Συνταγές
Παντζάρια

Κόκορας χωριάτικος


Υλικά

(Για 6-8 περίπου μερίδες)

1 κόκορας
1 φλιτζάνι του καφέ μουστάρδα ανοιχτόχρωμη (τύπου «french»)
3-4 σκελίδες σκόρδου για το πασάλειμμα του τηγανιού και της κατσαρόλας
Φρέσκο βούτυρο για το σοτάρισμα
300 γρ. καρότα κομμένα σε λεπτές ροδέλες
2 κουτιά μεγάλα (του κιλού περίπου) ντοματάκια αποφλοιωμένα
1 κύβο ζωμού αρωματικών χόρτων
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας πάπρικα (πούδρα κόκκινου γλυκού πιπεριού)
200 γρ. πιπεριές πράσινες γεμιστών, κομμένες λωρίδες (4 Χ 1 εκ.)
200 γρ. πιπεριές πράσινες μακρουλές, κομμένες κατά τον ίδιο τρόπο
200 γρ. πιπεριές κόκκινες τ. Φλώρινας
1 καυτερή πιπεριά, πράσινη, ολόκληρη χωρίς το κοτσάνι (προαιρετική)
1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
Αλάτι
½ ματσάκι ψιλοκομμένα φύλλα μαϊδανού


Ετοιμασία

- Κόβουμε τον κόκορα σε μερίδες και τις αλοίφουμε με μουστάρδα και αλάτι.
- Τρίβουμε τον πάτο του τηγανιού με 1-2 σκελίδες σκόρδου και σοτάρουμε με φρέσκο βούτυρο, μαζί με τις ροδέλες του καρότου.
- Αλοίφουμε μια σχετικά ρηχή αλλά φαρδιά κατσαρόλα με 1-2 σκελίδες σκόρδου και βάζουμε πρώτα τα αποφλοιωμένα ντοματάκια με το ζουμί τους, τον κύβο των χόρτων και τη ζάχαρη, ώσπου να πάρουν μια καλή βράση.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε την πάπρικα με τις ροδέλες του καρότου, ανακατεύουμε καλά και τοποθετούμε τις μερίδες του κόκορα, έτσι ώστε να σκεπασθούν, συμπληρώνοντας -αν χρειάζεται-, λίγο νερό.
- Αφού βράσουνε τουλάχιστο για μισή ώρα, τελευταία μπαίνουν οι πιπεριές με το λάδι και το αλάτι για άλλη μισή ώρα περίπου.
- Δοκιμάζοντας ότι ο κόκορας έγινε (αν όχι, το βράζουμε λίγο ακόμα), αφαιρούμε την καυτερή πιπεριά, πασπαλίζουμε με τον μαϊδανό, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να τραβήξει.
- Και τώρα ... μια προαιρετική «αγγαρεία» για την μαγείρισσα ή τον μάγειρα, αν θέλει να ευχαριστήσει περισσότερο τους ομοτράπεζους: όταν κρυώσει σχετικά η κατσαρόλα να πάρει μία-μία τις μερίδες, να τις καθαρίσει από τις πολλές πέτσες, τους χόνδρους και από όλα τα κόκαλα και να βάλει τα «ψαχνά» πια κομμάτια, ανάμεσα στις πιπεριές και την σάλτσα.
- Είναι αυτονόητο ότι μετά από αυτήν τη διαδικασία το φαγητό πρέπει να ξαναζεσταθεί πριν από το σερβίρισμα.
- Αξίζει όμως τον κόπο γιατί έτσι η νοστιμιά και η απόλαυση θα είναι ... απρόσκοπτη.
- Αυτός ο κόκορας λοιπόν, που έχει αποκτήσει μια ιδιαίτερη γεύση και άρωμα από τις πιπεριές και το καρότο, μπορεί να συνοδευτεί με πατάτες τηγανιτές, μια πιπεράτη φέτα τυρί και ένα ξηρό κόκκινο κρασί.

Παντζαροσαλάτα


Υλικά

400-450 γρ. παντζάρια ψημένα
3 σκελίδες σκόρδο
120 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
40 γρ. Ταχίνι
2-3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
70 γρ. μαϊντανό
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

- Καθαρίζουμε τα παντζάρια & αφού κρυώσουν τα τρίβουμε στο ψιλό τρίφτη
- Αναμειγνύουμε το σκόρδο με το ταχίνι & προσθέτουμε λίγο-λίγο το γιαούρτι, το χυμό λεμονιού και αλατοπιπερώνουμε
- Αναμειγνύουμε τα παντζάρια με το μαϊντανό
- Προσθέτουμε το γιαούρτι & ρίχνουμε αλάτι αν χρειάζεται
- Σκεπάζουμε, αφήνουμε στο ψυγείο 1 ώρα προτού σερβίρουμε
- Συνδυάζεται με σαλάτα ρόκας ή με φακές