερη γεύση και άρωμα από τις πιπεριές και το καρότο, μπορεί να συνοδευτεί με πατάτες τηγανιτές, μια πιπεράτη φέτα τυρί και ένα ξηρό κόκκινο κρασί.

Γαρίδες γιουβέτσι


Υλικά

για 6 ατομα
½ kg Γαρίδες
¼ κούπας βούτυρο ή Μαργαρίνη
1 μεγάλο κρεμμύδι σε φέτες
1 καρότο σε φέτες
1 πιπεριά πράσινη σε μακρόστενα κομμάτια
1 kg ώριμες ντομάτες ή 1 κουτί σάλτσα 800gr
250 gr τυρί φέτα χοντροκομμένο
4 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
300gr κασέρι κομμένο σε μικρούς κύβους
αλάτι, πιπέρι

Χρόνος Προέτ. 30΄
Χρόνος Ψησίμ. 30΄ στους 220C


Εκτέλεση

- Καθαρίστε τις Γαρίδες.
- Αχνίστε τες σε ελάχιστο νερό, στραγγίστε τες και κρατήστε το ζουμί.
- Βάλτε το βούτυρο σε κατσαρόλα για να κάψει.
- Ρίξτε και σοτάρετε το κρεμμύδι, το καρότο και την πιπεριά ώσπου να μαραθούν καλά.
- Ρίξτε την ντομάτα, το ζουμί από τις γαρίδες, το αλάτι, το πιπέρι και βράστε ώσπου να δέσει η σάλτσα.
- Κατεβάστε από τη φωτιά, ρίξτε και ανακατέψτε την τριμμένη φέτα και το μαϊντανό.
- Στρώστε τις γαρίδες σε ένα πυρέξ σκεύος και περιχύστε τες με τη σάλτσα.
- Καλύψτε την επιφάνεια με το κασέρι και βάλτε εδώ κι εκεί μερικά κομμάτια βούτυρο.
- Ρίξτε από πάνω λίγο μαύρο και λίγο κόκκινο πιπέρι.
- Ψήστε το μέχρι να ροδίσει, περίπου 30΄.
- Σερβίρετέ το ζεστό.

Μπεκρή μεζέ


Υλικα

Χοιρινο σε κομματια (οσα ατομα ειστε 2 - 3 κομματακια)
Λουκανικο χωριατικο (εμενα μου αρεσει το κοζανιτικο με πράσο )
Ντοματοχυμος η ντοματες τριμμενες και κομμενες σε κομματακια
Πιπεριες πρασινες (μπολικες παρτε) παλι κομμενες
Κρεμμυδι
Κοκκινο κρασι
Ελαιολαδο
1 κουταλι μουσταρδας (προαιρετικα)
Μυρωδικα : Σκορδο, κανελλα (ενα ξυλακι), μπαχαρι (2 - 3), πιπερι (προαιρετικα)


Εκτέλεση

(Προαιρετικα: Βαζουμε ολα τα μυρωδικα, λαδι, κρασι,μουσταρδα και τα κρεατα σε ενα μπωλ και τα αφηνουμε να μαριναριστουν μια νυχτα .)

- Σε ενα τηγανι βαζουμε λαδι, σωταρουμε κρεμμυδι, σκορδο, πιπεριες μεχρι να μαραθουν.
- Βαζουμε τα κρεατα να ψηθουν καλα - καλα (θελει λιγη ωρα με μετρια φωτια).
- Σβηνουμε με μπολικο κρασι (να φυγει η μυρωδιά του κρέατος) και βαζουμε τις ντοματες και το τοματοζουμο να δεσει και γινεται μια τελεια λιχουδια!
- Συνοδευεται με : Πατατες τηγανητες και στροφυλια κοκκινη

Μελιτζάνες με πιπεριές και σάλτσα ντομάτας


Υλικά

(για 5-6 άτομα)
2 κιλά μελιτζάνες
4-5 γλυκές μακριές πιπεριές
1/3 φλιτζάνι λάδι
5-6 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
1 κιλό τομάτες ώριμες πολτοποιημένες
Αλάτι - πιπέρι
1/4 κουταλάκι κανέλα
1/4 κουταλάκι γαρίφαλο
1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1/2 φλιτζάνι φυλλαράκια φρέσκο βασιλικό
2 φλιτζάνια τριμμένο φυτικό τυρί

Εκτέλεση

- Ετοιμάζουμε τις μελιτζάνες όπως θα τις ετοιμάζαμε για τηγάνισμα και τις τηγανίζουμε ελαφρά.
- Αφαιρούμε τα κοτσάνια και τα σπόρια από τις πιπεριές και τις τηγανίζουμε και αυτές. Αν θέλουμε αφαιρούμε τη φλούδα από τις τηγανισμένες πιπεριές.
- Βάζουμε το λάδι σε κατσαρόλα επάνω στη φωτιά να κάψει και σοτάρουμε το σκόρδο.
- Ρίχνουμε την ντομάτα, τα μπαχαρικά, το αλάτι και το πιπέρι και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει μερικά λεπτά.
- Τοποθετούμε τις τηγανισμένες μελιτζάνες και πιπεριές σε πυκνές στρώσεις εναλλάξ με το τριμμένο φυτικό τυρί και το βασιλικό.
- Περιχύνουμε με τη σάλτσα και τις ψήνουμε σκεπασμένες με αλουμινόχαρτο στους 180 C για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν και να μείνουν με λίγη σάλτσα.
- Σερβίρονται ζεστές ή κρύες.

Καλαμάρια γεμιστά με τυρί στη σχάρα


Υλικά

μεγάλα φρέσκα καλαμάρια
τυρί φέτα
πράσινη πιπεριά γλυκιά ή καυτερή κομμένη σε λεπτές φέτες

Εκτέλεση

- Καθαρίζουμε και γεμίζουμε τα καλαμάρια και ψήνουνε στα κάρβουνα σε χαμηλή φωτιά.


Καλαμάρια με πιπεριές και μελιτζάνες


Υλικά

1 κιλό καλαμάρια σε κομμάτια μπουκιάς
3/4 κούπας λάδι
1/4 κούπας λευκό κρασί
10 κόκκους πιπέρι
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 μέτριες μελιτζάνες σε κύβους
5 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
5 μεγάλα κρεμμύδια σε φετάκια
5-6 μακριές πράσινες πιπεριές σε κρίκους
1 καυτερή πιπεριά σε κομμάτια

Ατομα: 6
Χρόνος προετοιμασίας: 30'
Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα


Εκτέλεση

- Βάλτε τα καλαμάρια σε κατσαρόλα επάνω σε χαμηλή φωτιά, κι αφήστε τα ώσπου να εξατμιστεί το νερό τους.
- Ρίξτε το μισό λαδι και σοτάρετέ τα ελαφρά.
- Σβήστε τα με το κρασί, προσθέστε τους κόκκους πιπέρι και λίγο αλάτι κι αφήστε τα να σιγοβράσουν, σκεπασμένα, ώσπου να μαλακώσουν, προσθέτοντας όσο νερό χρειαστεί.
- Στο μεταξύ, αλατίστε τις μελιτζάνες και αφήστε τες να σταθούν 30'. Ξεπλύντε και στραγγίστε τες.
- Σε μια άλλη κατσαρόλα, βάλτε το υπόλοιπο λάδι και σοτάρετε το σκόρδο, το κρεμμύδι, τις πιπεριές και τις μελιτζάνες, ώσπου να μαραθούν και να μαλακώσουν.
- Προσθέσε τα καλαμάρια και σιγοβράστε το φαγητό λίγο ακόμη, ώσπου να μείνει με λίγη σάλτσα, σχεδόν με το λάδι του.
- Σερβίρεται ζεστό και συνοδεύεται και με πιλάφι.

Αραβικά πιτάκια με γραβιέρα και μπέικον


Υλικά

Για 6 άτομα

12 μικρά αραβικά πιτάκια
150 γρ. μπέικον κομμένο σε κομματάκια
1 πράσινη πιπεριά
2 κουταλιές της σούπας ντομάτα
300 γρ. γραβιέρα τριμμένη
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2-3 κουταλιές λάδι

Εκτέλεση

- Ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί.
- Προσθέτετε το μπέικον και την πιπεριά και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1'-2'.
- Προσθέτετε τη σάλτσα ντομάτας και μοιράζετε το μείγμα στα πιτάκια.
- Από πάνω μοιράζετε τη γραβιέρα
- Ψήνετε στο γκριλ για 3'-4' μέχρι να λιώσει το τυρί.

Χρόνος Προετοιμασίας & Ψήσιμο: 20'

Γλυκόξινη σάλτσα


Υλικά

1 κουταλιά κορν φλάουρ ( καλαμποκάλευρο )
2 κουταλιές νερό
2 κουταλιές ζάχαρη
2 κουταλιές άσπρο ξύδι
½ κούπα ζουμί κομπόστας ανανά
1/3 κούπας κέτσαπ
1/4 κούπας σάλτσα σόγια
1/4 κούπας γλυκόζη
2 κουταλιές ταχίνι
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
2 κουταλάκια τζίτζερ τριμμένο
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 καρότο σε λεπτά φετάκια
1 πράσινη ή κόκκινη πιπεριά σε κομματάκια
4-5 ρόδες ανανά από την κονσέρβα σε κομματάκια

Εκτέλεση

- Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο ζεσταίνετε το ταχίνι, ρίξτε μέσα το σκόρδο, το τζίτζερ, τα κρεμμύδια, το καρότο, την πιπεριά και τον ανανά κι ανακατέψτε σε μέτρια φωτιά για 5’-6’ .
- Προσθέστε αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε σ’ένα μπωλ τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας και αδειάστε τα στην κατσαρόλα με τα ήδη υπάρχοντα . Σιγοβράστε τη σάλτσα , ώσπου να δέσει και να γυαλίσει.
- Συνοδέψτε το με ρύζι basmati ή απολαύστε την χλιαρή με ψωμί